plant banner

Plantenlijst laden...

Komkommerkruid
Borago officinalis

plant icon
Komkommerkruid
Borago officinalis
light icon
water icon
soil icon
winter icon

15

-10

30CM

30CM
pH
4.5 - 8.5
NPK
2-4-2
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien

Komkommerkruid kweken

Komkommerkruid soorten

Welke soorten komkommerkruid zijn er? Komkommerkruid kent niet veel verschillende soorten. Wel wordt dit plantje ook vaak bernagie genoemd, maar die naam wordt vaker in de keuken gebruikt dan in de tuin.

Komkommerkruid zaaien en planten

Wanneer kan je komkommerkruid zaaien? Komkommerkruid kan je direct buiten zaaien van april tot mei. Komkommerkruid kan je binnen (voor)zaaien van maart tot april. De beste temperatuur om komkommerkruid te ontkiemen is boven de 15℃.

Komkommerkruid zaai je in het vroege voorjaar binnen of vanaf april buiten. Het makkelijkste is om komkommerkruid in een kweekpotje voor te zaaien, zoals bijvoorbeeld een kweekpotje van P7 (7x7 cm) formaat. Je kunt komkommerkruid ook direct in de volle grond zaaien.

Komkommerkruid is een éénjarig plantje. In principe is het dus nodig om het kruidje ieder jaar opnieuw te zaaien, maar komkommerkruid zaait ook zichzelf uit. Hierdoor is de kans groot dat het plantje rondom dezelfde plek volgend voorjaar opnieuw op komt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 12 komkommerkruid planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 5 komkommerkruid planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Komkommerkruid verzorgen/standplaats

Hoe kweek je komkommerkruid? Komkommerkruid kweken is vrij makkelijk. Bernagie, zoals het plantje ook wordt genoemd, heeft weinig verzorging nodig en groeit goed op plekjes in de halfschaduw. Komkommerkruid is éénjarig maar zaait zichzelf gemakkelijk uit.

Komkommerkruid goede en slechte buren

Komkommerkruid wisselteelt
Voor het kweken van komkommerkruid hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Komkommerkruid goede buren
Komkommerkruid kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Aardbei Tomaat

Komkommerkruid slechte buren
Komkommerkruid heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Komkommerkruid water geven

Hoeveel water heeft komkommerkruid nodig? Komkommerkruid staat op een licht vochtige bodem voldoende. Het geeft niet als de grond een keer kort droog blijft, maar geef tijdens een droge en warme zomer wel regelmatig een beetje water.

Komkommerkruid grondsoort

Welke grondsoort heeft komkommerkruid nodig? Komkommerkruid groeit op vrijwel alle grondsoorten goed en stelt dus geen hoge eisen. Wel groeit komkommerkruid iets beter op een humusrijke bodem. Gebruik eventueel compost vóór de aanplant.

pH-waarde (zuurtegraad):
4.5
8.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Komkommerkruid bemesten

Moet je komkommerkruid bemesten? Je hoeft komkommerkruid niet of nauwelijks te bemesten. Doe je dit toch, geef dan een zeer lichte meststof met meer fosfor en eventueel ook meer stikstof. Overigens is komkommerkruid van zichzelf ook een goede groenbemester.

Welke meststof gebruik je voor komkommerkruid? De beste meststof voor het kweken van komkommerkruid heeft bij benadering een NPK samenstelling van 2-4-2 of 4-4-2.

Ideale NPK samenstelling:

N2
P4
K2

Alternatieve NPK samenstelling:

N4
P4
K2

Wat is NPK?

Komkommerkruid bloei en bestuiven

Wanneer bloeit komkommerkruid? Komkommerkruid bloeit doorgaans van mei tot september.

Moet je komkommerkruid bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je komkommerkruid niet te bestuiven. Dit is alleen nodig voor het kweken van komkommerkruid voor de zaden. In dit geval is komkommerkruid zelfbestuivend en wordt het bestoven door insecten. Komkommerkruid is een éénhuizige plant.

Wanneer komkommerkruid oogsten

Wanneer kan je komkommerkruid oogsten? Komkommerkruid oogst je doorgaans van juli tot oktober.

De blaadjes, maar ook de bloemen van komkommerkruid worden geoogst. Beiden kunnen namelijk worden gebruikt in de keuken. Plukken doe je met de hand naar behoefte, of door delen van het plantje af te knippen.

Komkommerkruid gebruiken en bewaren

Waarvoor wordt komkommerkruid gebruikt? Bernagie wordt niet zonder reden komkommerkruid genoemd. De blaadjes en bloemetjes van deze plant smaken inderdaad een klein beetje naar komkommer. Het is dan ook erg lekker bij gerechten waarin komkommer wordt gebruikt.

Hoelang is komkommerkruid houdbaar? Komkommerkruid is zeer slecht te bewaren en kan eigenlijk alleen vers worden gebruikt. Je kunt de plant het beste pas oogsten wanneer je deze gaat gebruiken. Het kruid kan ook niet goed gedroogd worden.

Komkommerkruid ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij komkommerkruiid? Komkommerkruid of bernagie heeft vrij weinig last van ziektes en plagen. Over het algemeen is dit plantje vrij goed weerbaar en heeft het van nature een goede weerstand tegen plaagdieren en schimmels.

Komkommerkruid plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - mei
Buiten (uit)planten april - juni
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd mei - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 2-4-2 / 4-4-2
Zuurtegraad (pH) 4.5 - 8.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 30 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 5 planten
Per m² / veld 6 - 12 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 15 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding