plant banner

Tarwe
Triticum

plant icon
Tarwe
Triticum
light icon
water icon
soil icon
winter icon

7

-20
 

10CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Wintertarwe
Zomertarwe

Tarwe kweken

Tarwe verzorgen

Zoals in de vorige alinea omschreven, neemt het kweken van tarwe best veel ruimte in beslag. Toch is het leuk om het eens te proberen! De teelt van tarwe is vrij eenvoudig, al heb je wel rekening te houden met de bemesting. Het èchte werk begint pas bij het oogsten. Op het platteland worden de de korrels van het stro gescheiden door grote maaidorsers. Bij het zelf kweken zal je hier een creatieve oplossing voor moeten bedenken. Veel werk, maar des te leuker is het om straks je (misschien wel eerste) zelfgemaakte brood te kunnen proeven!

Tarwe zaaien en planten

Wanneer kan je tarwe zaaien? Tarwe kan je direct buiten zaaien van april tot mei en van oktober tot november.

Tarwe zaai je breedwerpig op een tamelijk groot zaaibed. Je hebt er veel ruimte voor nodig, omgerekend maximaal 0,75 vierkante meter voor één brood. Zorg dus dat je er voldoende ruimte voor hebt als je het eens wilt proberen. Tarwe zaai je direct op de bestemde plaats, met zo'n 20 gram zaden per vierkante meter. Wintertarwe zaai je in de herfst, waarna één of enkele sprietjes op zullen komen. In de winter gebeurd er van vrijwel niets. Na de winter groeit de wintertarwe verder. Zomertarwe groeien in één keer uit in hetzelfde jaar.

Tarwe heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Tarwe grondsoort

Tarwe groeit op vrijwel iedere grondsoort, maar houd er rekening mee dat tarwe lichtere en doorlatende grondsoorten meer water nodig heeft. Tarwe wordt in ons land vooral verbouwd op kleigrond, daar groeien de meeste soorten tarwe erg goed op. Je hoeft dus in principe weinig te doen aan de bodem als je tarwe wilt kweken, maar pas liever wel wisselteelt toe.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Tarwe bemesten

Tijdens de teelt van tarwe, vooral in een vroeg stadium, wordt er extra stikstof toegediend. Ook bij de teelt in eigen tuin is het verstandig om dit te doen, voor de ontwikkeling van het gras (want dat is het dus). Ook op een later moment tijdens de groei wordt de tarwe nogmaals bemest. Naast stikstof geef je de tarwe dan ook extra kalium en fosfaat nodig. In vrijwel alle soorten meststoffen zitten ook de benodigde magnesium, calcium en zwavel. Veel van deze voedingsstoffen heeft de tarwe niet nodig, het zijn maar kleine plantjes, maar het toedienen ervan bevordert de ontwikkeling.

Welke meststof gebruik je voor tarwe? De beste meststof voor het kweken van tarwe heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer tarwe oogsten

Wanneer kan je tarwe oogsten? Tarwe oogst je doorgaans van juli tot september.

Afhankelijk van het soort tarwe dat je kweekt, wintertarwe of zomertarwe, oogst je tussen juli en september de hele planten. Deze kan je bij de bodem afsnijden, waarna je de korrels zal moeten scheiden van het stro (de rest van de plant). Een leuke bijkomstigheid is dat je de stro weer kunt gebruiken bij de teelt van aardbeien en andere gewassen, om de bodem mee te bedekken tegen droogte en ongedierte.

Tarwe gebruiken en bewaren

Voor je de tarwe kunt gebruiken om brood van te maken moet dit (zie de vorige alinea) eerst worden gescheiden van het stro, de rest van de plant. Als dit is gebeurd dan moet de tarwe zelf nog vermalen worden tot meel. Voor een heel witbrood heb je heel veel meel nodig, dus een kleine vijzel zal helaas niet voldoende zijn voor het vermalen van tarwe. Vermaal de tarwe heel fijn, tot dit meel is geworden. Het meel moet worden gezeefd, waarna je bloem overhoudt.

Daarna is dit klaar om er brood van te maken. Daar heb je zo'n 500 gram meel (dus niet bloem) voor nodig per heel brood. Zo wordt direct duidelijk waarom je 0,75 vierkante meter tarwe moet kweken om slechts één brood te kunnen maken. Verder voeg je aan de bloem ook zout, water, gist en boter toe om brooddeeg te maken.

Vers tarwemeel (niet gezeefd dus) is enkele maanden houdbaar. Je kunt het ook invriezen om het nog langer te bewaren. Bloem, het resultaat van gezeefd tarwemeel is ten minste één jaar goed te houden. Er kan weinig mee gebeuren, je kunt het dus bewaren om later in het jaar of begin volgend jaar brood mee te maken.

Tarwe soorten

Tarwe is een grassoort, en het is er in ontelbaar veel verschillende soorten die voor de teelt geschikt zijn. De lijst hieronder somt alle soorten nog even op bij de Latijnse naam, welke wereldwijd erkend wordt als wetenschappelijke benaming. Over het algemeen worden er twee soorten "gewone" tarwe gezaaid, zomertarwe en wintertarwe, elk op een eigen zaaimoment. Maar er zijn ontelbaar veel andere soorten tarwe die je ook eens kunt proberen.

 • Eenkoren - Triticum boeoticum
 • Ethiopische tarwe - Triticum aethiopicum
 • Khorasan-tarwe - Triticum turanicum
 • Perzische tarwe - Triticum carthlicum
 • Rode (wilde) tarwe - Triticum urartu
 • Timopheev-tarwe (Zanduri-tarwe) - Triticum timopheevii
 • Tweekoren (emmertarwe) - Triticum turgidum / Triticum ispahanicum / Triticum karamyschevii
 • Wilde tarwe - Triticum araraticum
 • Zhukovsky's tarwe - Triticum zhukovskyi
 • Spelt - Triticum spelta
 • (onbekend) - Triticum vavilovii
 • (onbekend) - Triticum militinae
 • (onbekend) - Triticum trunciale

Tarwe ziektes en plagen

Tarwe kent een aantal ziektes en aandoeningen die je kunt voorkomen door wisselteelt toe te passen. Botanisch gezien is tarwe een vrucht, en kan je de plant het beste als vruchtgewas kweken als je wisselteelt gebruikt. Dit is sterk aan te raden. Ook het kiezen van een goed en sterk ras kan voorkomen dat er zich ziektes ontwikkelen bij de teelt. Veel ziektes hebben vooral betrekking op de wortels van de planten. Een goede en gezonde bodem is dus extra belangrijk bij de teelt van tarwe, van welke soort dan ook.

Tarwe teeltwijzen

Hoewel tarwe niet ècht een vrucht is zoals wij deze kennen, is het botanisch gezien een tarwevrucht en wordt het gewas wel als vruchtgewas behandeld. Dit in verband met de voeding die je aan het gewas geeft. Tarwe is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Tarwe heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Tarwe kan slecht worden gecombineerd met (slechte buren):
Knoflook bleekselderij bladselderij knolselderij

Tarwe plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien april - mei
oktober - november
Oogsten juli - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 7 ℃
Min. veilige temperatuur -20 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding