plant banner

Anijs
Pimpinella anisum - Apiaceae
Zaaien kweken en oogsten

°C6
°C16
CM15
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg buiten
laat buiten
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Anijs kweken

Anijs draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Pimpinella anisum en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Anijs soorten

Welke soorten anijs zijn er? Pimpinella anisum is geen steranijs maar gewone anijs. De twee worden door de vergelijkbare geur en smaak vaak met elkaar verward. De twee worden ook op vergelijkbare manieren gebruikt.

Anijs zaaien en planten

Wanneer kan je anijs zaaien?
Anijs zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juni. Anijs zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot april.
Wanneer kan je anijs planten?
Anijs planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot mei.

anijs zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je anijs? Je kunt het beste anijs zaaien na april. Dan kan het namelijk direct buiten zonder te verspenen. Je kunt anijs door de penwortel namelijk beter niet verspenen. Ook kan je anijs nog wat later in het voorjaar zaaien, tegen het begin van de zomer aan. De groeiperiode is dan iets korter.

Anijs zaai je het beste direct op de bestemde plek zodat je niet hoeft te verspenen. Mocht je eventueel binnenshuis willen voorzaaien dan kan dit bij uitzondering. Het is niet aan te raden. Je zult anijs dan na het opkweken moeten uitplanten op de definitieve plek.

anijs zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 25 tot 35 anijs planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 anijs planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Anijs standplaats en verzorgen

Hoe kweek je anijs in de moestuin? Anijs kweken doe je op een plek in de volle zon en met veel warmte. het kruidje kan snel groeien als het op de juiste plek staat. Anijs is niet winterhard en sterft aan het einde van het jaar af. Anijs (Pimpinella anisum), niet te verwarren met steranijs, is een éénjarig plantje dat iets meer dan een halve meter hoog wordt. Veel verzorging heeft anijs niet nodig. Het opkweken uit zaadjes is de grootste uitdaging.

anijs jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Anijs is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 6℃.

Anijs combinatieteelt en wisselteelt

Hoe kweek je anijs? Zaai bij voorkeur direct op de bestemde plek. Kies een warm plekje met veel zonlicht.

Anijs
Voor het kweken van anijs hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Anijs goede buren
Anijs kweken kan goed samen met bladsederij bleekselderij, knolselderij, koriander, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Anijs slechte buren
Anijs heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Anijs water geven

Hoeveel water heeft anijs nodig? Laat de bodem nooit volledig opdrogen, maar let nog beter op dat de bodem niet te lang nat blijft. Geef water wanneer de bodem droog aanvoelt en geef dan niet te veel in één keer. Sla een dag over als de bodem nog een beetje vochtig is.

Anijs grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor anijs? Zorg voor een doorlaatbare en luchtige bodem met veel humus. Anijs groeit het beste op een grond met een goede drainage, waarin de wortels zich moeiteloos kunnen ontwikkelen. Zwaardere grondsoorten remmen de groei van de wortel af. Je plantje blijft dan heel lang erg klein.

pH

6.0
7.0

Anijs tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Anijs bemesten

Welke bemesting voor anijs? Geef anijs niet te veel mestvoeding, anijs heeft namelijk niet veel nodig. Kies op een armere grond voor een meststof voor (geurende) kruiden. Let indien mogelijk op de gewenste NPK-waarden van de voeding. Extra kalium is geen vereiste maar kan helpen tijdens slechtere zomers.

N2
P2
K6

Voor het bemesten van anijs adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 2-2-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Anijs bloei en bestuiven

Wanneer bloeit anijs? Anijs bloeit doorgaans van juli tot september.

Moet je anijs bestuiven? Nee, hoewel je de zaadjes oogst wordt de plant vanzelf bestoven. De plant is zelfbestuivend en maakt gebruik van insecten en de wind. Anijs maakt tweeslachtige bloemen en is een éénhuizige plant.

Wanneer anijs oogsten

Wanneer kan je anijs oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot oktober.

Van anijs (Pimpinella anisum) worden de zaden na de bloei geoogst. Het beste is om te wachten met oogsten tot de plant volledig is uitgebloeid. Je kunt de plant dan in z'n geheel van de grond losmaken en op z'n kop ophangen. Zo drogen de zaden goed op. Vervolgens kan je de zaadjes die je wilt gebruiken of bewaren van de plant afhalen.

Van anijs worden vooral de zaden geoogst en in een kruidenpotje gestopt, maar het blad is evengoed te gebruiken. Zoals bij bladgewassen vaak het geval is, kan je het blad beter pas oogsten als je de plant bijna gaat verwijderen. Dan blijft deze namelijk nog goed verder groeien zonder dat de aanmaak van bloemen en knoppen wordt verstoord.

Anijs gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je anijs? Anijs wordt veel toegevoegd aan kruidenmixen. De smaak doet een klein beetje denken aan zoethout, net als bij steranijs maar dan iets minder sterk (al kan de geur nog steeds erg sterk zijn). Anijszaden worden heel of gemalen gebruikt. Je kunt het gedroogd in een kruidenpotje bewaren. Anijs kan goed door yoghurt worden gegeten en in zoet gebak worden gebruikt als smaakmaker.

Anijs houdbaarheid

Hoe lang blijft anijs houdbaar? Omdat je anijszaden droogt kan je ze heel lang bewaren. In een kruidenpotje, mits gedroogd, blijft anijs nog minimaal een heel jaar houdbaar.

Anijs ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij anijs? Anijs, Pimpinella anisum, heeft weinig last van ziektes en plagen. De plant is van nature zeer resistent en kan ook worden gebruikt om bepaalde plagen tegen te gaan. Anijs doet het daarom ook erg goed in de combinatieteelt.

Anijs kweken informatie

Naam en familie
Naam Anijs
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Pimpinella anisum
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten april - mei
Oogsten augustus - oktober
Bloeitijd juli - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 25-35 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 16 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 2-2-6
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
bladsederij bleekselderij, knolselderij, koriander,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot 6
Wintergroen -
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...