Barbarakruid soorten
Barbarakruid is een plantje dat bestaat uit tientallen soorten. Stiekem is het een koolsoort, een Brassica dus. Een aantal bekendere soorten barbarakruid zijn het gewoon barbarakruid (Barbarea vulgaris), het vroeg barbarakruid (Barbarea verna), het bitter barbarakruid (Barbarea intermedia) en het stijf barbarakruid (Barbarea stricta). Alle soorten kan je in de keuken gebruiken.
Alle bekende soorten barbarakruid zijn:
- Barbarea conferta
- Barbarea hongii
- Barbarea intermedia (bitter barbarakruid)
- Barbarea lepuznica
- Barbarea longirostris
- Barbarea orthoceras
- Barbarea rupicola
- Barbarea sicula
- Barbarea stricta (stijf barbarakruid)
- Barbarea taiwaniana
- Barbarea verna (vroeg barbarakruid)
- Barbarea vulgaris (gewoon barbarakruid)
Barbarakruid wordt vaak winterkers genoemd. Door de pittige smaak, en het feit dat je het op dezelfde manieren kunt gebruiken, wordt het ook wel winterkers, of overblijvende- of wintertuinkers genoemd, wat doet denken aan het misschien iets bekendere tuinkers. Misschien leuk om te weten is dat barbarakruid al in de Middeleeuwen werd geteeld.
Barbarakruid zaaien en planten
Wanneer kan je barbarakruid zaaien?
Barbarakruid zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot september.
Barbarakruid zaaien kan voor een hele lange tijd in het jaar, zelfs tot ver in september. Bij de iets lagere temperaturen kiemt barbarakruid het makkelijkste, waar je bij zomers warm en droog weer beter even kunt wachten. In september gezaaid barbarakruid oogst je zelfs in de winter.
Je kunt barbarakruid zaaien in de vollegrond of in potten en bakken door wat zaden uit te strooien. Na opkomst iets uitdunnen tot je ongeveer de geadviseerde plantafstand hebt tussen je zaailingen. Barbarakruid kiemt snel maar houd de bodem wel vochtig, ook tijdens de rest van de teelt.
Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 barbarakruid planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 barbarakruid planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Barbarakruid standplaats en verzorgen
Dit plantje is makkelijk te kweken en heeft weinig verzorging nodig. Een plekje in de volle zon is voldoende. Barbarakruid kweken kan in vrijwel iedere tuin maar lukt het beste op een open plekje. in het wild komt dit plantje voor op open terreinen, langs bermen en op andere open plekjes.
Barbarakruid is slechts een tweejarig plantje. Meestal wordt deze daarom als éénjarige gekweekt. Soms kan het plantje toch nog een derde jaar leven. In principe is barbarakruid dus tweejarig, maar het kan soms een kortlevend meerjarig plantje zijn. Al is dat alleen bij hoge uitzondering.
Barbarakruid combinatieteelt en wisselteelt
Barbarakruid
Voor het kweken van barbarakruid zou je wisselteelt kunnen gebruiken.
Barbarakruid is een koolgewas. De ideale voorteelt is een peulgewas en de ideale nateelt is een bladgewas volgens het wisselteelt schema.
Barbarakruid goede buren
Barbarakruid heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Barbarakruid slechte buren
Barbarakruid heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Barbarakruid water geven
Geef barbarakruid voldoende water, tijdens het kiemen maar zeker ook tijdens de rest van de teelt. Barbarakruid staat graag op een licht tot matig vochtige grond.
Water geven kan soms een beetje een uitdaging zijn, omdat het plantje ook graag in de volle zon staat. Daar verdampt het vocht natuurlijk veel sneller. En aangezien barbarakruid niet ècht een bodembedekker is kan ook de grond rondom soms sneller opdrogen dan je verwacht.
Barbarakruid grondsoort en bodem
Je kunt het beste barbarakruid kweken op een voedzame grond. Het blijft natuurlijk toch een beetje een koolgewas. Voor de wisselteelt hoef je het niet als koolgewas te planten, maar wat voeding betreft kan het soms best helpen. Zeker wanneer je op een iets armere grond kweekt en van plan bent om te bemesten.
pH
Barbarakruid tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Barbarakruid bemesten
Omdat barbarakruid graag op een voedzame bodem staat, kan het ontzettend goed zijn om vóór de teelt koemestkorrels te strooien. Hoewel bemesten in principe niet vereist is, kan de extra stikstof uit koemestkorrels en de werking ervan op de bodem, een hele positieve werking hebben op de teelt van barbarakruid.
Mocht je barbarakruid bij de koolgewassen zetten dan is dat niet zo'n probleem, maar in principe is bemesten tijdens de teelt niet nodig. Vooraf kan het wel verstandig zijn om te doen.
Voor het bemesten van barbarakruid adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-6-8 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Barbarakruid bloei en bestuiven
Wanneer bloeit barbarakruid? Barbarakruid bloeit doorgaans van april tot oktober.
Alleen voor de zaadteelt is bestuiving nodig, anders niet. Mocht je barbarakruid laten staan tijdens de bloei, dan verschijnen er knalgele bloemetjes aan bloeistengels. Deze zijn heel herkenbaar als bloemetjes van een koolgewas. Het zijn altijd tweeslachtige bloemetjes. Dit betekend dat barbarakruid bestuiven vanzelf gaat, met hulp van insecten en de wind. Barbarakruid is dus heel goed zelfbestuivend.
Wanneer barbarakruid oogsten
Tijdens de hele groei kan je de blaadjes van barbarakruid plukken. Als je genoeg laat zitten groeit het plantje moeiteloos verder. Je kunt ook later in één keer het hele plantje uit de grond trekken, waarna je alle blaadjes direct plukt. De resten kunnen op de composthoop.
Barbarakruid gebruiken en bewaren
De blaadjes van barbarakruid zijn een grote bron van vitamine C. Je kunt het gebruiken in kwark, sauzen, salades, soep en nog veel meer. Ook de bloemetjes zijn eetbaar en kun je gewoon plukken voor gebruik in de keuken. Barbarakruid is dus erg veelzijdig in de keuken.
Soms wordt de smaak omschreven als radijs-achtig. De smaak is vergelijkbaar met die van tuinkers. Door de pittige smaak kan je er heel veel verschillende gerechten wat smaak mee geven.
Barbarakruid kiemgroenten
Hoewel minder bekend, is ook barbarakruid als kiemgroente te eten, op dezelfde manier als tuinkers te gebruiken is. Je kunt barbarakruid dus niet alleen als volgroeid plantje gebruiken maar ook als kiemgroente. Toch is tuinkers bekender als kiemgroente. De smaak is zo vergelijkbaar dat het niet veel uitmaakt welke van de twee je gebruikt voor de kiemen.
Barbarakruid houdbaarheid
Barbarakruid is maar heel kort vers te houden. Het liefste gebruik je de blaadjes of bloemetjes direct na het plukken, of je plukt het pas wanneer je het wilt gebruiken. In de koelkast kan je het ongeveer een dag vers houden maar daar blijft het bij.
Gelukkig groeit barbarakruid best snel en kan je het meerdere keren kweken. Voor ieder seizoen kan je dus vers barbarakruid kweken in eigen tuin, zelfs met een oogst in de winter.
Barbarakruid ziektes en plagen
Oudere plantjes krijgen vaak last van gele blaadjes. Dat is heel normaal en eigenlijk niet te voorkomen. Tweejarig barbarakruid sterft in het tweede jaar gewoon weer af. De meeste problemen krijg je door droogte. Verder heeft barbarakruid maar weinig last van schimmels en ongedierte. Zorg dus vooral voor een goede omgeving.