plant banner

Fenegriek
Trigonella foenum-graecum - Fabaceae
Zaaien kweken en oogsten

°C18
CM20
CM3-6
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Fenegriek kweken

Fenegriek draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Trigonella foenum-graecum en is een lid van de vlinderbloemenfamilie, ook wel fabaceae.

Fenegriek soorten

Fenegriek is een plant die misschien nog wel het meest bekend is als keukenkruiden (de zaden) of als kiemgroenten. Fenegriek is een vlinderbloemige en kan tot één meter hoog worden. Aan het einde van de zomer bloeit de plant, waarbij de bloemetjes een beetje lijken op die van peulen of slabonen. Bij veel Turkse en Marokkaanse winkels is fenegriek tekoop als kruiden (zaden).

Fenegriek zaaien en planten

Wanneer kan je fenegriek zaaien? Fenegriek zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot juni. Fenegriek zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot mei.
Wanneer kan je fenegriek planten? Fenegriek planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juni.
Lees de instructies hieronder voor meer informatie.

De oogst van het blad valt waarschijnlijk eerder als je binnen voorzaait. Hoewel buiten zaaien ook nog wel lukt, is de tijd oogsttijd dan iets korter. Voor het kweken van de (eetbare) zaden maakt dit vrij weinig uit.

Voorzaaien doe je bij voorkeur in kleine kweekpotjes, in een vensterbank met veel zonlicht en warmte. Ook bij het buiten zaaien is het aan te raden om te beginnen in kweekpotjes, zodat je niet hoeft te verspenen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 fenegriek planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 fenegriek planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Fenegriek standplaats en verzorgen

Hoe kweek je fenegriek? Voor de teelt van fenegriek heb je een warme en zonnige plek nodig. Eigenlijk is fenegriek een meerjarig plantje, maar in ons klimaat kan je deze eigenlijk alleen maar als éénjarige kweken. In de zomer gaat het plantje bloeien. Fenegriek zou je een beetje beschut kunnen zetten. Uit de wind is het vaak warmer.

Fenegriek is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 18℃.

Fenegriek combinatieteelt en wisselteelt

Fenegriek
Voor het kweken van fenegriek hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Fenegriek goede buren
Fenegriek heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Fenegriek slechte buren
Fenegriek heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Fenegriek water geven

Hoeveel water heeft fenegriek nodig? Bij droogte kan je fenegriek water geven. Voel regelmatig of de bodem al droog aanvoelt. Laat de bodem liever niet volledig opdrogen, maar zorg dat deze in ieder geval ook niet erg nat wordt.

Fenegriek grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor fenegriek? Zorg voor een goed doorlaatbare bodem, waarin overtollig water makkelijk weg kan. Je mag fenegriek op een vrij droge tot licht vochtige bodem zetten. Wel is het belangrijk dat de bodem voedzaam is en kan het helpen om compost toe te voegen. Fenegriek is verder niet veeleisend en groeit op vrijwel alle grondsoorten goed.

pH

6.0
7.0

Fenegriek tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Fenegriek bemesten

Welke mest gebruik je voor fenegriek? Fenegriek wordt voornamelijk gekweekt voor de zaden, maar ook het blad is bruikbaar. Afhankelijk van hoe je de plant gaat gebruiken kan je meer stikstof (voor het blad) of juist meer fosfor (voor de bloemknoppen) geven. In het tweede geval zal de plant meer energie in de aanmaak en ontwikkeling van knoppen steken, met meer oogstbare zaden tot gevolg.

N12
P16
K16

Voor het bemesten van fenegriek adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-16-16 of 10-16-14 . De exacte verhouding is mogelijk nergens te koop. Je hoeft je daar natuurlijk ook niet strict aan te houden. Meng bijvoorbeeld zelf een stikstofrijke mest met een fosfaatrijke mest en een kaliumrijke mest. Zo maak je zelf een vergelijkbare mest. Lees ook Wat is NPK mest?

Fenegriek bloei en bestuiven

Wanneer bloeit fenegriek? Fenegriek bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je fenegriek bestuiven? Ja, om de eetbare zaden te oogsten moet je de bloemen van fenegriek bestuiven. De bestuiving van fenegriek wordt voornamelijk door insecten gedaan, zoals bijtjes en hommels. In principe is fenegriek zelfbestuivend, maar kruisbestuiving zorgt vaak voor een betere oogst. Je doet er dan ook goed aan om meerdere planten op dezelfde plek te kweken. De bloemetjes doen een beetje denken aan die van een slaboon. Na de bloei groeien er ook peulvruchten aan de plant.

Wanneer fenegriek oogsten

Wanneer kan je fenegriek oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Het blad kan gedurende de hele teelt worden geplukt, zo lang de plant groot genoeg is en genoeg blad overhoudt om verder te groeien. Om de zaden te kunnen oogsten moet de plant eerst tot bloei komen. Na de bloei verschijnen er hele kleine peulvruchten aan de plant, die een beetje lijken op kleine slaboontjes.

De eetbare zaden oogst je na de bloei, wanneer de peulvruchten aan de plant zijn opgedroogd. Je kunt de opgedroogde peulen dan afknippen of met de hand plukken, maar je kunt ook de hele plant uit de grond halen en ondersteboven ophangen, om deze te laten nadrogen.

Fenegriek gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je fenegriek? Fenegriek is iets wat je echt zou moeten proeven, de smaak is namelijk niet echt ergens mee te vergelijken. Het dichtst in de buurt komen de woorden bitter, licht zoet en nootachtig. De blaadjes van de plant kan je in veel verschillende gerechten gebruiken, maar ook de zaden worden vaak gebruikt in de keuken als een soort kruiden. De zaden worden gebruikt om aroma's toe te voegen aan een gerecht. Fenegriek is vooral erg bekend van het gebruik in diverse soorten kaas.

Fenegriek kiemgroenten

Kan je fenegriek als kiemgroente gebruiken? Ja, je kunt fenegriek als kiemgroenten eten. De kiemen van fenegriek zijn erg gezond en worden ook wel eens in restaurants gebruikt. Fenegriekkiemen zijn bij kamertemperatuur makkelijk op te kweken.

Fenegriek houdbaarheid

Hoelang kan je fenegriek bewaren? De blaadjes van fenegriek zijn niet zo lang vers te houden. In de koeling slechts enkele dagen. Wel kan je de blaadjes drogen en als kruiden gebruiken. De zaden -mits goed gedroogd- kunnen nog ten minste een jaar (maar meestal veel langer) worden bewaard. Er kan weinig met de gedroogde zaden gebeuren. Ook het blad -mits goed gedroogd- kan nog erg lang bewaard blijven.

Fenegriek ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij fenegriek? Er zijn weinig ziektes en plagen bekend bij fenegriek. Het grootste gevaar voor de plant is het klimaat. Regenachtige of koele en bewolkte zomers zijn funest voor de teelt.

Fenegriek kweken informatie

Naam en familie
Naam Fenegriek
Familie Vlinderbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Trigonella foenum-graecum
Familie (wetenschappelijk) Fabaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 12-16-16
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot 18
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...