plant banner

Plantenlijst laden...

Pinda
Voorzaaien kweken en oogsten

Arachis hypogaea

°C15
°C21
CM30
P9
CM3.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
buiten
kweekkas
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Pinda draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Arachis hypogaea en is een lid van de vlinderbloemenfamilie, ook wel fabaceae.

Pinda soorten

Welke soorten pinda's zijn er? Pinda's worden vaak verkocht in bakjes of zakjes met noten, maar eigenlijk is de pinda helemaal geen noot. Pinda's groeien namelijk ondergronds. De pinda wordt daarom ook wel aardnoot genoemd, maar ook die naam schept verwarring. De pinda is namelijk helemaal geen noot maar een peulvrucht.

De pinda heeft veel verschillende namen gekregen, waaronder de aardnoot. In het Engels wordt het een peanut genoemd, wat letterlijk vertaalt als "erwt-noot". Deze naam komt al dichter in de buurt van wat het in essentie eigenlijk is. De pinda wordt ook wel grondnoot, olienoot of apennoot genoemd, ondanks dat dit helemaal geen noot is.

De pinda komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en maakt ondergrondse peulen met meestal twee erwtjes per peul, maar soms ook één of drie. De pinda is een meerjarige plant.

Pinda zaaien en planten

Wanneer kan je pinda zaaien? Pinda zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot april.

Wanneer kan je pinda planten? Pinda planten of uitplanten in een kweekkas kan van april tot mei. Pinda planten of uitplanten kan buiten van mei.

Hoe zaai je pinda's? De pinda is ook in ons klimaat vrij makkelijk te kweken, maar deze heeft wel warmte nodig. Je kunt een pinda kweeksetje kopen of verse, onbewerkte, ongezouten en niet geroosterde pinda's uit de winkel gebruiken om te planten. Ontkiemen doen pinda's bij voldoende warmte.

Een goed moment om pinda's te planten is rond april, in een warme en zonnige vensterbank. Een potje van minimaal 5 liter zou voldoende moeten zijn om pinda's in te kweken, maar gebruik gerust een nog iets groter maat pot voor de zekerheid. Rond mei kan je het pindaplantje buiten of in een kas zetten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 pinda planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 pinda planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Pinda standplaats en verzorgen

Hoe kweek je pinda's? Per plant is de opbrengst helemaal niet zo groot. Je doet er dus goed aan om meerdere pindaplantjes te kweken in plaats van één pindaplantje. Je kunt pinda's kweken in een kweekkas of gewoon buiten, en zelfs gewoon in de vensterbank.

De grootste kans van slagen heb je op een warme en goed zonnige plek, in de volle zon dus, maar ook een beetje beschut. Denk bijvoorbeeld aan een kweekkas of in de vensterbank. Bescherm je plantje(s) tegen het weer, bijvoorbeeld harde wind en hevige regenval.

Hoewel de pinda een meerjarige plant is, wordt deze altijd als éénjarige gehouden. Daarna worden de pinda's namelijk geoogst. Wil je de plant toch meerdere jaren houden, probeer dan bij het oogsten zo min mogelijk wortels te beschadigen. Je kunt de pindaplant opnieuw planten. Overwinteren doe je altijd vorstvrij, binnenshuis.

Pinda combinatieteelt en wisselteelt

Pinda
Voor het kweken van pinda hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Pinda goede buren
Pinda heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Pinda slechte buren
Pinda heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Pinda water geven

Hoeveel water heeft een pindaplantje nodig? Pinda's hoef je niet veel water te geven. Waar de plant van oorsprong vandaan komt is het vrij droog en warm, alleen droogt de grond in een pot vaak snel op. Het is dan dus nodig om je pindaplant toch af en toe water te geven.

Pinda grondsoort en bodem

Welke grond heeft de pinda nodig? De pinda is niet veeleisend en groeit op bijna alle grondsoorten. Wel helpt het om een losse grond te kiezen waarin een pindaplantje makkelijk kan wortelen. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen want daar kan een pinda slecht tegen.

De bodem van een potje waar je pinda's in kweekt, zou je kunnen vullen met een laag kiezels of hydrokorrels om overtollig water makkelijk weg te laten stromen. Zorg ook voor gaten onder in het potje waar je pinda's in kweekt.

pH

5.5
6.5

Wat is pH?

Pinda bemesten

Moet je pinda's bemesten? Een pinda heeft weinig tot zelfs helemaal geen extra voeding nodig. Het geven van kalium kan worden gedaan om de weerstand te bevorderen, maar ook dit is geen vereiste voor de teelt. Belangrijk is dat de bodem kalkrijk is en dat stikstof wordt vermeden.

Voor het bemesten van pinda zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 1-1-2. Dit is ons advies.

N1
P1
K2

Wat is NPK?

Pinda bloei en bestuiven

Wanneer bloeit pinda? Pinda bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet je de pinda bestuiven? Je hoeft pinda's niet de bestuiven, maar pindaplantjes zijn wel aantrekkelijk voor sommige insecten. Als een pinda in de bloei staat maakt deze meestal gele bloemetjes. Ze lijken een klein beetje op de bloemetjes van peulen of erwten maar dan in een opvallende gele kleur.

Voor de teelt is bestuiven dus niet nodig, maar doet bestuivende insecten wel goed om je bloeiende plantje toch buiten te zetten. Bovendien kan je 

Wanneer pinda oogsten

Wanneer kan je pinda oogsten? Doorgaans doe je dit van oktober.

Hoe oogst je pinda's? Pinda's groeien ondergronds, waardoor je de plant volledig moet uitgraven om pinda's te kunnen oogsten. Na het uitgraven kan je de pinda's van de wortels af plukken. Om die reden is de teelt in potten makkelijker, je kunt de plant dan gewoon uit de pot halen.

Schud het kluitje van de pindaplant goed los om er zeker van te zijn dat je geen pinda's over het hoofd ziet. Kijk eventueel ook nog in grondresten in het potje of rondom het uitgegraven plantje. Wil je dit meerjarige plantje overwinteren, zet deze dan terug in een pot en houd de plant vorstvrij in huis.

pinda oogsten plukken keukenplanten

Pinda gebruiken en bewaren

hoe gebruik je pinda's? Nadat pinda's zijn gedroogd kan je de schil kraken en de pinda's rauw eten. Aan pinda's wordt vaak zout toegevoegd en je kunt pinda's roosteren. Gebrande nootjes zijn niet meer opnieuw te planten maar wel erg lekker om zo te eten. Je kunt een paar rauwe, onbewerkte pinda's bewaren om opnieuw te planten.

Pinda houdbaarheid

Hoelang kan je pinda's bewaren? Je kunt gedroogde pinda's het beste in de dop bewaren, dan blijven ze het langste lekker. Gedroogde pinda's kunnen een jaar goed blijven in een afgesloten bakje, zeker als deze nog in een dop zitten. Gedopte pinda's (zonder schil) zijn iets minder lang te bewaren.

Pinda ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij pinda's? De pinda is een redelijk resistente plant die niet snel last krijgt van ziektes en plagen. Hoewel de kans bij de teelt in potten erg klein is, kunnen er beestjes in de aarde terecht komen die (delen van) pinda's opeten. Vaak komt dit niet voor bij de teelt in potten.

Pinda kweken informatie

Naam en familie
Naam Pinda
Familie Vlinderbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Arachis hypogaea
Familie (wetenschappelijk) Fabaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Kweekkas (uit)planten april - mei
Buiten (uit)planten mei
Oogsten oktober
Bloeitijd juni - juli
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 30CM
Regelafstand 45CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 21 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 1-1-2
Zuurtegraad bodem pH 5.5-6.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Noten
Winterhard tot 15
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...