plant banner

Pinda
voorzaaien kweken en oogsten

Arachis hypogaea
Fabaceae (vlinderbloemenfamilie)

°C15
°C22
CM30
P9
CM3.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg voorzaaien
laat voorzaaien
kweekkas vroeg
kweekkas middel
kweekkas laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Je eigen pindaplant kweken en zelf pinda's oogsten!

Pinda draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Arachis hypogaea en is een lid van de vlinderbloemenfamilie, ook wel fabaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Zelf een pindaplant kweken is een leuke uitdaging! Pinda's zijn eigenlijk een soort peulen, maar pinda's groeien ondergronds aan de wortels van de pindaplant. De aardnoot, zoals de pinda soms genoemd wordt, komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en staat dus graag lekker warm.

De pinda zaaien we in het vroege voorjaar in een potje op de vensterbank. Je kunt een pinda planten op bijna alle soorten grond maar het liefst in een pot. Losse grond maakt het groeien van de pinda's makkelijker. De pinda oogsten we pas laat in het jaar, midden in de herfst.

Omdat pinda's ondergronds groeien, is een pinda planten in pot het makkelijkste om te doen. De pinda kweken we altijd in de volle zon. Bescherm je pindaplant tegen regen en harde wind. Geef af en toe water. Hoewel de pinda eigenlijk meerjarig is, kweken we de pinda als eenjarige.

Pinda soorten

Pinda's worden vaak verkocht in bakjes of zakjes met noten, maar eigenlijk is de pinda helemaal geen noot. Pinda's groeien namelijk ondergronds. De pinda wordt daarom ook wel aardnoot genoemd, maar ook die naam schept verwarring. De pinda is namelijk helemaal geen noot maar een peulvrucht.

De pinda heeft veel verschillende namen gekregen, waaronder de aardnoot. In het Engels wordt het een peanut genoemd, wat letterlijk vertaalt als "erwt-noot". Deze naam komt al dichter in de buurt van wat het in essentie eigenlijk is. De pinda wordt ook wel grondnoot, olienoot of apennoot genoemd, ondanks dat dit helemaal geen noot is.

De pinda komt van oorsprong uit Zuid-Amerika en maakt ondergrondse peulen met meestal twee "erwtjes" (pinda's) per peul, maar soms ook wel eens één of drie.

Officieel is de pindaplant een meerjarige plant, maar de pindaplant kweken we als eenjarige. Om de pinda's te oogsten trek je de plant uit de grond. De pindaplant sterft dan af. Zou je de pinda's niet oogsten dan keert de plant meestal weer terug, maar niet in ons klimaat. Hier zijn de winters te koud voor het tropische plantje.

Pinda zaaien en planten

Wanneer kan je pinda zaaien?
Pinda zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot juli. Pinda zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot juli.
Wanneer kan je pinda planten?
Pinda planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van mei tot juli. Pinda planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juli.

pinda zaden zaadjes zaad keukenplanten

De pinda is ook in ons klimaat te kweken, maar deze heeft wel veel warmte nodig. Een pindaplant kweken lukt beter in een kweekkas. Een pindaplant kweken we in principe altijd in een pot. Je kunt een pinda kweeksetje kopen of verse, rauwe en onbewerkte, ongezouten pinda's uit de winkel gebruiken om zelf te planten.

Een goed moment om pinda's te planten is rond maart, op een warme en zonnige vensterbank. Een potje van minimaal 5 liter zou voldoende moeten zijn om pinda's in te kweken, maar gebruik gerust een nog iets groter maat pot voor de zekerheid. Rond mei kan je het pindaplantje buiten of in een kas zetten. De kweekkas heeft de voorkeur.

Voor het zaaien van pinda's dien je ze eerst te doppen. Binnen in de ruwe, luchtbruine schil zit de pinda die je kunt zaaien. Bij een pinda kweeksetje zijn de pinda's al gedopt. Je kunt een pinda zaaien in het voorjaar en bij voorkeur vroeg. Zo heeft dit plantje genoeg tijd om goed te groeien voor de oogst.

Je kunt een pinda zaaien tot de vroege zomer, maar hoe eerder je begint hoe beter. Als je eerder begint met zaaien heeft het plantje langer de tijd om te groeien. Deze maakt dan meer pinda's onder de grond. Als je laat begint met pinda zaaien kan je nog steeds pinda's krijgen, maar het zijn er dan helaas iets minder.

Pinda zaaien (voorzaaien) in potjes

Je kunt pinda's voorzaaien in kweekpotjes. Voor de zekerheid planten we altijd 2-3 pinda's in ieder potje, zodat we zeker weten dat in elk potje straks een pindaplantje groeit. Vul een aantal kweekpotjes met zaaigrond en druk dit licht aan. Druk in elk potje een gaatje van ongeveer 1,5 tot 3 centimeter diep. Stop in elk gaatje de gedopte pinda's.

Druk de gaatjes weer dicht en geef eenmaal goed water, zodat de zaaigrond goed vochtig is. Daarna zet je de potjes in een mini kweekkasje op de vensterbank. De kap doe je er ook op zodat het er goed warm blijft. Het advies om pinda's te kiemen is boven de 20°c maar richting de 30°c kiemen de pinda's nog beter (maar niet hoger dan 30).

Binnen één week kan je al de eerste zaailingen boven zien komen. Het kan tot twee weken duren maar doorgaans kiemen pinda's vrij snel. Let wel: Bij de juiste temperatuur natuurlijk! Zelf gebruiken we voor het kiemen van pinda's en alle andere warmteminnaars, een verwarmde kweekbak. Vereist is dat niet maar het maakt een wereld van verschil!

Pindaplantje uitplanten (buiten of kas)

Als de worteltjes aan de onderkant uit het potje komen, is het in elk geval tijd voor een grotere pot. Wacht met jouw pindaplantje buiten te zetten tot ten minste eind mei. In de kweekkas mag je begin mei aanhouden als plantmoment. Je kunt het pindaplantje overzetten in een potje van ten minste 5 liter. Met genoeg ruimte voor de wortels krijg je ook meer pinda's.

Knijp rondom in het kweekpotje om het kluitje los te maken. Daarna kan je het kluitje zo uit het (te) kleine potje halen. Vul de bodem van een grotere pot met kiezels of hydrokorrels. Maak daarna een mengsel van aarde met eventueel wat vermiculiet, of gebruik enkel de aarde als deze goed los is. Zet het kluitje in de grotere pot en vul de randen ook met aarde.

Zet het plantje niet eerder dan mei in de kweekkas, en niet eerder dan eind mei buiten.

pinda zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 9 pinda planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 pinda planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Pinda standplaats en verzorgen

Per plant is de opbrengst helemaal niet zo groot. Je doet er dus goed aan om meerdere pindaplantjes te kweken in plaats van één pindaplantje. Je kunt pinda's kweken in een kweekkas of gewoon buiten, en zelfs gewoon in de vensterbank.

De grootste kans van slagen heb je op een warme en goed zonnige plek, in de volle zon dus, maar ook een beetje beschut. Denk bijvoorbeeld aan een kweekkas of in de vensterbank. Bescherm je plantje(s) tegen het weer, bijvoorbeeld harde wind en hevige regenval.

Hoewel de pinda een meerjarige plant is, wordt deze altijd als éénjarige gehouden. Daarna worden de pinda's namelijk geoogst. Wil je de plant toch meerdere jaren houden, probeer dan bij het oogsten zo min mogelijk wortels te beschadigen. Je kunt de pindaplant opnieuw planten. Overwinteren doe je altijd vorstvrij, binnenshuis.

pinda jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Pinda is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 15℃.

Pinda combinatieteelt en wisselteelt

Pinda
Voor het kweken van pinda hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Pinda goede buren
Pinda heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Pinda slechte buren
Pinda heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

pinda planten kweken keukenplanten

Pinda water geven

Pinda's hoef je niet veel water te geven, maar vergeet je pindaplant ook niet. Waar de plant van oorsprong vandaan komt is het vrij droog en warm, alleen droogt de grond in een pot vaak snel op. Het is dan dus nodig om je pindaplant toch af en toe water te geven. Zeker in de warme en droge zomermaanden.

Pinda grondsoort en bodem

Je kunt een pindaplant kweken op bijna elke grond. Een pinda kweken lukt het beste op losse grond, waar de wortels makkelijk pinda's kunnen maken. Zorg ook voor een goede afwatering. Een pinda kweken is makkelijker in potjes, omdat de pinda's ondergronds groeien. Met een laagje kiezels of hydrokorrels onder in het potje kan je de afwatering ook verbeteren.

pH

5.5
6.5

Pinda tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

pinda grote planten keukenplanten

Pinda bemesten

Een pinda heeft weinig tot zelfs helemaal geen extra voeding nodig. Het geven van kalium kan worden gedaan om de weerstand te verhogen van je pindaplant, maar ook dit is niet vereist. Belangrijk is vooral dat de bodem kalkrijk is. Geef in elk geval geen stikstof want dit gaan ten koste van de opbrengst, die vaak al erg gering is.

N1
P1
K2

Voor het bemesten van pinda adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 1-1-2 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

pinda volgroeide planten grootte keukenplanten

Pinda bloei en bestuiven

Wanneer bloeit pinda? Pinda bloeit doorgaans van juni tot juli.

Je pindaplantje zal hier niet snel bloeien. Vaak omdat we wat later zaaien. Vroeg gezaaide pinda's hebben best kans! Mocht het gebeuren dan maakt de pinda kleine, gele bloemetjes. Ze lijken een klein beetje op de bloemetjes van peulen of erwten maar ietsje anders. Insecten zoals bijtjes en zweefvliegjes zijn dol op de bloemetjes.

pinda plantje bloeit pindaplantje bloeiende pinda bloemen bloemetjes bloei van pindaplanten

Het bestuiven van je pindaplantje is echter niet nodig. De pinda groeit ondergronds en uit iedere pinda, kan een nieuw plantje groeien. Ook voor de zaadteelt heeft de bloei weinig zin. De pinda verspreidt zich via de pinda's die onder de grond aan de wortels groeien. Dit is ook de makkelijkste manier om pinda's te vermeerderen.

pinda bloemen bloei bestuiven bestuiving keukenplanten

Wanneer pinda oogsten

Wanneer kan je pinda oogsten? Doorgaans doe je dit van oktober tot november.

Pinda's groeien ondergronds, waardoor je de plant volledig moet uitgraven om pinda's te kunnen oogsten. Na het uitgraven kan je de pinda's van de wortels af plukken. Om die reden is de teelt in potten makkelijker, je kunt de plant dan gewoon uit de pot halen. Schud het kluitje van de pindaplant goed los, maar wel met enige voorzichtigheid, Zo zie je geen pinda's over het hoofd.

De pinda is een éénjarig plantje. Na de oogst kunnen de resten op de composthoop. Voor je de pinda's zelf kunt gebruiken, droog je ze altijd eerst.

pinda oogsten plukken keukenplanten

Pinda gebruiken en bewaren

Voor gebruik droog je de pinda's eerst goed. Dit kun je doen door ze gespreid te leggen op een donkere, vochtvrije plaats. Liever doe je dit niet in de brandende zon, niet buiten of op de vensterbank. Je kunt pinda's ook in de oven drogen maar de kwaliteit gaat snel achteruit, net als bij het snel drogen in de zon. Je kunt pinda's eventueel wel roosteren, dan wel na het drogen en pellen.

Zelf hangen we de pindaplantjes in het geheel op. De kluit schudden we eerst goed los en spoelen we af, zodat nagenoeg alle aarde eraf is. Je ziet dan ook geen pinda's meer over het hoofd om te plukken. Gespreid drogen neemt veel ruimte in. Het ophangen van de plantjes is voor ons de ideale manier. Hang je pindaplantjes dan wel te drogen op een donkere plaats. Nooit direct in de brandende zon, net als de gespreidde, losse pinda's dus.

Nadat pinda's zijn gedroogd kan je de schil kraken en de pinda's rauw eten. Aan pinda's wordt vaak zout toegevoegd en je kunt pinda's roosteren. Gebrande nootjes zijn alleen niet meer opnieuw te planten. Wel erg lekker om zo te eten. Je kunt een paar rauwe, onbewerkte pinda's bewaren om zelf weer opnieuw te planten.

Zelf pindakaas maken en pindaolie persen

Je kunt pinda's persen om olie te winnen. Per kilo pinda's kan je ongeveer een halve liter olie persen. Pindaolie pers je met een elektrische of hand-aangedreven oliepers. Dit tweede is erg betaalbaar en aan te raden voor thuis. Hoewel je zelf thuis pinda's kunt kweken heb je voor een beetje pindakaas, maar vooral voor pindaolie erg veel pinda's nodig.

Na het persen van olie laat je deze bezinken als je zuivere pindaolie wilt. Wanneer de olie niet meer troebel is kan je deze gebruiken. Voor het maken van pindakaas gooi je de pulp die overblijft juist niet weg, want dit maakt de structuur die pindakaas hoort te krijgen. Het maken van pindaolie en pindakaas is dus vergelijkbaar, maar je scheidt de pulp niet bij pindakaas.

Pindaolie heeft een laag rookpunt vanaf 165°c, waarbij we uitgaan van koudgeperste olie. Bij geraffineerde en bewerkte olie ligt het rookpunt vaak zelfs lager. Pindaolie is dus per definitie niet geschikt voor bakken en braden. Wel kan je deze olie uitstekend koud gebruiken, zonder te verhitten, bijvoorbeeld als slaolie.

Pinda houdbaarheid

Hoelang kan je pinda's bewaren? Je kunt gedroogde pinda's het beste in de dop bewaren, dan blijven ze het langste lekker. Gedroogde pinda's kunnen een jaar goed blijven in een afgesloten bakje, zeker als deze nog in een dop zitten. Gedopte pinda's (zonder schil) zijn iets minder lang te bewaren.

Pinda ziektes en plagen

De pinda is een redelijk resistente plant die niet snel last krijgt van ziektes en plagen. Hoewel de kans bij de teelt in potten erg klein is, kunnen er beestjes in de aarde terecht komen die (delen van) pinda's opeten. Vaak komt dit niet voor bij de teelt in potten. De meeste plaagdieren van de pinda leven in de warmere streken, waar de pinda oorspronkelijk vandaan komt.

Pinda kweken informatie

Naam en familie
Naam Pinda
Familie Vlinderbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Arachis hypogaea
Familie (wetenschappelijk) Fabaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - juli
Buiten (voor)zaaien mei - juli
Kweekkas (uit)planten mei - juli
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten oktober - november
Bloeitijd juni - juli
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 30CM
Regelafstand 45CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-9 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 22 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 1-1-2
Zuurtegraad bodem pH 5.5-6.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Winterhard tot 15
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...