plant banner

Gember
Zingiber officinale - Zingiberaceae
kweken en oogsten

°C12
°C21
CM20
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg planten
laat planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zelf gember kweken

Gember draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Zingiber officinale en is een lid van de gemberfamilie, ook wel zingiberaceae.

Samenvatting

Gember is de wortel van de (sub)tropische gemberplant. Je kunt zelf gember kweken in pot en vaak gewoon in de vensterbank. In de zomer kan de plant naar buiten. Gewone, onbewerkte gemberwortel uit de winkel kan je gebruiken om zelf een gemberplant te kweken. Het is niet de makkelijkste plant om mooi te houden, maar gember geeft al snel iets te oogsten.

Zo ziet de teelt van gember eruit:

Gember soorten

Gember kent veel soorten zoals zwarte gember, witte gember en rode gember. Uiteindelijk is gember familie van kurkuma (Zingiberaceae) maar de planten zijn toch net even anders. Gember maakt een soort stengels die erg op riet lijken. Kurkuma maakt wat dikkere stengels en voller, groter blad. De planten lijken wel erg op elkaar qua groei.

Van oorsprong is gember een tropische of subtropische plant. De commerciële teelt vindt vooral plaats in India, maar gember wordt ook gekweekt in andere landen zoals Jamaica en Brazilië.

Gember zaaien en planten


Wanneer kan je gember planten?
Gember planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van februari tot april. Gember planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van september tot oktober.

gember zaden zaadjes zaad keukenplanten

Gember daar is wel aan te komen. De meeste groentewinkeltjes hebben mooie wortelstokken liggen. Ze worden verkocht voor consumptie maar zijn natuurlijk uitstekend als pootgoed te gebruiken. Let op dat de wortel niet bewerkt is, op welke manier dan ook. Je hebt een puur en onbewerkt stuk gemberwortel nodig om te planten.

Gember uit zaad?

Zelden wordt gember uit zaad opgekweekt. Het zal vast wel ergens mogelijk zijn maar het is zó veel makkelijker om de wortel te planten. Zaad van gember is moeilijk te vinden. Nu kan je dat zelf oogsten maar de planten bloeien niet vaak. De meeste productierassen bloeien zelfs bijna nooit. De zaadteelt wordt dan erg lastig.

Zelf gember planten

Je kunt zelf gember planten door een stuk wortel met mooie vertakkingen uit te kiezen in de winkel. Als de wortel gebroken is dan is dat helemaal geen ramp. Wanneer je gember gaat planten breek je de vertakkingen van de wortel zelf af. Die kan je vervolgens in een pot met aarde planten. Gebruik dan liever een tropische potgrondmix of maak dit zelf.

Wij planten wortelstokken van gember ongeveer vijf centimeter diep. Vaak komt een klein stuk van de wortel boven de grond uit. Dat is heel normaal en kan geen kwaad. Je hoeft gember niet heel diep te planten. Meestal vinden de wortels zelf de ruimte om te groeien, ook in potten. Bij twijfel kan je ze ietsje aanaarden. Dit doen wij altijd bij onze gember.

gember zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 gember planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 gember planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Gember standplaats en verzorgen

Je kunt in Nederland zelf gember kweken maar toegegeven, het is geen hele makkelijke plant. Dan nog, lastig is ook anders. Bij ons werden de blaadjes in het begin altijd bruin en wat bleek: Gember staat wel graag lekker licht, alleen liever niet in direct zonlicht. Een beschut plekje is dus beter dan een plek in de brandende zon.

Wat we zelf altijd doen -omdat dit een tropische plant is- is het blad benevelen met een plantensproeier. Niet te veel maar genoeg om het idee van een hogere luchtvochtigheid te geven. Ondanks dat het hier niet ideaal is geeft gember toch altijd genoeg te oogsten. Elk jaar weer want gember is een meerjarige/overblijvende plant.

Vollegrond of in een pot

In landen van oorsprong zoals India, wordt gember in de vollegrond gekweekt. Het groeit daar op heuveltjes, net zoals we hier onze aardappelen of asperges planten. In de heuveltjes met losse grond is meer ruimte voor de wortels om te groeien. Gember kan daar wel tot een meter hoog worden, groter dan hier in potten.

Gember is heel erg geschikt voor in potten. Hoewel de plant in de vollegrond groter wordt en meer ruimte heeft, is dat in ons klimaat niet altijd haalbaar. Een zo lang mogelijk seizoen bereik je toch door de plant bij kou in de vensterbank en 's zomers in de kweekkas of buiten te zetten. In potten is gember ook vaak makkelijker te oogsten.

Zet je jouw gemberplant in een pot, dan kan je beter een ruime pot nemen. Zelf gebruiken we een pot met een inhoud van ongeveer zeven liter maar een grotere pot geeft meer ruimte. Voor de sier is gember ook wel in kleinere potten te houden alleen blijft de groei dan beperkt. De oogst in kleinere potten is minimaal.

gember kweken in pot gemberplant in potten gemberwortel planten

Omdat de wortels niet erg de diepte in groeien is vooral een brede en ondiepe pot verstandig. Wij gebruiken de pot hierboven. Deze was toevallig over maar eigenlijk is een dergelijke diepe pot niet echt nodig. Kies vooral zelf een iets bredere en ondiepere pot uit.

Binnen of buiten kweken

Gember groeit beter in de kweekkas dan buiten. Het is daar stukken warmer en de luchtvochtigheid is vaak hoger. Aan het einde van het jaar haal je de gember naar binnen. Je kunt het dan op de vensterbank zetten maar niet in directe zon. In de winter schijnt de zon erg weinig. Je kunt gember dan gerust een stuk lichter zetten.

gember jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Gember is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 12℃.

Gember combinatieteelt en wisselteelt

Gember
Voor het kweken van gember hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Gember goede buren
Gember heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Gember slechte buren
Gember heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

gember planten kweken keukenplanten

Gember water geven

Voor de wortels is het beter om regelmatig water te geven. Uitdroging remt de groei behoorlijk af. De wortels vullen zich met vocht. De jonge planten geef je dagelijks water. Wanneer de gemberplant groter wordt kan je dit afbouwen, tot zo'n twee à drie keer per week. Als het echt warm wordt in de zomer geef je iets vaker water.

Voel goed aan de grond. Deze mag wel een beetje opdrogen, zo lang het onder het oppervlak nog vochtig is.

Gember grondsoort en bodem

Omdat je gember kweekt voor de wortels gebruik je liever een losse, bijvoorbeeld zanderige grond. Het nadeel hiervan is dat deze ook erg snel kan opdrogen. Zeker wanneer de zon erop staat verdampt vocht erg snel. Tegelijk zorgt die losse grond er wel voor dat de wortels heel makkelijk kunnen uitbreiden. En dat is precies wat je wilt bij gember.

Gebruik je een zanderige grond dan loop je vaker heen en weer met de gieter. Geen probleem lijkt mij maar je moet het wel even doorhebben. Een voedzame potgrond werkt ook erg goed en is vaak ook lekker los. Het bevat alleen meer vochthoudend materiaal waardoor de grond minder snel uitdroogt. Voeg eventueel zand toe aan de potgrond.

Als tropische plant kan je voor gember kiezen om een speciale potgrond te gebruiken. Een potgrond speciaal voor tropische of (minimaal) voor Mediterrane planten.

pH

5.5
7.0

Gember tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

gember grote planten keukenplanten

Gember bemesten

Vlak na het planten geven we zelf vaak wat extra fosfaat. Planten nemen de meeste fosfaat op als ze jong zijn. Verder geven we meestal een kaliumrijke meststof, ongeveer enkele maanden na het planten. Je zorgt hiermee voor een beter en sterker wortelstelsel. Uiteindelijk dus voor meer en grotere wortels om te oogsten.

Mocht je opeens zien dat het blad minder goed groeit, dan helpt het soms wel om ook stikstof te geven. Doe dit alleen niet te vaak in verhouding tot de andere meststoffen. Een goed gebalanceerde samenstelling maakt gezonde gember.

N6
P4
K6

Voor het bemesten van gember adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-4-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

gember volgroeide planten grootte keukenplanten

Gember bloei en bestuiven

Wanneer bloeit gember? Gember bloeit doorgaans van september tot november.

De kans dat gember bloeit is erg klein. Vooral productierassen bloeien bijna nooit. Mocht je een enkele keer geluk hebben dan koester je dat moment, het komt namelijk niet vaak voor. De zaadteelt is bij gember dan ook erg lastig, waardoor vaker wordt gekozen voor vermeerderen via wortelstokken. Gember bloeit meestal pas vanaf het tweede of zelfs derde jaar.

Als gember bloeit maakt deze tegen de herfst lange bloeistengels. Hieruit ontstaan prachtige, meestal knalrood gekleurde bloemknoppen met de vorm van een sparappel. Vanuit deze knoppen ontstaat een grote tros met bloemetjes. Kleine rode, roze of lila-witte bloemetjes. Het beste haal je de plant rond deze tijd naar binnen. Zo blijven de bloemetjes mooi behouden.

Wanneer gember oogsten

Wanneer kan je gember oogsten? Doorgaans doe je dit van oktober tot december.

Gember oogst je door de hele plant uit te graven. Bij de teelt in potten haal je de kluit uit de pot. Je kunt dan stukken wortel voor eigen gebruik afbreken. De rest stop je terug in de pot met aarde. Vul de pot eventueel aan met wat verse aarde. Vanuit de opnieuw geplante gember ontstaan volgend jaar weer nieuwe stengels en wortels.

Je kunt trouwens ook de hele gemberwortel oogsten en van de plant lossnijden. Kies dan later zelf een aantal stukken gember uit om weer opnieuw te planten (of niet). Wanneer je wortelknollen afbreekt kan het zijn dat de plant geheel of gedeeltelijk afsterft, bovengronds. De wortels blijven in leven en kan je opnieuw planten of aan de kluit laten zitten.

Gember gebruiken en bewaren

Gember wordt zeer divers gebruikt, meestal als specerij. Van roerbakgerechten tot sappen of smoothies, zelfs in brood en zoete bakproducten wordt gember gebruikt. Je kunt er ook thee van zetten. Gember is ontzettend veelzijdig en ook niet geheel onbelangrijk, waanzinnig gezond.

Vers geoogste gember kan je rauw gebruiken, bijvoorbeeld door het te raspen. Je kunt gemberpoeder maken en dit bewaren voor later. Gember heeft een iets pittige smaak maar proeft tegelijk lekker fris.

Gember houdbaarheid

Zelf geoogste gemberwortel blijft ongeveer een maand goed in de koelkast. Je kunt dit het beste in een afgesloten bakje bewaren en dit in de groentelade doen. Mocht je er zelf gemberpoeder van maken dan is dit in gesloten potjes of bakjes meerdere maanden, tot een half jaar of langer te bewaren.

Gember ziektes en plagen

Af en toe komt spintmijt voor bij de teelt van gember. Vooral binnenshuis bij droge lucht. Zelf hebben we dit gelukkig nog nooit gehad, wat mij doet vermoeden dat het benevelen van de gember goed werkt. De spintmijt komt namelijk vooral voor bij planten in een zeer droge omgeving.

Bij erg koud weer in combinatie met veel water kan gember last krijgen van wortelrot. Meestal is een aantasting niet te groot en kun je aangetaste wortels wegsnijden. Zet de plant daarna wel in een warme en matig vochtige omgeving.

Gember kweken informatie

Naam en familie
Naam Gember
Familie Gemberfamilie
Wetenschappelijke naam Zingiber officinale
Familie (wetenschappelijk) Zingiberaceae
Zaai- en oogsttijden
Kweekkas (uit)planten februari - april
Buiten (uit)planten september - oktober
Oogsten oktober - december
Bloeitijd september - november
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur 21 +
Gemiddelde kiemtijd 4-6 weken
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 6-4-6
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Specerijen
Winterhard tot 12
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte 100
Worteldiepte 10CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...