Madeliefje
Bellis perennis




Madeliefje levenscyclus / tijdlijn:
Madeliefje kweken
Madeliefje algemene verzorging
Madeliefjes groeien graag op een plek in de volle zon of minimaal in de halfschaduw. Het zonlicht is nodig om de bloemetjes open te laten gaan. Omdat madeliefjes meerjarig en winterhard zijn kan je er meerdere jaren van genieten. Ze komen dus ieder jaar weer terug of zaaien zichzelf uit.
Madeliefje zaaien en planten
Madeliefjes kan je goed zelf zaaien, dan oogst je waarschijnlijk iets later in het jaar. Je kunt madeliefjes ook in potten, perkjes of elders planten. De kans is klein dat je dit nodig hebt, omdat madeliefjes in het wild zo veelvoudig voorkomen dat er maar weinig plekken zijn waar je ze niet ziet. Zeker in de zomer! Mocht je zelf madeliefjes gaan zaaien, strooi de zaadjes dan uit over de grond en strooi daar een heel dun laagje aarde overheen (zeker niet te veel). Dit kan al vanaf maart of april.
Madeliefje grondsoort
Madeliefjes zijn niet kieskeurig wat betreft de grond waar deze op groeien, ze groeien vrijwel overal waar een rijke en licht vochtige bodem te vinden is. Je kunt madeliefjes ook in potten met (bemeste) tuinaarde of moestuin-aarde kweken, maar even goed in de volle grond.
Madeliefje bemesting
Welke meststof gebruik je voor madeliefje? De beste meststof voor het kweken van madeliefje heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
Madeliefjes groeien graag op een rijke bodem. In het eerste jaar is bemesten waarschijnlijk niet nodig, het zijn immers maar hele kleine plantjes. Het kan handig zijn om daarna zo nu en dan wat organische mestvoeding (algemeen) in korrelvorm of vloeibaar door het water gemengd toe te dienen.
Wanneer madeliefje oogsten
Van madeliefjes oogst je de bloemen. Deze kan je eenvoudig van het plantje afknippen of plukken. Wees daarbij wel voorzichtig, want het kleine en kwetsbare plantje trek je gemakkelijk uit de grond. Omdat het een meerjarig plantje is zou dat zonde zijn. De rest van de plant kan je verder laten groeien, deze loopt volgend jaar opnieuw uit en gaat ook dan weer bloeien.
Madeliefjes zijn het meest bekend van de (zo wordt beweerd) geneeskrachtige thee die ervan gezet kan worden. Dit wordt gedaan van de gedroogde bloemen of door een afgietsel te nemen. De bloemetjes zijn ook rauw eetbaar.
Madeliefjes oogst je het liefst direct wanneer je deze gaat gebruiken, anders zou je de bloemetjes moeten drogen om ze langer houdbaar te maken. Dit laatste is handig als je er thee van wilt zetten, want dan maakt het niet uit dat de bloemetjes gedroogd zijn.
Madeliefje rassen en soorten
Madeliefjes lijken heel erg op kamille, al zijn het twee totaal verschillende planten die niets met elkaar te maken hebben. Madeliefjes groeien vrijwel overal in grasveldjes en in perken. Hoewel de plantjes klein zijn, zijn deze meerjarig en erg goed winterhard. Ieder jaar kan je er opnieuw van genieten.
Madeliefje ziektes en plagen
Grauwe schimmel is een veelvoorkomend gevaar bij het kweken van madeliefjes of bij madeliefjes die in het wild groeien. Het is te voorkomen door de plantjes niet te veel water te geven, want door een te vochtige omgeving ontstaat deze schimmel.
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni
Buiten planten in juni
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.