plant banner

Plantenlijst laden...

Madeliefje
Bellis perennis

plant icon
Madeliefje
Bellis perennis
light icon
water icon
soil icon
winter icon

16

-15

5CM

5CM
pH
6.0 - 8.5
NPK
4-8-6
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat

Madeliefje kweken

Madeliefje soorten

Welke soorten madeliefjes zijn er? Het madeliefje is een piepklein, meerjarig plantje en wordt ook wel meizoentje genoemd vanwege de rijke bloei in mei. De meest bekende soorten zijn de Grootbloemige Madelief en de Gewone Weidemadelief. De laatste zie je vaak op grasveldjes in de zon.

Je herkent de Gewone Weidemadelief makkelijk in het wild aan de kleine, witte bloemetjes met de gele kern. Toch kan dit plantje worden verward met Echte Kamille, de twee lijken dan ook heel erg op elkaar. Echte Kamille herken je aan de bolvormige, gele kern van het bloemetje. De kern van het madeliefje is niet zo bolrond.

Madeliefje zaaien en planten

Wanneer kan je madeliefje zaaien? Madeliefje kan je direct buiten zaaien van maart tot juni. Madeliefje kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om madeliefje te ontkiemen is boven de 16℃.

Hoe zaai je madeliefjes? Het madeliefje is een piepklein meerjarig plantje. Zelf zaaien kan overigens prima. Madeliefjes kan je zaaien in potten, perkjes of gewoon door de zaden uit te strooien in de moestuin, rondom de andere planten.

Madeliefjes zaai je met een heel dun laagje dekgrond. Dat wil zeggen dat, wanneer je de kleine zaadjes hebt uitgestrooid, je hier vervolgens een dun laagje aarde overheen strooit. Je kunt madeliefjes ook voorzaaien voor een vroege oogst.

Per vierkante meter kan je ongeveer 240 tot 420 madeliefje planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 25 madeliefje planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Madeliefje verzorgen/standplaats

Hoe kweek je madeliefjes? Madeliefjes zijn niet bepaald bekend als moestuingewas. Toch kan je ze kweken want dit meerjarige plantje is eetbaar. Het beste zet je madeliefjes in de volle zon. Madeliefjes zijn overigens niet alleen meerjarig maar ook sterk winterhard.

Ze komen ieder jaar terug. Madeliefjes komen in het wild zo veelvoudig voor dat één ding duidelijk mag zijn: Er zijn weinig plekken waar ze niet groeien zo lang er voldoende zonlicht is op de plekjes waar je ze plant. Zonlicht is nodig om de bloemetjes open te laten gaan.

Madeliefje goede en slechte buren

Madeliefje wisselteelt
Voor het kweken van madeliefje hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Madeliefje goede buren
Madeliefje heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Madeliefje slechte buren
Madeliefje heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Madeliefje water geven

Hoeveel water hebben madeliefjes nodig? Madeliefjes groeien goed op lichtvochtige tot enigszins droge grond. Geef dus niet te veel water, maar geef steeds een beetje wanneer de grond wat droog aanvoelt (ook onder het oppervlak).

Madeliefje grondsoort

Welke grond heeft het madeliefje nodig? Madeliefjes zijn niet erg kieskeurig, ze groeien bijna op elke grondsoort. De standplaats (volle zon) is het belangrijkste. Madeliefjes groeien beter op voedzame grond zo lang deze niet zeer sterk bemest is, zoals vaak bij landbouwgrond het geval is.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
8.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Madeliefje bemesten

Moet je madeliefjes bemesten? Het is handig om de grond vóór de aanplant (of vóór het opnieuw uitlopen) te bemesten. Kies dan bij voorkeur een lichte voeding. Een te sterke bemesting werkt namelijk weer averechts.

Je kunt madeliefjes voor het blad en de bloemetjes kweken. Wil je voornamelijk het blad oogsten, geef dan meer stikstof. Doe dit juist niet als je vooral de bloemetjes wilt plukken. Dan heeft dit plantje juist meer fosfor nodig voor de aanmaak en ontwikkeling van knoppen.

Welke meststof gebruik je voor madeliefje? De beste meststof voor het kweken van madeliefje heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-8-6 of 6-8-6.

Ideale NPK samenstelling:

N4
P8
K6

Alternatieve NPK samenstelling:

N6
P8
K6

Wat is NPK?

Madeliefje bloei en bestuiven

Wanneer bloeit madeliefje? Madeliefje bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je madeliefjes bestuiven? Nee, ondanks dat insecten niet snel op het madeliefje af zullen komen, zijn madeliefjes uitstekende zelfbestuivers. Ze maken tweeslachtige bloemen waarbij ze zichzelf gemakkelijk bestuiven, vaak met behulp van trillingen van de wind.

Wanneer madeliefje oogsten

Wanneer kan je madeliefje oogsten? Madeliefje oogst je doorgaans van mei tot oktober.

Hoe oogst je madeliefjes? Van madeliefjes kan je de bloemetjes gebruiken. Knip deze van het plantje af of pluk deze, maar wees dan wel voorzichtig. Je wilt niet het hele (meerjarige) plantje uit de grond trekken. De rest van het plantje kan je verder laten groeien.

Je kunt ook de blaadjes van madeliefjes plukken. Doe dit bij voorkeur aan het einde van het seizoen wanneer het plantje is uitgebloeid. Het heeft het blad dan niet meer zo hard nodig. Wees ook bij het plukken van blaadjes voorzichtig en trek niet het hele plantje uit de grond.

Madeliefje gebruiken en bewaren

Madeliefjes zijn het meest bekend van de thee die je kunt zetten van de bloemetjes. Je kunt ook de blaadjes gebruiken in de keuken, bijvoorbeeld door een salade. Overigens zijn de bloemetjes een mooie garnering in zo'n salade.

Thee van de bloemetjes van madeliefjes wordt gezet van gedroogde bloemtjes, of door een afgietsel te nemen van de (verse) bloemetjes.

Hoelang kan je madeliefjes bewaren? Verse madeliefjes gebruik je het liefste direct na het oogsten. Je kunt ze namelijk niet lang vers houden en dit geldt ook voor de blaadjes. Wel kan je de bloemetjes drogen om later te gebruiken of om thee van te zetten. De blaadjes kunnen niet worden gedroogd.

Madeliefje ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij madeliefjes? Grauwe schimmel is een veelvoorkomend gevaar bij madeliefjes, voornamelijk als deze in het wild groeien. Het is te voorkomen door de plantjes niet te veel water te geven, want door een te vochtige omgeving ontstaat deze schimmel.

Madeliefje plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - juni
Buiten (uit)planten maart - juli
Oogsten mei - oktober
Bloeitijd mei - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 4-8-6 / 6-8-6
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 8.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 25 planten
Per m² / veld 240 - 420 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 16 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding