plant banner

Fazantenbes
Leycesteria formosa

plant icon
Fazantenbes
Leycesteria formosa
light icon
water icon
soil icon
winter icon

18

-10

65CM

50CM
pH
6.0 - 8.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Binnen voorzaaien
Buiten zaaien
Buiten planten
Oogsttijd
Bloeitijd

Fazantenbes kweken

Fazantenbes verzorgen

Hoe kweek je een fazantenbes? Hoewel de fazantenbes niet volledig winterhard is, zal deze milde winters vrijwel altijd overleven. Bij strenge vorst sterven bovengrondse delen van de plant gedeeltelijk of zelfs helemaal af. Daar houd je rekening mee bij het terugsnoeien van deze halfheester. Op een plekje in de halfschaduw of in de volle zon met een beetje beschutting van omliggende planten, staat de fazantenbes optimaal.

Fazantenbes zaaien en planten

Wanneer kan je fazantenbes zaaien? Fazantenbes kan je direct buiten zaaien van april tot juni. Fazantenbes kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei.

Wanneer kan je de fazantenbes planten? Van maart tot begin mei kan je de fazantenbes aanplanten. Het voordeel van een voorgekweekte struik is dat je de besjes vaak hetzelfde jaar nog kunt oogsten. De fazantenbes wordt ook wel eens gezaaid, al is dit niet heel gebruikelijk en is dit ook een stukje moeilijker.

Het beste is om de zaden eerst in kweekpotjes te doen en niet in de volle grond te zaaien. Je moet de zaden van de fazantenbes wel eerst stratificeren voor gebruik. Op die manier laat je er een koude periode overgaan, zoals een winter, of je stopt ze in een vochtig zakje in de koeling). Daarna kan je de zaden ontkiemen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 2 tot 3 fazantenbes planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 fazantenbes planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Fazantenbes water geven

Hoeveel water heeft de fazantenbes nodig? De fazantenbes staat graag op een matig vochtige bodem. Regelmatig water geven is dus nodig, met name tijdens droge zomers. De bodem mag nooit helemaal opdrogen. Als de bodem nog erg vochtig aanvoelt, bijvoorbeeld na een stevige regenbui, dan mag je een waterbeurt overslaan. Doorgaans krijgt een fazantenbes eens per week water, maar tijdens droog weer mogelijk om de dag of zelfs dagelijks.

Fazantenbes grondsoort

Welke grondsoort voor fazantenbes? De fazantenbes staat graag op een voedzame en vochthoudende bodem. Het helpt om voorafgaand aan het planten van de struik compost door de bodem te verwerken. In principe groeit de fazantenbes op iedere grondsoort, maar liever niet op hele dikke klei. Ook op zandgrond kan je de fazantenbes kweken, maar dit droogt erg snel uit en is dus ook niet ideaal.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Fazantenbes bemesten

Moet je de fazantenbes bemesten? De fazantenbes geef je bij voorkeur een sterke maar gebalanceerde meststof, eventueel met een groter aandeel fosfor vlak vóór de bloei. Denk aan gelijke hoeveelheden stikstof, fosfor en kalium. Ook zou je een organische meststof voor kleinfruit of fruitbomen kunnen geven.

Welke meststof gebruik je voor fazantenbes? De beste meststof voor het kweken van fazantenbes heeft bij benadering een NPK samenstelling van 16-16-16 of 14-16-16.

Ideale NPK samenstelling:

N16
P16
K16

Alternatieve NPK samenstelling:

N14
P16
K16

Wat is NPK?

Fazantenbes bloei en bestuiven

Wanneer bloeit fazantenbes? Fazantenbes bloeit doorgaans van juli tot oktober.

Moet je de fazantenbes bestuiven? Nee, de fazantenbes is zelfbestuivend en de bloemen zijn tweeslachtig. Dat wil zeggen dat ze mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen bevatten. Dit maakt de fazantenbes tevens een éénhuizige plant. De fazantenbes wordt voornamelijk bestoven door insecten zoals bijtjes en hommels, maar ook door trillingen van bijvoorbeeld de wind.

Wanneer fazantenbes oogsten

Wanneer kan je fazantenbes oogsten? Fazantenbes oogst je doorgaans van september tot december.

De oogst valt in het najaar, van de zeer late zomer tot zeer vroege winter. Nadat de prachtige bloemen zijn uitgebloeid is het wachten op het rijpen van de bessen, die eerst donkerrood zullen kleuren. Vervolgens veranderen de bessen naar zeer donkerrood tot zelfs zwart. Daarna zijn de bessen klaar om te worden geplukt.

Fazantenbes gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je fazantenbessen? Karamelbessen of fazantenbessen kan je rauw eten, direct van de plant. Vanwege de uitgesproken en tamelijk zoete smaak kan je ze aook goed combineren in (zoete) gerechten waar je doorgaans chocolade of karamel bij zou gebruiken. Denk aan gerechten zoals cake, taart of koekjes, waarbij de bessen een heerlijke toevoeging zijn. De smaak van de besjes wordt wel eens vergeleken met die van rozijnen. Ook vleugjes van karamel en chocolade worden wel eens herkend bij deze besjes.

Hoelang kan je fazantenbessen bewaren? De fazantenbes is niet heel lang te bewaren, maximaal een week buiten de koeling. Het beste kan je de bessen direct van de plant snoepen of pas oogsten als je ze gaat gebruiken (of direct gebruiken na het oogsten natuurlijk). Het invriezen van de bessen is niet te doen.

Fazantenbes snoeien

Fazantenbes snoei je doorgaans van februari tot april. Moet je de fazantenbes snoeien? Gebruikelijk is om de plant in het (vroege) voorjaar helemaal tot de grond terug te snoeien, omdat deze delen van de plant bij (strenge) vorst komen te overlijden. Ondergronds leeft de plant dan verder. Mochten de bovengrondse delen de winter hebben overleefd dan

Fazantenbes soorten

Welke soorten fazantenbes zijn er? De fazantenbes -in het Latijns de Leycesteria formosa- komt oorspronkelijk uit het Himalayagebergte. Hierdoor heeft deze in het Engels ook wel de naam "Himalayan Honeysuckle". Wie de plant niet voor de bessen kweekt kan evengoed genieten van de schitterende, unieke bloemtrosjes. De bloei wordt gevolgd worden door donkerrode tot zwarte bessen. De smaak van de besjes doet sommigen denken aan karamel. De naam "karamelbes" wordt daarom wel eens gebruikt. De halfheester kan tot 2 meter hoog worden.

Fazantenbes ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij de fazantenbes? De winter vormt het grootste gevaar voor de fazantenbes. Last van ziektes en plagen hebben de struiken niet echt, maar ze zijn niet volledig winterhard. Bedek de bodem met stro, zorg voor beschutting en een warme en zonnige plek. Dan blijft de schade vaak erg beperkt.

Fazantenbes teeltwijzen

Voor het kweken van fazantenbes hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Fazantenbes heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Fazantenbes heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Fazantenbes plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten maart - juli
Oogsten september - december
Snoeien februari - april
Bloeitijd juli - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 16-16-16 / 14-16-16
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 65 cm
Min. potmaat c.a. 20-35 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 2 - 3 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 18 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding