plant banner

Plantenlijst laden...

Paardenbloem
Taraxacum officinale

plant icon
Paardenbloem
Taraxacum officinale
light icon
water icon
soil icon
winter icon

13

10

10CM

20CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
6-8-6
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
laat
jaarlijks

Paardenbloem kweken

Paardenbloem soorten

Welke soorten paardenbloemen zijn er? Je zou het niet zeggen van zo'n simpel ogend plantje, maar er zijn wel honderden soorten van. Paardenbloemen zijn meerjarige planten en worden als onkruid gezien. Ze komen overal voor, in elke tuin en tussen de tegels van ieder terrasje.

Sommige soorten hebben slechts één bloeistengel per plant. Andere soorten maken juist hele bossen met bloeistengels en kunnen uitbundig bloeien. De gele bloemen vallen enorm op en trekken ook veel bestuivers aan.

Paardenbloem zaaien en planten

Wanneer kan je paardenbloem zaaien? Paardenbloem kan je direct buiten zaaien van maart tot juli. De beste temperatuur om paardenbloem te ontkiemen is boven de 13℃.

Hoe zaai je paardenbloemen? Paardenbloemen kan je meerdere keren per jaar zaaien, afhankelijk van wanneer je ze ongeveer wilt oogsten. De zaden, die vast zitten aan de pluisjes, kan je bewaren tot volgend jaar. Paardenbloemen groeien vaak als onkruid en hoef je soms niet eens te zaaien. Ze verschijnen vrijwel overal.

Per vierkante meter kan je ongeveer 60 tot 105 paardenbloem planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 13 paardenbloem planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Paardenbloem verzorgen/standplaats

Hoe kweek je paardenbloemen? Eigenlijk is paardenbloem een vaste plant. Deze komt ieder jaar op dezelfde plek terug vanuit de wortel. Je kunt paardenbloemen ook zaaien uit zaadjes, die aan de pluisjes van uitgebloeide paardenbloemen zitten.

Paardenbloemen groeien bijna overal, maar bij voorkeur wel altijd in de volle zon. Het is verstandig om de bloemen af te knippen (en te gebruiken) voor deze zijn uitgebloeid. Zo voorkom je dat de paardenbloem zichzelf overal uitzaait en volgend jaar in veelvoud terug komt.

Paardenbloem goede en slechte buren

Paardenbloem wisselteelt
Voor het kweken van paardenbloem hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Paardenbloem goede buren
Paardenbloem heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Paardenbloem slechte buren
Paardenbloem heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Paardenbloem water geven

Hoeveel water heeft een paardenbloem nodig? Je hoeft de paardenbloem niet veel water te geven. Let alleen iets beter op bij droogte, bijvoorbeeld tijdens de warme en droge zomermaanden. Verder leeft dit plantje voor het grootste deel van regen die tussentijds valt.

Paardenbloem grondsoort

Welke grond heeft een paardenbloem nodig? Hoewel paardenbloemen bijna overal groeien, staan ze graag op een voedzame bodem. Voeg bijvoorbeeld voor het uitplanten compost toe, of kweek op een stuk grond dat pas geleden is bemest. Paardenbloemen maken een dikke penwortel die beter groeit in een doorlaatbare bodem.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Paardenbloem bemesten

Moet je paardenbloemen bemesten? Bemesten heeft veel toegevoegde waarde. Paardenbloemen kunnen zeer groot worden en veel bloemen maken. Dat is met name het geval op goed voedzame gronden en als je extra voeding geeft. Afhankelijk van hoe je de plant gebruikt geef je meer stikstof (voor het blad) of juist meer fosfor (voor de knoppen en dus bloemen),

Welke meststof gebruik je voor paardenbloem? De beste meststof voor het kweken van paardenbloem heeft bij benadering een NPK samenstelling van 6-8-6 of 10-8-6.

Ideale NPK samenstelling:

N6
P8
K6

Alternatieve NPK samenstelling:

N10
P8
K6

Wat is NPK?

Paardenbloem bloei en bestuiven

Wanneer bloeit paardenbloem? Paardenbloem bloeit doorgaans van april tot september.

Moet je paardenbloemen bestuiven? Paardenbloemen bloeien vaak meerdere keren per jaar. Meestal in het (vroege) voorjaar en dan nog eens in het najaar. De opvallend gele bloemen zijn aantrekkelijk voor bestuivers, zoals bijtjes en hommels. Door deze insecten worden paardenbloemen bestoven. De bloemetjes gaan dicht na de bestuiving.

Wanneer paardenbloem oogsten

Wanneer kan je paardenbloem oogsten? Paardenbloem oogst je doorgaans van mei tot oktober.

Hoe oogst je paardenbloemen? Je kunt de mooie, grote en gele bloemen plukken voor gelei. Dit kan zo lang de bloemen mooi open staan. Zo lang de plant groeit kan je ook het blad plukken. Zelfs de dikke penwortel van de plant is eetbaar.

Paardenbloem gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je paardenbloemen? Paardenbloemen zijn eetbaar en zelfs erg gezond. Zo wel het blad als de bloemen zijn eetbaar, maar zelfs de wortel kan worden gebruikt in de keuken. Bijvoorbeeld om thee van te zetten!

Van de bloemen wordt gelei gemaakt. Deze gelei heeft iets weg van honing. Je hebt er wel veel paardenbloemen voor nodig, want in een klein potje gelei gaan makkelijk 100 van die mooie, gele bloemen. Het is een tijdrovende klus om gelei te maken.

Om gelei te maken van paardenbloemen moet je de gele bloemblaadjes en de kern van de bloem scheiden van de rest. Het stuifmeel zorgt namelijk voor de smaak die de gelei uiteindelijk krijgt. De gele delen verwerk je samen met geleisuiker en citrusvruchten tot gelei.

Ook het blad van de paardenbloem kan worden gegeten. Zo wordt het bijvoorbeeld in salades gedaan. Het blad smaakt vaak licht bitter maar kan goed van toepassing zijn in salades waar dit bij past.

Hoelang kan je paardenbloemen bewaren? Het blad van de paardenbloem is enkele dagen gekoeld houdbaar, maar wordt bij voorkeur direct van de plant gebruikt. Wanneer je de bloemen van de paardenbloem tot gelei verwerkt heeft dit dezelfde houdbaarheid als jam.

Paardenbloem ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij paardenbloemen? Paardenbloemen hebben erg weinig last van ziektes en plagen. De paardenbloem is goed resistent. Een enkele keer worden delen van de plant opgegeten door slakken of kevers, al komt dit vrij weinig voor. Het grote gevaar van paardenbloemen is dat deze zich makkelijk verspreiden via het pluis.

Paardenbloem plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien maart - juli
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten mei - oktober
Bloeitijd april - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 6-8-6 / 10-8-6
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 10 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 8 - 13 planten
Per m² / veld 60 - 105 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 13 ℃
Min. veilige temperatuur 10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding