plant banner

Plantenlijst laden...

Pinda
Arachis hypogaea

plant icon
Pinda
Arachis hypogaea
light icon
water icon
soil icon
winter icon

21

15

30CM

35CM
pH
5.5 - 6.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Pinda kweken

Pinda soorten

De pinda is een bijzonder plantje, want het is eigenlijk helemaal geen noot. De pinda is een ondergronds groeiende peulvrucht met meestal twee zaden van binnen. Vandaar de Engelse naam "peanut" wat pinda betekend. "Pea" betekend erwt en "nut" betekend noot. De pinda is dus letterlijk vertaald een erwt-noot. Andere (Nederlandse) namen voor de pinda zijn aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot.

Pinda zaaien en planten

Wanneer kan je pinda zaaien? Pinda kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april. De beste temperatuur om pinda te ontkiemen is boven de 21℃.

Je kweekt een pindaplantje op uit een pinda zelf. We hebben leuke kweeksetjes om dit mee te proberen, maar je kunt natuurlijk ook ongedopte, niet geroosterde pinda's uit de winkel gebruiken. Het is dan belangrijk dat de pinda's niet zijn bewerkt, anders kiemen ze niet meer. Pinda's hebben veel warmte nodig en kiemen het beste rond april in een warme en zonnige vensterbank. Zet de plant buiten na half mei.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 12 pinda planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 5 pinda planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Pinda verzorgen/standplaats

Heel eerlijk gezegd is de opbrengst in ons land niet zo groot. Je hebt wel erg veel pinda planten nodig om een leuk zakje pinda's te kunnen oogsten. Dat neemt niet weg dat het natuurlijk hartstikke leuk is om eens te proberen. Je hebt kan op succes als je het plantje op een warme en zonnige plek zet waar niet veel water aanwezig is. Waar de pinda oorspronkelijk vandaan komt regent het niet erg veel.

Pinda goede en slechte buren

Pinda wisselteelt
Voor het kweken van pinda hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Pinda goede buren
Pinda heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Pinda slechte buren
Pinda heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Pinda grondsoort

Pinda's stellen niet veel eisen aan de grondsoort. Je kunt pinda's dus vrijwel overal kweken, maar houd er rekening mee dat de wortels (en dus de pinda's) niet goed ontwikkelen in kleigrond. Pinda's kweken in een pot is het makkelijkste, omdat je ze dan niet hoeft uit te graven. Een pot is over het algemeen warmer en de waterhuishouding is beter te regelen. Zorg vooral dat overtollig water snel en makkelijk weg kan. Het beste lukt dit als je de bodem van de pot met een laag hydrokorrels bedekt, zodat de gaten niet verstopt raken met aarde. Een pot met een diameter van 30 centimeter is voldoende voor één plant. Geef de plant steeds water wanneer de grond is opgedroogd.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
6.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Pinda bemesten

Pinda's hebben weinig tot geen extra voeding nodig. Geef je toch voeding, dan zou je hiermee wel eens de opbrengst kunnen verhogen. Zorg dan vooral voor voeding die rijk is aan calcium, strooi een beetje kalk en vermijd vooral stikstof. De planten hebben al snel te veel stikstof en kunnen hierdoor erg veel blad vooral veel lege pinda's produceren (met niets erin dus).

Welke meststof gebruik je voor pinda? De beste meststof voor het kweken van pinda heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer pinda oogsten

Wanneer kan je pinda oogsten? Pinda oogst je doorgaans van oktober.

Je oogst de ondergronds groeiende pinda's door de plant volledig uit te graven en de pinda's uit de grond rondom de plant te halen. Mede daarom is het kweken in een pot makkelijker, omdat je dan zeker weet dat je geen pinda's in de grond achterlaat. Dat is natuurlijk zonde als je er al weinig hebt. Je kunt de kluit van een pindaplantje in pot los schudden, zo valt de aarde af en zijn de pinda's beter te vinden.

Pinda gebruiken en bewaren

Pinda's zijn heerlijk om rauw te eten, nadat deze zijn gedroogd. Je kunt pinda's doppen en roosteren. Bij notenwinkels worden pinda's vaak geroosterd en gezout aangeboden. Houd dan wel rekening met je dagelijkse inname aan zout. In principe zijn rauwe noten (en pinda's in dit geval) gezonder.

Je kunt gedroogde pinda's het beste in de dop bewaren, dan blijven ze het langste lekker. Gedroogde pinda's kunnen een jaar goed blijven in een afgesloten bakje, zeker als deze nog in een dop zitten. Gedopte pinda's (zonder schil) zijn iets minder lang lekker te houden.

Pinda plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Kweekkas (uit)planten april - mei
Buiten (uit)planten mei
Oogsten oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 6.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 30 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 5 planten
Per m² / veld 6 - 12 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 21 ℃
Min. veilige temperatuur 15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding