Citroengras

Cymbopogon

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 20

Afbeeldingen:

keukenplanten citroengras zaden

 

volle zon
matig vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender citroengras

Variëteiten

Er zijn niet veel soorten citroengras bekend, in ieder geval geen soorten met grote verschillen. De soorten die het meest voorkomen zijn de Oost-Indische en de West-Indische citroengras. De verschillen zijn minimaal, ook wat betreft het aroma van de twee soorten.

Vermeerderen

Citroengras heeft genoeg warmte nodig om te kiemen, vanaf zo'n 20 graden celcius. Binnenshuis lukt dit mogelijk eerder in het jaar al. De plant groeit in stengels en je zaait er dus meerdere bij elkaar.

Verzorging

Basis
Citroengras komt uit tropische streken. Dat betekend dat sereh, zoals de plant ook wel wordt genoemd, veel warmte nodig heeft. Ook heeft citroengras veel licht nodig en de ideale standplaats is dus echt in de volle zon. Je kunt de plant in een pot kweken en buiten zetten vanaf half mei, maar het kan ook in de volle grond in een kas. In tropische streken wordt de plant tot wel anderhalve meter hoog, maar hier zal de plant niet zo groot worden. Het tropische plantje staat graag een beetje beschut, beschermd tegen de wind. In de kas zou deze het dus uitstekend kunnen doen.

Citroengras of sereh is beslist niet winterhard, maar bij de teelt in potten of bakken kan je de pot of bak in de winter binnen zetten. In de kas wil het soms ook lukken om sereh te overwinteren, als je de plant extra in bescherming neemt. Als je citroengras in de volle grond zet in een kas, bedenk je dan goed dat de plant hier nog jaren kan blijven staan (mits deze de winters overleefd). Citroengras blijft toch een vaste plant.

Bodem
Een luchtige grondsoort met veel humus is belangrijk. Het toevoegen van compost en organisch (planten)materiaal is dus aan te raden. De grond mag nooit uitdrogen, wat lastig is als de plant in een pot staat en ook nog eens in de volle zon. Dat is een dubbele kans op uitdroging, dus zal je de plant extra goed in de gaten moeten houden.

Voeding
De stengels slaan maar weinig voeding op, wat betekend dat je na enige tijd wat extra voeding zal moeten geven. Citroengras heeft in het begin meestal voldoende aan algemene organische meststof voor de moestuin. Je kunt ook voeding voor tropische planten gebruiken, wat misschien nog wel iets beter is gezien de tropische roots van citroengras. Extra kalium (of lavameel) zorgt voor een betere weerstand van de plant. Daarnaast is ook stikstof erg belangrijk voor het vormen, versterken en kleuren van het blad, of in dit geval dus de stengels.

Snoeien
Knip in deze periode in het voorjaar alle oude en verdorde halmen, het citroengras van het afgelopen jaar, helemaal weg. Doe dit tot net boven de grond en forceer het afknippen niet dieper de grond in. Hiermee creëer je ruimte voor citroengras om in het voorjaar opnieuw uit te lopen. Snoei vooral niet in de winter, de halmen (ook al zijn deze verdord) bieden bescherming tegen kou. Stop ook met oogsten als de winter in zicht is.

keukenplanten citroengras sereh snoeitabel

Citroengras snoeitabel

Oogsten

Van citroengras kun je de hele stengels oogsten. Deze knip je van onderen af, net boven de grond dus, of je trekt ze volledig uit de grond. Dat tweede is eigenlijk beter voor het behouden van de smaak. Je kunt de stengels tijdelijk op water zetten om deze vers te houden. Je kunt de halmen gedurende het hele groeiseizoen oogsten. Stop met oogsten als de winter in zicht is. Om de plant te beschermen tegen kou heeft deze de overgebleven halmen nodig.

Gebruiken

De onderste delen van citroengras zijn het sterkst van smaak, net als bijvoorbeeld bij prei. Vooral in Indische landen is citroengras erg populair. Het wordt vaak gebruikt in curry's en het wordt regelmatig meegekookt en vlak voor het serveren verwijderd uit het gerecht.

Bewaren

Je kan citroengras het beste in de koelkast bewaren in een zakje met veel gaatjes. Net zoals je dat bij het bewaren van boontjes doet, zodat er lucht bij kan. Citroengras of sereh blijft zo nog ten minste een week houdbaar. Verse stengels kun je enige tijd op water zetten om deze nèt iets langer vers te houden.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier