plant banner

Oregano

Origanum vulgare

light icon water icon soil icon winter icon

JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

10℃

17℃

20 CM
 

20 CM
 

Alles over oregano

Soorten

Oregano (Origanum vulgare) wordt ook wel marjolein of wilde marjolein genoemd. Marjolein en oregano zijn dus exact het zelfde. Eigenlijk is majoraan (Origanum majorana) ook exact het zelfde plantje, maar de smaak is iets verfijnder. Oregano smaakt scherper dan majoraan.

Gevaren

Oregano kent weinig gevaren. Van insecten heeft de plant zelden tot nooit last, op een paar onschadelijke spinnetjes na. Het enige waar je rekening mee dient te houden is dat het kruid mediterraan is en soms beter binnen kan overwinteren. Het struikje kan in de herfst alle blaadjes gaan verliezen en sterft mogelijk bovengronds af. Bij een strenge winter kunnen de wortels beschadigen. Dat wil zeggen, de kans is er maar het is waarschijnlijk dat de plant het zal overleven.

Vermeerderen

Oregano is makkelijk te ontkiemen in licht vochtige zaai- en stekgrond. De zaden zijn erg klein en je hoeft ze dus niet per se af te dekken. Kiemen lukt beter bij hogere temperaturen binnenshuis (bijvoorbeeld in de vensterbank). Het blijft namelijk een mediterraan kruidje.

Algemeen

Oregano doet het goed op een zonnig plekje. Zeker in de zomer zal je zien dat de plant dan extra hard gaat groeien, en in de volle grond kan deze zelfs licht gaan woekeren. Zon en warmte doet de planten opleven, mits voldoende water aanwezig is. Het kruid is ook geschikt voor het kweken in de vensterbank, en is ook erg geschikt voor in een pot of bak op een balkon of terras. Hoewel officieel niet winterhard, blijkt in de praktijk dat oregano vaak in het volgende jaar weer opnieuw uit zal lopen. Neem dit niet voor lief aan, het is een mediterraan kruid, maar houd er rekening mee dat het een meerjarige plant is.

Bodem

Kweek oregano op een tamelijk zanderige grondsoort, daar staat de plant het beste. Houd er rekening mee dat dit snel uitdroogt en het plantje liever licht vochtig staat. Als je potgrond gebruikt doe je er goed aan om brekerzand te mengen, waarmee je de grond ook direct luchtiger en beter doorlaatbaar maakt. Dat is goed voor alle oregano soorten. Vermiculiet kan worden gebruikt in het grondmengsel om vocht te absorberen en weer los te laten bij drogere periodes.

Bemesting

Oregano heeft niet veel extra voeding nodig. Omdat je het kruid voor de blaadjes kweekt kan een licht stikstofrijke voeding bijdragen aan het vormen van meer blad en een meer bossig struikje. Het is verstandig om zo nu en dan wat organische mestvoeding voor kruiden te geven, maar veel heb je daarvan nooit echt nodig. Op een tamelijk arme grond doet oregano het ook aardig.

Oogsten

Oregano oogst je liever niet wanneer het plantje is gaan bloeien, de smaak is dan minder. Wel kan je de blaadjes gedurende de hele groeiperiode oogsten (tot de bloei dus) en deze drogen om later te gebruiken. Pluk nooit te veel blaadjes, dan kan het plantje namelijk nog verder groeien tot het einde van het seizoen.

oogst afbeelding

Gebruiken

Oregano kan in veel gerechten worden gebruikt, zoals soep of saus, maar ook door salades of bij andere (mediterrane) gerechten, op pizza's en bij pasta's komt de smaak het beste tot z'n recht. Oregano smaakt voornamelijk licht pittig en erg kruidig. Het wordt vaak in Italiaanse gerechten gebruikt.

Conserveren

Oregano kan makkelijk worden gedroogd en is dan tot wel een jaar houdbaar (of langer) in een goed afgesloten potje of bakje. Verse oregano gebruik je liever wel direct, of bewaar je tot enkele dagen in de koelkast. Het is namelijk niet erg lang vers te houden. Het lekkerste is om het kruid langzaam te laten drogen op een donkere plek, maar je kunt het ook in de zon laten drogen, of in een oven, hoewel dit niet is aan te raden. Bij het drogen in een oven verdwijnt een deel van de smaak al snel.

Gezondheid

Oregano zit vol antioxidanten, waardoor het beschermend werkt voor het lichaam. Het verbetert de weerstand tegen ziektes. Er zijn onderzoeken geweest die aantonen dat planten uit deze familie helpen tegen kanker en dit kunnen voorkomen. Oregano is een bron van vitamine A en vitamine B1. Er zitten veel verschillende mineralen in, waarvan in de grootste hoeveelheden calcium en kalium. Ook fosfor, ijzer en natrium zijn in oregano terug te vinden.

Teeltwijze

Voor het kweken van oregano hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Oregano heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Oregano heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Binnen zaaien in mei

Buiten zaaien in mei

plant thumbnail

Munt plant icon
Mentha

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Munt ruikt lekker fris en is een zeer geliefde plant, zo wel in ons land als in andere landen. Toch zet je het plantje liever niet in de volle grond waar deze vrijwel onbeperkt kan groeien. Munt kan namelijk ontzettend gaan woekeren. Binnen een jaar kan het plantje de tuin hebben overwoekerd. Dat is niet zo fijn, tenzij je wel héél erg van munt houd natuurlijk. Dit maakt munt dan wel weer een goede bodembedekker, op plekken in de tuin die je snel wilt laten overgroeien. De wortels van munt kunnen over randen van perken groeien, over smalle tegelpaden, en elders in de grond een nieuwe plant op laten komen. Ook kan munt zichzelf makkelijk uitzaaien. De plant zal gaan bloeien, de zaden vallen van de plant en er ontstaan overal nieuwe muntplantjes.

Op een plekje in de halfschaduw groeit munt al erg goed. Wintergroen is het plantje alleen niet, maar winterhard is die zeker wel. Munt sterft aan het einde van het jaar boven de grond af. De wortels blijven dan in leven, en in het voorjaar komt munt opnieuw boven de grond. Waar munt zichzelf heeft uitgezaaid ontstaan ook jonge plantjes. De wortels kunnen in de tussentijd naar andere plekken zijn gekropen, waar vervolgens ook nieuwe planten ontstaan. In slechts enkele jaren tijd kan je opeens tien keer zo veel munt hebben staan. Als je munt in een pot kweekt, kies dan een ruime pot zodat de grond iets minder snel uitdroogt. En knip de bloemen natuurlijk af vóór de zaden eraf vallen, want anders zaait de plant zich snel overal uit.

Lees meer...

In kas planten in mei

plant thumbnail

Aardbei plant icon
Fragaria

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Aardbeien zijn meerjarige planten, alleen gaat na 2 jaar waarschijnlijk de opbrengst achteruit. De kans op schimmels en ziektes wordt groter naarmate de aardbeienplantjes ouder worden. Je kunt ze in principe zo lang laten staan als je wilt, tot ze niet meer op komen en zijn overleden. Voor de beste resultaten plant je iedere 2 jaar of zelfs ieder jaar nieuwe aardbeienplantjes. Aardbeienplanten kunnen verschrikkelijk veel uitlopers maken. Hoe meer uitlopers een aardbeienplant maakt, hoe minder energie de plant over heeft voor de aanmaak en groei van de aardbeien zelf. De plant doet nu eenmaal wat deze hoort te doen: zich op de makkelijkste en snelste manier voortplanten. Het is geen vereiste, maar voor meer (en grotere) aardbeien kan je de uitlopers het beste verwijderen. Aan het einde van het jaar, als de meeste vruchten van de plant af zijn, kan je een paar uitlopers laten zitten die je opkweekt tot nieuwe planten voor volgend jaar. Kies dan de planten die het meest productief zijn geweest.

Aardbeien zet je het liefste in de volle zon en geef je regelmatig water. Op droge grond, zeker in de zomer, gaan de planten bijna direct slap hangen. Kies dus voor een plekje waar veel zonlicht komt, maar als het kan waar alléén de bodem schaduw heeft. Door stro rondom de planten te leggen voorkom je het uitdrogen van de bodem, maar je voorkomt ook dat de vruchten de grond raken en worden opgegeten door beestjes uit de bodem. Een bijkomend voordeel is dat stro vergaat na verloop van tijd. Het wordt compost waarmee de bodem tegelijk wordt verrijkt. Als alternatief kan je ook een gronddoek gebruiken waarmee je de volledige bodem bedekt, op een paar gaten na waar de planten staan. Het grote voordeel hiervan is dat zelfs uitlopers geen kans meer maken. Deze raken de grond niet en de planten zullen dus niet gaan woekeren. Het is alleen nog wel nodig om ze met de hand te verwijderen natuurlijk.

aardbei uitlopers

Vooral de bosaardbei is de koning der uitlopers. Het verwijderen ervan is bij dit soort aardbei bijna onbegonnen werk, maar dit maakt de bosaardbei wel een zeer geschikte bodembedekker. Slechts een paar plantjes kunnen binnen één zomer meerdere vierkante meters bedekken. Je komt er alleen wel weer moeilijk vanaf, dus bedenk je altijd goed waar je ze plant en dat dit zo goed als permanent is. Bosaardbeitjes zijn leuk om eens uit te planten op lege plekjes waarvan je niet weet wat je ermee moet doen. Dat ene vergeten hoekje in de moestuin waar best veel schaduw is, bijvoorbeeld. Bosaardbeitjes groeien ook erg goed in de halfschaduw, maar als je ze kweekt voor de vruchtjes om te eten dan kan je ze het beste in de volle zon zetten. Bosaardbeitjes hebben nog minder verzorging nodig dan gewone aardbeien.

Lees meer...

plant thumbnail

Meloen plant icon
Cucumis melo

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Meloenen hebben als eerste veel warmte nodig, en veel zonlicht natuurlijk. Zoals hierboven genoemd, en ik benadruk het nog maar even, zijn meloenen net als komkommers gevoelig voor zonnebrand. De jonge plantjes kan je beter eerst afharden (lees hierboven bij het kopje "ontkiemen"). Meloenen staat graag op een plekje in de volle zon. Meestal staat de kas wel in de volle zon, maar wie het buiten de kas probeert kiest het beste de meest zonnige en warme plek in de tuin uit. In een (hele ruime) pot, in de buurt van een muur en op een terras (tegels) wordt de grond veel warmer dan ergens in de open grond.

Eenmaal uitgeplant hebben meloenen iets nodig om langs omhoog te klimmen. De steeltjes van de meloenen kunnen knappen als de vrucht te zwaar wordt, de meloenen kunnen stukvallen en de hele plant stuktrekken in hun val naar beneden. Meloenen kweek je dus liever schuin omhoog, langs een schuin hekwerk, betongaas, trellis, een schuin muurtje of wat dan ook. Ergens waar je de meloenen kunt vastbinden of waar je de vruchten op kunt leggen ter ondersteuning. Je kunt meloenen ook -net als komkommers- laten kruipen maar dit werkt schimmels in de hand, met name wanneer het blad en de vruchten de vochtige bodem raken.

In tegenstelling tot komkommers, hebben meloenen wel een goede (handmatige) bestuiving nodig. Vrouwelijke bloemen (met vruchtbeginsel) die niet zijn bestoven, zullen van de plant vallen. Deze bloemen hebben geen nut meer en de plant verwerpt ze, om energie naar andere bloemen te laten gaan. Je bestuift een meloen door het stuifmeel van de mannelijke bloemen over te brengen op de vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn te herkennen aan het kleine, ronde of ovaalronde (vaak harige) vruchtbeginsel achter de bloem. De mannelijke bloemen hebben dat niet. Je kunt een mannelijke bloem plukken en daarmee tot 3-5 vrouwelijke bloemen bestuiven door de bloemen tegen elkaar te drukken (uiteraard wel zachtjes). Je kunt ook een wattenstaafje of kwastje gebruiken om het stuifmeel over te brengen.

meloen vruchtbeginsel

Lees meer...

Buiten planten in mei

Oogsten in mei

Snoeien in mei

plant thumbnail

Kiwi plant icon
Actinidia chinensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

De kiwi komt uit het verre oosten en groeit het beste in een overwegend tropisch klimaat. Het is eigenlijk een slingerplant. De meeste kiwi rassen bij kwekers vandaan zijn matig winterhard. Dat betekend dat zij de vorst kunnen overleven, maar dat je ze bij strenge vorst het beste een beetje in bescherming neemt. Ook kan je de kiwi in een pot houden, maar kies dan wel een zeer grote potmaat en stel de bodem zorgvuldig samen. Het kweken van een kiwi lukt het beste als er geen concurrentie is. Dat betekend dat er geen andere planten onder groeien die vocht en voeding wegnemen. De grond onder de kiwi houd je dus het liefste kaal.

De kiwi kan aardig weelderig groeien. In gebieden waar deze oorspronkelijk vandaan komt groeien kiwi's vaak als onkruid, slingerend tussen andere planten door als een soort liaan. In de tuin, zelfs in ons klimaat, kan een kiwi de gevel van een woning volledig overgroeien. De plant kan in tropische gebieden goed in de schaduw van andere planten groeien, maar voor de teelt van de vruchten kan je de kiwi hier beter in de volle zon zetten. Dit is beter voor het rijpen van de vruchten.

Omdat een kiwi een slingerplant is, heeft deze iets nodig om langs te kunnen slingeren. Echt een klimplant is het niet, hij maakt geen hechtrankjes of zuignapjes. De takken slingeren zich over bestaand materiaal heen en blijven zo liggen. Wil je de kiwi ergens langs laten klimmen? Dan heeft deze mogelijk wat hulp nodig. Leid de kiwi een beetje, dan zoekt deze zelf de weg verder. Kies bij voorkeur wel iets stevigs. Na enige tijd zullen slingerende uitlopers verhouten, wat de nodige schade aan kan brengen als je de kiwi enkel langs een dunne rozenboog leid. Kies dus vooral iets stevigs uit als plantensteun, zoals een stevige pergola van houten balken en tuinpalen.

Gedurende de groei zal de hoofdtak van de kiwi, waar alle zijscheuten aan groeien, zich verder en verder ontwikkelen. Het is daarbij van belang dat je deze hoofdtak de nodige ondersteuning geeft. Leid de hoofdtak langs een paal, pergola of waar je de kiwi langs wilt laten groeien, en bind deze hierlangs op. De hoofdtak is het hoofd-groeipunt van de plant. Deze snoei je daarom niet terug.

Lees meer...

Nieuw toegevoegde planten

footer wave afbeelding