plant banner

Ananaskers
Physalis pruinosa

plant icon
Ananaskers
Physalis pruinosa
light icon
water icon
soil icon
winter icon

14

3

40CM

30CM
pH
6.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Voorzaaien
Buiten zaaien
Oogsttijd
Bloeitijd

Ananaskers kweken

Ananaskers verzorgen

Hoe kweek je ananaskers? De teelt van ananaskers is vrij makkelijk, maar je hebt er wel een warm en zonnig plekje voor nodig. De plant is niet winterhard en staat graag in de volle zon. Officieel is de ananaskers een meerjarige plant. Je zou deze kunnen overwinteren, bijvoorbeeld in een verwarmde serre. Het makkelijkste is om de ananaskers ieder voorjaar opnieuw te zaaien. De besjes rijpen sneller en smaken veel beter als de plant meer zonlicht krijgt.

Ananaskers zaaien en planten

Wanneer kan je ananaskers zaaien? Ananaskers kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Ananaskers kan je binnen (voor)zaaien van april tot mei.

Door binnen voor te zaaien heb je een kleine voorsprong en oogst je waarschijnlijk eerder. Je kunt de ananaskers vanaf half mei ook buiten voorzaaien in potjes, of direct op de bestemde plek in de grond of in een ruime pot.

Wanneer kan je ananaskers planten? Vanaf half mei kan je ananaskers buiten (uit)planten. Kies dan een warm en zo zonnig mogelijk plekje uit. Bij meer zon smaken de besjes beter en rijpen deze sneller aan de plant. Ananaskers kweken kan je in een pot doen, maar ook in de volle grond.

Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 ananaskers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 ananaskers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Ananaskers water geven

Hoeveel water geef je ananaskers? Zorg voor een licht vochtige grond. Geef als de bodem opgedroogd is een scheut water. Geef niet te veel water in één keer of zorg dat de bodem goed draineert. De ananaskers kan er slecht tegen als de grond te lang nat blijft.

Ananaskers grondsoort

Welke grondsoort voor ananaskers? De ananaskers groeit het beste op een humusrijke en voedzame bodem. Zorg daarnaast ook voor een goede drainage. Het toevoegen van compost helpt bij het vormen van humus. Door veel organisch materiaal aan de bodem toe te voegen maak je deze tevens wat voedzamer.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Ananaskers bemesten

Moet je ananaskers bemesten? Ja, geef met name extra kalium (bijvoorbeeld vinassekali). Ananaskers is een niet-inheemse plant en kan wat extra weerstand gebruiken. Wees terughoudend met stikstof. Hiermee zorg je voor veel bladgroei, ten koste van de oogst. Je hoeft de ananaskers niet veel voeding te geven, in verhouding tot andere vruchtgewassen.

Welke meststof gebruik je voor ananaskers? De beste meststof voor het kweken van ananaskers heeft bij benadering een NPK samenstelling van 5-10-10.

N5
P10
K10

Wat is NPK?

Ananaskers bloei en bestuiven

Wanneer bloeit ananaskers? Ananaskers bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je ananaskers bestuiven? Nee, dat hoef je niet zelf te doen. Tenzij je de zaden wilt gebruiken is een goede bestuiving ook niet nodig. De ananaskers is éénhuizig en maakt tweeslachtige bloemen. Dit maakt de ananaskers een zelfbestuivende plant. Bij het kweken van ananaskers voor de zaadjes, heeft de plant hulp nodig van insecten en de wind om goed bestoven te worden. De zaadjes bevinden zich in de bessen, die zich weer bevinden in de lampionnetjes.

Wanneer ananaskers oogsten

Wanneer kan je ananaskers oogsten? Ananaskers oogst je doorgaans van juli tot oktober.

Wanneer kan je ananaskers oogsten? De ananaskers is rijp als de lampionnetjes vanzelf van de plant vallen. Sommige besjes kan je dan van de grond oprapen. Het beste is om te wachten tot er al enkele besjes zijn gevallen. De besjes moeten (licht)oranje van kleur zijn. Dan zijn de besjes rijp en kan je ze direct van de plant (of grond) eten.

Ananaskers gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je ananaskers? De besjes van de ananaskers kan je rauw en direct van de plant eten. Verwijder het lampionnetje als dat er nog omheen zit. De smaak is een heel klein beetje ananas-achtig, maar de smaak is er niet volledig mee te vergelijken. De besjes hebben daarnaast ongeveer de grootte van een kers. Dat verklaart waarschijnlijk de naam die de plant heeft gekregen.

Hoe lang blijft ananaskers houdbaar? Bij het zelf kweken van ananas kan je verse besjes oogsten. Verse ananaskers blijft het langste goed in de koeling. Je kunt de ananaskers in de koelkast ongeveer een week bewaren. Buiten de koeling tot enkele dagen. Meestal blijven de bessen echter veel langer houdbaar. De structuur kan iets achteruit gaan waardoor de besjes een minder knapperig schilletje krijgen. De smaak is vers het lekkerste.

Ananaskers soorten

Welke soorten ananaskers zijn er? De ananaskers is een familielid van de lampionnetjesplanten. De meeste lampionplanten zijn giftig. Toch kan je de ananaskers wel gewoon eten. De kleine besjes zijn overigens erg lekker zoet. Er zijn een paar verschillende soorten eetbare lampionplanten. De besjes moeten dan wel goed rijp zijn. Je kunt van de ananaskers alléén de besjes eten. Alle andere delen van de plant zijn giftig. De ananaskers wordt ook wel incabes of Kaapse kruisbes genoemd.

Ananaskers ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij ananaskers? De ananaskers heeft over het algemeen weinig last van ziektes en plagen. Het grootste gevaar zit namelijk in de omgeving. Tijdens een slechte, bewolkte en natte zomer kunnen de besjes niet volledig rijpen. De plant kan minder voeding opnemen als de bodem te vochtig is en het blad wordt vaak geel als gevolg hiervan.

Ananaskers teeltwijzen

Ananaskers wordt vaak in rijen gekweekt, opgebonden langs (bamboe) stokken. Ananaskers is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Ananaskers heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Ananaskers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Ananaskers plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien april - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 5-10-10
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 3 planten
Per m² / veld 5 - 8 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 14 ℃
Min. veilige temperatuur 3 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding