plant banner

Plantenlijst laden...

Stevia
zaaien kweken en oogsten

Stevia rebaudiana

°C13
°C20
CM35
P7
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
buitenteelt
kasteelt
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van stevia is Stevia rebaudiana

Stevia soorten

Welke soorten stevia zijn er? Er is in principe maar één soort stevia. Stevia wordt ook wel honingkruid of suikerplantje genoemd. Het blad van stevia zou tot 10x zoeter dan suiker zijn. Steviolglycosiden, het stofje dat uit stevia wordt gewonnen, kan in pure vorm tot wel 300 keer zoeter zijn dan suiker.

Stevia zaaien en planten

Wanneer kan je stevia zaaien? Stevia zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot april.

Wanneer kan je stevia planten? Stevia planten of uitplanten in een kweekkas kan van mei tot juni. Stevia planten of uitplanten kan buiten van mei tot juli.

stevia zaden zaadjes zaad keukenplanten

Wanneer kan je stevia zaaien? Stevia zaaien doe je vanaf februari binnenshuis, bij een temperatuur van minimaal 20 graden celcius. Het is beter om vroeg te beginnen. Stevia kan in het begin traag op gang komen. Als subtropische plant heeft stevia wel veel warmte nodig om te ontkiemen. Je zaait bij voorkeur in losse zaaibakjes, waarna je de zaailingen kunt uitdunnen. Zorg dat de grond nooit opdroogt, zeker niet bij jonge zaailingen.

stevia zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 10 stevia planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 stevia planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Stevia standplaats en verzorgen

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

stevia jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Stevia combinatieteelt en wisselteelt

Hoe kweek je stevia? Een plekje in de volle zon is niet nodig, zo lang het maar warm genoeg is. Stevia kan het beste worden gehouden als kuipplant.

Stevia
Voor het kweken van stevia hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Stevia goede buren
Stevia heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Stevia slechte buren
Stevia heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Stevia water geven

Hoeveel water geef je stevia? Geef zeker bij droogte regelmatig water. De bodem mag absoluut niet uitdrogen, maar zorg ook weer niet dat deze drijfnat wordt of blijft. In gebieden waar stevia vandaan komt wordt dit kruidje vaak aangetroffen in de buurt van meren en rivieren. Stevia kweken lukt het beste op een matig vochtige bodem.

Stevia grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor stevia? Wil je stevia kweken, doe dit dan op een vochthoudende bodem. Deze mag lekker voedzaam zijn. Meng bijvoorbeeld compost door de bodem vóór de aanplant (ook in potten of bakken). Zo geef je de bodem ook meer humus.

Hoewel je stevia in de volle grond kunt kweken, werken potten en bakken vaak toch het beste. Buiten dat je stevia dan kunt overwinteren, heeft dit ook nog andere voordelen. Deze kan je namelijk goed vullen met een zelf samengesteld bodemmengsel. Het helpt om naast rijpe compost ook vermiculiet toe te voegen. Dit absorberende materiaal neemt vocht en voedingsstoffen op en laat deze bij droogte weer los.

pH

6.5
7.5

Wat is pH?

stevia grote planten keukenplanten

Stevia bemesten

Moet je stevia bemesten? Ja, voor het kweken van stevia is een voedzame bodem nodig. Hoewel je stevia ook kunt kweken zonder extra te bemesten, reageert de plant goed op voeding tijdens de groei. Bij stevia wil je graag dat de plant veel blad maakt. Vaak denk je dan aan extra stikstof maar wees daar wel terughoudend mee.

Voor het bemesten van stevia kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 8-16-16. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N8
P16
K16

Wat is NPK?

Stevia bloei en bestuiven

Wanneer bloeit stevia? Stevia bloeit doorgaans van augustus tot november.

Moet je stevia bestuiven? Nee, om stevia te kunnen oogsten is bestuiven niet nodig. Dit is alleen vereist om na de bloei zaden te kunnen oogsten, als je dat zou willen. Stevia is een zelfbestuivende plant die door de wind wordt bestoven. Veel hoef je dus zelf niet te doen voor de zaadteelt.

Wanneer stevia oogsten

Wanneer kan je stevia oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot november.

Wanneer kan je stevia oogsten? Tijdens het kweken van stevia kan je doorlopend blaadjes plukken. Het beste is om te wachten tot de plant al wat groter is geworden. Zorg dat je plantje altijd verder kan groeien, er moet genoeg blad overblijven. Ook tijdens de eventuele bloei kan je blaadjes blijven plukken.

Stevia gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je stevia? Het leuke van het zelf kweken van stevia, is dat je altijd een mooie suikervervanger in huis hebt. Stevia kan worden toegevoegd aan thee en andere dranken, om deze zoeter te maken. Je kunt ook op de blaadjes kauwen. Wanneer je het blad hebt gekneusd komt er een zeer zoete smaak vrij. Je kunt stevia goed gebruiken in gebak en desserts. Bovendien levert stevia geen calorieën.

Hoe lang blijft stevia houdbaar? In de koeling kan je stevia blaadjes hooguit enkele dagen bewaren. Stevia blaadjes gebruik je het liefste vers van de plant, maar je kunt de blaadjes ook drogen. Gedroogd blijven de blaadjes tot een jaar of zelfs langer houdbaar. Ook gedroogde blaadjes zijn dan nog erg zoet van smaak.

Stevia snoeien dieven of toppen

Wanneer kan je stevia dieven, toppen of snoeien? Doorgaans doe je dit van november tot december.

Moet je stevia snoeien? Hoewel het niet vereist is kan je stevia aan het einde van het jaar terugsnoeien. Snoei de plant dan tot 10 centimeter terug aan alle kanten voor je deze gaat overwinteren. Zo maak je ruimte voor nieuwe groei in het volgende voorjaar en kan je plant weer mooi vol worden.

Verwijder eventueel parallel lopende takjes die langs elkaar kunnen schuren. Verwijder ook kruisende takken om dezelfde reden.

Moet je stevia toppen? Het toppen van stevia is niet vereist maar zorgt wel voor meer zijtakken. Je kunt stevia daarom toppen als de plant nog jong is en niet hoger dan 20 centimeter. Hierdoor maakt de plant meer zijtakken en wordt deze vaak een stuk voller en bossiger.

Stevia ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij stevia? Van nature is stevia erg resistent tegen schimmels en ziektes. Ook vinden de meeste plaagdieren dit plantje niet erg aantrekkelijk. Stevia heeft er dus vrij weinig last van.

Stevia kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juni - november
Snoeien november - december
Bloeitijd augustus - november
Zaaien
Zaaidiepte 0.3CM
Plantafstand 35CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-10 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 20 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 8-16-16
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot 13
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 25CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding