Honingverbena

Phyla dulcis

Minimale plantafstand (cm): 25
Minimale worteldiepte (cm): 30

 

volle zon
licht vochtig
lichte grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender honingverbena

Variëteiten

Van honingverbena zijn geen bijzondere rassen of soorten bekend. Wie naar honingverbena zoekt kan deze ook vinden onder de naam "aztekenkruid", zoals honingverbena ook wel eens wordt genoemd.

Vermeerderen

Honingverbena wordt weinig gezaaid, terwijl dit eigenlijk best makkelijk kan. Als je niet van plan bent om het plantje te overwinteren dan kan je beter stekjes van de plant nemen (of een plant aanschaffen). Voor de plant groot genoeg is om er zo nu en dan van te kunnen oogsten kan het namelijk een lang seizoen duren. Dat is als je aztekenkruid (honingverbena) vanuit zaadjes opkweekt. Je kunt ook kopstekken nemen van de plant als een kennis bijvoorbeeld al een plant heeft staan, dat is minstens zo makkelijk, ook leuk om te doen en gaat vaak iets sneller. Meestal koopt men gewoon een plantje om dit vervolgens zelf thuis verder te verzorgen. Dan kan je vaak al bijna direct gaan oogsten. Wil je de zaden ontkiemen? Dan kan je daar al vroeg in het jaar mee beginnen, binnenshuis in de vensterbank. De zaden ontkiemen tamelijk traag, binnen 2-4 weken is dat meestal. Rond half mei pas kan het plantje naar buiten, omdat het eerder nog niet warm genoeg is en de kans op vorst aanwezig is.

Verzorging

Basis
Honingverbena wordt ook wel aztekenkruid genoemd. Aztekenkruid, of honingverbena, is beslist niet winterhard. Je zal het plantje dus gedurende de winter binnen moeten overwinteren. Honingverbena staat het beste op een plekje in de zon, warm en beschut. Rond oktober, uiterlijk begin november, kan je het plantje beter naar binnen halen in verband met het naderende herfst en winterweer. Het is daarom het makkelijkste om honingverbena in een pot te kweken. Het plantje maakt leuke, ronde bloemetjes. Naarmate de plant ouder en ouder wordt maakt deze steeds meer cilindervormige en langwerpigere bloemetjes. Deze bloemetjes ruiken heel licht zoet.

Bodem
Honingverbena groeit het beste op een goed doorlaatbare, luchtige bodem. Je kunt de bodem luchtiger maken met flink wat brekerzand, maar ook het mengen van vermiculiet door de potgrond draagt goed bij aan het behouden van de luchtige structuur die nodig is. In een pot is het niet handig om compost toe te voegen, maar als je fijne compost hebt kan je dit wel doen. Ook dit draagt bij aan de structuur.

Voeding
Honingverbena heeft baat bij genoeg extra voeding. Je kunt hiervoor een speciale meststof voor kruiden gebruiken, maar vaak is een algemene organische meststof voor de moestuin ook voldoende.

Snoeien
Je snoeit honingverbena (of aztekenkruid) rond het vroege voorjaar tot 20 centimeter boven de grond terug. Nieuwe groei wordt van onderen gestimuleerd. Knip de takjes dan tussen 2 ogen terug, zodat vanuit de groeipunten nieuwe takjes zullen ontstaan.

keukenplanten aztekenkruid honingverbena snoeitabel

Aztekenkruid/Honingverbena snoeitabel

Oogsten

Het blad van honingverbena wordt geoogst. Dit kan het hele jaar door, zo lang de plant groeit, maar laat dan wel voldoende blad zitten zodat de plant verder kan groeien. Je kunt ook oogsten wanneer je de plant gaat snoeien, dat is makkelijker. Aan het einde van het jaar zal de plant het blad verliezen en dan kun je de blaadjes allemaal plukken. Ook de bloemetjes kun je oogsten.

Gebruiken

Honingverbena wordt goed gedroogd voor gebruik. Je kunt er thee van zetten en door de zoete smaak van honingverbena wordt de thee ook zoeter. Het plantje zal eerder worden gebruikt als zoetmaker dan op een andere manier. Ook de bloemetjes worden hiervoor gebruikt. Deze smaken ook zoet en zijn heel erg geschikt om thee van te zetten nadat deze goed zijn gedroogd. Je kunt ze daarna zo verpulveren.

Bewaren

Honingverbena wordt bijna altijd eerst gedroogd en blijft dan nog makkelijk ten minste een jaar goed. Dan wel in een goed gesloten potje of bakje. Gedroogde honingverbena kan zelfs zoeter gaan smaken en is dan beter geschikt als zoetstof dan verse blaadjes.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Citroenverbena

Citroenverbena

In één oogopslag alle behoeften van citroenverbena! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bonenkruid

Bonenkruid

In één oogopslag alle behoeften van bonenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bernagie

Bernagie

In één oogopslag alle behoeften van komkommerkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroenmelisse

Citroenmelisse

In één oogopslag alle behoeften van citroenmelisse! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroengras

Citroengras

In één oogopslag alle behoeften van citroengras! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Dragon

Dragon

In één oogopslag alle behoeften van dragon! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding