plant banner

Plantenlijst laden...

Oost-Indische Kers
Tropaeolum

°C10
°C12
CM35
P7
CM2
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
laat

Oost-Indische Kers kweken

Oost-Indische Kers soorten

Welke soorten Oost-Indische kers zijn er? Er zijn twee soorten Oost-Indische kers. Het eerste soort, Tropaeolum majus in het Latijns, maakt hechtrankjes. Dit is een klimmende variëteit welke best groot kan worden. Misschien is dit wel het meest bekende soort Oost-Indische kers. Deze wordt ook wel klimkers genoemd.

Er is ook een laagblijvende Oost-Indische kers. Dat is de Tropaeolum nanum, en deze maakt geen hechtrankjes. Deze laagblijvende Oost-Indische kers wordt niet groter dan een halve meter. Ook deze kan je op dezelfde manieren gebruiken als de klimkers.

Dan is er ook nog een buitenbeentje, zeer nauw verwant aan de Oost-Indische kers maar toch net ietsje anders. Dat is de Tropaeolum tuberosum, ook wel de knolcapucien genoemd. Deze maakt eetbare knolletjes en groeit op dezelfde wijze als de klimkers. Ook hiervan zijn het blad en de zaden te gebruiken.

Oost-Indische Kers zaaien en planten

Wanneer kan je oost-indische kers zaaien Oost-Indische Kers kan je direct buiten zaaien van april tot augustus. De beste temperatuur om oost-indische kers te ontkiemen is boven de 12℃.

Hoe zaai je Oost-Indische kers? Je kunt Oost-Indische kers direct in de volle grond zaaien. Dit is het makkelijkste. Zaai je later in het jaar dan is de periode waarin Oost-Indische kers bloeit korter, of bloeit Oost-Indische kers zelfs helemaal niet meer. Dat is niet erg want je kunt ook gewoon het blad oogsten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 9 oost-indische kers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 oost-indische kers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Oost-Indische Kers verzorgen/standplaats

Hoe kweek je Oost-Indische kers? Oost-Indische kers staat graag lekker zonnig. Een plek in de halfschaduw voldoet prima, maar een plek in de volle zon is eigenlijk nog beter. Wil je de klimmende variëteit van Oost-Indische kers kweken, zorg dan voor een hekwerk om deze langs te planten. Oost-Indische kers is éénjarig en heeft weinig verzorging nodig.

Oost-Indische Kers goede en slechte buren

De klimmende variëteit (klimkers) wordt vaak langs een hekwerk gekweekt.

Oost-indische kers wisselteelt
Voor het kweken van oost-indische kers hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Oost-indische kers goede buren
Oost-Indische Kers kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aalbes Aardappel Appel Asperge Bloemkool Boerenkool Broccoli Courgette Komkommer Koolraap Mais Paksoi Palmkool Pompoen Prei Radijs Spruitkool Tomaat Zwarte bes

Oost-indische kers slechte buren
Oost-Indische Kers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Oost-Indische Kers water geven

Hoeveel water heeft Oost-Indische kers nodig? Oost-Indische kers kan goed op een droge grond staan. Veel water hoef je dus niet te geven. Het kan voorkomen dat je tijdens een warme en droge zomer wel wat water moet geven.

Oost-Indische Kers grondsoort

Welke grondsoort heeft Oost-Indische kers nodig? Oost-Indische kers is niet veeleisend en groeit vrijwel overal. De grondsoort maakt dus niet erg veel uit, maar de lichte voorkeur gaat wel uit naar een zanderige en humusrijke grond.

pH
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Oost-Indische Kers bemesten

Moet je Oost-Indische kers bemesten? Nee, Oost-Indische kers heeft erg weinig bemesting nodig. Op een erg arme grond kan je wat compost toevoegen. Mocht je de bodem toch willen bemesten, kies dan een zeer lichte meststof met erg weinig stikstof.

Oost-Indische kers maakt met sterke bemesting erg veel blad aan, waardoor bloemen een beetje verstopt raken onder het groen. Ook groeit Oost-Indische kers van zichzelf al heel weelderig. Het beste is om de bodem te laten voor wat het is. Kweek liever niet op een pas sterk bemeste bodem.

Welke meststof gebruik je voor oost-indische kers? De beste meststof voor het kweken van oost-indische kers heeft bij benadering een NPK samenstelling van 2-3-3 of 1-2-2.

Ideale NPK samenstelling:

N2
P3
K3

Alternatieve NPK samenstelling:

N1
P2
K2

Wat is NPK?

Oost-Indische Kers bloei en bestuiven

Wanneer bloeit oost-indische kers? Oost-Indische Kers bloeit doorgaans van juni tot oktober.

Moet je Oost-Indische kers bestuiven? Oost-Indische kers is een éénhuizige plant met tweeslachtige bloemen. In het kort betekend dit dat Oost-Indische kers zelfbestuivend is. Mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen zitten in dezelfde bloemen en je hebt slechts één plant nodig om levensvatbare zaden te krijgen.

Oost-Indische kers maakt opvallende bloemetjes. Meestal zijn deze geel, oranje, rood of een combinatie hiervan. De combinaties kunnen trouwens erg mooi worden, gestreept en gevlekt.

Wanneer oost-indische kers oogsten

Wanneer kan je oost-indische kers oogsten? Oost-Indische Kers oogst je doorgaans van juni tot december.

Hoe oogst je Oost-Indische kers? Van Oost-Indische kers worden de gedroogde zaden het meest gebruikt. Deze moeten goed gedroogd zijn voor je ze kunt gebruiken. Je kunt ook de bloemen gebruiken. De blaadjes van Oost-Indische kers kan je gedurende de hele groei van de plant plukken.

oost-indische kers blaadjes oogsten

Oost-Indische Kers gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je Oost-Indische kers? Oost-Indische kers is een waardevolle plant in de moestuin. Je kunt er namelijk van eten, maar de plant heeft ook een andere functie (zie verderop onder 'ziektes en plagen'). Zo wel het blad als de gedroogde zaden zijn eetbaar. Beiden smaken een beetje peperachtig, de zaden nog net iets sterker.

De blaadjes van Oost-Indische kers worden doorgaans gebruikt als saladegroente. Je kunt er ook pesto van maken of ze bereiden als een soort spinazie. Oost-Indische kers is overigens uitstekend om thee van te zetten. Thee hiervan is erg gezond en helpt bij infecties.

Hoelang is Oost-Indische kers houdbaar? De gedroogde zaden zijn in principe nog een jaar te gebruiken. De blaadjes gebruik je het liefst zo snel mogelijk omdat ze niet lang vers te houden zijn. Bewaar deze -net als de bloemen- maximaal een dag in de koelkast.

Oost-Indische Kers ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij Oost-Indische kers? Oost-Indische kers wordt misschien het meeste gehouden als lokplant. Hoewel slakken niet zo houden van Oost-Indische kers, lusten rupsen en bladluizen er wel pap van. Je kunt Oost-Indische kers planten om deze diertjes weg te houden bij een appelboom, aalbessen of koolgewassen.

Oost-Indische Kers plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien april - augustus
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten juni - december
Bloeitijd juni - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 2-3-3 / 1-2-2
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 35 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 4 - 9 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 12 ℃
Min. veilige temperatuur 10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Geen wisselteelt

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding