plant banner

Kurkuma
Curcuma longa

light icon water icon soil icon winter icon

JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
  Binnen (voor)zaaien
  Binnen (uit)planten
  Buiten (voor)zaaien
  Buiten (uit)planten
  Oogstperiode
  Snoeiperiode

 

15℃

30 CM

40 CM

Kurkuma levenscyclus / tijdlijn:

Kurkuma kweken

Kurkuma algemene verzorging

Kurkuma groeit op vergelijkbare wijze als gember, je plant een wortel en deze groeit verder in de grond. Omdat kurkuma een tropische plant is kan je deze het beste op een warme en lichte (maar toch enigszins beschutte) plaats zetten. Kurkuma kan in een kweekkas worden gekweekt, maar ook buiten als je het geluk van een goede zomer hebt. Een kennis van mij kweekt kurkuma in de vensterbank, al jaren, en dat gaat opvallend goed!

Kurkuma zaaien en planten

Kurkuma wortels -mits onbewerkt- kan je het beste rond het voorjaar planten, dan zal je de plant het snelste weer zien uitlopen (rond de tweede helft van de maand mei). Kurkuma vermeerder je door wortelstekken te nemen. Je kunt kurkuma in een pot met aarde planten en in de vensterbank houden, als je vensterbank daar (ook qua zonlicht) geschikt voor is. Kurkuma kan gedurende de zomer ook buiten in de tuin staan, maar plant de wortels dan bij voorkeur in een plantenbak en niet in de volle grond.

Kurkuma grondsoort

Omdat kurkuma veel dikke wortels maakt is een tamelijk losse grondsoort belangrijk, maar de grond moet ook voedzaam zijn. Het liefst niet te zanderig, een beetje humusrijk is mooi! Belangrijk is een goede afwatering, de grond mag niet te lang heel erg nat blijven omdat de wortels dan kunnen gaan rotten.

pH-waarde (zuurtegraad):
4.5
7.5
ZUUR BASISCH

Kurkuma bemesting

Welke meststof gebruik je voor kurkuma? De beste meststof voor het kweken van kurkuma heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?

Een algemene organische mestvoeding volstaat voor het kweken van kurkuma. Erg veel voeding heeft de plant niet nodig, maar het kan handig zijn om zo nu en dan, bijvoorbeeld in het voorjaar, de plant wat extra's te geven. Kies dan liever niet een te sterke mestvoeding, maar een wat mildere en het liefst in korrelvorm (langwerkend).

N
P
K

Wanneer kurkuma oogsten

Oogsten doe je het beste in een periode waarin de plant niet veel energie verbruikt, zoals in de winter of (nog liever) vlak voor de plant opnieuw gaat uitlopen in het voorjaar. Het voordeel van oogsten in het vroege voorjaar is dat de plant daarna, rond de maand mei, weer opnieuw kan groeien met de wortels die er over zijn. Als je de plant in een pot kweekt kan je de kluit uit de pot halen, een stuk wortel afbreken of afknippen, en de rest met een beetje verse aarde terug in de pot doen. Mogelijk sterven er wat blaadjes af doordat er wortels zijn weggehaald, maar in het voorjaar groeit de plant verder.

Kurkuma wordt in de keuken vooral als specerij gebruikt. Daar zijn veel verschillende toepassingen voor, maar het meest gebruikelijke is om de wortel goed schoon te maken, te schillen en vervolgens te raspen. Zo krijg je de fijne kurkuma, vergelijkbaar met het poeder dat je in de winkel koopt. Kurkuma wordt als smaakmaker gebruikt, maar is bovendien erg gezond!

Kurkuma kan wel enige tijd goed blijven, zeker in de koelkast. Hoe lang precies, dat is een beetje afhankelijk van hoe gezond de plant was. Het kweken van een sterke plant is in ons klimaat immers een stukje lastiger. Het beste bewaar je kurkuma dan in de groentelade van de koelkast. Daar blijft de wortel ten minste 2 weken houdbaar, maar waarschijnlijk zelfs langer.

Kurkuma rassen en soorten

Kurkuma komt van oorsprong uit warme, tropische gebieden zoals delen van India. Er zijn veel soorten waarbij de ene of juist de andere -zo wordt er geloofd- medicinale eigenschap beter naar voren komt. Wij kennen het vooral als specerij in poedervorm. Voor de huis-, tuin- en keukenteelt kan je zelfs gewone kurkuma wortels uit de winkel gebruiken om te planten. Kurkuma heeft als plant ook nog eens een hele hoge sierwaarde, dat maakt het extra leuk om zelf te kweken.

Kurkuma ziektes en plagen

Kurkuma is tropisch. De grootste uitdaging is het vinden van de juiste plek. Bij te weinig licht ontwikkelen de wortels niet goed. Dan kan je dus niet oogsten, maar ook het blad van de plant boven de grond groeit dan niet zo goed. Wees tevens voorzichtig met te veel water, hier kan de wortel door gaan rotten. Kurkuma heeft weinig last van ongedierte en andere plagen.

Kurkuma teeltwijzen

Kurkuma is een wortelgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Kurkuma heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Kurkuma heeft geen nadrukkelijk slechte buren.


Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Binnen zaaien in juni

Buiten zaaien in juni

In kas planten in juni

plant thumbnail

Pepino plant icon
Solanum muricatum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Pepino, die ook wel "meloenpeer" wordt genoemd, is een vruchtgewas dat veel behoefte heeft aan warmte en zonlicht. Hoewel de plant bij minder zonlicht toch aardig zal groeien, is de volle zon nodig voor het vormen van de vruchten die de plant maakt. De meloenpeer of pepino wordt ook vaak als sierplant gehouden, gewoon binnenshuis. Het is eigenlijk een meerjarige plant. Als je pepino op de juiste manier weet te overwinteren, kan deze volgend jaar verder groeien. Kies hiervoor in de winter een warme, zeker vorstvrije en lichte plek uit. Een vensterbank op het zuiden of een verwarmde serre zijn ideaal.

Pepino heeft een zeer lang seizoen nodig. Je zaait de plant al heel vroeg in het jaar, het liefste in januari of februari al. Later kan ook, maar hiermee duurt het langer voor (en wordt het onzekerder of) je vruchten krijgt. Vanaf half juni kan het plantje buiten staan, vanaf half mei kan dat al in de kas. Doe het ook zeker niet eerder, vorst maar óók wat lagere temperaturen zijn een grote boosdoener. De vruchten van pepino hebben heel lang nodig om te groeien en rijpen. Als het buiten of in de kas te koud wordt zal je de plant binnen moeten zetten. Daar rijpen de vruchten verder af. Soms is dat pas in december en het kan bij uitzondering zelfs in januari volgend jaar zijn. Vanaf het opkomen van de zaden duurt het ongeveer 9 maanden voor de vruchten van de pepino rijp zijn.

Heb je al meerdere jaren een pepino staan die het erg goed doet? Dan kan je deze makkelijk vermeerderen door kopstekken te nemen. De groeipunten zijn goed levensvatbaar en wortelen makkelijk. Dat is als de plant eenmaal goed groeit, niet in een vroeg stadium. Te vroeg zou zijn in de zomer van het eerste groei-jaar van de plant. Takken die je op dat moment verwijderd kan de plant eigenlijk niet missen. Stekjes maken is vooral vanaf het tweede jaar heel erg makkelijk.

Lees meer...

plant thumbnail

Yacón plant icon
Smallanthus sonchifolius

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Yacón is een meerjarige plant maar helaas niet winterhard, dus deze wordt doorgaans als éénjarige gekweekt. Het beste zet je de plant -net als de familieleden zonnebloem en aardpeer- in de volle zon. Je kweekt de broedbollen binnenshuis op en plant ze na ijsheiligen (half mei) buiten of in de kweekkas uit. Je kunt de planten dan gewoon in de grond zetten met voldoende afstand tot elkaar. De planten worden tevens erg groot (ongeveer 2 meter hoog).

Lees meer...

Buiten planten in juni

Oogsten in juni

Snoeien in juni

Nieuw toegevoegde planten

plant thumbnail

Vanille plant icon
Vanilla planifolia

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Vanille is een tropische, klimmende orchidee die in landen van oorsprong tot wel 15 meter hoog kan worden. De teelt van vanille is ook mogelijk in ons klimaat, maar dan wel in goed verwarmde kassen of binnenshuis. De temperatuur moet altijd boven de 18 graden (kamertemperatuur) blijven en de 15 meter zal deze zeer waarschijnlijk niet halen. Commercieel is de teelt van vanille niet rendabel genoeg, maar voor de hobbyist is het natuurlijk een schitterende uitdaging. En dit laatste, een uitdaging, dat is het zeker! Niet omdat de algemene verzorging van de plant erg ingewikkeld is, maar vooral omdat je de juiste omgeving moet creëren en behouden om de plant te laten groeien, bloeien èn vruchten te laten maken.

Vanille is een klimmende plant die dus vanzelfsprekend ondersteuning nodig heeft. Het beste werkt het om een houten hekwerk te gebruiken, al wordt dit voor de meeste mensen lastig omdat zij geen verwarmde kweekkas of serre hebben waar de temperatuur hoog genoeg blijft. Bij de teelt in potten kan je zelf een houten ondersteuning maken voor je vanille orchidee. Dit is nodig om te zorgen dat de plant zich goed kan ontwikkelen. Laten kruipen is niet verstandig en maakt de verzorging onnodig moeilijk, en eventuele bloemen kwetsbaarder.

Naast het kiezen van de juiste bodem en voeding (zie de kopjes bodem en bemesting), is het ontzettend belangrijk om je plant niet te veel water te geven. Hier kunnen orchideeën, en dus ook de vanille orchidee, heel slecht tegen. Geef dus steeds een beetje water. Wat wel goed kan helpen en wat de plant erg prettig zal vinden, is het besproeien van de plant met een fijne nevel. Hiermee geef je het idee van een hoge luchtvochtigheid, wat erg gunstig is voor de plant die luchtwortels maakt om vocht uit de lucht te halen. Dit heeft alles te maken met de tropische afkomst van de vanille orchidee.

Bloeien zal de plant op de eerste plaats niet zo snel doen, maar met de juiste verzorging verhoog je de kans op bloeien enorm. Als eerste moet de plant ten minste 2 of 3 jaar oud zijn voor deze kan gaan bloeien. Als het dan zo ver is, zal je de plant zelf moeten bestuiven om kans te maken op een (vaak kleine) oogst. Ik zeg daarbij ook nadrukkelijk "kans op bloeien" en "kans op een oogst" omdat deze uitdaging niet te onderschatten is. De plant doet dit nu eenmaal niet zo snel in een vreemde omgeving. Om de bloemen te bestuiven moet je het bloemvlies doorbreken met een scherp voorwerp. Doe dit heel voorzichtig! Vervolgens druk je de mannelijke pollen en de vrouwelijke stempels tegen elkaar.

Let bij het bestuiven goed op de timing. Dit is erg belangrijk, want als de plant bloeit dan is dit maar heel kort. Bovendien bloeit de plant eigenlijk alleen maar in de ochtenden. Dit kan al vanaf een uur of 6 in de ochtend gebeuren, maar in de middag zijn de bloemen al lang en breed verwelkt. Zoals je begrijpt zal je er dus heel snel bij moeten zijn en moet je de plant in de gaten houden als je het vermoeden krijgt dat deze wel eens kan gaan bloeien. Wees daarom alert. Zonder de bloemen te bestuiven vallen ze af en kan je geen vanille oogsten.

Het is misschien leuk om te weten dat de vanille orchidee niet alleen klimt langs andere bomen en planten, maar ook in sommige gevallen zelfs volledig het contact met de grond kwijtraakt. Wanneer de luchtwortels voldoende voedingsstoffen op kunnen nemen heeft de plant de wortels in de grond niet langer nodig. Deze leeft in zo'n geval volledig op mineralen en vocht uit de lucht.

Lees meer...

footer wave afbeelding