plant banner

Ananaskers
Physalis pruinosa - Solanaceae
kweken en oogsten

°C3
°C14
CM40
P7
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Ananaskers kweken

Ananaskers draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Physalis pruinosa en is een lid van de nachtschadefamilie, ook wel solanaceae.

Ananaskers soorten

Welke soorten ananaskers zijn er? De ananaskers is een familielid van de lampionnetjesplanten. De meeste lampionplanten zijn giftig. Toch kan je de ananaskers wel gewoon eten. De kleine besjes zijn overigens erg lekker zoet. Er zijn een paar verschillende soorten eetbare lampionplanten. De besjes moeten dan wel goed rijp zijn.

Je kunt van de ananaskers alléén de besjes eten. Alle andere delen van de plant zijn giftig. De ananaskers wordt ook wel incabes of Kaapse kruisbes genoemd.

Ananaskers zaaien en planten

Wanneer kan je ananaskers zaaien?
Ananaskers zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei. Ananaskers zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot mei.
Wanneer kan je ananaskers planten?
Ananaskers planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juli.

ananaskers zaden zaadjes zaad keukenplanten

Door binnen voor te zaaien heb je een kleine voorsprong en oogst je waarschijnlijk eerder. Je kunt de ananaskers vanaf half mei ook buiten voorzaaien in potjes, of direct op de bestemde plek in de grond of in een ruime pot.

Wanneer kan je ananaskers planten? Vanaf half mei kan je ananaskers buiten (uit)planten. Kies dan een warm en zo zonnig mogelijk plekje uit. Bij meer zon smaken de besjes beter en rijpen deze sneller aan de plant. Ananaskers kweken kan je in een pot doen, maar ook in de volle grond.

ananaskers zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 5 ananaskers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 ananaskers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Ananaskers standplaats en verzorgen

Hoe kweek je ananaskers? De teelt van ananaskers is vrij makkelijk, maar je hebt er wel een warm en zonnig plekje voor nodig. De plant is niet winterhard en staat graag in de volle zon. Officieel is de ananaskers een meerjarige plant. Je zou deze kunnen overwinteren, bijvoorbeeld in een verwarmde serre. Het makkelijkste is om de ananaskers ieder voorjaar opnieuw te zaaien. De besjes rijpen sneller en smaken veel beter als de plant meer zonlicht krijgt.

ananaskers jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Ananaskers is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 3℃.

Ananaskers combinatieteelt en wisselteelt

Ananaskers wordt vaak in rijen gekweekt, opgebonden langs (bamboe) stokken.

Ananaskers
Voor het kweken van ananaskers zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Ananaskers is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortel- of knolgewas of aardappelsoort volgens het wisselteelt schema.

Ananaskers goede buren
Ananaskers heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Ananaskers slechte buren
Ananaskers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

ananaskers planten kweken keukenplanten

Ananaskers water geven

Hoeveel water geef je ananaskers? Zorg voor een licht vochtige grond. Geef als de bodem opgedroogd is een scheut water. Geef niet te veel water in één keer of zorg dat de bodem goed draineert. De ananaskers kan er slecht tegen als de grond te lang nat blijft.

Ananaskers grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor ananaskers? De ananaskers groeit het beste op een humusrijke en voedzame bodem. Zorg daarnaast ook voor een goede drainage. Het toevoegen van compost helpt bij het vormen van humus. Door veel organisch materiaal aan de bodem toe te voegen maak je deze tevens wat voedzamer.

pH

6.0
7.0

Ananaskers tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Ananaskers bemesten

Moet je ananaskers bemesten? Ja, geef met name extra kalium (bijvoorbeeld vinassekali). Ananaskers is een niet-inheemse plant en kan wat extra weerstand gebruiken. Wees terughoudend met stikstof. Hiermee zorg je voor veel bladgroei, ten koste van de oogst. Je hoeft de ananaskers niet veel voeding te geven, in verhouding tot andere vruchtgewassen.

N5
P10
K10

Voor het bemesten van ananaskers adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 5-10-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Ananaskers bloei en bestuiven

Wanneer bloeit ananaskers? Ananaskers bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je ananaskers bestuiven? Nee, dat hoef je niet zelf te doen. Tenzij je de zaden wilt gebruiken is een goede bestuiving ook niet nodig. De ananaskers is éénhuizig en maakt tweeslachtige bloemen. Dit maakt de ananaskers een zelfbestuivende plant.

Bij het kweken van ananaskers voor de zaadjes, heeft de plant hulp nodig van insecten en de wind om goed bestoven te worden. De zaadjes bevinden zich in de bessen, die zich weer bevinden in de lampionnetjes. Vlak na de bloei verschijnen deze lampionnetjes.

ananaskers lampionnetjesplant lampionnetje ananaskers kaapse kruisbes goudbes incabes

Ze zijn dan nog frisgroen van kleur. Het duurt even voor ze rijp zijn. Pas als de lampionnetjes geel en verdroogd zijn, en de besjes zelfs van de plant afvallen, dan zijn ze goed rijp. Ook zijn de zaden dan pas goed ontwikkeld.

Wanneer ananaskers oogsten

Wanneer kan je ananaskers oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Wanneer kan je ananaskers oogsten? De ananaskers is rijp als de lampionnetjes vanzelf van de plant vallen. Sommige besjes kan je dan van de grond oprapen. Het beste is om te wachten tot er al enkele besjes zijn gevallen. De besjes moeten (licht)oranje van kleur zijn. Dan zijn de besjes rijp en kan je ze direct van de plant (of grond) eten.

ananaskers oogsten plukken keukenplanten

Ananaskers gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je ananaskers? De besjes van de ananaskers kan je rauw en direct van de plant eten. Verwijder het lampionnetje als dat er nog omheen zit. De smaak is een heel klein beetje ananas-achtig, maar de smaak is er niet volledig mee te vergelijken. De besjes hebben daarnaast ongeveer de grootte van een kers. Dat verklaart waarschijnlijk de naam die de plant heeft gekregen.

Ananaskers houdbaarheid

Hoe lang blijft ananaskers houdbaar? Bij het zelf kweken van ananas kan je verse besjes oogsten. Verse ananaskers blijft het langste goed in de koeling. Je kunt de ananaskers in de koelkast ongeveer een week bewaren. Buiten de koeling tot enkele dagen. Meestal blijven de bessen echter veel langer houdbaar. De structuur kan iets achteruit gaan waardoor de besjes een minder knapperig schilletje krijgen. De smaak is vers het lekkerste.

Ananaskers ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij ananaskers? De ananaskers heeft over het algemeen weinig last van ziektes en plagen. Het grootste gevaar zit namelijk in de omgeving. Tijdens een slechte, bewolkte en natte zomer kunnen de besjes niet volledig rijpen. De plant kan minder voeding opnemen als de bodem te vochtig is en het blad wordt vaak geel als gevolg hiervan.

Ananaskers kweken informatie

Naam en familie
Naam Ananaskers
Familie Nachtschadefamilie
Wetenschappelijke naam Physalis pruinosa
Familie (wetenschappelijk) Solanaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - mei
Buiten (voor)zaaien mei
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 40CM
Regelafstand 60CM
Per strekkende meter (M) 2-3 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 3-5 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 14 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 5-10-10
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt vruchtgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Fruit
Winterhard tot 3
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...