plant banner

Fenegriek
Trigonella foenum-graecum

plant icon
Fenegriek
Trigonella foenum-graecum
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

18

20CM

20CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Voorzaaien
Buiten zaaien
Oogsttijd
Bloeitijd

Fenegriek kweken

Fenegriek verzorgen

Hoe kweek je fenegriek? Voor de teelt van fenegriek heb je een warme en zonnige plek nodig. Eigenlijk is fenegriek een meerjarig plantje, maar in ons klimaat kan je deze eigenlijk alleen maar als éénjarige kweken. In de zomer gaat het plantje bloeien. Fenegriek zou je een beetje beschut kunnen zetten. Uit de wind is het vaak warmer.

Fenegriek zaaien en planten

Wanneer kan je fenegriek zaaien? Fenegriek kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Fenegriek kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei.

De oogst van het blad valt waarschijnlijk eerder als je binnen voorzaait. Hoewel buiten zaaien ook nog wel lukt, is de tijd oogsttijd dan iets korter. Voor het kweken van de (eetbare) zaden maakt dit vrij weinig uit.

Voorzaaien doe je bij voorkeur in kleine kweekpotjes, in een vensterbank met veel zonlicht en warmte. Ook bij het buiten zaaien is het aan te raden om te beginnen in kweekpotjes, zodat je niet hoeft te verspenen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 fenegriek planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 fenegriek planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Fenegriek water geven

Hoeveel water heeft fenegriek nodig? Bij droogte kan je fenegriek water geven. Voel regelmatig of de bodem al droog aanvoelt. Laat de bodem liever niet volledig opdrogen, maar zorg dat deze in ieder geval ook niet erg nat wordt.

Fenegriek grondsoort

Welke grondsoort voor fenegriek? Zorg voor een goed doorlaatbare bodem, waarin overtollig water makkelijk weg kan. Je mag fenegriek op een vrij droge tot licht vochtige bodem zetten. Wel is het belangrijk dat de bodem voedzaam is en kan het helpen om compost toe te voegen. Fenegriek is verder niet veeleisend en groeit op vrijwel alle grondsoorten goed.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Fenegriek bemesten

Welke mest gebruik je voor fenegriek? Fenegriek wordt voornamelijk gekweekt voor de zaden, maar ook het blad is bruikbaar. Afhankelijk van hoe je de plant gaat gebruiken kan je meer stikstof (voor het blad) of juist meer fosfor (voor de bloemknoppen) geven. In het tweede geval zal de plant meer energie in de aanmaak en ontwikkeling van knoppen steken, met meer oogstbare zaden tot gevolg.

Welke meststof gebruik je voor fenegriek? De beste meststof voor het kweken van fenegriek heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-16-16 of 10-16-14.

Ideale NPK samenstelling:

N12
P16
K16

Alternatieve NPK samenstelling:

N10
P16
K14

Wat is NPK?

Fenegriek bloei en bestuiven

Wanneer bloeit fenegriek? Fenegriek bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je fenegriek bestuiven? Ja, om de eetbare zaden te oogsten moet je de bloemen van fenegriek bestuiven. De bestuiving van fenegriek wordt voornamelijk door insecten gedaan, zoals bijtjes en hommels. In principe is fenegriek zelfbestuivend, maar kruisbestuiving zorgt vaak voor een betere oogst. Je doet er dan ook goed aan om meerdere planten op dezelfde plek te kweken. De bloemetjes doen een beetje denken aan die van een slaboon. Na de bloei groeien er ook peulvruchten aan de plant.

Wanneer fenegriek oogsten

Wanneer kan je fenegriek oogsten? Fenegriek oogst je doorgaans van juni tot oktober.

Het blad kan gedurende de hele teelt worden geplukt, zo lang de plant groot genoeg is en genoeg blad overhoudt om verder te groeien. Om de zaden te kunnen oogsten moet de plant eerst tot bloei komen. Na de bloei verschijnen er hele kleine peulvruchten aan de plant, die een beetje lijken op kleine slaboontjes.

De eetbare zaden oogst je na de bloei, wanneer de peulvruchten aan de plant zijn opgedroogd. Je kunt de opgedroogde peulen dan afknippen of met de hand plukken, maar je kunt ook de hele plant uit de grond halen en ondersteboven ophangen, om deze te laten nadrogen.

Fenegriek gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je fenegriek? Fenegriek is iets wat je echt zou moeten proeven, de smaak is namelijk niet echt ergens mee te vergelijken. Het dichtst in de buurt komen de woorden bitter, licht zoet en nootachtig. De blaadjes van de plant kan je in veel verschillende gerechten gebruiken, maar ook de zaden worden vaak gebruikt in de keuken als een soort kruiden. De zaden worden gebruikt om aroma's toe te voegen aan een gerecht. Fenegriek is vooral erg bekend van het gebruik in diverse soorten kaas.

Hoelang kan je fenegriek bewaren? De blaadjes van fenegriek zijn niet zo lang vers te houden. In de koeling slechts enkele dagen. Wel kan je de blaadjes drogen en als kruiden gebruiken. De zaden -mits goed gedroogd- kunnen nog ten minste een jaar (maar meestal veel langer) worden bewaard. Er kan weinig met de gedroogde zaden gebeuren. Ook het blad -mits goed gedroogd- kan nog erg lang bewaard blijven.

Fenegriek snoeien

Moet je fenegriek snoeien? Nee, fenegriek blijft vrij klein en is als éénjarige niet goed te snoeien. Het beste geef je dit plantje de ruimte om te groeien tot deze in het najaar weer afsterft.

Fenegriek soorten

Fenegriek is een plant die misschien nog wel het meest bekend is als keukenkruiden (de zaden) of als kiemgroenten. Fenegriek is een vlinderbloemige en kan tot één meter hoog worden. Aan het einde van de zomer bloeit de plant, waarbij de bloemetjes een beetje lijken op die van peulen of slabonen. Bij veel Turkse en Marokkaanse winkels is fenegriek tekoop als kruiden (zaden).

Fenegriek ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij fenegriek? Er zijn weinig ziektes en plagen bekend bij fenegriek. Het grootste gevaar voor de plant is het klimaat. Regenachtige of koele en bewolkte zomers zijn funest voor de teelt.

Fenegriek teeltwijzen

Voor het kweken van fenegriek hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Fenegriek heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Fenegriek heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Fenegriek plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 12-16-16 / 10-16-14
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 4 - 6 planten
Per m² / veld 21 - 29 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur 18 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding