plant banner

Plantenlijst laden...

Weegbree
zaaien kweken en oogsten

Plantago

°C-15
°C11
CM20
CM3-6
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van weegbree is Plantago

Weegbree soorten

Er zijn een aantal verschillende weegbree variëteiten. In Nederland komen smalle weegbree (Plantago lanceolata), grote weegbree (Plantago major), hertshoornweegbree (Plantago coronopus) en ruige weegbree (Plantago media) het meest voor, maar ook de zandweegbree (Plantago indica) en zeeweegbree (Plantago maritima) komen in Nederland veel voor.

Weegbree zaaien en planten

Wanneer kan je weegbree zaaien? Weegbree zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot mei.

Wanneer kan je weegbree planten? Weegbree planten of uitplanten kan buiten van maart tot mei.

weegbree zaden zaadjes zaad keukenplanten

Weegbree kan je al aardig vroeg in het voorjaar direct buiten zaaien. De plantjes kunnen goed tegen kou en kiemen makkelijk binnen 1-3 weken, afhankelijk van hoe erg de temperaturen meezitten. Op een zanderige grond doet weegbree het erg goed. Bij voorkeur kweek je het buiten in een grote pot, omdat weegbree nogal kan woekeren. Het plantje zaait zichzelf uit na de bloei en komt volgend jaar in tienvoud op. Eenmaal weegbree in de tuin, dan kom je er nog maar moeilijk van af.

weegbree zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 weegbree planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 weegbree planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Weegbree standplaats en verzorgen

Weegbree kan erg gaan woekeren als deze zichzelf uitzaait. Om dit te voorkomen knip je de bloemen voor het uitbloeien van de plant af en zaai je weegbree in een pot of bak. Hoewel weegbree vooral als onkruid wordt bestempeld (ik vind onterecht), is de plant ook erg nuttig en schijnt deze geneeskrachtig te zijn. Onder het kopje "gebruiken" meer daarover. Leuk om te weten is dat, als je weegbree in het wild tegenkomt, de bodem daar erg voedzaam en ook schoon is. Weegbree kan heel breed worden (tot wel een halve meter breed), dat komt vooral door het blad dat heel lang kan strekken. Zo veel ruimte is echter lang niet vereist om het plantje te laten groeien. Een plekje in de volle zon of in de halfschaduw vind weegbree het prettigste.

Weegbree combinatieteelt en wisselteelt

Weegbree
Voor het kweken van weegbree hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Weegbree goede buren
Weegbree heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Weegbree slechte buren
Weegbree heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Weegbree grondsoort en bodem

Weegbree groeit op vrijwel iedere grondsoort, zo lang deze goed voedzaam en zuiver is (onvervuild). Dit geldt voor alle soorten weegbree die in ons klimaat in het wild voorkomen, en dus ook voor hertshoornweegbree. Ook op droge en tamelijk zanderige grondsoorten groeit weegbree aardig, zo lang deze maar niet volledig uitdroogt (al kan de plant best wat hebben).

pH

6.5
7.5

Wat is pH?

weegbree grote planten keukenplanten

Weegbree bemesten

Weegbree groeit op een van nature voedzame bodem erg goed. Het geven van extra voeding is niet per se vereist, maar het kan de groei bevorderen als je de teelt wat serieuzer wil aanpakken. Geef in dat geval moes- en kruidentuin meststof volgens de aanwijzingen op de verpakking. Extra stikstof kan de bladgroei bevorderen maar ook dit is geen vereiste.

Voor het bemesten van weegbree kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 0-0-0. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

Wanneer weegbree oogsten

Wanneer kan je weegbree oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot september.

Weegbree kan je gedurende de hele groei doorlopend oogsten, of op ieder gewenst moment maar bij voorkeur vóór de bloei. Het blad wordt bij deze plant geoogst en gebruikt in de keuken, maar ook de wortels zijn eetbaar nadat deze goed schoon zijn gemaakt. Je kunt weegbree niet zo goed drogen, maar deze is gelukkig bijna jaarrond in het wild -of in jouw pot of achtertuin- te vinden.

Weegbree gebruiken en bewaren

Jong blad is nog niet zo taai en kan rauw worden gegeten, bijvoorbeeld door salades. Anders kan je het blad ook door de soep verwerken of fijn maken (kleine stukjes) en dit in een salade doen. De wortels zullen eerst goed schoongespoeld moeten worden, maar zijn daarna voor nagenoeg de zelfde toepassingen geschikt. Weegbree wordt ook vaak gebruikt om thee van te zetten.

Weegbree, zo wel het blad als de wortel, zijn niet lang te bewaren. Hooguit enkele dagen blijven de delen van de plant vers, dan wel in de koelkast. Bij voorkeur oogst je het blad en ook de wortel van de plant dus direct voor gebruik, en het blad bij voorkeur zo jong mogelijk (dan blijft dit het langste houdbaar).

Weegbree ziektes en plagen

Weegbree wordt wel eens gezien als onkruid omdat dit overal op kan duiken, zoals bijvoorbeeld tussen tegels en in perken tussen de bloemen. De plant zaait zich na de bloei gemakkelijk uit, waardoor het zich binnen een jaar snel kan verspreiden. Verder kent weegbree weinig ziektes, plagen en schimmels en groeit de plant vrijwel ongestoord op iedere locatie. Mede hierom is het aan te raden om weegbree in potten of bakken te kweken. Door de bloemen nog vóór de zaadvorming van de plant af te knippen voorkom je dat deze zich door de omgeving verspreid.

Weegbree kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten mei - september
Zaaien
Zaaidiepte 0.3CM
Plantafstand 20CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 21-29 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 11 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding