Pinda

Arachis hypogaea

Minimale plantafstand (cm): 30
Minimale worteldiepte (cm): 35

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender pinda

Variëteiten

De pinda is een bijzonder plantje, want het is eigenlijk helemaal geen noot. De pinda is een ondergronds groeiende peulvrucht met meestal twee zaden van binnen. Vandaar de Engelse naam "peanut" wat pinda betekend. "Pea" betekend erwt en "nut" betekend noot. De pinda is dus letterlijk vertaald een erwt-noot. Andere (Nederlandse) namen voor de pinda zijn aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot.

Vermeerderen

Je kweekt een pindaplantje op uit een pinda zelf. We hebben leuke kweeksetjes om dit mee te proberen, maar je kunt natuurlijk ook ongedopte, niet geroosterde pinda's uit de winkel gebruiken. Het is dan belangrijk dat de pinda's niet zijn bewerkt, anders kiemen ze niet meer. Pinda's hebben veel warmte nodig en kiemen het beste rond april in een warme en zonnige vensterbank. Zet de plant buiten na half mei.

Verzorgen

Basis
Heel eerlijk gezegd is de opbrengst in ons land niet zo groot. Je hebt wel erg veel pinda planten nodig om een leuk zakje pinda's te kunnen oogsten. Dat neemt niet weg dat het natuurlijk hartstikke leuk is om eens te proberen. Je hebt kan op succes als je het plantje op een warme en zonnige plek zet waar niet veel water aanwezig is. Waar de pinda oorspronkelijk vandaan komt regent het niet erg veel.

Bodem
Pinda's stellen niet veel eisen aan de grondsoort. Je kunt pinda's dus vrijwel overal kweken, maar houd er rekening mee dat de wortels (en dus de pinda's) niet goed ontwikkelen in kleigrond. Pinda's kweken in een pot is het makkelijkste, omdat je ze dan niet hoeft uit te graven. Een pot is over het algemeen warmer en de waterhuishouding is beter te regelen. Zorg vooral dat overtollig water snel en makkelijk weg kan. Het beste lukt dit als je de bodem van de pot met een laag hydrokorrels bedekt, zodat de gaten niet verstopt raken met aarde. Een pot met een diameter van 30 centimeter is voldoende voor één plant. Geef de plant steeds water wanneer de grond is opgedroogd.

Voeding
Pinda's hebben weinig tot geen extra voeding nodig. Geef je toch voeding, dan zou je hiermee wel eens de opbrengst kunnen verhogen. Zorg dan vooral voor voeding die rijk is aan calcium, strooi een beetje kalk en vermijd vooral stikstof. De planten hebben al snel te veel stikstof en kunnen hierdoor erg veel blad vooral veel lege pinda's produceren (met niets erin dus).

Oogsten

Je oogst de ondergronds groeiende pinda's door de plant volledig uit te graven en de pinda's uit de grond rondom de plant te halen. Mede daarom is het kweken in een pot makkelijker, omdat je dan zeker weet dat je geen pinda's in de grond achterlaat. Dat is natuurlijk zonde als je er al weinig hebt. Je kunt de kluit van een pindaplantje in pot los schudden, zo valt de aarde af en zijn de pinda's beter te vinden.

Gebruiken

Pinda's zijn heerlijk om rauw te eten, nadat deze zijn gedroogd. Je kunt pinda's doppen en roosteren. Bij notenwinkels worden pinda's vaak geroosterd en gezout aangeboden.

Bewaren

Je kunt gedroogde pinda's het beste in de dop bewaren, dan blijven ze het langste lekker. Gedroogde pinda's kunnen een jaar goed blijven in een afgesloten bakje, zeker als deze nog in een dop zitten. Gedopte pinda's (zonder schil) zijn iets minder lang lekker te houden.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Walnoot

Walnoot

In één oogopslag alle behoeften van de walnotenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Hazelnoot

Hazelnoot

In één oogopslag alle behoeften van de hazelaar! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Amandel

Amandel

In één oogopslag alle behoeften van de amandelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Zonnebloem

Zonnebloem

In één oogopslag alle behoeften van de zonnebloem! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veenbes

Veenbes

In één oogopslag alle behoeften van de cranberry! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kruisbes

Kruisbes

In één oogopslag alle behoeften van de kruisbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Artisjok

Artisjok

In één oogopslag alle behoeften van de artisjok! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding