plant banner

Plantenlijst laden...

Olijf
Olea europaea

plant icon
Olijf
Olea europaea
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-5
 
 
pH
7.0 - 8.0
NPK
8-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
planten
jaarlijks (overwinteren)

Olijf kweken

Olijf soorten

Welke soorten olijven zijn er? Er zijn officieel, wereldwijd meer dan 2000 olijven rassen. Let bij het kiezen van een boompje goed op het ras dat je neemt. Kies het soort met de beste winterhardheid, maar ook met de beste resistentie tegen onze weersomstandigheden. Dit verhoogt de kans op een oogst.

Groene en zwarte olijven groeien aan dezelfde boom. Groene olijven zijn nog niet goed rijp. Rijpe olijven zijn zwart van kleur. Het is dus niet zo dat de twee van een compleet ander olijvenras afkomstig zijn. Wel zijn er verschillen tussen olijvenrassen waarbij het ene soort erg gerimpeld is en de ander juist mooi glad of meer vruchtvlees heeft.

Ook eventuele olijven van een voor de sier gekochte olijfboom kunnen worden gebruikt. De boom wordt weliswaar als siervariëteit verkocht, maar hoewel de kans klein is dat deze olijven maakt is het toch mogelijk. En ze zijn eetbaar!

Olijf zaaien en planten

Hoe plant je een olijfboom? Wanneer je een olijfboom voor het eerst in de tuin gaat zetten, laat je deze het beste langzaam wennen aan z'n nieuwe plekje. Haal de olijfboom in elk geval 's nachts naar binnen indien mogelijk. Zet je olijfboom altijd in een pot zodat je deze in de winter binnen kunt zetten. Zet deze niet eerder dan maart buiten.

Kan je olijven zaaien? Ja, maar het zaaien van olijvenpitten is niet erg gebruikelijk. Dit duurt erg lang. Ook is het moeilijk om aan olijvenpitten te komen, omdat deze onbewerkt moeten zijn. Onbewerkte olijven zijn eigenlijk niet te krijgen omdat olijven nooit onbewerkt worden gegeten,

Voor het zaaien van een olijvenpit kan je het beste een propagator gebruiken en dit in de zomer proberen, wanneer het al best warm is. Olijven zijn trage kiemers en een olijfboom groeit ook erg langzaam. Het kan tot wel 5 jaar duren voor er vruchten komen aan een zelf gezaaide olijfboom.

Olijven worden ook vaak als kamerplant gehouden in goed verlichte ruimtes, dan wel met zonlicht en niet met kunstlicht. Tenzij je goede kweekverlichting hebt voor je planten, maar dan wordt het een heel ander verhaal natuurlijk. Je kunt een olijfboom gedurende het hele jaar binnen in een lichte ruimte houden.

Olijf heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Olijf verzorgen/standplaats

Hoe kweek je olijven? De teelt van olijven is een flinke uitdaging en bovendien ook erg onzeker. Je weet namelijk nooit of en wanneer je olijven krijgt, maar mogelijk is het zeker! Een olijf heeft altijd een koele periode nodig voor deze vruchten kan gaan maken.

Een olijfboom in pot moet je vrijwel altijd vorstvrij overwinteren, gewoon om deze optimaal te verzorgen. De meeste olijven zijn wel winterhard tot een graad of 7 onder het vriespunt, maar bevorderlijk voor de kans op oogst is dit zeker niet. Een koele periode is belangrijk, maar vorst is funest.

Een olijfboom kan je om die reden ook altijd beter in een pot houden. Zo kan je deze makkelijk naar binnen halen in de winter. Olijven zijn overigens niet allemaal winterhard. Sommige soorten kunnen beter in ons klimaat overleven dan anderen, maar ook dan geldt dat vorst niet bevorderlijk is voor het krijgen van een oogst.

Eigenlijk hangt de teelt van olijven ook een beetje samen met het hebben van geluk. Na de koele periode is een goed warme zomer nodig. Olijven zullen daarom beter groeien in een (verwarmde) glazen overkapping of serre aan het huis vast, met een glazen dakje.

Olijven worden veel gekweekt in Griekenland, het land dat hierom bekend staat. Zo krijg je ongeveer een idee wat voor klimaat een olijf nodig heeft om te groeien. Olijven zijn erg trage groeiers.

olijven blaadjes

Olijf goede en slechte buren

Olijf wisselteelt
Voor het kweken van olijf hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Olijf goede buren
Olijf heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Olijf slechte buren
Olijf heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Olijf water geven

Hoeveel water heeft een olijf nodig? Te veel water is funest voor je olijfboom. Hierdoor kan onder andere wortelrot ontstaan, maar te veel water remt ook de opname van voeding door de wortels af. Geef dus niet te veel water en laat de grond regelmatig goed opdrogen. Vergeet je olijfboom alleen niet, want zeker in pot heeft deze wel water nodig.

Olijf grondsoort

Welke grond heeft een olijf nodig? Olijven staan graag op een goed droge grond. Een goede afwatering is dus extra belangrijk. Zorg bijvoorbeeld voor perliet in de grond van jouw olijfboom in pot. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen en de grond kan beter niet te veel vochthoudende eigenschappen hebben.

Bescherm de grond rondom je olijfboom in pot tegen hevige regenval in ons klimaat, bijvoorbeeld in de herfst. Een van de manieren om dit te doen is door twee halve deksels rondom de stam te schuiven zodat deze de pot afdekken. Je kunt ook dekzeil of ander materiaal gebruiken om de pot af te dekken.

pH-waarde (zuurtegraad):
7.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Olijf bemesten

Moet je olijven bemesten? Ja, olijven hebben regelmatig een goede bemesting nodig. Een goede meststof is er bijvoorbeeld een voor citrusbomen of een Mediterrane meststof in korrelvorm. Zorg voor een meststof met een kleiner aandeel stikstof en een groter aandeel fosfor. Ook helpt kalium de weerstand te verhogen.

Welke meststof gebruik je voor olijf? De beste meststof voor het kweken van olijf heeft bij benadering een NPK samenstelling van 8-10-10.

N8
P10
K10

Wat is NPK?

Olijf bloei en bestuiven

Wanneer bloeit olijf? Olijf bloeit doorgaans van mei tot juni.

Moet je olijven bestuiven? De meeste olijvensoorten zijn zelfbestuivend, maar er zijn ook tweehuizige olijvenbomen waarbij je een mannelijke en vrouwelijke boom nodig hebt. Dit komt echter niet heel vaak voor en betreft vooral wat oudere (oer)rassen.

Wanneer olijf oogsten

Wanneer kan je olijf oogsten? Olijf oogst je doorgaans van september tot december.

Hoe oogst je olijven? Heb je het geluk dat er olijven aan je olijfboom zitten, dan kan de oogsttijd behoorlijk verschillen. Over het algemeen geldt wel dat je olijven in het najaar plukt. Zo wel de groene onrijpe olijven als de rijpe zwarte olijven kan je plukken, afhankelijk van wat je lekkerder vindt.

In landen van oorsprong worden olijven doorgaans ook in het najaar geoogst, na een warme zomer. Daar groeien en rijpen olijven echter een stuk sneller. Om die reden is de teelt van olijven hier ook makkelijker als je een warme en lichte overkapping met glazen dak en wandjes hebt.

Olijf gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je olijven? Olijven worden nooit direct van de boom gegeten, dan zijn ze niet lekker. Ze worden eerst ingemaakt. Dit kan op verschillende manieren. Dit proces is vrij eenvoudig maar neemt veel tijd in beslag.

Één van de manieren is om salamoia te maken. Een oplossing van water en zout wordt aan de kook gebracht en er worden (Italiaanse) kruiden aan toegevoegd. Als het mengsel is afgekoeld worden de olijven erin gelegd en enkele maanden bewaard.

Hoelang kan je olijven bewaren? Vers geplukte olijven drogen snel uit. Je kunt ze het beste direct inmaken. Verse olijven in olie zijn maximaal 2 weken houdbaar. Je kunt olijven ook invriezen en tot maximaal 3 maanden bewaren.

Wanneer olijf snoeien

Olijf snoei je doorgaans van maart tot april. Moet je een olijfboom snoeien? Olijfbomen zijn trage groeiers, snoeien kan je beter niet te vaak doen. Snoei je toch om de boom mooi in vorm te houden, verwijder dan geen oude takken. Deze groeien misschien nooit meer terug. Snoei enkel wat puntjes terug om je olijf in vorm te houden.

Olijf ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij olijven? Een olijfboom heeft weinig last van ziektes en plagen. De grootste uitdagingen zijn het geven van de juiste hoeveelheid water. De meeste plaagdieren uit landen van herkomst zullen hier niet veel voorkomen.

Olijf plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten maart - april
Oogsten september - december
Snoeien maart - april
Bloeitijd mei - juni
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 8-10-10
Zuurtegraad (pH) 7.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding