plant banner

Witte salie
Salvia apiana

plant icon
Witte salie
Salvia apiana
light icon
water icon
soil icon
winter icon

18

-3

40CM

40CM
pH
6.5 - 8.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Witte salie kweken

Witte salie verzorgen

Witte salie is eigenlijk een beetje het buitenbeentje van de moestuin zaaikalender. De plant staat namelijk niet zo erg bekend om het gebruik in de keuken, maar eerder om de vele spirituele toepassingen waarvoor de plant wordt gebruikt. Witte salie is echter ook gewoon in de keuken te gebruiken en daarom vond ik de plant toch wel geschikt om erbij te zetten in het lijstje. Daarnaast heb ik zelf witte salie staan en vind ik het een leuke plant om te hebben. Zelfs als je de plant niet gebruikt in de keuken, heeft deze toch een heerlijke geur als je over het blad wrijft. Meer over het gebruik onder het kopje "gebruiken".

Witte salie is geen inheemse soort en komt oorspronkelijk uit gebieden als Californië. Dat betekend dat de plant heel veel zon en warmte nodig heeft. In ons klimaat is de plant maar matig winterhard. Vorst overleeft die meestal nog wel, maar bij zeer strenge vorst komt de plant vrijwel zeker te overlijden. Het kweken in potten is daarom stukken makkelijker, je kunt de plant dan makkelijk naar binnen verplaatsen als dat nodig is. In de volle grond kan dat niet, en de volle grond wordt over het algemeen ook stukken kouder. Het is dus aan te raden om witte salie in een (grote) pot te kweken en niet in de volle grond.

Witte salie zaaien en planten

Wanneer kan je witte salie zaaien? Witte salie kan je direct buiten zaaien van maart tot april. Witte salie kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart.

Witte salie is kieskeurig wat betreft het ontkiemen. Hoewel de zaden vrij makkelijk kiemen binnen 1-2 weken, moet het wel een beetje warm zijn. Bij lagere temperaturen kiemen de zaden niet of erg slecht. Warmte en zonlicht zorgen voor het sneller ontkiemen en sneller groeien van de zaailingen. De zaden zaai je altijd binnenshuis voor en het duurt meestal wel 2 jaar voor je er echt van kunt oogsten. Voor de planten gaan bloeien duurt dit mogelijk zelfs nog een aantal jaren langer. Het kan zijn dat je witte salie plant pas na 11 jaar bloeit, maar een jaar of 4 is gebruikelijker. Voorzaaien doe je in kweekbakjes, turfpotjes, zaaitrays, losse potjes, wat voor jou handig is. Gebruik daarbij wel zaai- en stekgrond of hele fijne aarde.

Als de zaden zijn uitgekomen en de eerste echte blaadjes te zien zijn, dan houd je ze liever nog even binnen in het voorjaar. Na half mei mogen de plantjes naar buiten, ongeacht hoe groot ze zijn. De wat grotere, meerjarige witte salie planten kunnen de hele winter buiten blijven staan. Tenzij er zeer strenge vorst wordt voorspeld, dan moet de plant echt terug naar binnen. Temperaturen onder de -5 graden celcius zijn al erg riskant. Zelf aan de slag? Je kan van diverse witte salie (Salvia apiana) soorten de zaden kopen bij Native Art & Gifts op de website. Deze zaden zijn nauwkeurig geselecteerd op kiemkracht door middel van een jarenlange teelt van de planten.

Onder kweeklampen kan je witte salie overigens ook al vroeg in het jaar zaaien. Dat gaat uitstekend, de juiste lampen geven namelijk voldoende licht voor een goede start. Houd dan rekening met het aantal lichturen en zet de kweeklampen zo dicht mogelijk (10-15 centimeter) boven de zaailingen. Zo benut je het licht optimaal en zorg je voor een stevige groei vóór het voorjaar begint. Je bouwt als het ware een fundament en creëert een voorsprong op het daadwerkelijke kweekseizoen. Dit binnen voorkweken met kweeklampen kan overigens ook met veel andere groenten, fruit en kruidensoorten uit de moestuin.

Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 witte salie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 witte salie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Witte salie grondsoort

Witte salie groeit het beste op een hoofdzakelijk zanderige, droge en enigszins voedzame bodem. De plant kan aardig goed tegen droogte maar heeft natuurlijk wel met enige regelmaat water nodig. Je kunt de bodem verrijken met compost en organisch materiaal. Dit maakt de bodem humusrijk en de structuur is fijn voor de wortels van de plant. Voeg op dikkere grondsoorten extra veel, en bij potgrond ook redelijk wat brekerzand toe om de bodem luchtiger en doorlaatbaarder te maken. Hiermee zorg je dat water goed weg kan uit de bodem. In potten kan je onderin een dikke laag hydrokorrels, kiezels of grind leggen zodat water goed uit de pot kan stromen. Zo raken de gaten in de pot ook niet verstopt door de grond uit de pot.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
8.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Witte salie bemesten

Witte salie heeft niet heel veel voeding nodig, maar kan wel met enige regelmaat een beetje extra gebruiken. Geef dan vooral een algemene (universele) meststof of een organische meststof voor moes- en kruidentuin. Houd je aan de aanwijzingen op de verpakking en geef zeker niet te veel, witte salie groeit op zandgrond die van zichzelf aardig arm kan zijn. Het af en toe strooien van kalk is ook aan te raden.

Welke meststof gebruik je voor witte salie? De beste meststof voor het kweken van witte salie heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Witte salie bloei en bestuiven

Moet je witte salie bestuiven? Nee, voor de oogst is bestuiven niet nodig. Als je de zaden wilt oogsten om zelf te zaaien is bestuiven wel nodig. Witte salie is echter een zelfbestuivende plant en maakt tweeslachtige bloemen. Je hoeft dus zelf niets aan de bestuiving te doen, dit wordt door insecten gedaan.

witte salie bloemen bloei bloeistengels

Als witte salie gaat bloeien maakt de plant één of meerdere lange bloeistengels. Deze bloeistengels groeien vanuit de groeitoppen van de plant. Bij gezonde en vooral wat oudere planten kunnen deze bloeistengels tot wel anderhalve meter hoog reiken.

Wanneer witte salie oogsten

Wanneer kan je witte salie oogsten? Witte salie oogst je doorgaans van september tot november.

Van witte salie oogst je vooral het blad, maar ook de zaden zijn zeker eetbaar. Oogst in de eerste paar jaren van de plant vooral niet te veel blad want deze heeft de plant nog erg hard nodig om de volgende jaren verder te groeien. Vooral omdat witte salie hier wat langzamer groeit dan in Californië, dus de plant heeft veel nodig om goed te groeien.

Witte salie gebruiken en bewaren

Witte salie is niet heel bekend van het gebruik in de keuken, eerder van de vele spirituele toepassingen. De bladeren kun je echter ook door een gerecht verwerken, deze zijn eetbaar op de zelfde manier als de blaadjes van de gewone salie. De blaadjes van witte salie hebben een zeer uitgesproken geur en aroma's. Je hebt er maar weinig van nodig, omdat de geur en smaak snel overheersend kan zijn. Ook de zaden van witte salie zijn heel goed eetbaar, deze zitten vol met proteïne en gezonde olie. Je zou dus ook olie uit de zaden kunnen winnen. De spirituele toepassingen van witte salie omvatten voornamelijk het gebruik van het gedroogde blad als smudge-kruiden. Het blad wordt goed gedroogd en vervolgens verbrand. Meestal gebeurd dit op een gloeiend kooltje in een vuurvaste schaal. De rook hiervan zou reinigend werken. Witte salie wordt door Indianen (Native Americans) op deze manier gebruikt.

Verse witte salie blaadjes drogen zeer snel op in de zon, maar eventueel ook boven de radiator, houtkachel of haard. Zelfs gewoon in een schaaltje op de keukentafel droogt het blad aardig snel op. Gedroogd zijn de blaadjes nog jaren houdbaar voor keukengebruik. Zorg dan eerst dat de blaadjes goed droog zijn en stop ze daarna in een gesloten potje of zakje om deze zo lang mogelijk goed te houden. Voor spiritueel gebruik (smudge-kruiden) zijn de blaadjes in principe onbeperkt houdbaar.

Witte salie snoeien

Het snoeien van witte salie is in principe niet nodig. Je kunt takken wel toppen, waardoor deze zich zullen splitsen in meerdere takken. Je maakt hiermee in het kort een vertakking van één naar (meestal) twee takken. Dit doe je door de tak precies tussen twee bladlagen af te knippen, of direct boven de uitlopers die aan een tak groeien. Hier ontstaat vervolgens een splitsing.

Witte salie soorten

Witte salie uit Californië is eigenlijk een soort broertje of zusje van gewone salie, die ook wel keukensalie wordt genoemd. Salie is er namelijk in heel veel verschillende soorten. Van alle soorten is de witte salie iets minder bekend in de keuken. Witte salie wordt namelijk vooral gebruikt voor diverse spirituele toepassingen. Dat neemt niet weg dat óók witte salie in de keuken gebruikt kan worden, de bladeren en zeker de zaden zijn eetbaar. Witte salie, of zoals deze in het Latijns heet "Salvia apiana", heeft een zeer uitgesproken geur die duidelijk verschilt met de gewone salie, Salvia officinalis. Witte salie kent een oorsprong als heester in Califorië en is doorgaans veel sterker van geur dan de gewone salie.

Witte salie ziektes en plagen

Witte salie is in ons klimaat het meest vatbaar voor slecht weer. Onder andere meeldauw komt met enige regelmaat voor bij de planten, maar kan evengoed worden voorkomen met de juiste voeding en hoeveelheid water. Bladluis laat zich wel eens zien op het blad van witte salie. Door de juiste maatregelen te nemen, waaronder bijvoorbeeld de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, zijn veel plagen zoals bladluis te voorkomen. Jonge witte salie planten zijn gevoeliger voor ziektes en schimmels dan oudere witte salie planten, omdat de jonge planten nog onvoldoende weerstand hebben opgebouwd. Iets wat een oudere, grotere plant na verloop van tijd wel doet.

Witte salie teeltwijzen

Voor het kweken van witte salie hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Witte salie heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Witte salie heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Witte salie plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - april
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten september - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 8.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 2 - 3 planten
Per m² / veld 5 - 8 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 18 ℃
Min. veilige temperatuur -3 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding