Kurkuma
Curcuma longa




Kurkuma kweken
Kurkuma algemene verzorging
Kurkuma groeit op vergelijkbare wijze als gember, je plant een wortel en deze groeit verder in de grond. Omdat kurkuma een tropische plant is kan je deze het beste op een warme en lichte (maar toch enigszins beschutte) plaats zetten. Kurkuma kan in een kweekkas worden gekweekt, maar ook buiten als je het geluk van een goede zomer hebt. Een kennis van mij kweekt kurkuma in de vensterbank, al jaren, en dat gaat opvallend goed!
Kurkuma zaaien en planten
Kurkuma wortels -mits onbewerkt- kan je het beste rond het voorjaar planten, dan zal je de plant het snelste weer zien uitlopen (rond de tweede helft van de maand mei). Kurkuma vermeerder je door wortelstekken te nemen. Je kunt kurkuma in een pot met aarde planten en in de vensterbank houden, als je vensterbank daar (ook qua zonlicht) geschikt voor is. Kurkuma kan gedurende de zomer ook buiten in de tuin staan, maar plant de wortels dan bij voorkeur in een plantenbak en niet in de volle grond.
Kurkuma grondsoort
Omdat kurkuma veel dikke wortels maakt is een tamelijk losse grondsoort belangrijk, maar de grond moet ook voedzaam zijn. Het liefst niet te zanderig, een beetje humusrijk is mooi! Belangrijk is een goede afwatering, de grond mag niet te lang heel erg nat blijven omdat de wortels dan kunnen gaan rotten.
Kurkuma bemesting
Welke meststof gebruik je voor kurkuma? De beste meststof voor het kweken van kurkuma heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
Een algemene organische mestvoeding volstaat voor het kweken van kurkuma. Erg veel voeding heeft de plant niet nodig, maar het kan handig zijn om zo nu en dan, bijvoorbeeld in het voorjaar, de plant wat extra's te geven. Kies dan liever niet een te sterke mestvoeding, maar een wat mildere en het liefst in korrelvorm (langwerkend).
Wanneer kurkuma oogsten
Oogsten doe je het beste in een periode waarin de plant niet veel energie verbruikt, zoals in de winter of (nog liever) vlak voor de plant opnieuw gaat uitlopen in het voorjaar. Het voordeel van oogsten in het vroege voorjaar is dat de plant daarna, rond de maand mei, weer opnieuw kan groeien met de wortels die er over zijn. Als je de plant in een pot kweekt kan je de kluit uit de pot halen, een stuk wortel afbreken of afknippen, en de rest met een beetje verse aarde terug in de pot doen. Mogelijk sterven er wat blaadjes af doordat er wortels zijn weggehaald, maar in het voorjaar groeit de plant verder.
Kurkuma wordt in de keuken vooral als specerij gebruikt. Daar zijn veel verschillende toepassingen voor, maar het meest gebruikelijke is om de wortel goed schoon te maken, te schillen en vervolgens te raspen. Zo krijg je de fijne kurkuma, vergelijkbaar met het poeder dat je in de winkel koopt. Kurkuma wordt als smaakmaker gebruikt, maar is bovendien erg gezond!
Kurkuma kan wel enige tijd goed blijven, zeker in de koelkast. Hoe lang precies, dat is een beetje afhankelijk van hoe gezond de plant was. Het kweken van een sterke plant is in ons klimaat immers een stukje lastiger. Het beste bewaar je kurkuma dan in de groentelade van de koelkast. Daar blijft de wortel ten minste 2 weken houdbaar, maar waarschijnlijk zelfs langer.
Kurkuma rassen en soorten
Kurkuma komt van oorsprong uit warme, tropische gebieden zoals delen van India. Er zijn veel soorten waarbij de ene of juist de andere -zo wordt er geloofd- medicinale eigenschap beter naar voren komt. Wij kennen het vooral als specerij in poedervorm. Voor de huis-, tuin- en keukenteelt kan je zelfs gewone kurkuma wortels uit de winkel gebruiken om te planten. Kurkuma heeft als plant ook nog eens een hele hoge sierwaarde, dat maakt het extra leuk om zelf te kweken.
Kurkuma ziektes en plagen
Kurkuma is tropisch. De grootste uitdaging is het vinden van de juiste plek. Bij te weinig licht ontwikkelen de wortels niet goed. Dan kan je dus niet oogsten, maar ook het blad van de plant boven de grond groeit dan niet zo goed. Wees tevens voorzichtig met te veel water, hier kan de wortel door gaan rotten. Kurkuma heeft weinig last van ongedierte en andere plagen.
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni

Yacón
Smallanthus sonchifolius




Yacón is een meerjarige plant maar helaas niet winterhard, dus deze wordt doorgaans als éénjarige gekweekt. Het beste zet je de plant -net als de familieleden zonnebloem en aardpeer- in de volle zon. Je kweekt de broedbollen binnenshuis op en plant ze na ijsheiligen (half mei) buiten of in de kweekkas uit. Je kunt de planten dan gewoon in de grond zetten met voldoende afstand tot elkaar. De planten worden tevens erg groot (ongeveer 2 meter hoog).
Buiten planten in juni
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.