plant banner

Madeliefje
Bellis perennis - Asteraceae
Zaaien kweken en oogsten

°C-15
°C16
CM5
CM3-6
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Madeliefje kweken

Madeliefje draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Bellis perennis en is een lid van de composietenfamilie, ook wel asteraceae.

Madeliefje soorten

Welke soorten madeliefjes zijn er? Het madeliefje is een piepklein, meerjarig plantje en wordt ook wel meizoentje genoemd vanwege de rijke bloei in mei. De meest bekende soorten zijn de Grootbloemige Madelief en de Gewone Weidemadelief. De laatste zie je vaak op grasveldjes in de zon.

Je herkent de Gewone Weidemadelief makkelijk in het wild aan de kleine, witte bloemetjes met de gele kern. Toch kan dit plantje worden verward met Echte Kamille, de twee lijken dan ook heel erg op elkaar. Echte Kamille herken je aan de bolvormige, gele kern van het bloemetje. De kern van het madeliefje is niet zo bolrond.

Madeliefje zaaien en planten

Wanneer kan je madeliefje zaaien?
Madeliefje zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot juni. Madeliefje zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je madeliefje planten?
Madeliefje planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot juli.

Hoe zaai je madeliefjes? Het madeliefje is een piepklein meerjarig plantje. Zelf zaaien kan overigens prima. Madeliefjes kan je zaaien in potten, perkjes of gewoon door de zaden uit te strooien in de moestuin, rondom de andere planten.

Madeliefjes zaai je met een heel dun laagje dekgrond. Dat wil zeggen dat, wanneer je de kleine zaadjes hebt uitgestrooid, je hier vervolgens een dun laagje aarde overheen strooit. Je kunt madeliefjes ook voorzaaien voor een vroege oogst.

Per vierkante meter kan je ongeveer 226 tot 307 madeliefje planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 madeliefje planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Madeliefje standplaats en verzorgen

Hoe kweek je madeliefjes? Madeliefjes zijn niet bepaald bekend als moestuingewas. Toch kan je ze kweken want dit meerjarige plantje is eetbaar. Het beste zet je madeliefjes in de volle zon. Madeliefjes zijn overigens niet alleen meerjarig maar ook sterk winterhard.

Ze komen ieder jaar terug. Madeliefjes komen in het wild zo veelvoudig voor dat één ding duidelijk mag zijn: Er zijn weinig plekken waar ze niet groeien zo lang er voldoende zonlicht is op de plekjes waar je ze plant. Zonlicht is nodig om de bloemetjes open te laten gaan.

Madeliefje is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -15℃.

Madeliefje combinatieteelt en wisselteelt

Madeliefje
Voor het kweken van madeliefje hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Madeliefje goede buren
Madeliefje heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Madeliefje slechte buren
Madeliefje heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Madeliefje water geven

Hoeveel water hebben madeliefjes nodig? Madeliefjes groeien goed op lichtvochtige tot enigszins droge grond. Geef dus niet te veel water, maar geef steeds een beetje wanneer de grond wat droog aanvoelt (ook onder het oppervlak).

Madeliefje grondsoort en bodem

Welke grond heeft het madeliefje nodig? Madeliefjes zijn niet erg kieskeurig, ze groeien bijna op elke grondsoort. De standplaats (volle zon) is het belangrijkste. Madeliefjes groeien beter op voedzame grond zo lang deze niet zeer sterk bemest is, zoals vaak bij landbouwgrond het geval is.

pH

6.0
8.5

Madeliefje tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Madeliefje bemesten

Moet je madeliefjes bemesten? Het is handig om de grond vóór de aanplant (of vóór het opnieuw uitlopen) te bemesten. Kies dan bij voorkeur een lichte voeding. Een te sterke bemesting werkt namelijk weer averechts.

Je kunt madeliefjes voor het blad en de bloemetjes kweken. Wil je voornamelijk het blad oogsten, geef dan meer stikstof. Doe dit juist niet als je vooral de bloemetjes wilt plukken. Dan heeft dit plantje juist meer fosfor nodig voor de aanmaak en ontwikkeling van knoppen.

N4
P8
K6

Voor het bemesten van madeliefje adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 4-8-6 of 6-8-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Madeliefje bloei en bestuiven

Wanneer bloeit madeliefje? Madeliefje bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je madeliefjes bestuiven? Nee, ondanks dat insecten niet snel op het madeliefje af zullen komen, zijn madeliefjes uitstekende zelfbestuivers. Ze maken tweeslachtige bloemen waarbij ze zichzelf gemakkelijk bestuiven, vaak met behulp van trillingen van de wind.

Wanneer madeliefje oogsten

Wanneer kan je madeliefje oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot oktober.

Hoe oogst je madeliefjes? Van madeliefjes kan je de bloemetjes gebruiken. Knip deze van het plantje af of pluk deze, maar wees dan wel voorzichtig. Je wilt niet het hele (meerjarige) plantje uit de grond trekken. De rest van het plantje kan je verder laten groeien.

Je kunt ook de blaadjes van madeliefjes plukken. Doe dit bij voorkeur aan het einde van het seizoen wanneer het plantje is uitgebloeid. Het heeft het blad dan niet meer zo hard nodig. Wees ook bij het plukken van blaadjes voorzichtig en trek niet het hele plantje uit de grond.

Madeliefje gebruiken en bewaren

Madeliefjes zijn het meest bekend van de thee die je kunt zetten van de bloemetjes. Je kunt ook de blaadjes gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld door een salade. Overigens zijn de bloemetjes een mooie garnering in zo'n salade.

Thee van de bloemetjes van madeliefjes wordt gezet van gedroogde bloemtjes, of door een afgietsel te nemen van de (verse) bloemetjes.

Madeliefje houdbaarheid

Hoelang kan je madeliefjes bewaren? Verse madeliefjes gebruik je het liefste direct na het oogsten. Je kunt ze namelijk niet lang vers houden en dit geldt ook voor de blaadjes. Wel kan je de bloemetjes drogen om later te gebruiken of om thee van te zetten. De blaadjes kunnen niet worden gedroogd.

Madeliefje ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij madeliefjes? Grauwe schimmel is een veelvoorkomend gevaar bij madeliefjes, voornamelijk als deze in het wild groeien. Het is te voorkomen door de plantjes niet te veel water te geven, want door een te vochtige omgeving ontstaat deze schimmel.

Madeliefje kweken informatie

Naam en familie
Naam Madeliefje
Familie Composietenfamilie
Wetenschappelijke naam Bellis perennis
Familie (wetenschappelijk) Asteraceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - juni
Buiten (uit)planten maart - juli
Oogsten mei - oktober
Bloeitijd mei - juli
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 5CM
Regelafstand 7.5CM
Per strekkende meter (M) 17-23 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 226-307 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 16 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 4-8-6
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 5CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...