plant banner

Hop
Humulus lupulus

plant icon
Hop
Humulus lupulus
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

5

80CM

80CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Planten
Oogsttijd
Bloeitijd
Snoeitijd

Hop kweken

Hop verzorgen

Hoe kweek je hop? Voor hop heb je allereerst veel ruimte nodig. De planten worden vaak wel meer dan 6 meter hoog. Je kunt hop eigenlijk niet in een pot of kuip kweken. Een standplaats in de volle zon is het beste, maar hop groeit ook nog wel goed in de halfschaduw.

Hop kan mogelijk via een schuine paal of betongaas langs een muur of pergola worden geleid. Hop is een slingerplant die zich om een stok, draden of een paal heen draait, net als bijvoorbeeld de kiwi of de slaboon dat doen. Belangrijk is dat de constructie waarlangs hop groeit het volle gewicht kan dragen.

De ruimte rondom de basis van de plant wordt het beste vrij gehouden van onkruid, of wel vrij van andere plantjes en grassen. Hop is winterhard maar sterft bovengronds af, waardoor je deze aan het einde van het jaar bij de grond af kunt knippen. In het voorjaar loopt de plant opnieuw uit. Hop is dus meerjarig en kan tot wel 15 of zelfs 20 jaar lang produceren.

Hop zaaien en planten

Hoe plant je hop? Hop kan het beste worden aangeplant door wortelstokken aan te schaffen. Opkweken uit zaden is niet erg gebruikelijk. Je plant hop het beste in de volle grond, waar deze alle ruimte heeft om te groeien. De teelt in een grote kuip werkt soms, maar is verre van ideaal.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 hop planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 hop planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Hop water geven

Hoeveel water heeft hop nodig? Geef hop regelmatig water als de bodem dreigt op te drogen. Voel ook onder de oppervlakte of de grond droog is geworden. Is de bodem nog vochtig, dan mag je best een waterbeurt overslaan. Probeer de bodem licht tot matig vochtig te houden, maar geef ook zeker niet te veel water.

Hop bemesten

Moet je hop bemesten? Ja, bemesten helpt zeker bij de teelt van hop. Geef bij voorkeur een stikstof- en kaliumrijke mestvoeding. Omdat hop weelderig kan groeien is met name de behoefte aan stikstof erg groot.

Welke meststof gebruik je voor hop? De beste meststof voor het kweken van hop heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-4-8.

N12
P4
K8

Wat is NPK?

Hop bloei en bestuiven

Wanneer bloeit hop? Hop bloeit doorgaans van juli tot augustus.

Moet je hop bestuiven? Nee, voor de teelt hoef je hop niet te bestuiven. Mocht je zaden willen, dan is bestuiven wel nodig. Hop is tweehuizig en maakt dus of alléén mannelijke bloemen, of alléén vrouwelijke bloemen. Voor de bestuiving van hop heb je dus een mannelijke en een vrouwelijke plant nodig. Hop wordt vooral door de wind bestoven. Het bij elkaar zetten van de twee verschillende planten is dus voldoende.

Wanneer hop oogsten

Wanneer kan je hop oogsten? Hop oogst je doorgaans van augustus tot september.

De hopbellen kan je oogsten vlak nadat de plant is begonnen met bloeien. Meestal valt de oogst in de eerste helft van september. De hopbellen kan je zo van de plant plukken. Ook de kleine, nog jonge scheuten kan je plukken om te eten. Dit kan gedurende de hele groei van de plant.

Hop gebruiken en bewaren

Waarvoor wordt hop gebruikt? De jonge hopscheuten zijn eetbaar en van hop kan ook thee worden getrokken, maar verreweg het meest bekende is het gebruik in bier. Hiervoor gebruikt men de hopbellen. Hop wordt dan vooral als conserveringsmiddel toegepast, maar is voor een heel groot deel ook bepalend voor de smaak van bier. Hop vormt daar dan ook een van de 4 belangrijkste hoofdingrediënten van bier.

Hoelang kan je hop bewaren? Hop kan je na het oogsten het beste drogen en daarna invriezen om het een langere tijd te bewaren. Drogen doe je op een goed geventileerde plaats. Om hop te bewaren tot je het gaat gebruiken (zoals voor het brouwen van bier) kan je het prima invriezen.

Hop snoeien

Hop snoei je doorgaans van november tot februari. Moet je hop snoeien? Nee, snoeien doe je niet echt. Gedurende het groeiseizoen laat je de hop vooral z'n gang gaan en ver omhoog klimmen. Meestal laat men de (afgestorven) scheuten van vorig jaar zitten. Deze bieden extra houvast als de hop in het voorjaar weer opnieuw uitloopt. Zie het als extra versteviging van de paal of pergola waar de hop langs omhoog klimt.

Bovengronds sterft hop volledig af in de winter. De wortels blijven echter leven, maar je zou alle bovengrondse delen dus helemaal bij de grond kunnen afknippen. Vaak doet men dit om instorting te voorkomen. De oude scheuten van vorig jaar brengen ook extra gewicht met zich mee.

Wanneer kan je hop snoeien? Als je de afgestorven delen van de plant wilt verwijderen, doe je dit in het najaar, in de late herfst of tegen de winter aan. Dat is ook het moment waarop de plant bovengronds is afgestorven.

Hop soorten

Welke soorten hop zijn er? Hop is een lid van de hennepfamilie (ja die hennep, de Cannabaceae) en het is een grote slingerplant. Hop vormt de basis van bier en er zijn heel veel verschillende rassen hop. Dat is ook niet zo gek, want men is lang geleden zelf hop gaan telen voor het brouwen van bier. Daarbij hebben we de planten met name geselecteerd voor een bepaalde smaak bier. Kenners weten welke hop het beste is voor welk soort bier.

Hop ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij hop? De grote vijand van hop is de hopwortelboorder, een diertje dat de wortels aan kan tasten en dat gek genoeg een soort nachtvlinder is. Hoewel het diertje in België meer voorkomt dan in Nederland, kan dit dus ook hier een gevaar vormen. De kans is echter relatief klein en hop heeft van maar weinig ziektes en plagen echt last.

Hop teeltwijzen

Hop wordt meestal langs grote palen van zes à zeven meter hoog geteeld. Je kunt hop ook langs een grote pergola leiden. Voor het kweken van hop hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Hop heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Hop heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Hop plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten augustus - september
Snoeien november - februari
Bloeitijd juli - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 12-4-8
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 80 cm
Min. potmaat Meer dan 50 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 1 - 2 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur 5 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding