plant banner

Plantenlijst laden...

Honingverbena
Phyla dulcis

plant icon
Honingverbena
Phyla dulcis
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-2

25CM

30CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
12-12-12
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg voorzaaien
laat voorzaaien
buiten zaaien
buiten planten
jaarlijks (overwinteren)

Honingverbena kweken

Honingverbena soorten

Welke soorten honingverbena zijn er? Van honingverbena zijn geen bijzondere rassen of soorten bekend. Wie naar honingverbena zoekt kan deze ook vinden onder de naam Aztekenkruid, zoals honingverbena ook wel eens wordt genoemd. Honingverbena is officieel geen familie van citroenverbena, wat eigenlijk geen echte verbena is. De twee groeien wel onder dezelfde omstandigheden en op dezelfde kruidachtige wijze.

Honingverbena zaaien en planten

Wanneer kan je honingverbena zaaien? Honingverbena kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Honingverbena kan je binnen (voor)zaaien van februari tot mei. Honingverbena kan uitstekend in een relatief klein (circa twee liter) potje groeien in de vensterbank. Het nadeel van buiten zaaien is dat je dan minder lang blaadjes kunt plukken of zelfs de oogst het eerste jaar moet laten gaan.

Ondanks dat honingverbena of aztekenkruid makkelijk te zaaien is, wordt dit niet erg vaak gedaan. Meestal koopt men een voorgekweekt plantje. Je kunt het plantje dan buiten zetten vanaf half mei. Beter is om honingverbena ook dan in een pot te houden en niet in de volle grond te zetten. In de winter moet het plantje vaak binnenshuis overwinteren.

Kan je honingverbena stekken? Ja, je kunt honingverbena vermeerderen door kopstekken te nemen. Dit is de snelste manier om honingverbena te vermeerderen. De stekjes zet je dan het beste eerst even op water. Als de stekjes voldoende wortels hebben gemaakt kan je ze voorzichtig planten in een kweekpot met een goed grondmengsel.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 17 honingverbena planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 honingverbena planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Honingverbena verzorgen/standplaats

Hoe kweek je honingverbena/aztekenkruid? Honingverbena is qua verzorging vergelijkbaar met citroenverbena. Dit plantje staat goed bij veel zonlicht, maar kan door het versneld opdrogen van de grond beter in de halfschaduw staan. Zeker omdat dit plantje vrijwel altijd in een pot wordt gekweekt, omdat het makkelijker is om het op deze manier eventueel te overwinteren.

Honingverbena of aztekenkruid is niet ècht winterhard, maar overleeft de meeste zachte winters wel. Bij matige vorst kan je het plantje beter naar binnen halen. Bovengronds sterft het kruidje af en in het voorjaar loopt deze opnieuw uit, waarna deze vrij snel weer begint met bloeien.

Honingverbena goede en slechte buren

Honingverbena wisselteelt
Voor het kweken van honingverbena hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Honingverbena goede buren
Honingverbena heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Honingverbena slechte buren
Honingverbena heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Honingverbena water geven

Hoeveel water heeft honingverbena nodig? Tijdens een droge periode, zoals in de zomermaanden, geef je honingverbena dagelijks water. In een pot geef je water als de grond dreigt op te drogen. Zo lang het plantje niet drijfnat staat zit je eigenlijk altijd goed. Voel ook regelmatig onder de oppervlakte of de grond droog lijkt te zijn. Sla een waterbeurt over als de bodem nog vochtig is.

Honingverbena grondsoort

Welke grond heeft citroenverbena nodig? Honingverbena staat graag op een doorlaatbare bodem waarbij overtollig water makkelijk weg kan. Voorkom dat de grond lang nat blijft maar toch wel een beetje vochthoudend is. Bijvoorbeeld door vermiculiet of hydrokorrels in de potgrond te verwerken. Als je fijne (gefilterde) compost hebt kan je dit in de potgrond verwerken.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Honingverbena bemesten

Moet je honingverbena of aztekenkruid bemesten? Honingverbena staat graag op een voedzame grond. Je kunt daarom regelmatig een gebalanceerde en redelijk sterke meststof te geven. Ook meststoffen voor (geurende) kruiden werken goed.

Welke meststof gebruik je voor honingverbena? De beste meststof voor het kweken van honingverbena heeft bij benadering een NPK samenstelling van 12-12-12.

N12
P12
K12

Wat is NPK?

Honingverbena bloei en bestuiven

Wanneer bloeit honingverbena? Honingverbena bloeit doorgaans van mei tot oktober.

Moet je honingverbena bestuiven? Nee, voor de oogst van het blad of de bloemetjes is bestuiven niet nodig. Bovendien is honingverbena goed zelfbestuivend en heb je slechts één plant nodig om de bloemetjes te bestuiven. Dit gebeurd onder andere door wind, trillingen en (kleine) insecten. De bloemetjes hebben een zoete geur. Bestuiving is alleen belangrijk als je zaden wilt kunnen oogsten om te zaaien.

Wanneer honingverbena oogsten

Wanneer kan je honingverbena oogsten? Honingverbena oogst je doorgaans van juni tot november.

Gedurende (bijna) de hele groei van de plant kan je het blad plukken. Zorg wel dat er genoeg blad blijft zitten aan het plantje. Ook "snoeiafval" kan je beschouwen als oogst. Aan het einde van het jaar verliest honingverbena de blaadjes en bij vorst sterft deze ook bovengronds af.

Ook de bloemetjes van honingverbena kan je plukken om te gebruiken. Zo wel gedroogd als vers kan je de bloemetjes gebruiken. Wanneer deze bijna zijn uitgebloeid zijn ze heel makkelijk tussen twee vingertoppen te verpulveren.

Honingverbena gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je honingverbena? Honingverbena -zo wel het blad als de bloem- wordt meestal gedroogd voor gebruik. Je kunt er thee van zetten. Vaak wordt honingverbena als zoetstof gebruikt.

Hoelang kan je honingverbena bewaren? Honingverbena wordt altijd eerst gedroogd en blijft dan nog ten minste een jaar houdbaar. Dan wel in een goed gesloten potje of bakje natuurlijk. Gedroogde honingverbena kan zelfs zoeter gaan smaken en is dan zelfs beter geschikt als zoetstof dan verse (ongedroogde) blaadjes of bloemetjes.

Wanneer honingverbena snoeien

Honingverbena snoei je doorgaans van maart tot april. Wanneer moet je honingverbena snoeien? Je snoeit honingverbena of aztekenkruid rond het vroege voorjaar, tussen februari en maart. Honingverbena snoei je dan tot 20 centimeter boven de grond terug, als de plant deze grootte heeft gehaald. Nieuwe groei wordt van onderen gestimuleerd.

Snoeien heeft als bijkomend voordeel dat het plantje weelderiger zal groeien. Als je takjes direct boven twee blaadjes afknipt, zullen zich bijna altijd twee nieuwe takjes ontwikkelen vanuit de bladoksels.

Honingverbena ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij honingverbena? Het kruid honingverbena is goed bestand tegen schimmels, infecties en plagen. Je zult dus bijna geen van deze aandoeningen tegenkomen bij honingverbena. Wel kan een tekort aan voeding in de bodem zorgen voor slechte groei en bladverkleuring. Dit komt vaak voor omdat dit kruid in potten wordt gehouden, waar voedingsstoffen snel uitspoelen na het water geven.

Honingverbena plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten juni - november
Snoeien maart - april
Bloeitijd mei - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte weinig
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) 12-12-12
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 25 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 3 - 5 planten
Per m² / veld 9 - 17 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -2 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding