plant banner

Plantenlijst laden...

Fenegriek
Trigonella foenum-graecum

plant icon
Fenegriek
Trigonella foenum-graecum
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

18

20CM

20CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
12-16-16
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
kiemgroente

Fenegriek kweken

Fenegriek soorten

Fenegriek is een plant die misschien nog wel het meest bekend is als keukenkruiden (de zaden) of als kiemgroenten. Fenegriek is een vlinderbloemige en kan tot één meter hoog worden. Aan het einde van de zomer bloeit de plant, waarbij de bloemetjes een beetje lijken op die van peulen of slabonen. Bij veel Turkse en Marokkaanse winkels is fenegriek tekoop als kruiden (zaden).

Fenegriek zaaien en planten

Wanneer kan je fenegriek zaaien? Fenegriek kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Fenegriek kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De oogst van het blad valt waarschijnlijk eerder als je binnen voorzaait. Hoewel buiten zaaien ook nog wel lukt, is de tijd oogsttijd dan iets korter. Voor het kweken van de (eetbare) zaden maakt dit vrij weinig uit.

Voorzaaien doe je bij voorkeur in kleine kweekpotjes, in een vensterbank met veel zonlicht en warmte. Ook bij het buiten zaaien is het aan te raden om te beginnen in kweekpotjes, zodat je niet hoeft te verspenen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 fenegriek planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 fenegriek planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Fenegriek verzorgen/standplaats

Hoe kweek je fenegriek? Voor de teelt van fenegriek heb je een warme en zonnige plek nodig. Eigenlijk is fenegriek een meerjarig plantje, maar in ons klimaat kan je deze eigenlijk alleen maar als éénjarige kweken. In de zomer gaat het plantje bloeien. Fenegriek zou je een beetje beschut kunnen zetten. Uit de wind is het vaak warmer.

Fenegriek goede en slechte buren

Fenegriek wisselteelt
Voor het kweken van fenegriek hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Fenegriek goede buren
Fenegriek heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Fenegriek slechte buren
Fenegriek heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Fenegriek water geven

Hoeveel water heeft fenegriek nodig? Bij droogte kan je fenegriek water geven. Voel regelmatig of de bodem al droog aanvoelt. Laat de bodem liever niet volledig opdrogen, maar zorg dat deze in ieder geval ook niet erg nat wordt.

Fenegriek grondsoort

Welke grondsoort voor fenegriek? Zorg voor een goed doorlaatbare bodem, waarin overtollig water makkelijk weg kan. Je mag fenegriek op een vrij droge tot licht vochtige bodem zetten. Wel is het belangrijk dat de bodem voedzaam is en kan het helpen om compost toe te voegen. Fenegriek is verder niet veeleisend en groeit op vrijwel alle grondsoorten goed.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Fenegriek bemesten

Welke mest gebruik je voor fenegriek? Fenegriek wordt voornamelijk gekweekt voor de zaden, maar ook het blad is bruikbaar. Afhankelijk van hoe je de plant gaat gebruiken kan je meer stikstof (voor het blad) of juist meer fosfor (voor de bloemknoppen) geven. In het tweede geval zal de plant meer energie in de aanmaak en ontwikkeling van knoppen steken, met meer oogstbare zaden tot gevolg.

Welke meststof gebruik je voor fenegriek? De beste meststof voor het kweken van fenegriek heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-16-16 of 10-16-14.

Ideale NPK samenstelling:

N12
P16
K16

Alternatieve NPK samenstelling:

N10
P16
K14

Wat is NPK?

Fenegriek bloei en bestuiven

Wanneer bloeit fenegriek? Fenegriek bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je fenegriek bestuiven? Ja, om de eetbare zaden te oogsten moet je de bloemen van fenegriek bestuiven. De bestuiving van fenegriek wordt voornamelijk door insecten gedaan, zoals bijtjes en hommels. In principe is fenegriek zelfbestuivend, maar kruisbestuiving zorgt vaak voor een betere oogst. Je doet er dan ook goed aan om meerdere planten op dezelfde plek te kweken. De bloemetjes doen een beetje denken aan die van een slaboon. Na de bloei groeien er ook peulvruchten aan de plant.

Wanneer fenegriek oogsten

Wanneer kan je fenegriek oogsten? Fenegriek oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Het blad kan gedurende de hele teelt worden geplukt, zo lang de plant groot genoeg is en genoeg blad overhoudt om verder te groeien. Om de zaden te kunnen oogsten moet de plant eerst tot bloei komen. Na de bloei verschijnen er hele kleine peulvruchten aan de plant, die een beetje lijken op kleine slaboontjes.

De eetbare zaden oogst je na de bloei, wanneer de peulvruchten aan de plant zijn opgedroogd. Je kunt de opgedroogde peulen dan afknippen of met de hand plukken, maar je kunt ook de hele plant uit de grond halen en ondersteboven ophangen, om deze te laten nadrogen.

Fenegriek gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je fenegriek? Fenegriek is iets wat je echt zou moeten proeven, de smaak is namelijk niet echt ergens mee te vergelijken. Het dichtst in de buurt komen de woorden bitter, licht zoet en nootachtig. De blaadjes van de plant kan je in veel verschillende gerechten gebruiken, maar ook de zaden worden vaak gebruikt in de keuken als een soort kruiden. De zaden worden gebruikt om aroma's toe te voegen aan een gerecht. Fenegriek is vooral erg bekend van het gebruik in diverse soorten kaas.

Hoelang kan je fenegriek bewaren? De blaadjes van fenegriek zijn niet zo lang vers te houden. In de koeling slechts enkele dagen. Wel kan je de blaadjes drogen en als kruiden gebruiken. De zaden -mits goed gedroogd- kunnen nog ten minste een jaar (maar meestal veel langer) worden bewaard. Er kan weinig met de gedroogde zaden gebeuren. Ook het blad -mits goed gedroogd- kan nog erg lang bewaard blijven.

Fenegriek kiemgroenten

Kan je fenegriek als kiemgroente gebruiken? Ja, je kunt fenegriek als kiemgroenten eten. De kiemen van fenegriek zijn erg gezond en worden ook wel eens in restaurants gebruikt. Fenegriekkiemen zijn bij kamertemperatuur makkelijk op te kweken.

Fenegriek ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij fenegriek? Er zijn weinig ziektes en plagen bekend bij fenegriek. Het grootste gevaar voor de plant is het klimaat. Regenachtige of koele en bewolkte zomers zijn funest voor de teelt.

Fenegriek plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 12-16-16 / 10-16-14
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur 18 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding