plant banner

Plantenlijst laden...

Ginkgo
planten kweken en oogsten

Ginkgo biloba

°C-20
CM300
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaar planten
najaar planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Ginkgo draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Ginkgo biloba en is een lid van de ginkgofamilie, ook wel ginkgoaceae.

Ginkgo soorten

Ginkgo biloba is met name bekend van diverse (voedings)supplementen waar ginkgo aan is toegevoegd, of die zelfs zijn gebaseerd op ginkgo. Ginkgo wordt ook wel de Japanse notenboom genoemd. Ook de naam tempelboom of eendenpootboom wordt wel eens gebruikt. Dit laatste omdat de blaadjes de vorm hebben van eendenpootjes.

Ginkgo zaaien en planten

Omdat ginkgo pas na 20 jaar vruchten (waar noten in zitten) kan dragen, wordt de boom vrijwel altijd aangeschaft. Je kunt bij wijze van experiment eens een boompje zaaien natuurlijk, maar alleen als je je leven eraan kunt toewijden. Voor ieder ander is het beter om een wat ouder boompje aan te schaffen, als je deze voor de vruchten wilt planten. Let dan goed op dat je een vrouwelijke boom hebt, want daar worden de vruchten van gegeten.

Schrik dan niet van de prijs van een wat ouder boompje, want deze kan snel oplopen tot honderden euro's. Er zijn ook kleine, jongere boompjes te koop bij diverse kwekerijen. Houd er rekening mee dat deze jonge boompjes ten minste de eerste 15 jaar (of soms zelfs langer) geen vruchten zullen dragen, afhankelijk van hoe oud het boompje is als je deze koopt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 ginkgo planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 ginkgo planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Ginkgo standplaats en verzorgen

Ginkgo is een bladverliezende boom die goed winterhard is. Je hoeft je dus weinig zorgen te maken om strenge winters bij de aanplant van deze bijzondere boom. We hebben zelf een boompje in de voortuin geplant, er was geen andere (betere) plek. Ondanks dat deze hier redelijk wat zonlicht ontvangt staat ginkgo toch altijd beter in de volle zon.

Ginkgo combinatieteelt en wisselteelt

Ginkgo
Voor het kweken van ginkgo hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Ginkgo goede buren
Ginkgo heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Ginkgo slechte buren
Ginkgo heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Ginkgo grondsoort en bodem

Je kunt een ginkgo boompje bijna overal planten, deze heeft geen voorkeur voor een bepaald type grond zo lang deze maar doorlatend is. Plant ginkgo dus niet op vette klei. Of graaf er een heel ruim plantgat, vul dit met compost en (breker)zand om de klei op te breken. Als ginkgo nog jong is kan deze prima in een grote kuip worden opgekweekt. Een ouder boompje zal toch echt beter in de volle grond groeien.

pH

5.0
8.0

Wat is pH?

Ginkgo bemesten

Eigenlijk heeft ginkgo maar heel weinig voeding nodig. Je zou het boompje eens per jaar kunnen bemesten om de bodem iets voedzamer te maken, mocht de bodem erg arm zijn. Het beste kan je in dat geval kiezen voor biologische mestvoeding in korrelvorm, en dit in het voorjaar geven. Doe dit vlak voor de boom opnieuw gaat uitlopen.

Voor het bemesten van ginkgo zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 0-0-0. Dit is ons advies.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

Ginkgo bloei en bestuiven

Wanneer bloeit ginkgo? Ginkgo bloeit doorgaans van maart tot juni.

Moet je ginkgo bestuiven? Ginkgo is een tweehuizige boom. Je hebt dus in principe zo wel een mannelijke als een vrouwelijke boom nodig voor een succesvolle bestuiving. Echter hoef je de boom niet bestuiven om de (eetbare) blaadjes of vruchten te oogsten. Voor de zaadteelt wordt het stuifmeel door de wind en insecten overgebracht.

Wanneer ginkgo oogsten

Wanneer kan je ginkgo oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot december.

De vruchten van de vrouwelijke ginkgo boom worden geplukt in de herfst. Wat daarin zit is de ginkgo noot die je kunt eten. Wacht niet tot de vruchten van de boom vallen, want deze stinken enorm als ze overrijp zijn! Pluk ze van de boom en gooi het vruchtvlees in een goed afgesloten bak of zak.

Je kunt ook de blaadjes plukken en drogen om hier thee van te zetten. Plukken doe je dan het beste in de zomer, als de blaadjes nog vers en levend zijn.

Ginkgo gebruiken en bewaren

De noten van de ginkgo boom kan je rauw eten of verwerken in gerechten. Ook als je een jong boompje hebt dat nog (lang) geen vruchten draagt, kan je de blaadjes in de keuken gebruiken. Door het te drogen en de gedroogde bladeren te versnipperen, kan je er een gezonde thee van zetten. Ginkgo wordt in Japan dan ook vaak om die reden gekweekt.

Ginkgo houdbaarheid

Gedroogd blad van de ginkgo boom is nog lang houdbaar, ten minste een jaar in een afgesloten pot of bak met deksel. De geoogste noten (zonder vruchtvlees dus) kan je tot wel enkele maanden bewaren op een koele en donkere plaats in huis.

Ginkgo snoeien

Snoeien is eigenlijk helemaal niet nodig, en zonde van de mooie vorm die het boompje van nature maakt. Niet doen dus, tenzij het echt nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er takken langs elkaar groeien in dezelfde richting, of tegen elkaar aan schuren. In zo'n geval kan je ginkgo het beste snoeien in de herfst vóór de kortste dag. Dit in verband met de sapstroom die dan tot stilstand is gekomen. Net als bij veel andere notenbomen komt de sapstroom vroeg op gang. Het snoeien terwijl de sappen volop stromen kan leiden tot het doodbloeden van de boom. Als alternatief kan je de boom heel vroeg in het jaar snoeien, vóór deze opnieuw begint uit te lopen.

Ginkgo kweken informatie

Naam en familie
Naam Ginkgo
Wetenschappelijke naam Ginkgo biloba
Familie Ginkgofamilie
Familie (wetenschappelijk) Ginkgoaceae
Zaai- en oogsttijden
Oogsten september - december
Bloeitijd maart - juni
Zaaien
Zaaidiepte xCM
Plantafstand 300CM
Regelafstand 450CM
Per strekkende meter (M) -
Per vierkante meter (M²) -
Voorzaaien potmaat xCM
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 5.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Noten
Winterhard tot -20
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 95CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Boom

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding