Honingverbena soorten
Welke soorten honingverbena zijn er? Van honingverbena zijn geen bijzondere rassen of soorten bekend. Wie naar honingverbena zoekt kan deze ook vinden onder de naam Aztekenkruid, zoals honingverbena ook wel eens wordt genoemd. Honingverbena is officieel geen familie van citroenverbena, wat eigenlijk geen echte verbena is. De twee groeien wel onder dezelfde omstandigheden en op dezelfde kruidachtige wijze.
Honingverbena zaaien en planten
Wanneer kan je honingverbena zaaien?
Honingverbena zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot juni.
Honingverbena zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot mei.
Wanneer kan je honingverbena planten?
Honingverbena planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juli.
Honingverbena kan uitstekend in een relatief klein (circa twee liter) potje groeien in de vensterbank. Het nadeel van buiten zaaien is dat je dan minder lang blaadjes kunt plukken of zelfs de oogst het eerste jaar moet laten gaan.
Ondanks dat honingverbena of aztekenkruid makkelijk te zaaien is, wordt dit niet erg vaak gedaan. Meestal koopt men een voorgekweekt plantje. Je kunt het plantje dan buiten zetten vanaf half mei. Beter is om honingverbena ook dan in een pot te houden en niet in de volle grond te zetten. In de winter moet het plantje vaak binnenshuis overwinteren.
Kan je honingverbena stekken? Ja, je kunt honingverbena vermeerderen door kopstekken te nemen. Dit is de snelste manier om honingverbena te vermeerderen. De stekjes zet je dan het beste eerst even op water. Als de stekjes voldoende wortels hebben gemaakt kan je ze voorzichtig planten in een kweekpot met een goed grondmengsel.
Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 honingverbena planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 honingverbena planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Honingverbena standplaats en verzorgen
Hoe kweek je honingverbena/aztekenkruid? Honingverbena is qua verzorging vergelijkbaar met citroenverbena. Dit plantje staat goed bij veel zonlicht, maar kan door het versneld opdrogen van de grond beter in de halfschaduw staan. Zeker omdat dit plantje vrijwel altijd in een pot wordt gekweekt, omdat het makkelijker is om het op deze manier eventueel te overwinteren.
Honingverbena of aztekenkruid is niet ècht winterhard, maar overleeft de meeste zachte winters wel. Bij matige vorst kan je het plantje beter naar binnen halen. Bovengronds sterft het kruidje af en in het voorjaar loopt deze opnieuw uit, waarna deze vrij snel weer begint met bloeien.
Honingverbena combinatieteelt en wisselteelt
Honingverbena
Voor het kweken van honingverbena hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Honingverbena goede buren
Honingverbena heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Honingverbena slechte buren
Honingverbena heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Honingverbena water geven
Hoeveel water heeft honingverbena nodig? Tijdens een droge periode, zoals in de zomermaanden, geef je honingverbena dagelijks water. In een pot geef je water als de grond dreigt op te drogen. Zo lang het plantje niet drijfnat staat zit je eigenlijk altijd goed. Voel ook regelmatig onder de oppervlakte of de grond droog lijkt te zijn. Sla een waterbeurt over als de bodem nog vochtig is.
Honingverbena grondsoort en bodem
Welke grond heeft citroenverbena nodig? Honingverbena staat graag op een doorlaatbare bodem waarbij overtollig water makkelijk weg kan. Voorkom dat de grond lang nat blijft maar toch wel een beetje vochthoudend is. Bijvoorbeeld door vermiculiet of hydrokorrels in de potgrond te verwerken. Als je fijne (gefilterde) compost hebt kan je dit in de potgrond verwerken.
pH
Honingverbena tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Honingverbena bemesten
Moet je honingverbena of aztekenkruid bemesten? Honingverbena staat graag op een voedzame grond. Je kunt daarom regelmatig een gebalanceerde en redelijk sterke meststof te geven. Ook meststoffen voor (geurende) kruiden werken goed.
Voor het bemesten van honingverbena adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 12-12-12 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Honingverbena bloei en bestuiven
Wanneer bloeit honingverbena? Honingverbena bloeit doorgaans van mei tot oktober.
Moet je honingverbena bestuiven? Nee, voor de oogst van het blad of de bloemetjes is bestuiven niet nodig. Bovendien is honingverbena goed zelfbestuivend en heb je slechts één plant nodig om de bloemetjes te bestuiven. Dit gebeurd onder andere door wind, trillingen en (kleine) insecten. De bloemetjes hebben een zoete geur. Bestuiving is alleen belangrijk als je zaden wilt kunnen oogsten om te zaaien.
Wanneer honingverbena oogsten
Wanneer kan je honingverbena oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot november.
Gedurende (bijna) de hele groei van de plant kan je het blad plukken. Zorg wel dat er genoeg blad blijft zitten aan het plantje. Ook "snoeiafval" kan je beschouwen als oogst. Aan het einde van het jaar verliest honingverbena de blaadjes en bij vorst sterft deze ook bovengronds af.
Ook de bloemetjes van honingverbena kan je plukken om te gebruiken. Zo wel gedroogd als vers kan je de bloemetjes gebruiken. Wanneer deze bijna zijn uitgebloeid zijn ze heel makkelijk tussen twee vingertoppen te verpulveren.
Honingverbena gebruiken en bewaren
Waarvoor gebruik je honingverbena? Honingverbena -zo wel het blad als de bloem- wordt meestal gedroogd voor gebruik. Je kunt er thee van zetten. Vaak wordt honingverbena als zoetstof gebruikt.
Honingverbena houdbaarheid
Hoelang kan je honingverbena bewaren? Honingverbena wordt altijd eerst gedroogd en blijft dan nog ten minste een jaar houdbaar. Dan wel in een goed gesloten potje of bakje natuurlijk. Gedroogde honingverbena kan zelfs zoeter gaan smaken en is dan zelfs beter geschikt als zoetstof dan verse (ongedroogde) blaadjes of bloemetjes.
Honingverbena snoeien
Wanneer kan je honingverbena snoeien? Doorgaans doe je dit van maart tot april.
Wanneer moet je honingverbena snoeien? Je snoeit honingverbena of aztekenkruid rond het vroege voorjaar, tussen februari en maart. Honingverbena snoei je dan tot 20 centimeter boven de grond terug, als de plant deze grootte heeft gehaald. Nieuwe groei wordt van onderen gestimuleerd.
Snoeien heeft als bijkomend voordeel dat het plantje weelderiger zal groeien. Als je takjes direct boven twee blaadjes afknipt, zullen zich bijna altijd twee nieuwe takjes ontwikkelen vanuit de bladoksels.
Honingverbena ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij honingverbena? Het kruid honingverbena is goed bestand tegen schimmels, infecties en plagen. Je zult dus bijna geen van deze aandoeningen tegenkomen bij honingverbena. Wel kan een tekort aan voeding in de bodem zorgen voor slechte groei en bladverkleuring. Dit komt vaak voor omdat dit kruid in potten wordt gehouden, waar voedingsstoffen snel uitspoelen na het water geven.