plant banner

Plantenlijst laden...

Stevia
Stevia rebaudiana

plant icon
Stevia
Stevia rebaudiana
light icon
water icon
soil icon
winter icon

20

13

35CM

25CM
pH
6.5 - 7.5
NPK
8-16-16
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
buitenteelt
kasteelt

Stevia kweken

Stevia soorten

Welke soorten stevia zijn er? Er is in principe maar één soort stevia. Stevia wordt ook wel honingkruid of suikerplantje genoemd. Het blad van stevia zou tot 10x zoeter dan suiker zijn. Steviolglycosiden, het stofje dat uit stevia wordt gewonnen, kan in pure vorm tot wel 300 keer zoeter zijn dan suiker.

Stevia zaaien en planten

Wanneer kan je stevia zaaien? Stevia kan je binnen (voor)zaaien van februari tot april. De beste temperatuur om stevia te ontkiemen is boven de 20℃.

Wanneer kan je stevia zaaien? Stevia zaaien doe je vanaf februari binnenshuis, bij een temperatuur van minimaal 20 graden celcius. Het is beter om vroeg te beginnen. Stevia kan in het begin traag op gang komen. Als subtropische plant heeft stevia wel veel warmte nodig om te ontkiemen. Je zaait bij voorkeur in losse zaaibakjes, waarna je de zaailingen kunt uitdunnen. Zorg dat de grond nooit opdroogt, zeker niet bij jonge zaailingen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 9 stevia planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 stevia planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Stevia verzorgen/standplaats

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Stevia goede en slechte buren

Hoe kweek je stevia? Een plekje in de volle zon is niet nodig, zo lang het maar warm genoeg is. Stevia kan het beste worden gehouden als kuipplant.

Stevia wisselteelt
Voor het kweken van stevia hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Stevia goede buren
Stevia heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Stevia slechte buren
Stevia heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Stevia water geven

Hoeveel water geef je stevia? Geef zeker bij droogte regelmatig water. De bodem mag absoluut niet uitdrogen, maar zorg ook weer niet dat deze drijfnat wordt of blijft. In gebieden waar stevia vandaan komt wordt dit kruidje vaak aangetroffen in de buurt van meren en rivieren. Stevia kweken lukt het beste op een matig vochtige bodem.

Stevia grondsoort

Welke grondsoort voor stevia? Wil je stevia kweken, doe dit dan op een vochthoudende bodem. Deze mag lekker voedzaam zijn. Meng bijvoorbeeld compost door de bodem vóór de aanplant (ook in potten of bakken). Zo geef je de bodem ook meer humus.

Hoewel je stevia in de volle grond kunt kweken, werken potten en bakken vaak toch het beste. Buiten dat je stevia dan kunt overwinteren, heeft dit ook nog andere voordelen. Deze kan je namelijk goed vullen met een zelf samengesteld bodemmengsel. Het helpt om naast rijpe compost ook vermiculiet toe te voegen. Dit absorberende materiaal neemt vocht en voedingsstoffen op en laat deze bij droogte weer los.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Stevia bemesten

Moet je stevia bemesten? Ja, voor het kweken van stevia is een voedzame bodem nodig. Hoewel je stevia ook kunt kweken zonder extra te bemesten, reageert de plant goed op extra voeding tijdens de groei. Bij stevia wil je graag dat de plant veel blad maakt. Vaak denk je dan aan extra stikstof, maar wees daar terughoudend mee.

Welke meststof gebruik je voor stevia? De beste meststof voor het kweken van stevia heeft bij benadering een NPK samenstelling van 8-16-16.

N8
P16
K16

Wat is NPK?

Stevia bloei en bestuiven

Moet je stevia bestuiven? Nee, om stevia te kunnen oogsten is bestuiven niet nodig. Dit is alleen vereist om na de bloei zaden te kunnen oogsten, als je dat zou willen. Stevia is een zelfbestuivende plant die door de wind wordt bestoven. Veel hoef je dus zelf niet te doen voor de zaadteelt.

Wanneer stevia oogsten

Wanneer kan je stevia oogsten? Stevia oogst je doorgaans van juni tot november.

Wanneer kan je stevia oogsten? Tijdens het kweken van stevia kan je doorlopend blaadjes plukken. Het beste is om te wachten tot de plant al wat groter is geworden. Zorg dat je plantje altijd verder kan groeien, er moet genoeg blad overblijven. Ook tijdens de eventuele bloei kan je blaadjes blijven plukken.

Stevia gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je stevia? Het leuke van het zelf kweken van stevia, is dat je altijd een mooie suikervervanger in huis hebt. Stevia kan worden toegevoegd aan thee en andere dranken, om deze zoeter te maken. Je kunt ook op de blaadjes kauwen. Wanneer je het blad hebt gekneusd komt er een zeer zoete smaak vrij. Je kunt stevia goed gebruiken in gebak en desserts. Bovendien levert stevia geen calorieën.

Hoe lang blijft stevia houdbaar? In de koeling kan je stevia blaadjes hooguit enkele dagen bewaren. Stevia blaadjes gebruik je het liefste vers van de plant, maar je kunt de blaadjes ook drogen. Gedroogd blijven de blaadjes tot een jaar of zelfs langer houdbaar. Ook gedroogde blaadjes zijn dan nog erg zoet van smaak.

Stevia ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij stevia? Stevia heeft vrij weinig last van ziektes en plagen. Wel kan het klimaat een rol spelen bij eventuele problemen. Tijdens zeer droge zomers is het raadzaam om extra water te geven.

Stevia plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juni - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 8-16-16
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 35 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 4 - 9 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 20 ℃
Min. veilige temperatuur 13 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding