plant banner

Plantenlijst laden...

Hennep
Voorzaaien kweken en oogsten

Cannabis sativa

°C10
°C12
CM25
P9
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vezelteelt
zaadteelt
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Hennep draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Cannabis sativa en is een lid van de hennepfamilie, ook wel cannabaceae.

Hennep is een zeer veelzijdige plant die wordt verbouwd voor de hennepvezel, hennepzaad en om olie te maken. Hennepzaad en hennepzaadolie zijn beiden erg gezond en divers in de keuken te gebruiken. Gebruik voor de teelt van hennep alleen gecertificeerde zaden.

Zelf hennep kweken is eenvoudig en hennepzaad is een gezonde toevoeging voor maaltijden. Natuurlijk hoort hennep absoluut thuis in het rijtje moestuin. Je kunt legaal hennep kweken voor gebruik in eigen keuken, dus verdient de plant een pagina in onze zaaikalender!

Hennep soorten

Hennep is een ondersoort van Cannabis sativa, waardoor de plant helaas een wat negatief imago heeft. Van dezelfde plant komt namelijk het bekende wiet. Als we het over hennep hebben, dan hebben we het over de legale plant. Hennep wordt al minimaal tien millennia lang verbouwd. Daarnaast is hennep familie van de (altijd illegale) Cannabis indica.

Hennep is een lid van de naar zichzelf vernoemde Cannabaceae, de hennepfamilie. Tot dezelfde familie behoort ook het bekende hop, dat wordt gebruikt als ingrediënt bij het brouwen van bier. Hennep is een zeer veelzijdige en supergezonde plant voor gebruik in de keuken. Waarvoor de plant allemaal wordt gebruikt lees je verderop.

Wat maakt hennep legaal?

Omdat hennep een ondersoort is van cannabis, bevat ook hennep kleine hoeveelheden THC. Dit is de psychoactieve stof die bij wiet zorgt voor het gevoel van een high. In hennep is deze stof maar in zeer kleine hoeveelheden aanwezig. Daarom is hennep legaal, zo lang het percentage aanwezige THC onder de 0,2% blijft.

Zaden voor de teelt van hennep worden geselecteerd op aanwezigheid -of juist afwezigheid- van de psychoactieve stof. Om die reden is het alleen legaal om hennep te kweken uit gecertificeerde zaden.

Hennep zaaien en planten

Wanneer kan je hennep zaaien? Hennep zaaien of voorzaaien onder glas kan van februari tot april.

Wanneer kan je hennep planten? Hennep planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.

Hennep kiemt vrij makkelijk, meestal binnen één tot twee weken al. Zaai de zaden per twee of drie stuks in een kweekpotje. Dit doe je vroeg in het voorjaar al, zodat de planten later naar buiten kunnen. Hennep mag pas na half mei naar buiten, wanneer de kans op nachtvorst verdwenen is.

Per vierkante meter kan je ongeveer 13 tot 19 hennep planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 hennep planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Hennep standplaats en verzorgen

Zelf hennep kweken is legaal en best makkelijk. Houdt het vocht op peil en maak een geschikt potgrondmengsel. Verder hoef je weinig te doen. Belangrijk is dat het warm en zonnig blijft. Hennep staat het liefst op een plekje in de volle zon. Verder is het slechts een éénjarige en sterft deze aan het einde van de winter af. Winterhard is hennep dus beslist niet.

Je kunt hennep heel goed in potten of (moestuin)bakken kweken. Gebruik dan wel potten van ten minste vijf liter. Maar omdat hennep graag in de volle zon staat, kan je deze nog beter in de vollegrond planten. Daar droogt de grond minder snel uit en hoef je minder vaak water te geven.

Hennepplanten kunnen onder de juiste omstandigheden tot wel vier meter hoog worden. Wanneer je ze dichter op elkaar zet dan worden ze vooral wat langer en minder breed. Ze gaan dan met elkaar concurreren om meer licht te krijgen.

Mannelijke en vrouwelijke planten

Hennepplanten zijn tweehuizig. Er zijn dus mannelijke en vrouwelijke planten. Alleen de vrouwelijke planten produceren zaden. Voor de zaadteelt is dat dus iets om rekening mee te houden. Voor de teelt van hennepvezel maakt dat echter niet uit. Hier kan je beide planten voor gebruiken.

Hennep combinatieteelt en wisselteelt

Hennep
Voor het kweken van hennep hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Hennep goede buren
Hennep kweken kan goed samen met aardappel, tomaat, paprika, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Hennep slechte buren
Hennep heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Hennep water geven

Geef hennep dagelijks een klein beetje water, zeker als het droog is. Hennep in potten of bakken droogt sneller uit dus je geeft dan ook vaker water. Voel met een vinger in de aarde of het -ook onder de oppervlakte- nog een beetje vochtig is. Als het vochtig is mag je een keer overslaan. Is het niet meer helemaal vochtig, geef dan water.

Hennep grondsoort en bodem

Voor de (industriële) teelt van hennep kies je een geschikte bodem uit. De ideale grond heeft ongeveer gelijke hoeveelheden zand, zilt en klei (van elk een derde). Geen enkel grond is natuurlijk helemaal ideaal. Mocht je zelf een mengsel van potgrond maken, houd hier dan rekening mee.

Belangrijk is dat de bodem vochthoudend kan zijn maar ook snel kan draineren als het hard heeft geregend. Belangrijk is vooral dat hennep nooit drijfnat komt te staan. Daarnaast moet de bodem goed voedzaam zijn want hennep kan wel wat voeding gebruiken. Voeg bijvoorbeeld compost en ander organisch (planten)materiaal toe aan de grond.

Een licht zure tot heel licht alkalische grond is voor de teelt van hennep het meest geschikt.

pH

6.0
7.5

Wat is pH?

Hennep bemesten

Hennep kweken houdt ook in dat je de plant moet bemesten, want hennep staat graag op voedzame grond. De bemesting hangt wel een beetje af waarvoor je de plant kweekt. De teelt voor hennepvezel hangt niet af van knopjes. Je kunt dan minder fosfaat geven.

In het begin mag je een licht stikstofrijke voeding geven om de energie eerst vooral op het blad en de stengels te richten. Voor de zaadteelt geef je in een vroeg stadium vooral wat meer fosfaat. Hiermee bevorder je de aanmaak en ontwikkeling van (blad- en vooral bloem)knoppen, die nodig zijn om zaden te maken. Fosfaat wordt vooral opgenomen door planten als ze nog jong zijn.

Voor het bemesten van hennep zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 8-4-13 of 5-10-14. Dit is ons advies.

N8
P4
K13

Wat is NPK?

Hennep bloei en bestuiven

Wanneer bloeit hennep? Hennep bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Alleen voor de zaadteelt moet hennep worden bestoven, anders is dit niet nodig. Gelukkig hoef je hennep niet zelf te bestuiven, dit wordt namelijk door de wind gedaan. Wel is het erg belangrijk dat je weet of je mannelijke of vrouwelijke planten hebt staan. Hennep is namelijk wel tweehuizig. Er zijn dus mannelijke en vrouwelijke planten, maar geen planten die beide geslachten hebben.

Wanneer hennep oogsten

Wanneer kan je hennep oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Hoe en wanneer je hennep oogst hangt af van het soort teelt. De oogst van hennepzaad verloopt namelijk heel anders dan die van de planten, voor hennepvezel. De meeste mensen zullen hennep niet tot vezel verwerken, dat is een flinke klus, maar zo werkt dat:

Hennepvezel oogsten

Om hennepvezel te oogsten, oogst je meestal de hele planten tijdens de vroege bloei. Wat je uiteindelijk gebruikt om te verwerken tot vezel is de hoofdstengel. Deze kan je lossnijden van de grond. Daarna worden van de bast hele dunne reepjes getrokken. Dit kan uiteindelijk worden gebruikt voor het maken van textiel en dergelijke.

Leuk om te weten: Hennepvezel is ongekend sterk. Daarom is dit zo'n geweldig en duurzaam gewas. De bastvezel die wordt gebruikt is zelfs nog sterker dan staal!

Hennepzaad oogsten

In de late zomer tot tegen de herfst kan je hennepzaad oogsten. Wanneer je dit precies doet hangt af van hoe het seizoen verloopt. Bij erg nat weer oogst je eerder omdat de beregende planten lastig te drogen zijn. Voor hennepvezel oogst je het liefst tijdens de bloei al. Je kunt hiermee experimenteren.

Bij de zaadteelt oogst je de zaden door de toppen van de plant los te snijden en op te hangen. Zo kunnen de zaden nog goed nadrogen. Belangrijk is dat je de zaden bij een luchtvochtigheid van minder dan 15% te drogen hangt. Gebruik je het zaad straks om olie te maken, dan moet de luchtvochtigheid zelfs lager dan 10% zijn.

Overigens moet het zaad na het goed te hebben gedroogd, ook nog worden gescheiden. Net als bij veel soorten graan moet het zaad, de korreltjes, vrij worden gemaakt van andere plantenresten.

Hennep voor de thee

Je kunt ook de bladeren plukken, gedurende de hele groei, voor thee. De jonge blaadjes zijn het lekkerste om te gebruiken, maar deze kunnen eigenlijk niet te vaak worden geplukt. Vanuit het jonge blad groeit de hele plant namelijk verder. Bij de teelt voor vezelhennep kan je bijvoorbeeld de resten gebruiken die je normaal zou weggooien.

Hennep gebruiken en bewaren

Hennep is een zeer veelzijdige plant. Van cosmeticaproducten tot kleding van hennepvezel, hennepolie als geneesmiddel en hennepzaad voor in voedingsproducten. Hennep wordt al vele millennia lang voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Daarom is hennep ook zo leuk om eens zelf in de moestuin te zetten.

Verwerken tot hennepvezel

De binnenkant van de stengels worden gebruikt als vervanger voor hout. Van de bast rondom deze stengels wordt hennepvezel gemaakt. Zeer sterk spul dat onder andere wordt gebruikt voor kleding, of ter versteviging van beton. Hennepvezel is nog sterker dan staal!

Hennep wordt ook gebruikt in de industrie om bepaalde kunstmatige materialen te vervangen voor een natuurlijke (hennep)variant. Het meest bekende gebruik is dat in de (woning)bouw. Van hennep wordt namelijk een duurzaam isolatiemateriaal gemaakt voor huizen.

Hennepzaad gebruiken

Je kunt hennepzaad bijvoorbeeld toevoegen aan een gerecht. Het is ook direct rauw te eten, al is dit natuurlijk iets minder lekker. Hennepzaad bevat ontzettend veel mineralen, maar vooral ook veel B-vitaminen. Daarnaast wordt uit het zaad van hennep ook olie gewonnen.

Hennepzaadolie of hennepolie

Hennepolie wordt geneeskrachtige eigenschappen toegewezen. Het zou goed zijn voor de huid en balans in de talgproductie brengen. Het bevordert de regeneratie van de huid en zou daarom goed werken tegen veroudering hiervan. Ook kan je hennepzaadolie gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld als dressing en in smoothies.

Hennepzaadolie of hennepolie is dus goed te verwerken in gerechten. De smaak is te omschrijven als nootachtig. Zo past het bijvoorbeeld goed bij carpaccio met rucola.

Hennepthee van het blad

Van het gedroogde blad wordt wel eens hennepthee gezet en dat is aardig lekker! De thee smaakt precies zoals je zou verwachten als je hennep als plant al kent. Als je blaadjes hebt geplukt kan je die -na eerst goed drogen- verpulveren en dan direct in een theezakje doen.

Hennep om te roken

Net als het veel sterkere zusje Cannabis, kan óók hennep worden gerookt. De effecten zijn bij (vezel)hennep veel lichter of zelfs -voor sommige mensen- niet eens merkbaar. Dit komt doordat (vezel)hennep slechts een fractie van de hoeveelheid psychoactieve stoffen (o.a. THC) bevat, ten opzichte van Cannabis.

Dit dient natuurlijk alleen even ter kennisgeving, zodat je weet wat je met de plant kunt doen en waarom de plant bijna overal illegaal is. Of waarom de zaden van hennep onderhevig zijn aan strenge wet- en regelgeving. Ik raad iedereen natuurlijk heel sterk af om het te proberen.

Hennep houdbaarheid

Het is gebruikelijk om hennepzaad goed te drogen na de oogst. Gedroogd is hennepzaad heel lang te bewaren. Tot één of meerdere jaren zelfs. Zo lang je hennepzaad in goed afgesloten potjes of bakjes bewaart kan daar erg weinig mis mee gaan.

Hennep ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij hennep? Bij hennepplanten komt het nog wel eens voor dat ze last krijgen van meeldauw. Zo wel echte als valse meeldauw komt wel eens voor. Bij gezonde planten in een geschikte omgeving, met de juiste voeding, komt dit veel minder voor. Geef extra kalium om de weerstand van hennep te verbeteren, bijvoorbeeld tegen extreem weer en wisselende temperaturen.

Hennep kweken informatie

Naam en familie
Naam Hennep
Familie Hennepfamilie
Wetenschappelijke naam Cannabis sativa
Familie (wetenschappelijk) Cannabaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - april
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 25CM
Regelafstand 37.5CM
Per strekkende meter (M) 3-5 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 13-19 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P9CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd 1-2 weken
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 8-4-13
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
aardappel, tomaat, paprika,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Zaden of pitten
Winterhard tot 10
Wintergroen -
Verhoutend Verhoutend
Gemiddelde hoogte 350
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...