Oregano

Origanum vulgare

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 20

Zaadje tot oogst:

keukenplanten oregano zaden keukenplanten oregano zaailingen keukenplanten oregano eerste blaadjes keukenplanten oregano grote plant

 

volle zon
droog
lichte grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender oregano

Variëteiten

Oregano (Origanum vulgare) wordt ook wel marjolein of wilde marjolein genoemd. Marjolein en oregano zijn dus exact het zelfde. Eigenlijk is majoraan (Origanum majorana) ook exact het zelfde plantje, maar de smaak is iets verfijnder. Oregano smaakt scherper dan majoraan.

Vermeerderen

Oregano is makkelijk te ontkiemen in licht vochtige zaai- en stekgrond. De zaden zijn erg klein en je hoeft ze dus niet per se af te dekken. Kiemen lukt beter bij hogere temperaturen binnenshuis (bijvoorbeeld in de vensterbank). Het blijft namelijk een mediterraan kruidje.

Verzorging

Basis

Oregano doet het goed op een zonnig plekje. Zeker in de zomer zal je zien dat de plant dan extra hard gaat groeien, en in de volle grond kan deze zelfs licht gaan woekeren. Zon en warmte doet de planten opleven, mits voldoende water aanwezig is. Het kruid is ook geschikt voor het kweken in de vensterbank, en is ook erg geschikt voor in een pot of bak op een balkon of terras. Hoewel officieel niet winterhard, blijkt in de praktijk dat oregano vaak in het volgende jaar weer opnieuw uit zal lopen. Neem dit niet voor lief aan, het is een mediterraan kruid, maar houd er rekening mee dat het een meerjarige plant is.

Bodem

Kweek oregano op een tamelijk zanderige grondsoort, daar staat de plant het beste. Houd er rekening mee dat dit snel uitdroogt en het plantje liever licht vochtig staat. Als je potgrond gebruikt doe je er goed aan om brekerzand te mengen, waarmee je de grond ook direct luchtiger en beter doorlaatbaar maakt. Dat is goed voor alle oregano soorten. Vermiculiet kan worden gebruikt in het grondmengsel om vocht te absorberen en weer los te laten bij drogere periodes.

Voeding

Oregano heeft niet veel extra voeding nodig. Omdat je het kruid voor de blaadjes kweekt kan een licht stikstofrijke voeding bijdragen aan het vormen van meer blad en een meer bossig struikje. Het is verstandig om zo nu en dan wat organische mestvoeding voor kruiden te geven, maar veel heb je daarvan nooit echt nodig. Op een tamelijk arme grond doet oregano het ook aardig.

Oogsten

Oregano oogst je liever niet wanneer het plantje is gaan bloeien, de smaak is dan minder. Wel kan je de blaadjes gedurende de hele groeiperiode oogsten (tot de bloei dus) en deze drogen om later te gebruiken. Pluk nooit te veel blaadjes, dan kan het plantje namelijk nog verder groeien tot het einde van het seizoen.

keukenplanten oregano oogst

Oregano oogst

Gebruiken

Oregano kan in veel gerechten worden gebruikt, zoals soep of saus, maar ook door salades of bij andere (mediterrane) gerechten, op pizza's en bij pasta's komt de smaak het beste tot z'n recht. Oregano smaakt voornamelijk licht pittig en erg kruidig. Het wordt vaak in Italiaanse gerechten gebruikt.

Bewaren

Oregano kan makkelijk worden gedroogd en is dan tot wel een jaar houdbaar (of langer) in een goed afgesloten potje of bakje. Verse oregano gebruik je liever wel direct, of bewaar je tot enkele dagen in de koelkast. Het is namelijk niet erg lang vers te houden. Het lekkerste is om het kruid langzaam te laten drogen op een donkere plek, maar je kunt het ook in de zon laten drogen, of in een oven, hoewel dit niet is aan te raden. Bij het drogen in een oven verdwijnt een deel van de smaak al snel.

Gezondheid

Oregano zit vol antioxidanten, waardoor het beschermend werkt voor het lichaam. Het verbetert de weerstand tegen ziektes. Er zijn onderzoeken geweest die aantonen dat planten uit deze familie helpen tegen kanker en dit kunnen voorkomen. Oregano is een bron van vitamine A en vitamine B1. Er zitten veel verschillende mineralen in, waarvan in de grootste hoeveelheden calcium en kalium. Ook fosfor, ijzer en natrium zijn in oregano terug te vinden.

Uitdagingen

Oregano kent weinig gevaren. Van insecten heeft de plant zelden tot nooit last, op een paar onschadelijke spinnetjes na. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat het kruid mediterraan is en soms beter binnen kan overwinteren. Het struikje kan in de herfst alle blaadjes gaan verliezen en sterft mogelijk bovengronds af. Bij een strenge winter kunnen de wortels beschadigen. Dat wil zeggen, de kans is er maar het is waarschijnlijk dat de plant het zal overleven.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Basilicum

Basilicum

In één oogopslag alle behoeften van basilicum! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rozemarijn

Rozemarijn

In één oogopslag alle behoeften van rozemarijn! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tijm

Tijm

In één oogopslag alle behoeften van tijm of wintertijm! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Salie

Salie

In één oogopslag alle behoeften van gewone salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavendel

Lavendel

In één oogopslag alle behoeften van lavendel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte salie

Witte salie

In één oogopslag alle behoeften van witte salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroengras

Citroengras

In één oogopslag alle behoeften van citroengras! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bonenkruid

Bonenkruid

In één oogopslag alle behoeften van bonenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding