plant banner

Paardenbloem
Taraxacum officinale - Asteraceae
Zaaien kweken en oogsten

°C10
°C13
CM10
CM3-6
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
laat
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Paardenbloem kweken

Paardenbloem draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Taraxacum officinale en is een lid van de composietenfamilie, ook wel asteraceae.

Paardenbloem soorten

Je zou het niet zeggen van zo'n simpel ogend plantje, maar er zijn wel honderden soorten van. Paardenbloemen zijn meerjarige planten en worden bijna door iedereen als onkruid gezien. Het moet weg uit het gazon, weg uit de voortuin en voor sommigen zelfs weg uit de moestuin. Nergens voor nodig! Die paardenbloem kan een ware delicatesse zijn.

Paardenbloemen komen overal voor, in elke tuin en zelfs vaak tussen de tegels van het terras. Sommige soorten maken slechts één bloeistengel per plant. Andere soorten maken juist hele bossen met bloeistengels en kunnen uitbundig bloeien. De gele bloemen vallen enorm op en trekken ook veel bestuivende insecten aan, voor als je die nodig hebt in je moestuin.

Als saladegroente of bladgroente wordt de paardenbloem ook wel molsla genoemd. De naam komt van heel vroeger, toen men in molshopen ging zoeken naar gebleekte bladeren van de paardenbloem. Omdat de paardenbloemen door de molshoop onder de grond terecht kwamen, kleurde het blad niet meer groen. Het gebleekte blad werd toen opgegeten.

Overigens is de hele plant eetbaar, inclusief de wortel en helemaal tot en met de bloem zelf. Van die bloem worden overigens heerlijke lekkernijen gemaakt. De bloemen zijn een echte delicatesse, waarover we verderop nog veel meer vertellen.

Paardenbloem zaaien en planten

Wanneer kan je paardenbloem zaaien?
Paardenbloem zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot juli.
Wanneer kan je paardenbloem planten?
Paardenbloem planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot augustus.

paardenbloem zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je paardenbloemen? Paardenbloemen kan je meerdere keren per jaar zaaien, afhankelijk van wanneer je ze ongeveer wilt oogsten. De zaden, die vast zitten aan de pluisjes, kan je bewaren tot volgend jaar of hetzelfde jaar nog zaaien als het daar nog de tijd voor is.

Paardenbloemen komen zo veel voor dat ze vaak als onkruid worden gezien. Je hoeft ze meestal niet te zaaien maar kunt ze ook elders uitgraven en in de tuin zetten. Eigenlijk zijn het meerjarige, vaste en winterharde planten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 56 tot 77 paardenbloem planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 paardenbloem planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Paardenbloem standplaats en verzorgen

Hoe kweek je paardenbloemen? Eigenlijk is paardenbloem een vaste plant. Deze komt ieder jaar op dezelfde plek terug vanuit de wortel. Je kunt paardenbloemen ook zaaien uit zaadjes, die aan de pluisjes van uitgebloeide paardenbloemen zitten.

Paardenbloemen groeien bijna overal, maar bij voorkeur wel altijd in de volle zon. Het is verstandig om de bloemen af te knippen (en te gebruiken) voor deze zijn uitgebloeid. Zo voorkom je dat de paardenbloem zichzelf overal uitzaait en volgend jaar in veelvoud terug komt.

Paardenbloem is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 10℃.

Paardenbloem combinatieteelt en wisselteelt

Paardenbloem
Voor het kweken van paardenbloem hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Paardenbloem goede buren
Paardenbloem heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Paardenbloem slechte buren
Paardenbloem heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Paardenbloem water geven

Hoeveel water heeft een paardenbloem nodig? Je hoeft de paardenbloem niet veel water te geven. Let alleen iets beter op bij droogte, bijvoorbeeld tijdens de warme en droge zomermaanden. Verder leeft dit plantje voor het grootste deel van regen die tussentijds valt.

Paardenbloem grondsoort en bodem

Welke grond heeft een paardenbloem nodig? Hoewel paardenbloemen bijna overal groeien, staan ze graag op een voedzame bodem. Voeg bijvoorbeeld voor het uitplanten compost toe, of kweek op een stuk grond dat pas geleden is bemest. Paardenbloemen maken een dikke penwortel die beter groeit in een doorlaatbare bodem.

pH

6.0
7.0

Paardenbloem tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Paardenbloem bemesten

Moet je paardenbloemen bemesten? Bemesten heeft veel toegevoegde waarde. Paardenbloemen kunnen zeer groot worden en veel bloemen maken. Dat is met name het geval op goed voedzame gronden en als je extra voeding geeft. Afhankelijk van hoe je de plant gebruikt geef je meer stikstof (voor het blad) of juist meer fosfor (voor de knoppen en dus bloemen),

N6
P8
K6

Voor het bemesten van paardenbloem adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-8-6 of 10-8-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Paardenbloem bloei en bestuiven

Wanneer bloeit paardenbloem? Paardenbloem bloeit doorgaans van april tot september.

Moet je paardenbloemen bestuiven? Paardenbloemen bloeien vaak meerdere keren per jaar. Meestal in het (vroege) voorjaar en dan nog eens in het najaar. De opvallend gele bloemen zijn aantrekkelijk voor bestuivers, zoals bijtjes en hommels. Door deze insecten worden paardenbloemen bestoven. De bloemetjes gaan dicht na de bestuiving.

Wanneer paardenbloem oogsten

Wanneer kan je paardenbloem oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.

Hoe oogst je paardenbloemen? Je kunt de mooie, grote en gele bloemen plukken voor gelei. Dit kan zo lang de bloemen mooi open staan. Zo lang de plant groeit kan je ook het blad plukken. Zelfs de dikke penwortel van de plant is eetbaar.

Paardenbloem gebruiken en bewaren

Paardenbloemen zijn in z'n geheel eetbaar. Zo wel het blad als de bloemen zijn eetbaar, maar zelfs de wortel wordt in de keuken gebruikt. Je kunt er thee van zetten en er uitgebreid mee koken. Hoewel de wortel een iets bitterdere smaak heeft (de bloem zelf nog erger) is het prima eetbaar in combinatie met de aroma's van andere ingrediënten.

Te beginnen bij het blad. Dit wordt vooral als sla gegeten. Vroeger werd dit blad gebleekt gegeten. In molshopen zocht men naar gebleekte bladeren die door het begraven onder de molshoop geen licht hebben gekregen, en hierdoor geen bladgroen maakten. Van daar dus de bijnaam "molsla". Overigens zijn zeker ook de groene bladeren van de paardenbloem heel goed eetbaar als saladegroente.

De wortel -zoals hierboven stiekem al genoemd- wordt veel gebruikt om thee van te zetten. De smaak is een beetje bitter maar de wortel is erg gezond. Ook kan je met de wortel koken en deze serveren bij een warm gerecht. Dit hebben we zelf nooit gedaan. Ten minste, nog nooit, want ik ben zeker van plan om daar eens iets mee te doen.

Wat we wel hebben geprobeerd is het maken van gelei van de bloemen. Hoewel je de bloemen ook zo kunt eten, maar ze dan ontzettend bitter smaken, worden deze vaker tot gelei gemaakt. Voor een klein potje paardenbloemen heb je echter wel zo'n 100 van die mooie, gele bloemkoppen nodig. De gelei zelf heeft veel weg van honing en smaakt na het verwerken lekker zoet.

Ik wil eigenlijk nog even kort delen hoe je die gelei maakt, want het is echt de moeite waard! Om gelei te maken van paardenbloemen moet je de gele bloemblaadjes en de kern van de bloem scheiden van de rest van de plant. Het stuifmeel zorgt voor de smaak die de gelei uiteindelijk krijgt. De gele delen van de bloem verwerk je samen met (gelei)suiker of een vervanger -en met citrusvruchten- tot een lekkere paardenbloemengelei.

Paardenbloem houdbaarheid

Hoelang kan je paardenbloemen bewaren? Het blad van de paardenbloem is enkele dagen gekoeld houdbaar, maar wordt bij voorkeur direct van de plant gebruikt. Wanneer je de bloemen van de paardenbloem tot gelei verwerkt heeft dit dezelfde houdbaarheid als jam.

Paardenbloem ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij paardenbloemen? Paardenbloemen hebben erg weinig last van ziektes en plagen. De paardenbloem is goed resistent. Een enkele keer worden delen van de plant opgegeten door slakken of kevers, al komt dit vrij weinig voor. Het grote gevaar van paardenbloemen is dat deze zich makkelijk verspreiden via het pluis.

Paardenbloem kweken informatie

Naam en familie
Naam Paardenbloem
Familie Composietenfamilie
Wetenschappelijke naam Taraxacum officinale
Familie (wetenschappelijk) Asteraceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien maart - juli
Buiten (uit)planten april - augustus
Oogsten mei - oktober
Bloeitijd april - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 10CM
Regelafstand 15CM
Per strekkende meter (M) 8-12 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 56-77 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 13 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 6-8-6
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Anders/onbekend
Winterhard tot 10
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...