plant banner

Plantenlijst laden...

Haverwortel
Tragopogon porrifolius

°C-8
°C14
CM15
P7
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat

Haverwortel kweken

Haverwortel soorten

Welke soorten haverwortel zijn er? De haverwortel is een eetbare wilde plant die van oorsprong uit het Middellandse Zeegebied komt. De plant kent veel verschillende namen. Zo staat de haverwortel vaak beter bekend als de paarse morgenster, vanwege de paarse en stervormige bloemen.

Door de lichte kleur van de wortel wordt deze ook wel witte wortel of witte schorseneer genoemd. De smaak wordt wel eens vergeleken met die van oesters. Daar komt dan ook de naam oesterplant vandaan. Verder wordt de plant wel eens boksbaard, armeluisasperge of keukenmeidenverdriet genoemd.

Haverwortel zaaien en planten

Wanneer kan je haverwortel zaaien Haverwortel kan je direct buiten zaaien van maart tot juli. Haverwortel kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april. De beste temperatuur om haverwortel te ontkiemen is boven de 14℃.

Hoe zaai je haverwortel? Haverwortel maakt een lange penwortel en kan je hierdoor niet goed verspenen. De wortel raakt verstrikt, in de knoop of gaat stuk als je het plantje uitgraaft. Het beste is om de haverwortel direct in de volle grond te zaaien.

Als je toch liever vroeg wilt beginnen in de vensterbank, gebruik dan lange en diepe kweekpotjes. De haverwortel ontkiemt goed bij temperaturen rond de 15 graden celcius, of iets onder kamertemperatuur.

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 haverwortel planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 haverwortel planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Haverwortel verzorgen/standplaats

Hoe kweek je haverwortel? De haverwortel, ook wel bekend als de paarse morgenster, heeft een lang seizoen nodig. Je kunt de tweejarige plant in de volle zon staan, maar doet het ook nog wel in de halfschaduw. Haverwortel kweken is makkelijk maar vraagt wel wat geduld. De plant is redelijk winterhard.

Haverwortel goede en slechte buren

Haverwortel wisselteelt
Haverwortel is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Haverwortel goede buren
Haverwortel heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Haverwortel slechte buren
Haverwortel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Haverwortel water geven

Hoeveel water heeft de haverwortel nodig? De haverwortel of paarse morgenster kan in de volle zon gevoelig zijn voor uitdroging. Voelt de bodem niet meer zo vochtig aan, geef dan water. Let extra goed op tijdens de zomermaanden en laat de plant ook niet drijfnat worden.

Haverwortel grondsoort

Welke grond heeft haverwortel nodig? Je kunt haverwortel kweken op elke grond, maar de voorkeur gaat uit naar een iets stevigere grond. Denk bijvoorbeeld aan een niet te zware kleigrond. Door klei humusrijk te maken met compost of koemestkorrels maak je deze uitstekend geschikt voor de paarse morgenster.

pH
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Haverwortel bemesten

Moet je de haverwortel bemesten? In principe hoef je haverwortel niet de bemesten. De paarse morgenster of haverwortel groeit echter wel iets beter op een voedzame grond, zo lang deze niet te veel stikstof bevat. Ook draagt fosfor bij aan de groei en ontwikkeling van de wortel.

Welke meststof gebruik je voor haverwortel? De beste meststof voor het kweken van haverwortel heeft bij benadering een NPK samenstelling van 3-5-4.

N3
P5
K4

Wat is NPK?

Haverwortel bloei en bestuiven

Wanneer bloeit haverwortel? Haverwortel bloeit doorgaans van juni tot juli.

Moet je de haverwortel bestuiven? De haverwortel dankt zijn tweede naam, paarse morgenster, aan de prachtige stervormige en paars gekleurde bloemen. De bloei is alleen wel ongewenst als je de plant kweekt voor de wortel. Je oogst de haverwortel in het eerste jaar en de plant bloeit meestal pas in het tweede jaar.

De tweejarige paarse morgenster of haverwortel kan je ook houden voor de zaadteelt. In het tweede jaar verschijnen er bloeistengels met prachtige bloemen. Deze bloemen zijn tweeslachtig en worden voornamelijk door insecten bestoven. De paarse morgenster is dus zelfbestuivend.

Wanneer haverwortel oogsten

Wanneer kan je haverwortel oogsten? Haverwortel oogst je doorgaans van juli tot februari.

Hoe oogst je een haverwortel? Haverwortel oogsten doe je het beste met een spitvork. Steek de vork naast je plant of planten in de grond. Vervolgens trek je de grond een beetje los of wiep je de plant of planten uit de grond.

Als je de grond los maakt rondom je planten, kan je de haverwortel dicht bij de grond vastpakken. Je trekt de hele plant dan moeiteloos uit de grond. Vervolgens spoel je de wortel even schoon met wat water. Ook het blad kan je plukken om te gebruiken in de keuken.

Haverwortel gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je de haverwortel? De haverwortel of paarse morgenster staat het meest bekend om het gebruik van de witte wortel van de plant. Je kunt overigens ook het blad van de plant gebruiken in de keuken.

De wortel kan worden gekookt als groente, maar je kunt het ook meekoken in diverse soepen. Het beste kan je de wortel wel schillen. Dit doe je dan onder water, want het melksap uit de wortel kan erg plakkerig zijn.

De haverwortel wordt ook vaak gebruikt voor het melksap dat uit de wortel komt. Dit sap is wat de wortel bij het schillen zo plakkerig maakt. Hoewel iets minder bekend, kan ook het blad worden gebruikt in salades.

Hoelang kan je haverwortel bewaren? De haverwortel is ongeveer 2 weken te bewaren in de koelkast. Geschild is de wortel nog maar enkele dagen houdbaar. Het beste snijd je de scheuten van de wortel af, om te voorkomen dat het vocht uit de wortel trekt. Het blad is maximaal twee dagen te bewaren in de koelkast.

Haverwortel ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij haverwortel? De haverwortel is vrij goed bestand tegen de meeste ziektes en plagen. Het komt wel eens voor dat de wortel wordt aangevreten door beestjes in de bodem. Het beste voorkom je dit door te kweken in verhoogde moestuinbakken. De kans is echter klein dat de wortel wordt aangetast.

Haverwortel plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (voor)zaaien maart - juli
Buiten (uit)planten maart - augustus
Oogsten juli - februari
Bloeitijd juni - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 3-5-4
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 14 ℃
Min. veilige temperatuur -8 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt wortel- of knolgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding