Weegbree soorten
Weegbree kent een aantal soorten die allemaal te gebruiken zijn. Meestal wordt voor thee de smalle weegbree (Plantago lanceolata) of hertshoornweegbree (Plantago coronopus) gebruikt. Verder zijn er nog veel meer soorten weegbree dus hieronder een kleine opsomming van de bekendere soorten:
- Grote weegbree - Plantago major
- Smalle weegbree - Plantago lanceolata
- Ruige weegbree - Plantago media
- Hertshoornweegbree - Plantago coronopus
- Zandweegbree - Plantago indica
- Zeeweegbree - Plantago maritima
Weegbree zaaien en planten
Wanneer kan je weegbree zaaien?
Weegbree zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot mei.
Wanneer kan je weegbree planten?
Weegbree planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot mei.
Zelf weegbree zaaien kan makkelijk en direct buiten in de vollegrond. Zaai vanaf maart buiten en niet te dicht op elkaar. Je hoeft de zaden bijna niet de bedekken. Bij opkomst kan je eventueel iets uitdunnen. Weegbree kan ook jong al goed tegen kou en kiemt meestal binnen 1 tot 3 weken, afhankelijk van de temperatuur.
Ook zou je weegbree voor kunnen zaaien in potjes. Dan zaai je het liefst drie zaden per kweekpotje, zodat je zeker weet dat er iets opkomt. Vul wat potjes met zaaigrond en druk dit aan. Strooi daar de zaden in. Je hoeft ook hier de zaden niet af te dekken. Een heel dun laagje zaaigrond of fijn zand is ruim voldoende.
Na opkomst in kweekpotjes zal je ook iets moeten uitdunnen, mochten er meer zijn opgekomen. In elk potje houd je één plantje over. Deze zet je straks op het bestemde plekje. Door vroeg te beginnen kan je langer blijven oogsten. Weegbree groeit steeds weer opnieuw aan.
Na de bloei zaait weegbree zichzelf heel makkelijk uit. Weegbree zaaien is dan ook ontzettend makkelijk. Houd er rekening mee bij het zaaien van weegbree, want het kan hierdoor namelijk gaan woekeren. Je kunt weegbree ook in potten of bakken kweken, maar dan nog zaait het zichzelf makkelijk uit rondom de pot of bak.
Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 weegbree planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 weegbree planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Weegbree standplaats en verzorgen
Zaai je weegbree in de vollegrond, houd er dan rekening mee dat het zichzelf makkelijk uitzaait. Dit voorkom je door vóór de zaadvorming alle bloemetjes weg te knippen. Vaak wordt weegbree onterecht als onkruid bestempeld, omdat het kan woekeren. Als je de bloei onder controle hebt is er weinig aan de hand.
Weegbree groeit vaak op plekken waar de grond voedzaam en schoon is. Kom je weegbree in het wild tegen dan is dat meestal een schone en voedzame plek. Dat is dan ook waar weegbree graag groeit, zie ook bodem en bemesten voor uitgebreide uitleg over de grond en voeding.
Weegbree groeit vooral erg breed uit, met uitschieters tot zelfs een halve meter breed. Dit komt vooral door de lange bladeren die plat op de grond gaan liggen. Weegbree vormt hierdoor een soort grote ster van bladeren op de grond. Niet alle weegbree groeit op dezelfde wijze.
Sommige andere soorten weegbree, of weegbree die dichter op elkaar staat, groeien rechter omhoog. In ieder geval heeft weegbree niet daadwerkelijk zo veel ruimte nodig als dat het plantje breed kan worden. Wel groeit weegbree erg graag op een plekje in de volle zon, met veel direct zonlicht dus.
Weegbree combinatieteelt en wisselteelt
Weegbree
Voor het kweken van weegbree hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Weegbree goede buren
Weegbree heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Weegbree slechte buren
Weegbree heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Weegbree water geven
Weegbree kan redelijk goed tegen droogte. Je hoeft het dus niet altijd water te geven. Meestal is water geven zelfs overbodig, maar tijdens warme en droge zomermaanden kan het handig zijn. Ook weegbree in potten en bakken droogt sneller uit, zeker in de zon. Je geeft in dit geval meer water.
Voel regelmatig aan de grond, ook onder het oppervlak. Deze mag droog zijn zo lang de droogte niet erg lang duurt. Geef na een paar dagen droogte weer even water, zeker in potten en bakken. Bij hele warme en droge dagen geef je weegbree in pot of bak dagelijks een scheut water.
Weegbree grondsoort en bodem
Hoewel weegbree bijna overal groeit, heeft deze een paar kleine voorkeuren. De bodem moet in elk geval voedzaam zijn. Op een vrij zanderige en schrale grond groeit weegbree ook erg goed. Beter kan je hier dan wel vochthoudend spul doorheen mengen, zoals vermiculiet of hydrokorrels, of andere (pot)grond en compost.
Weegbree staat graag op een voedzame grond. Daar komt weegbree van nature ook het meest voor. Belangrijk is dat de bodem schoon is en vrij van eventuele afvalstoffen. Waar weegbree van nature groeit is de grond altijd schoon en erg voedzaam.
pH
Weegbree tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Weegbree bemesten
In principe is bemesten niet nodig als weegbree op grond groeit, waar het van nature ook zou groeien. Echter is dit lang niet overal het geval. Om de bodem goed voedzaam te maken raden we aan om te bemesten. Vereist is het meestal niet, maar vooral op zanderige grondsoorten die snel uitspoelen kan het veel bijdragen.
Een algemene of zelfs stikstofrijke voeding is goed. Vooral het grotere aandeel stikstof zorgt voor meer en groter blad bij weegbree, en dus meer om te oogsten.
Voor het bemesten van weegbree adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-0-0 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Weegbree bloei en bestuiven
Wanneer bloeit weegbree? Weegbree bloeit doorgaans van mei tot september.
Weegbree is goed zelfbestuivend. De bloemetjes doen vaak een klein beetje denken aan die van heermoes, maar zijn toch ook wel verschillend. Weegbree wordt vooral door de wind en soms insecten bestoven. Je hoeft dus zelf weinig te doen voor een eventuele zaadteelt. Bestuiven is voor de gewone teelt niet nodig.
Wanneer weegbree oogsten
Wanneer kan je weegbree oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.
Weegbree kan je gedurende de hele groei doorlopend oogsten, of op ieder gewenst moment maar bij voorkeur vóór de bloei. Het blad wordt bij deze plant geoogst en gebruikt in de keuken, maar ook de wortels zijn eetbaar nadat deze goed schoon zijn gemaakt. Je kunt weegbree niet zo goed drogen, maar deze is gelukkig bijna jaarrond in het wild -of in jouw pot of achtertuin- te vinden.
Omdat weegbree op allerlei plekken voorkomt, zie je het soms zelfs tussen tegels of bakstenen op paden. Als dit in de buurt van een parkeerplaats is dan kan je dit beter niet gebruiken (i.v.m. vervuiling auto's). Op paden in bossen of in parken kan dit natuurlijk wel. Toch pluk je het dan liever niet in de buurt van het pad, als hier ook honden lopen.
Voor ècht 100% schone weegbree haal je het thuis uit potten of bakken, of uit de grond en bij paden vandaan in je tuin.
Weegbree gebruiken en bewaren
Jong blad is nog niet zo taai en kan rauw worden gegeten, bijvoorbeeld door salades. Anders kan je het blad ook door de soep verwerken of fijn maken (kleine stukjes) en dit in een salade doen. De wortels zullen eerst goed schoongespoeld moeten worden, maar zijn daarna voor nagenoeg de zelfde toepassingen geschikt. Weegbree wordt ook vaak gebruikt om thee van te zetten.
Weegbree houdbaarheid
Weegbree, zo wel het blad als de wortel, zijn niet lang te bewaren. Hooguit enkele dagen blijven de delen van de plant vers, dan wel in de koelkast. Bij voorkeur oogst je het blad en ook de wortel van de plant dus direct voor gebruik, en het blad bij voorkeur zo jong mogelijk (dan blijft dit het langste houdbaar).
Weegbree ziektes en plagen
Weegbree is goed bestand tegen heel veel ziektes, plagen en schimmels. Het zaait zich gemakkelijk uit en kan zo woekeren. Dit maakt weegbree een vrij krachtige plant die niet snel verloren gaat. Ook als je weegbree op een droge grond kweekt, heb je bijna geen zorgen wat betreft ziektes en plagen. Dan komen ook slakken niet graag in de buurt. De teelt van weegbree verloopt vaak vlekkeloos.