Onkruid verwijderen

 • Eloy M. Gotjé
 • 22 June, 2022
 • 0

Ga snel naar...

  Onkruid is een oordeel, maar sommige planten kan je beter verwijderen. Lees hier alles over onkruid, hoe je het kunt verwijderen en voorkomen, en wat onkruid nu eigenlijk is.

  Wat is onkruid wel?

  "Het verschil tussen een plantje en onkruid, is een oordeel!" wordt er vaak geroepen. Tot op zekere hoogte is dit waar, maar hoe graag ik de natuur ook z'n gang laat gaan zijn er ook grenzen. Sommige planten kunnen al jouw eetbare groen overwoekeren en verstikken. In zo'n geval mag je gerust zeggen dat een plant onkruid is.

  Een kennis heeft Japanse duizendknoop staan. Hoe prachtig mooi die plant ook is, je komt er nooit meer van af. Hedera kan je fruitboom verstikken. Als ergens ook maar een piepklein stukje wortel van de haagwinde ligt, groeit de plant volgend jaar op plekken waarvan je niet wist dat ze bestonden. Ik vind dat echt onkruid! En toch hebben ook deze planten vaak iets moois.

  Wat is onkruid niet?

  Niet alle planten zijn ook echt onkruid. De beruchte brandnetel kan je gebruiken om thee van te zetten, of om soep mee te maken. Als je zevenblad in de tuin hebt kom je daar maar op één manier van af, door héél veel pesto te maken! Weegbree zaait zichzelf heel makkelijk uit, maar heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. En het is oh zo lekker, de gelei die je van paardenbloemen kunt maken!

  Sommige planten kunnen woekeren, zaaien zichzelf makkelijk uit, overgroeien andere planten, maar hebben toch grote voordelen. Bloeiende planten lokken bijtjes en andere bestuivende insecten naar de moestuin. Handig als je vruchten wilt laten groeien waar bestuiving voor nodig is. Voor je een stempel op een plant drukt, leer deze eerst goed kennen!

  Onkruid verwijderen

  Voorkomen is beter dan genezen, maar onkruid voorkom je nooit helemaal. Het duikt nu eenmaal op, want er waaien pluisjes door de lucht, vogels poepen pitjes uit en er leeft van alles in de bodem. Heb je een moestuin, wen er dan aan dat je soms onkruid hebt staan. Je zult het regelmatig moeten verwijderen en dat ook op een goede manier moeten doen, anders komt het net zo snel weer terug.

  Met een onkruidsteker of een ouderwetse schep lukt het meestal wel. Trek plantjes zo veel mogelijk met wortel en al uit de grond, zo voorkom je dat ze opnieuw gaan groeien vanuit de wortel. Met een schoffel of onkruidhak snijd je de planten alleen bovengronds af. Dat werkt voor even, maar veel planten groeien dan dus weer terug vanuit de wortel. Handwerk wint het altijd van het gereedschap.

  Onkruid voorkomen

  Het is moeilijk te voorkomen, je krijgt er altijd mee te maken. Toch kan je wel van alles doen om onkruid te voorkomen. Denk aan het plaatsen van een zwart gronddoek over de stukken waar niets groeit. Plantjes die opkomen krijgen geen of onvoldoende licht en sterven af. Pluisjes en zaden uit de omgeving komen ook niet op het stuk grond terecht. Een gronddoek moet wel drie tot zes maanden blijven liggen. Eventuele zaadjes die er voor het plaatsen van het doek al lagen, komen meestal alsnog op als je het doek weg doet.

  In onze probleemoplosser los je ook andere problemen op in de moestuin. Jij geeft aan wat je is opgevallen en de probleemoplosser vertelt je over de oorzaken, gevolgen, oplossingen en het voorkomen van het probleem.

  • Eloy M. Gotjé
  • 22 June, 2022
  • 0

  Plaats een reactie

  Meer lezen?

  Slakken voorkomen in de moestuin

  Wat doe je tegen slakken in de moestuin? Je krijgt slakken nooit helemaal weg, maar je kunt vraat door slakken wel beperken. Je kunt ook voorkomen dat slakken je planten opeten. Zorg voor zo min mogelijk schuilplekjes, zorg dat slakken moeilijk bij je plan..

  Oost-Indische kers tegen bladluis

  Wist je dat Oost-Indische kers niet alleen eetbaar is, maar ook erg goed werkt tegen bladluis? Oost-Indische kers kan je dus zaaien om bladluis bij andere planten te voorkomen, of eigenlijk om ze bij die andere planten weg te lokken. Oost-Indische kers is ..

  Brandnetel Ortica Franchi Sementi

  Brandnetel Ortica Franchi Sementi

  Grootbladige brandnetel. Brandnetel wordt door velen beschouwd als onkruid,..

  € 2,19 € 2,01

  Weegbree Erba Stella Franchi Sementi

  Weegbree Erba Stella Franchi Sementi

  Grootbladige weegbree. Er wordt vaak beweerd dat de plant medicinale/genees..

  € 1,99 € 2,19 € 1,83

  Cichorei Cicoria Castelfranco Franchi Sementi

  Cichorei Cicoria Castelfranco Franchi Sementi

  Te kweken als bladgroente. Deze decoratieve soort cichorei maakt lichtgekle..

  € 3,49 € 3,20

  footer wave afbeelding