plant banner

Moerbei
Morus

plant icon
Moerbei
Morus
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-10
 
 
pH
5.5 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Moerbei kweken

Moerbei verzorgen

De moerbei staat graag een klein beetje beschut en het liefste in de volle zon. Hoewel de moerbei het liefst de hele dag zon heeft (dit is beter voor het rijpen van de vruchten) tollereert deze ook de halfschaduw. Een plekje uit de wind heeft altijd de voorkeur, ook als dat betekend dat je de boom of struik dan in de halfschaduw moet planten.

Moerbei zaaien en planten

Uit zaden opkweken is niet gebruikelijk, en bovendien is het best een gedoe om de zaadjes uit de vruchten te halen. Makkelijker is het om een voorgekweekt boompje of struikje te nemen en deze in de tuin te planten. Geef deze dan wel voldoende ruimte of kies er bewust voor om deze iets krapper te zetten (dan zal je de moerbei ècht regelmatig moeten snoeien).

Wat overigens makkelijk gaat bij de moerbei is stekken. In het begin van de zomer of (nog liever) aan het einde van het voorjaar knip je een sterke, jonge scheut met zo'n 4 ogen van de boom of struik af. Deze takken van ongeveer 25-30 centimeter lang steek je met de onderkant in (een potje) vochtige aarde, of laat je tijdelijk in water staan om wortels te maken. Als dit is gelukt kan je het nieuwe moerbei stekje uitplanten op de plek waar je het wilt hebben.

Moerbei heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Moerbei grondsoort

De moerbei groeit op alle grondsoorten en is wat dat betreft niet veeleisend. Wel staat de moerbei het liefste op een licht zure grondsoort. Op een matig vochtige bodem groeit de moerbei het beste, zorg dus dat deze niet uitdroogt maar ook niet drijfnat blijft na een regenbui. Het is belangrijk dat de bodem waar de moerbei op staat zeer voedzaam is, zie ook het kopje "voeding" hieronder.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Moerbei bemesten

De moerbei geef je het liefst regelmatig extra voeding. Zorg voor een goede, langwerkende meststof of geef regelmatig de juiste voeding aan de moerbei. Ideaal is dat een complete mestvoeding met alle nodige elementen voor kleinfruit of fruitbomen. Wees terughoudend met stikstof, maar geef juist gul als het om kalium gaat.

Welke meststof gebruik je voor moerbei? De beste meststof voor het kweken van moerbei heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Moerbei bloei en bestuiven

Moet je een moerbei bestuiven? Ja, bestuiving is nodig om vruchten te krijgen maar je hoeft dit niet zelf te doen. De moerbei is éénhuizig, wordt bestoven door de wind en voor een klein deel ook door insecten. De moerbei is dus zelfbestuivend. Dit geldt voor zo wel de witte als gewone moerbei.

moerbei bloei na de bloei vruchtbeginsels

Wanneer moerbei oogsten

Wanneer kan je moerbei oogsten? Moerbei oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Afhankelijk van het moerbei ras oogst je de vruchten gedurende de hele zomer, en soms zelfs nog aan het begin van de herfst. Sommige rassen oogst je al zeer vroeg (juni) en anderen kan je nog heel laat oogsten (september/oktober). Een rijpe moerbei laat makkelijk los en pluk je zonder moeite van de struik of boom. Als een moerbei niet direct loslaat kan je deze beter nog even laten hangen.

Moerbei gebruiken en bewaren

De moerbei lijkt een klein beetje op een verschrompelde braam en is hierdoor niet een van de meest aantrekkelijke vruchten. Het uiterlijk van de vrucht is wel een beetje misleidend, want eigenlijk zijn ze heerlijk van smaak. Het heeft iets weg van de smaak van een rozijn, maar toch is dat het ook niet helemaal. De moerbei smaakt iets fruitiger en heeft ook veel gezondheidsvoordelen. Je kunt ze rauw eten en door fruitsalades verwerken.

De moerbei is net als vergelijkbaar zomerfruit een redelijke tijd vers te houden, tot enkele weken, maar wist je dat je de moerbei op verschillende manieren heel lang kunt bewaren? Zo wordt de moerbei in Azië vaak gedroogd in de zon. De smaak veranderd hierdoor iets, vergelijkbaar met wanneer je vijgen droogt, maar de moerbei is hierdoor nog jaren te bewaren. Als je van de smaak houd kan je de moerbei dus drogen. Ook invriezen kan prima, zo heb je ook nog moerbeien in de winter en geniet je de rest van het jaar van de oogst. Hoewel de smaak nooit zo lekker is als vers, blijft de smaak van de moerbei door deze in te vriezen nog het meest intact.

Moerbei snoeien

Moerbei snoei je doorgaans van juni tot februari en van december tot augustus. Gedurende de zomer kan je de moerbei voorzichtig een klein stukje terugsnoeien, tot enkele ogen. Hiermee bevorder je de aanmaak en ontwikkeling van de vruchten, door de groeipunten (tijdelijk) weg te nemen. Wees voorzichtig dat je tijdens deze periode geen (beginnende) vruchten aan de boom of struik wegsnoeit, dat zou zonde zijn. Deze snoei is niet vereist maar wel sterk aan te raden om dezelfde redenen als bij andere fruitbomen of -struiken.

In de winter (na de oogst) kan je de moerbei flink terugsnoeien om deze in vorm te houden. Dat is handig als je een moerbei boom of struik hebt staan die een beetje groot aan het worden is. Ook deze snoei is niet nodig, maar wel aan te raden als je de moerbei in vorm wilt houden. De moerbei kan namelijk best snel groeien. Houd er rekening mee dat je beter niet kunt snoeien als het vriest of als er vorst wordt verwacht.

Moerbei soorten

De moerbei is er in veel verschillende soorten zoals de gewone, zwarte moerbei (Morus nigra) maar ook de witte moerbei (Morus alba). De moerbei is er als boom en als struik. Dat heeft er vooral mee te maken hoe de moerbei is gesnoeid en opgekweekt, want oorspronkelijk is de moerbei een boom welke makkelijk 10 meter hoog kan worden. De moerbei is gelukkig prima te snoeien en kan je gerust ook wat kleiner houden. Er zijn tevens moerbeisoorten die eerder of juist later in het jaar vruchten gaan dragen. Er zijn zelfs soorten die heel vroeg in het jaar de eerste keer, èn later in het jaar nogmaals vruchten geven.

Moerbei teeltwijzen

Voor het kweken van moerbei hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Moerbei heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Moerbei heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Moerbei plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten februari - maart
oktober - november
Oogsten juni - oktober
Snoeien juni - februari
december - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding