plant banner

Plantenlijst laden...

Kappertjes
Capparis spinosa

°C11
°C20
CM40
P9
CM1
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kasteelt
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks

Kappertjes kweken

Kappertjes soorten

Welke soorten kappertjes zijn er? Kappertjes zijn er vooral in verschillende groottes. Daar zijn ook aparte namen voor. Van klein naar groot heten de kappertjes: nonpareilles (c.a. 5-7 mm), surfines, capucines, capotes, fines, grosses en hors calibre (tot c.a. 14mm groot).

De vruchtjes die na de bloei verschijnen worden kappertjesbessen of kapperappeltjes genoemd en zijn ook eetbaar. De kappertjesplant, of eigenlijk kappertjesstruik, is een meerjarige plant uit het Middellandse Zeegebied.

Kappertjes zaaien en planten

Wanneer kan je kappertjes zaaien Kappertjes kan je direct buiten zaaien van mei tot juni. Kappertjes kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om kappertjes te ontkiemen is boven de 20℃.

Hoe zaai je kappertjes? Je kunt kappertjes binnen voorzaaien. Je hoeft niet veel te zaaien, want uit één zaadje kan een flinke struik komen. Zaai kappertjes direct in de bestemde pot of bak, of zaai voor in ruime kweekpotjes van bijvoorbeeld P7 (7x7 cm) of P9 (9x9 cm) formaat.

Je kunt kappertjes ook later direct in een kweekkas zaaien, rond eind april of begin mei, wanneer de kweekkas goed opwarmt onder het voorjaarszonnetje. Of zaai kappertjes buiten vanaf half mei, maar verwacht dan niet het zelfde jaar nog een oogst.

Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 7 kappertjes planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 kappertjes planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kappertjes verzorgen/standplaats

Hoe kweek je kappertjes? De kappertjesplant is een meerjarige struik die vrij groot kan worden. De van oorsprong mediterrane kappetjesplant heeft genoeg warmte nodig en kan ook in een kweekkas worden gehouden.

Een kappertjesplant, of eigenlijk struik, zet je bij voorkeur in een ruime pot. De oorspronkelijk mediterrane kappertjesplant is namelijk niet winterhard. Wel is de plant wintergroen als je deze op tijd naar binnen haalt. Bij zachte winters kunnen kappertjes in een kas blijven staan, maar veiliger is om deze naar binnen te halen in de winter.

Je kunt het beste kappertjes kweken in de halfschaduw. Hoewel de plant erg van veel warmte en zonlicht houdt, gaan de bloemen eerder open staan als er veel zon op schijnt. De kappertjes die je oogst zijn ongeopende bloemknoppen. In de halfschaduw zullen de bloemknopjes iets trager openen.

Kappertjes goede en slechte buren

Kappertjes wisselteelt
Voor het kweken van kappertjes hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Kappertjes goede buren
Kappertjes heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Kappertjes slechte buren
Kappertjes heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Kappertjes water geven

Hoeveel water moet je kappertjes geven? De kappertjesplant staat graag vrij droog. Veel water heeft de struik dus niet nodig. Dit maakt de teelt in potten ook vrij eenvoudig, zelfs wanneer de struik met pot in de zon staat. Geef alleen water als de bodem volledig is opgedroogd.

Kappertjes grondsoort

Welke grond hebben kappertjes nodig? Kappertjes kweken lukt beter op een droge, zanderige en schrale bodem. Belangrijk is dat de grond een goede afwatering heeft. Overtollig water moet makkelijk weg kunnen. Leg kiezelsteentjes of hydrokorrels onderin potten en bakken, zodat water hier makkelijk uit kan stromen.

pH
7.0
8.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Kappertjes bemesten

Moet je kappertjes bemesten? Deze meerjarige struik staat vaak een langere tijd op dezelfde grond. Meestal ook nog in potten waar bij iedere waterbeurt voedingsstoffen uitspoelen. Dat maakt doorgaans niet zo veel uit, je hoeft niet vaak te bemesten. Het is wel verstandig om dit af en toe te doen.

Geef kappertjes bij voorkeur een fosfaatmeststof om de aanmaak en ontwikkeling van (bloem)knoppen te bevorderen. Wees terughoudend met stikstof maar geef wel wat kalium om de weerstand te verhogen van deze niet-inheemse soort.

Welke meststof gebruik je voor kappertjes? De beste meststof voor het kweken van kappertjes heeft bij benadering een NPK samenstelling van 6-12-8.

N6
P12
K8

Wat is NPK?

Kappertjes bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kappertjes? Kappertjes bloeit doorgaans van mei tot september.

Moet je kappertjes bestuiven? Nee, van kappertjes worden de ongeopende bloemknoppen gebruikt. Best zonde eigenlijk, want de kappertjesplant kan schitterend bloeien. Laat daarom voor de sierwaarde eens wat kappertjes zitten, vooral kappertjes waar veel zon op schijnt, en laat deze tot bloei komen!

Voor de zaadteelt kan je kappertjes natuurlijk wel laten bloeien. De bloemen gaan sneller open bij meer zonlicht. Zet de struik in de volle zon om deze volledig tot bloei te laten komen met de ongeopende knopjes die er nog aan zitten. De kappertjesplant bloeit de hele zomer door.

De kappertjesplant maakt prachtige bloemen. De plant is éénhuizig en de bloemen zijn tweeslachtig. Dat houdt in dat je aan één plant voldoende hebt voor de bestuiving, en dat de kappertjesplant in principe zelfbestuivend is. Wel krijgt de plant hulp van insecten bij de bestuiving.

Wanneer kappertjes oogsten

Wanneer kan je kappertjes oogsten? Kappertjes oogst je doorgaans van mei tot oktober.

Hoe oogst je kappertjes? Kappertjes zijn de ongeopende bloemknoppen. Wanneer je deze ziet kan je ze van de plant plukken. Wacht daar niet te lang mee, want de bloemknopjes kunnen snel tot bloei komen. Dat is overigens geen ramp, want de bloemen zijn prachtig en ook ná de bloei valt er nog iets te oogsten...

Na de bloei van de kappertjesplant kan je de bloemknoppen niet meer oogsten. Wel maakt de plant nog vruchtjes na de bloei. Dit worden kappertjesbessen of kapperappeltjes genoemd en ook deze kan je plukken om in de keuken te gebruiken.

Naast de vruchtjes kan je overigens ook de blaadjes van de kappertjesplant eten. Deze kan je gedurende de hele groei van de plant blijven plukken. Je plukt van een grote struik niet snel te veel, maar van een klein en jong plantje pluk je liever niet te veel blaadjes. Zo houdt dit plantje genoeg over om verder te groeien.

Ook de wortels van de kappertjesplant of kappertjesstruik zijn te gebruiken in de keuken. Dit wordt alleen niet vaak gedaan omdat de hele struik dan direct dood is. Zonde, want de struik is meerjarig en je kunt er nog vele jaren plezier van hebben!

Kappertjes gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je kappertjes? Kappertjes worden nooit direct van de plant gebruikt in de keuken. Je zult ze eerst moeten inmaken in zuur of zout. Dit geldt ook voor de vruchtjes (kappertjesbessen of kapperappeltjes) die je eventueel nog kunt plukken na de bloei van de kappertjesplant.

Naast de ongeopende bloemknoppen en kappertjesbessen of kapperappeltjes, kan je ook de blaadjes gebruiken in de keuken. Deze worden doorgaans in olijfolie gebakken met knoflook.

Hoelang kan je kappertjes bewaren? Ingemaakte kappertjes èn ingemaakte kappertjesbessen kan je in een gesloten en vacuüm getrokken potje bewaren. Beiden blijven dan nog ten minste een jaar goed, of eigenlijk nog veel langer. Geopend bewaar je ze het beste in de koelkast tot anderhalve maand.

Wanneer kappertjes snoeien

Kappertjes snoei je doorgaans van augustus tot september.

Moet je kappertjes snoeien? Doorgaans is snoeien niet nodig, maar om deze te overwinteren of in vorm te houden kan je de struik alsnog snoeien. De kappertjesplant kan je het beste in de zomer snoeien, nadat deze is uitgebloeid en zo ver als je denkt dat nodig is.

De kappertjesplant of kappertjesstruik maakt bloemknopjes op het eerstejaars hout. Snoeien heeft dus geen invloed op het al dan niet bloeien van de struik of het behalen van een hogere opbrengst. In het voorjaar ontstaan er nieuwe, jonge scheuten aan oudere takken, waarop vervolgens de bloemknoppen verschijnen.

Kappertjes ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kappertjes? De kappertjesplant of kappertjesstruik is erg goed bestand tegen ziektes en plagen. De voorwaarde is dan wel dat je niet te veel water geeft. Bij zeer vochtig weer of overmatig water geven kunnen de wortels gaan rotten, wat (gedeeltelijk) afsterven tot gevolg kan hebben.

Kappertjes plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (voor)zaaien mei - juni
Kweekkas (uit)planten april - juni
Buiten (uit)planten mei - juli
Oogsten mei - oktober
Snoeien augustus - september
Bloeitijd mei - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 6-12-8
Zuurtegraad (pH) 7.0 - 8.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 3 - 7 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 20 ℃
Min. veilige temperatuur 11 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Geen wisselteelt

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde
Atriplex hortensis

6°C

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn
Cuminum cyminum

10°C

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

footer wave afbeelding