plant banner

Witte salie
Salvia apiana - Lamiaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C-3
°C18
CM40
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg voorzaaien
vroeg buiten
laat voorzaaien
laat onder glas
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Witte salie planten kopen of zelf zaaien en kweken

Witte salie draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Salvia apiana en is een lid van de lipbloemenfamilie, ook wel lamiaceae.

Samenvatting

Witte salie planten kopen? We verwijzen je graag door naar Native Art & Gifts:

- witte salie zaden kopen
- witte salie planten kopen

Mijn vader kweekte witte salie, nog voor ik mijn eerste moestuintje had. Hoewel witte salie vooral bekend is vanwege de spirituele toepassingen, kan witte salie ook gegeten worden. Witte salie staat alleen minder bekend van het gebruik in de keuken. Het is het grote broertje van keukensalie of gewone salie.

Je kunt zelf witte salie zaaien in het vroege voorjaar, maar ook op andere momenten in het jaar. In de winter moet witte salie goed worden beschermd. Erg winterhard is witte salie niet. Witte salie kweken kan dus goed buiten maar je hebt ook ruimte nodig op de vensterbank. Buiten zijn de winters vaak te koud.

Witte salie soorten

Witte salie uit Californië is eigenlijk het grote broertje van keukensalie of gewone salie. Er zijn veel verschillende soorten salie. Witte salie is er een van en dit soort is veel minder goed winterhard dan andere soorten salie. Ook is witte salie veel minder bekend van het gebruik in de keuken, al is deze wel eetbaar. Witte salie staat gewoon veel meer bekend om de spirituele toepassingen.

Niet iedereen houdt van de geur van witte salie. Het is een sterk geurend kruid en de geur verschilt duidelijk met die van gewone salie. De verschillen zijn goed merkbaar. Ook het blad is heel lichtgroen van kleur, van waar de naam witte salie ook. Witte salie werd door de Indianen gebruikt en wordt als reinigend gezien.

Witte salie zaaien en planten

Wanneer kan je witte salie zaaien?
Witte salie zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot mei en van augustus tot september. Witte salie zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart en van augustus tot oktober.
Wanneer kan je witte salie planten?
Witte salie planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van oktober tot november. Witte salie planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot juni en van september tot oktober.

witte salie zaden zaadjes zaad keukenplanten

Het kiemen van witte salie lukt beter bij kamertemperatuur. De warmte is nodig voor de zaden om te kiemen. Meestal gebeurt dit binnen één tot twee weken. Bij lagere temperaturen duurt dit al snel veel langer. Ook zonlicht is belangrijk voor de jonge zaailingen. Bij meer zon groeien ze sneller. Bij te weinig licht rekken de zaailingen uit en worden ze lang en slap.

Wil je graag witte salie kweken voor de zaden dan heb je veel geduld nodig. Witte salie bloeit pas na een aantal jaar en 10 jaar is niet ondenkbaar. Wij zaaien witte salie vaak in grotere kweekpotjes of in turfpotjes. Helaas niet meer voor de verkoop door drukte. Wil je graag witte salie kopen, dan verwijzen we je graag door naar Native Art & Gifts.

Houd er rekening mee dat het lang kan duren voor je kunt oogsten. Witte salie oogsten we vaak pas na twee jaar, omdat de struikjes dan groot en sterk genoeg zijn. Eerder zijn ze struikjes te kwetsbaar.

Witte salie zaaien

Vul een aantal kweekpotjes met zaaigrond en druk dit aan. Voeg eventueel perliet aan toe aan de zaaigrond. Dit voorkomt dat de aarde erg nat wordt of lang nat blijft. Het verbetert de drainage van de aarde. Maak in elk potje aarde met je vingertoppen een gaatje, niet dieper dan een halve centimeter.

Stop in elk gaatje zo'n drie of vier zaadjes, om zeker te weten dat overal iets opkomt. Druk daarna de gaatjes weer dicht. Maak de zaaigrond in het begin goed vochtig. Laat de zaaigrond na het kiemen steeds goed opdrogen tussen de waterbeurten door.

Na het kiemen dun je de zaailingen uit. Houd in elk kweekpotje één zaailing over en kweek deze op tot een groot struikje. Zet het eventueel in een groter potje.

witte salie zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 5 witte salie planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 witte salie planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Witte salie standplaats en verzorgen

Witte salie vind ik een lastige, maar ook een leuke plant om te kweken. Te veel vocht en lage temperaturen zijn grote boosdoeners. Een combinatie van de twee zijn vaak fataal in de winter. Witte salie moet dan ook meestal binnenshuis overwinteren. Haal het struikje naar binnen als het buiten te koud wordt.

Temperaturen net onder het vriespunt zijn bij jonge struikjes al erg gevaarlijk. Meerjarige struikjes kunnen ook meer hebben. Wees altijd voorzichtig bij lichte vorst. Haal je witte salie bij matige tot strenge vorst altijd naar binnen. Alleen beschermend vliesdoek is bijna nooit genoeg. Vermijd altijd koude en natte plekken.

Witte salie planten staan graag in de volle zon. Meer zonlicht en warmte laat de struiken sneller groeien. Ze worden bij meer zonlicht duidelijk groter en mooier. Een blije witte salie plant maakt vlakke blaadjes. Wanneer deze beginnen om te krullen dan is er vaak iets niet goed. Meestal is vocht of kou het probleem.

witte salie jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Witte salie is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -3℃.

Witte salie combinatieteelt en wisselteelt

Witte salie
Voor het kweken van witte salie hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Witte salie goede buren
Witte salie heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Witte salie slechte buren
Witte salie heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

witte salie planten kweken keukenplanten

Witte salie water geven

Witte salie planten groeien alleen goed op droge grond. Vergeet natuurlijk geen water te geven, maar laat de grond tussen de waterbeurten door steeds goed opdrogen. Voel daarom ook onder het oppervlak of de grond nog vochtig aanvoelt. Is dit het geval, geef dan even geen water.

Te veel water is één van de grootste doodsoorzaken bij witte salie. Vaak als het plantje slap hangt zijn we geneigd om veel water te geven. Je kunt witte salie beter een keer vergeten dan een keer te veel water geven. Ook als je plantje slap hangt, geef dan steeds een klein beetje water. Geef nooit te veel in één keer.

Zoals je merkt is witte salie een kieskeurige en lastige plant. Vooral als het om water geven gaat. Het went vanzelf als je de plant lang genoeg hebt staan.

Witte salie grondsoort en bodem

De ideale grond voor witte salie is droog, zanderig, een beetje voedzaam en vooral kalkrijk. Het is extra belangrijk dat overtollig water makkelijk weg kan. Door perliet door de potgrond te mengen kan je de afwatering sterk verbeteren. Verwar perliet trouwens niet met vermiculiet want dit doet het tegengestelde. Lees ook alles over vermiculiet en perliet.

Een kalkrijke grond zorgt voor een betere opname van voedingsstoffen, ook als de grond vrij arm is. Je kunt de bodem verrijken met compost en koemestkorrels, maar niet zo veel dat de afwatering achteruit gaat. Het is handig om ook brekerzand door de grond te mengen als je compost of koemestkorrels gebruikt.

Witte salie kweken we altijd in potten omdat de grond hierin makkelijk te bewerken is. We verpotten de grotere struikjes dan ook regelmatig. Ze krijgen dan verse potgrond, opnieuw met perliet, verse compost en meststoffen, kalk en natuurlijk brekerzand. Hydrokorrels zijn af te raden omdat ze nog altijd vrij veel vocht vasthouden.

Zorg bij potten en bakken altijd voor veel gaten onderin, zodat water makkelijk weg kan stromen. Je kunt voorkomen dat de gaten dichtgeslibd raken, door kiezels op de bodem van de potten of bakken te leggen.

pH

6.5
8.5

Witte salie tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

witte salie grote planten keukenplanten

Witte salie bemesten

Hoewel witte salie niet veel voeding nodig heeft, werkt een meststof voor (geurende) kruiden ontzettend goed. Je kunt je dan gerust houden aan de aanwijzingen op de verpakking. Vergeet zeker ook niet om regelmatig kalk te strooien. Kalk is een van de grotere eisen. Witte salie kweken lukt bijna niet zonder een regelmatige, gulle kalkgift.

Witte salie groeit goed op zandgrond en van nature is deze vaak erg arm. Bemesten is dus aan te raden als je witte salie op een zanderige grond zet. In het eerste jaar zal het nog niet zo ver komen, maar in het tweede jaar zijn de voedingsstoffen al snel uitgespoeld. Geef dus zeker bij witte salie in potten, regelmatig extra voeding.

N0
P0
K0

Voor het bemesten van witte salie adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-0-0 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

witte salie volgroeide planten grootte keukenplanten

Witte salie bloei en bestuiven

Wanneer bloeit witte salie? Witte salie bloeit doorgaans van mei tot augustus.

Voor het knippen van blaadjes is bestuiven natuurlijk niet nodig. Maar mocht je witte salie toch gaan bloeien, laat het z'n gang gaan. Bijtjes en hommeltjes zijn gek op de bloemetjes van witte salie. Daarnaast bloeit witte salie niet zo snel in ons klimaat. De bloei is dus iets bijzonders en je moet dit koesteren. Je kunt er straks zelfs zaadjes van oogsten.

De bloeistengels kunnen lang worden en snel afbreken. Het helpt om een lange bamboestok bij de struik in de grond te steken. Bind de bloeistengel voorzichtig op langs de stok.

witte salie bloemen bloei bloeistengels

Om zaden te kunnen oogsten is de bestuiving een belangrijk onderdeel bij witte salie. Deze wordt vooral door insecten, maar ook een klein beetje door de wind bestoven. Witte salie maakt hiervoor tweeslachtige bloemetjes, wat de bestuiving vrij makkelijk en moeiteloos maakt. Je kunt voorzichtig tegen de bloeistengels tikken om de bestuiving te bevorderen.

Wanneer witte salie oogsten

Wanneer kan je witte salie oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Van witte salie oogst je vooral het blad maar ook de zaden zijn zeker eetbaar. Oogst in de eerste paar jaren van de plant vooral niet te veel blad want deze heeft de plant nog erg hard nodig om de volgende jaren verder te groeien. Vooral omdat witte salie hier wat langzamer groeit dan in Californië, dus de plant heeft veel nodig om goed te groeien.

witte salie oogsten plukken keukenplanten

Witte salie gebruiken en bewaren

Witte salie is niet heel bekend van het gebruik in de keuken, eerder van de vele spirituele toepassingen. De bladeren kun je echter ook door een gerecht verwerken, deze zijn eetbaar op de zelfde manier als de blaadjes van de gewone salie. De blaadjes van witte salie hebben een zeer uitgesproken geur en aroma's. Je hebt er maar weinig van nodig, omdat de geur en smaak snel overheersend kan zijn.

Ook de zaden van witte salie zijn heel goed eetbaar, deze zitten vol met proteïne en gezonde olie. Je zou dus ook olie uit de zaden kunnen winnen.

De spirituele toepassingen van witte salie omvatten voornamelijk het gebruik van het gedroogde blad als smudge-kruiden. Het blad wordt goed gedroogd en vervolgens verbrand. Meestal gebeurd dit op een gloeiend kooltje in een vuurvaste schaal. De rook hiervan zou reinigend werken. Witte salie wordt door Indianen (Native Americans) op deze manier gebruikt.

Witte salie houdbaarheid

Verse witte salie blaadjes drogen zeer snel op in de zon, maar eventueel ook boven de radiator, houtkachel of haard. Zelfs gewoon in een schaaltje op de keukentafel droogt het blad aardig snel op. Gedroogd zijn de blaadjes nog jaren houdbaar voor keukengebruik. Zorg dan eerst dat de blaadjes goed droog zijn en stop ze daarna in een gesloten potje of zakje om deze zo lang mogelijk goed te houden. Voor spiritueel gebruik (smudge-kruiden) zijn de blaadjes in principe onbeperkt houdbaar.

Witte salie snoeien

Het snoeien van witte salie is in principe niet nodig. Je kunt takken wel toppen, waardoor deze zich zullen splitsen in meerdere takken. Je maakt hiermee in het kort een vertakking van één naar (meestal) twee takken. Dit doe je door de tak precies tussen twee bladlagen af te knippen, of direct boven de uitlopers die aan een tak groeien. Hier ontstaat vervolgens een splitsing.

Witte salie ziektes en plagen

Witte salie is in ons klimaat het meest vatbaar voor slecht weer. Onder andere meeldauw komt met enige regelmaat voor bij de planten, maar kan evengoed worden voorkomen met de juiste voeding en hoeveelheid water. Bladluis laat zich wel eens zien op het blad van witte salie. Dit kan een grote plaag worden als je deze niet tijdig bestrijdt.

Door de juiste maatregelen te nemen, waaronder bijvoorbeeld de aanwezigheid van natuurlijke vijanden, zijn veel plagen zoals bladluis te voorkomen. Veel kruidenaftreksels en aftreksels van ui en knoflook, helpen bladluis te voorkomen en zijn dus vooral goed ter preventie. Eenmaal bladluis op je planten dan werken alleen natuurlijke vijanden nog. Lees ook alles over biologisch bladluis bestrijden.

Jonge witte salie planten zijn gevoeliger voor ziektes en schimmels dan oudere witte salie planten, omdat de jonge planten nog onvoldoende weerstand hebben opgebouwd. Iets wat een oudere, grotere plant na verloop van tijd wel doet.

Witte salie kweken informatie

Naam en familie
Naam Witte salie
Familie Lipbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Salvia apiana
Familie (wetenschappelijk) Lamiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
augustus - oktober
Buiten (voor)zaaien april - mei
augustus - september
Kweekkas (uit)planten oktober - november
Buiten (uit)planten april - juni
september - oktober
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd mei - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 40CM
Regelafstand 60CM
Per strekkende meter (M) 2-3 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 3-5 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 18 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 6.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -3
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 40CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Klein struikje

Nieuwe planten...