Paardenbloem

Taraxacum officinale

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 20

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender paardenbloem

Variëteiten

De paardenbloem oogt heel gewoon maar er zijn wel honderden soorten, maar voor de smaak maakt dit weinig tot niets uit. De paardenbloemen die je doorgaans tegenkomt zijn allemaal te gebruiken. Het verschil tussen de soorten zal je niet zo snel merken, daarvoor lijken ze te veel op elkaar, ook qua uiterlijk. Je hoeft paardenbloemen eigenlijk niet zelf te kweken, ze groeien weelderig en komen overal in het land voor (zelfs tussen tegels). Mocht je het toch willen, neem dan de zaden van een paardenbloem met meerdere bloeistengels. Er zijn namelijk ook paardenbloemen met slechts één stengel per plant, dat ligt er maar net aan welk soort je hebt. Bij het zelf kweken wil je natuurlijk zo veel mogelijk bloemen op zo weinig mogelijk ruimte. Bij voorkeur verwijder je de bloemen vóór deze uitgebloeid zijn, anders dan zaaien ze zich overal opnieuw uit. Dat is op zich geen probleem als je paardenbloemgelei maakt, daar gebruik je de net opgedroogde bloemen voor.

Vermeerderen

Paardenbloemen groeien overal, als er maar wat zon op de plek staat. Je kunt de zaden, die vast zitten aan pluisjes, bewaren tot volgend jaar of gewoon paardenbloemen wild plukken en uit de tuin halen natuurlijk.

Verzorging

Basis
De paardenbloem is iets meer berucht als onkruid en iets minder bekend in de keuken. Het blad is echter gewoon eetbaar en de bloem ook. Reden genoeg om dit toch wel een beetje nuttige plantje in de tuin te verwelkomen. Een plekje in de volle zon is het beste voor de paardenbloem, maar ook op beschutte plekken in de halfschaduw groeien ze vaak. Ook op grasveldjes en in de perken bij woonwijken.

Bodem
Er is niet veel nodig om een paardenbloem te laten groeien. Op licht vochtige grond doen de planten het op z'n best. Ze groeien op ieder soort grond en komen op veel plekken zelfs tussen de tegels omhoog. Ze groeien heel vaak tussen het gras en wortelen diep. Op een luchtige en doorlaatbare bodem groeien paardenbloemen het beste, al is dit slechts een lichte voorkeur. Op kleigrond groeien paardenbloemen minder goed.

Voeding
Paardenbloemen hebben een korte groeiperiode en dus weinig voeding nodig. Ze hoeven immers alleen tot bloei te komen en dan is de plant weer klaar. Paardenbloemen die je kweekt voor in de keuken kan je extra stikstof geven. Dit is geen vereiste maar zou het blad wel eens een stuk groter en lekkerder kunnen maken dan zonder het toedienen van stikstof.

Gevaren
Paardenbloemen maken bollen met pluizen waaraan de zaden zich laten meevoeren door de wind. Paardenbloemen zaadjes kunnen dus enorm grote afstanden afleggen en je komt er moeilijk van af. De kans is groot dat ze zelfs al in de tuin groeien. Wil je de verspreiding in de directe omgeving voorkomen? Knip de bloem dan af, zo kort mogelijk na het bloeien, zodat de zaden zich niet kunnen verspreiden.

Hoe verwijder je paardenbloemen en voorkom je dat deze in de tuin komen? Eigenlijk is dat bijna onmogelijk, de pluizen verspreiden zich kilometers door de lucht en komen vanzelf op het stuk grond terecht. Het makkelijkste is om paardenbloemen zo vroeg mogelijk direct uit de grond te trekken, direct wanneer je deze ziet opkomen. Knip bloemen vóór de pluisvorming af als je paardenbloemen hebt staan voor keukengebruik. Je kunt kale stukken grond in de moestuin afdekken om te voorkomen dat onkruid, waaronder paardenbloem pluisjes, aan komen waaien en op de grond terecht komen. Onkruiddoek helpt onder andere paardenbloemen te voorkomen.

Oogsten

Heb je last van veel paardenbloemen in de tuin? Je kunt het blad plukken, maar sommigen beweren dat de gele bloemen ook te oogsten zijn. Je kunt paardenbloemen het beste niet laten uitbloeien, want de pluisjes waaien overal naartoe. Op deze manier zaaien paardenbloemen zichzelf weer opnieuw uit in het volgende jaar.

Gebruiken

Er werd wel eens geroepen dat paardenbloemen giftig zijn, maar in werkelijkheid zijn paardenbloemen eetbaar en zelfs erg gezond! Zo wel het blad als de bloemen zijn eetbaar. Het blad is prima te verwerken in salades. Dus als je veel overlast hebt van paardenbloemen, maak dan veel salades met paardenbloemblad. De bloemen zelf kan je verwerken tot een gelei, die de kleur en zelfs een beetje de smaak heeft van honing. Paardenbloemengelei maak je door het geel van de bloemen te scheiden van het groen. Voor een klein potje gelei heb je wel een stuk of 100 bloemen nodig, dat is dus wel een tijdrovend klusje. Het stuifmeel is namelijk wat de smaak maakt en dat was je weg als je de paardenbloemen wast, doe dat dus vooral niet. Het geel van de paardenbloem, samen met geleisuiker en citrusvruchten verwerk je dan tot een gelei.

Bewaren

Het blad van de paardenbloem is enkele dagen gekoeld houdbaar maar wordt bij voorkeur direct van de plant gebruikt. Wanneer je de bloemen van de paardenbloem tot gelei verwerkt heeft dit ongeveer de zelfde houdbaarheid als bosvruchtenjam.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Kamille

Kamille

In één oogopslag alle behoeften van kamille! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Zonnebloem

Zonnebloem

In één oogopslag alle behoeften van de zonnebloem! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Mosterd

Mosterd

In één oogopslag alle behoeften van de mosterdplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Brandnetel

Brandnetel

In één oogopslag alle behoeften van de brandnetel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Artisjok

Artisjok

In één oogopslag alle behoeften van de artisjok! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Zevenblad

Zevenblad

In één oogopslag alle behoeften van zevenblad! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veldsla

Veldsla

In één oogopslag alle behoeften van veldsla! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Spinazie

Spinazie

In één oogopslag alle behoeften van spinazie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding