plant banner

Ginkgo
Ginkgo biloba

plant icon
Ginkgo
Ginkgo biloba
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-20
 
 
pH
5.0 - 8.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Voorjaar planten
Najaar planten
Oogsttijd
Bloeitijd
Voorjaar snoei
Najaar snoei

Ginkgo kweken

Ginkgo verzorgen

Ginkgo is een bladverliezende boom die goed winterhard is. Je hoeft je dus weinig zorgen te maken om strenge winters bij de aanplant van deze bijzondere boom. We hebben zelf een boompje in de voortuin geplant, er was geen andere (betere) plek. Ondanks dat deze hier redelijk wat zonlicht ontvangt staat ginkgo toch altijd beter in de volle zon.

Ginkgo zaaien en planten

Omdat ginkgo pas na 20 jaar vruchten (waar noten in zitten) kan dragen, wordt de boom vrijwel altijd aangeschaft. Je kunt bij wijze van experiment eens een boompje zaaien natuurlijk, maar alleen als je je leven eraan kunt toewijden. Voor ieder ander is het beter om een wat ouder boompje aan te schaffen, als je deze voor de vruchten wilt planten. Let dan goed op dat je een vrouwelijke boom hebt, want daar worden de vruchten van gegeten.

Schrik dan niet van de prijs van een wat ouder boompje, want deze kan snel oplopen tot honderden euro's. Er zijn ook kleine, jongere boompjes te koop bij diverse kwekerijen. Houd er rekening mee dat deze jonge boompjes ten minste de eerste 15 jaar (of soms zelfs langer) geen vruchten zullen dragen, afhankelijk van hoe oud het boompje is als je deze koopt.

Ginkgo heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Ginkgo grondsoort

Je kunt een ginkgo boompje bijna overal planten, deze heeft geen voorkeur voor een bepaald type grond zo lang deze maar doorlatend is. Plant ginkgo dus niet op vette klei. Of graaf er een heel ruim plantgat, vul dit met compost en (breker)zand om de klei op te breken. Als ginkgo nog jong is kan deze prima in een grote kuip worden opgekweekt. Een ouder boompje zal toch echt beter in de volle grond groeien.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Ginkgo bemesten

Eigenlijk heeft ginkgo maar heel weinig voeding nodig. Je zou het boompje eens per jaar kunnen bemesten om de bodem iets voedzamer te maken, mocht de bodem erg arm zijn. Het beste kan je in dat geval kiezen voor biologische mestvoeding in korrelvorm, en dit in het voorjaar geven. Doe dit vlak voor de boom opnieuw gaat uitlopen.

Welke meststof gebruik je voor ginkgo? De beste meststof voor het kweken van ginkgo heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Ginkgo bloei en bestuiven

Wanneer bloeit ginkgo? Ginkgo bloeit doorgaans van maart tot juni.

Wanneer ginkgo oogsten

Wanneer kan je ginkgo oogsten? Ginkgo oogst je doorgaans van september tot december.

De vruchten van de vrouwelijke ginkgo boom worden geplukt in de herfst. Wat daarin zit is de ginkgo noot die je kunt eten. Wacht niet tot de vruchten van de boom vallen, want deze stinken enorm als ze overrijp zijn! Pluk ze van de boom en gooi het vruchtvlees in een goed afgesloten bak of zak.

Je kunt ook de blaadjes plukken en drogen om hier thee van te zetten. Plukken doe je dan het beste in de zomer, als de blaadjes nog vers en levend zijn.

Ginkgo gebruiken en bewaren

De noten van de ginkgo boom kan je rauw eten of verwerken in gerechten. Ook als je een jong boompje hebt dat nog (lang) geen vruchten draagt, kan je de blaadjes in de keuken gebruiken. Door het te drogen en de gedroogde bladeren te versnipperen, kan je er een gezonde thee van zetten. Ginkgo wordt in Japan dan ook vaak om die reden gekweekt.

Gedroogd blad van de ginkgo boom is nog lang houdbaar, ten minste een jaar in een afgesloten pot of bak met deksel. De geoogste noten (zonder vruchtvlees dus) kan je tot wel enkele maanden bewaren op een koele en donkere plaats in huis.

Ginkgo snoeien

Ginkgo snoei je doorgaans van november tot februari. Snoeien is eigenlijk helemaal niet nodig, en zonde van de mooie vorm die het boompje van nature maakt. Niet doen dus, tenzij het echt nodig is. Bijvoorbeeld wanneer er takken langs elkaar groeien in dezelfde richting, of tegen elkaar aan schuren. In zo'n geval kan je ginkgo het beste snoeien in de herfst vóór de kortste dag. Dit in verband met de sapstroom die dan tot stilstand is gekomen. Net als bij veel andere notenbomen komt de sapstroom vroeg op gang. Het snoeien terwijl de sappen volop stromen kan leiden tot het doodbloeden van de boom. Als alternatief kan je de boom heel vroeg in het jaar snoeien, vóór deze opnieuw begint uit te lopen.

Ginkgo soorten

Ginkgo biloba is met name bekend van diverse (voedings)supplementen waar ginkgo aan is toegevoegd, of die zelfs zijn gebaseerd op ginkgo. Ginkgo wordt ook wel de Japanse notenboom genoemd. Ook de naam tempelboom of eendenpootboom wordt wel eens gebruikt. Dit laatste omdat de blaadjes de vorm hebben van eendenpootjes.

Ginkgo teeltwijzen

Voor het kweken van ginkgo hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Ginkgo heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Ginkgo heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Ginkgo plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten oktober - maart
Oogsten september - december
Snoeien november - februari
Bloeitijd maart - juni
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -20 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding