Kiwi

Actinidia chinensis

Minimale plantafstand (cm): ...
Minimale worteldiepte (cm): ...

 

volle zon
licht vochtig
alle grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender kiwi

Variëteiten

Kiwi's zijn er in een aantal verschillende soorten. Het is belangrijk om te weten met welk soort je te maken hebt omdat je anders wel eens een flinke oogst kunt mislopen. Vrijwel alle kiwi's kunnen zeer productief zijn onder de juiste omstandigheden. Hoofdzakelijk zijn er twee soorten, de groene en de gele kiwi (ook wel Kiwi Gold). De groene kiwi is zuurder van smaak en heeft groen vruchtvlees, maar ook de schil voelt een beetje ruw en is erg harig. De gele kiwi is altijd een stuk zoeter, als de vrucht rijp is natuurlijk. Daarnaast heeft de gele kiwi bijna altijd een gladde schil, waarmee je het soort goed kunt onderscheiden van de groene kiwi.

De kleur en smaak is natuurlijk leuk en ook wel belangrijk, maar niets is zo belangrijk als dit. Is je kiwi zelfbestuivend, of heeft deze een andere plant nodig? Er zijn namelijk mannelijke en vrouwelijke kiwi's, dan heb je twee planten van het tegengestelde geslacht nodig. De ene maakt alleen bloemen en de ander heeft die ene nodig voor de bestuiving. Zonder elkaar heb je geen vruchten. Maar er zijn ook zelfbestuivende kiwi's die vaak iets minder productief zijn dan andere soorten. Het voordeel van een zelfbestuivende kiwi is natuurlijk dat je maar één plant nodig hebt. Daar zit wel een kanttekening aan vast, want de zelfbestuivende kiwi kàn productiever worden als er ook een mannetjesplant bij wordt gezet.

Vermeerderen

Kiwi's worden zelden uit zaden opgekweekt, maar het kan een leuk experimentje zijn. Kiwi zaden kiemen vaak best makkelijk, ook als je een kiwi uit de winkel gebruikt. De zaden hebben wel veel warmte nodig om te kiemen, maar dat is in de vensterbank bij zonnig weer of een verwarming geen probleem. Je kunt er dan niet gegarandeerd van oogsten. Als je geluk hebt en je hebt een zelfbestuivende kiwi gezaaid, dan kan het jaren duren voor je eindelijk de vruchten kunt gaan plukken. Veel geduld is dus altijd vereist, maar je kan ook pech hebben. Bijvoorbeeld omdat je alleen maar een mannetjes-kiwi hebt gezaaid, en dan krijg je dus alleen maar bloemen. Voor de vruchten is het makkelijker om gewoon een stekje te nemen of een kiwiplant te kopen bij een kweker.

Wil je toch voor de vruchten een kiwi opkweken uit zaadjes? Bedenk je dan dat je waarschijnlijk een niet-gecultiveerde kiwi zaait als je zaden uit een kiwi van de winkel gebruikt. Deze is dus niet gewend aan ons klimaat en mogelijk niet zo winterhard. Het risico op infecties of overlijden is dan dus een stukje groter. Toch zaaien? Zaai dan altijd meerdere zaden. Dan houd je er altijd een paar over als het een keer mis gaat. Als je een niet-zelfbestuivende kiwi blijkt te hebben, dan is de kans ook groot dat je zo wel mannetjes als vrouwtjes hebt laten ontkiemen. De verschillen worden later in de groei pas duidelijk, let dus goed op je plantjes!

Verzorging

Basis
De kiwi komt uit het verre oosten en groeit het beste in een overwegend tropisch klimaat. Het is eigenlijk een slingerplant. De meeste kiwi rassen bij kwekers vandaan zijn matig winterhard. Dat betekend dat zij de vorst kunnen overleven, maar dat je ze bij strenge vorst het beste een beetje in bescherming neemt. Ook kan je de kiwi in een pot houden, maar kies dan wel een zeer grote potmaat en stel de bodem zorgvuldig samen. Het kweken van een kiwi lukt het beste als er geen concurrentie is. Dat betekend dat er geen andere planten onder groeien die vocht en voeding wegnemen. De grond onder de kiwi houd je dus het liefste kaal.

De kiwi kan aardig weelderig groeien. In gebieden waar deze oorspronkelijk vandaan komt groeien kiwi's vaak als onkruid, slingerend tussen andere planten door als een soort liaan. In de tuin, zelfs in ons klimaat, kan een kiwi de gevel van een woning volledig overgroeien. De plant kan in tropische gebieden goed in de schaduw van andere planten groeien, maar voor de teelt van de vruchten kan je de kiwi hier beter in de volle zon zetten. Dit is beter voor het rijpen van de vruchten.

Omdat een kiwi een slingerplant is, heeft deze iets nodig om langs te kunnen slingeren. Echt een klimplant is het niet, hij maakt geen hechtrankjes of zuignapjes. De takken slingeren zich over bestaand materiaal heen en blijven zo liggen. Wil je de kiwi ergens langs laten klimmen? Dan heeft deze mogelijk wat hulp nodig. Leid de kiwi een beetje, dan zoekt deze zelf de weg verder. Kies bij voorkeur wel iets stevigs. Na enige tijd zullen slingerende uitlopers verhouten, wat de nodige schade aan kan brengen als je de kiwi enkel langs een dunne rozenboog leid. Kies dus vooral iets stevigs uit als plantensteun, zoals een stevige pergola van houten balken en tuinpalen.

Gedurende de groei zal de hoofdtak van de kiwi, waar alle zijscheuten aan groeien, zich verder en verder ontwikkelen. Het is daarbij van belang dat je deze hoofdtak de nodige ondersteuning geeft. Leid de hoofdtak langs een paal, pergola of waar je de kiwi langs wilt laten groeien, en bind deze hierlangs op. De hoofdtak is het hoofd-groeipunt van de plant. Deze snoei je daarom niet terug.

Bodem
Kiwi groeit het beste op een neutrale of hooguit zeer licht zure grondsoort (PH 6,5). De bodem is voor de kiwi het beste constant licht vochtig, maar let goed op dat de grond niet uitdroogt. Droogte is erg slecht voor kiwi's. De samenstelling van de bodem is ideaal als deze humusrijk is en goed doorlaatbaar. Voeg eventueel veel extra compost en organisch materiaal toe aan de bodem, dit bevordert de structuur van de bodem. Ook moet de grond goed voedzaam zijn. Veel organisch materiaal helpt daarbij, maar extra voeding toedienen is ook belangrijk.

Voeding
Geef kiwi's regelmatig een algemene organische meststof voor de moestuin, het is niet nodig om hier speciale voeding voor samen te stellen. Volg echter wel de aanwijzingen op de verpakking. Wel kan je ieder jaar een beetje kalk strooien rondom de kiwi. Vooral als je denkt dat de grond te zuur wordt, is een kleine kalkgift handig. Doe dit niet te vaak, de grond hoeft niet heel alkalisch te worden maar liever ook niet te zuur. Tevens zorgt kalk ervoor dat planten beter voedingsstoffen kunnen opnemen uit de bodem, zo ook bij de kiwi.

Snoeien
Een kiwi heeft regelmatig een snoeibeurt nodig. De plant kan erg snel groeien en het is belangrijk om dit bij te houden, anders overgroeit de plant al het andere dat zich in de tuin heeft gevestigd. Als eerste snoei je zo tegen de zomer aan de zijscheuten terug. Deze snoei je terug tot enkele ogen, niet te veel dus, om de aanmaak van vruchten te bevorderen.

keukenplanten kiwi snoeitabel

Kiwi snoeitabel

In het najaar snoei je de kiwi nogmaals, maar dit keer snoei je alle zijscheuten terug. Snoei de zijscheuten dan tot ongeveer 6 ogen terug, gezien vanaf de hoofdtak. Hiermee houd je de plant in vorm en bevorder je tevens nieuwe groei in het volgende jaar. Houd er rekening mee dat je niet snoeit tijdens vorst of als er binnenkort vorst wordt verwacht. Snoei ook nooit de hoofdtak terug, omdat dit het belangrijkste groeipunt is van de kiwi.

keukenplanten kiwi snoeitabel 2

Kiwi snoeitabel 2

Oogsten

In de maanden november en december oogst je de meeste kiwi's. Van een grote plant die op de juiste plek staat en het erg naar de zin heeft, kan je erg veel oogsten. Kiwi's kunnen ontzettend productief worden. Het beste moment om te oogsten is vlak voor of na de eerste nachtvorst. Hoe eerder je een kiwi oogst, hoe zuurder de vrucht nog is. Op de fruitschaal zal deze wel wat narijpen, maar als je een erg zure kiwi oogst is er weinig wat je hier nog aan kunt veranderen. Oogst een kiwi dus liever zo laat mogelijk, dan zitten de vruchten veel voller met suikers en smaken ze dus echt een stuk zoeter. Wacht ook weer niet te lang, dan zijn de vruchten misschien overrijp en dat is ook echt niet lekker.

Gebruiken

Kiwi's zijn heerlijk om rauw te eten of door een fruitsalade. De harige schil verwijder je van de vrucht, deze kan je met een schiller verwijderen. De binnenkant van de vrucht is groen of geel, afhankelijk van het soort kiwi, en heeft een witte kern met daar omheen kleine zwarte pitjes. Je kunt een kiwi ook door de helft snijden en uitlepelen.

Bewaren

Kiwi's zijn op de fruitschaal meestal niet langer dan een week te bewaren, vaak zelfs nog veel korter. Kiwi's blijven niet lang goed en de vruchten worden snotterig als je ze te lang bewaard. De smaak gaat na enkele dagen ook achteruit. Het beste kan je een kiwi zo vers mogelijk eten, of wanneer de vrucht net een klein beetje zachter begint te worden. Als je een kiwi direct van de plant eet is deze vaak nog iets te hard, je kunt hem dan nog beter een paar dagen bewaren.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Vijg

Vijg

In één oogopslag alle behoeften van de vijgenboom of struikvijg! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Perzik

Perzik

In één oogopslag alle behoeften van de perzikboom of nectarineboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Pruim

Pruim

In één oogopslag alle behoeften van de pruimenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Appel

Appel

In één oogopslag alle behoeften van de appelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kers

Kers

In één oogopslag alle behoeften van de kersenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Amandel

Amandel

In één oogopslag alle behoeften van de amandelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ananaskers

Ananaskers

In één oogopslag alle behoeften van de incabes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tomaat

Tomaat

In één oogopslag alle behoeften van de tomatenplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding