plant banner

Plantenlijst laden...

Weegbree
Plantago

plant icon
Weegbree
Plantago
light icon
water icon
soil icon
winter icon

11

-15

20CM

20CM
pH
6.5 - 7.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Weegbree kweken

Weegbree soorten

Er zijn een aantal verschillende weegbree variëteiten. In Nederland komen smalle weegbree (Plantago lanceolata), grote weegbree (Plantago major), hertshoornweegbree (Plantago coronopus) en ruige weegbree (Plantago media) het meest voor, maar ook de zandweegbree (Plantago indica) en zeeweegbree (Plantago maritima) komen in Nederland veel voor.

Weegbree zaaien en planten

Wanneer kan je weegbree zaaien? Weegbree kan je direct buiten zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om weegbree te ontkiemen is boven de 11℃.

Weegbree kan je al aardig vroeg in het voorjaar direct buiten zaaien. De plantjes kunnen goed tegen kou en kiemen makkelijk binnen 1-3 weken, afhankelijk van hoe erg de temperaturen meezitten. Op een zanderige grond doet weegbree het erg goed. Bij voorkeur kweek je het buiten in een grote pot, omdat weegbree nogal kan woekeren. Het plantje zaait zichzelf uit na de bloei en komt volgend jaar in tienvoud op. Eenmaal weegbree in de tuin, dan kom je er nog maar moeilijk van af.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 weegbree planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 weegbree planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Weegbree verzorgen/standplaats

Weegbree kan erg gaan woekeren als deze zichzelf uitzaait. Om dit te voorkomen knip je de bloemen voor het uitbloeien van de plant af en zaai je weegbree in een pot of bak. Hoewel weegbree vooral als onkruid wordt bestempeld (ik vind onterecht), is de plant ook erg nuttig en schijnt deze geneeskrachtig te zijn. Onder het kopje "gebruiken" meer daarover. Leuk om te weten is dat, als je weegbree in het wild tegenkomt, de bodem daar erg voedzaam en ook schoon is. Weegbree kan heel breed worden (tot wel een halve meter breed), dat komt vooral door het blad dat heel lang kan strekken. Zo veel ruimte is echter lang niet vereist om het plantje te laten groeien. Een plekje in de volle zon of in de halfschaduw vind weegbree het prettigste.

Weegbree goede en slechte buren

Weegbree wisselteelt
Voor het kweken van weegbree hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Weegbree goede buren
Weegbree heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Weegbree slechte buren
Weegbree heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Weegbree grondsoort

Weegbree groeit op vrijwel iedere grondsoort, zo lang deze goed voedzaam en zuiver is (onvervuild). Dit geldt voor alle soorten weegbree die in ons klimaat in het wild voorkomen, en dus ook voor hertshoornweegbree. Ook op droge en tamelijk zanderige grondsoorten groeit weegbree aardig, zo lang deze maar niet volledig uitdroogt (al kan de plant best wat hebben).

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Weegbree bemesten

Weegbree groeit op een van nature voedzame bodem erg goed. Het geven van extra voeding is niet per se vereist, maar het kan de groei bevorderen als je de teelt wat serieuzer wil aanpakken. Geef in dat geval moes- en kruidentuin meststof volgens de aanwijzingen op de verpakking. Extra stikstof kan de bladgroei bevorderen maar ook dit is geen vereiste.

Welke meststof gebruik je voor weegbree? De beste meststof voor het kweken van weegbree heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer weegbree oogsten

Wanneer kan je weegbree oogsten? Weegbree oogst je doorgaans van mei tot september.

Weegbree kan je gedurende de hele groei doorlopend oogsten, of op ieder gewenst moment maar bij voorkeur vóór de bloei. Het blad wordt bij deze plant geoogst en gebruikt in de keuken, maar ook de wortels zijn eetbaar nadat deze goed schoon zijn gemaakt. Je kunt weegbree niet zo goed drogen, maar deze is gelukkig bijna jaarrond in het wild -of in jouw pot of achtertuin- te vinden.

Weegbree gebruiken en bewaren

Jong blad is nog niet zo taai en kan rauw worden gegeten, bijvoorbeeld door salades. Anders kan je het blad ook door de soep verwerken of fijn maken (kleine stukjes) en dit in een salade doen. De wortels zullen eerst goed schoongespoeld moeten worden, maar zijn daarna voor nagenoeg de zelfde toepassingen geschikt. Weegbree wordt ook vaak gebruikt om thee van te zetten.

Weegbree, zo wel het blad als de wortel, zijn niet lang te bewaren. Hooguit enkele dagen blijven de delen van de plant vers, dan wel in de koelkast. Bij voorkeur oogst je het blad en ook de wortel van de plant dus direct voor gebruik, en het blad bij voorkeur zo jong mogelijk (dan blijft dit het langste houdbaar).

Weegbree ziektes en plagen

Weegbree wordt wel eens gezien als onkruid omdat dit overal op kan duiken, zoals bijvoorbeeld tussen tegels en in perken tussen de bloemen. De plant zaait zich na de bloei gemakkelijk uit, waardoor het zich binnen een jaar snel kan verspreiden. Verder kent weegbree weinig ziektes, plagen en schimmels en groeit de plant vrijwel ongestoord op iedere locatie. Mede hierom is het aan te raden om weegbree in potten of bakken te kweken. Door de bloemen nog vóór de zaadvorming van de plant af te knippen voorkom je dat deze zich door de omgeving verspreid.

Weegbree plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten mei - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 11 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding