plant banner

Laurier
Laurus nobilis - Lauraceae
Uitplanten kweken en oogsten

°C2
CM40
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaar planten
najaar planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Laurier planten, je eigen laurier kweken en laurier overwinteren

Laurier draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Laurus nobilis en is een lid van de laurierfamilie, ook wel lauraceae.

Samenvatting

De laurier plant is een struikje of kleine boom, ook wel echte laurier of keukenlaurier genoemd. Niet te verwarren met andere (giftige) planten die ook laurier worden genoemd. Echte laurier of keukenlaurier is niet heel winterhard, maar over het algemeen is zelf laurier kweken niet heel moeilijk.

Je kunt zelf laurier kweken door een struikje of boompje te planten. Laurier planten we in het voorjaar of in het najaar, in elk geval als het niet vriest en ook niet gaat vriezen. Zet laurier altijd op een goed gedraineerde grond. Vochthoudende grondsoorten zijn helemaal niet geschikt voor laurier..

Laurier kweken we in potten of bakken of in de vollegrond, maar altijd in de volle zon. Af en toe en niet te veel water geven. Ook niet te sterk bemesten. Goed beschermen tegen vorst, zeker als het veel heeft geregend. Laurier in pot bij regen onder een afdakje zetten en bij vorst naar binnen halen en zo je laurier overwinteren.

Eigenlijk is laurier zaaien niet gebruikelijk. Dit is lastig maar duurt bovendien erg lang. Laurier oogsten we door blaadjes te plukken in de zomer.

Laurier soorten

Welke soorten laurier zijn er? De enige laurier die in de keuken kan worden gebruikt is de 'Laurus nobilis'. Deze wordt ook wel de gewone laurier of keukenlaurier genoemd. Alle andere soorten laurier zijn geen èchte laurier of zijn zelfs giftig.

De niet-eetbare lauriersoorten worden ook wel laurierkers genoemd en dragen de Latijnse naam 'Prunus laurocerasus'. Dat zijn de lauriersoorten die voor de sier worden aangeplant in tuinen of tot heg worden gemaakt. Als keukenplant gebruik je dus alléén de gewone laurier.

Laurier zaaien en planten


Wanneer kan je laurier planten?
Laurier planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot april en van oktober tot november.

laurier zaden zaadjes zaad keukenplanten

Wanneer plant je laurier? In het vroege voorjaar kan je laurier aanplanten. Het beste doe je dit in een pot, zodat je de plant in de winter ook weer naar binnen kunt halen. Je kunt laurier ook in het najaar aanplanten, maar houd rekening met vroege vorst.

Kan je ook laurier zaaien? Het opkweken uit zaden is niet heel gebruikelijk. Het duurt een aantal jaren voor je een mooi struikje hebt waar je van kunt oogsten. Daarnaast zijn het niet de snelste kiemers. Enkele maanden is meer de regel dan een uitzondering.

De zaden zijn harde pitten die in de vruchten van de Laurus nobilis (echte laurier) zitten. Deze pitten kan je het beste eerst voorzichtig schuren tot de witte binnenkant een klein beetje zichtbaar is. Vervolgens leg je de zaden in fijn zand en maakt dit goed vochtig.

Na enkele maanden op z'n vroegst ontkiemen de zaden. Soms heb je geluk en is dit al eerder. De zaden die het eerste kiemen kan je vervolgens in een potje aarde doen en verder laten groeien.

Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 5 laurier planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 laurier planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Laurier standplaats en verzorgen

Hoe kweek je laurier? Let goed op dat je echte laurier hebt staan. Andere soorten laurier kunnen namelijk giftig zijn en worden bijvoorbeeld gebruikt als sierhaag. Echte laurier kan je in een pot kweken op een warme en zonnige plek, in de volle zon.

Laurier is van oorsprong mediterraan. Bij hevige regenval zet je laurier (mits in pot) liever even onder een afdakje. Bij vorst haal je de plant liever naar binnen, want echt goed winterhard is deze niet.

Laurier is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 2℃.

Laurier combinatieteelt en wisselteelt

Laurier
Voor het kweken van laurier hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Laurier goede buren
Laurier heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Laurier slechte buren
Laurier heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Laurier water geven

Hoeveel water geef je laurier? Laurier staat graag op een droge grond. Als het langdurig droog blijft geef je wat extra water. Laurier wordt meestal in een pot gehouden. Potten en bakken drogen sneller uit en geef je vaker water.

Laurier grondsoort en bodem

Welke grond heeft laurier nodig? Zorg voor een goed gedraineerde bodem, waarin overtollig water makkelijk weg kan stromen. De grond droogt bij voorkeur snel op. Een zanderige grondsoort werkt hierdoor het beste.

pH

4.5
8.5

Laurier tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Laurier bemesten

Moet je laurier bemesten? Hoewel laurier graag op een arme grond staat, kan deze natuurlijk niet helemaal zonder voeding. Je hoeft dus niet vaak te bemesten, maar doe dit af en toe wel! Geef dan bij voorkeur een zeer lichte meststof met meer kalium en een groter deel stikstof.

N4
P2
K3

Voor het bemesten van laurier adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 4-2-3 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Laurier bloei en bestuiven

Wanneer bloeit laurier? Laurier bloeit doorgaans van mei tot juli.

Laurier bloeit bijna nooit, want ons klimaat is gewoon niet geschikt voor deze plant om zo ver te komen. Als laurier al bloeit, dan zal dit in ieder geval in de (vroege) zomer zijn.

Wanneer laurier oogsten

Wanneer kan je laurier oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot september.

Hoe oogst je laurier? Je kunt de blaadjes van de plant plukken, dan wel in beperkte mate. Oogsten doe je liever in de ochtend, omdat de verse blaadjes dan het sterkst aromatisch zijn.

Oogst niet van een erg jong of klein plantje, deze hebben het blad nog nodig. Pluk ook nooit te veel, de plant moet genoeg blad overhouden om verder te groeien. Het beste is om laurier pas in het tweede jaar na aanplant te oogsten. Het plantje moet goed aanslaan en wat kunnen groeien voor je de blaadjes plukt.

Laurier gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je laurier? Je kunt laurier vers gebruiken, maar ook de gedroogde blaadjes kunnen bijvoorbeeld door diverse soepen worden gebruikt om extra smaak toe te voegen aan de soep. Ook in zuurkool en diverse andere gerechten wordt laurier vaak gebruikt.

Je hebt er helemaal niet veel van nodig, de aroma's kunnen al snel gaan overheersen. Voeg daarom niet meer dan één of twee blaadjes toe aan een gemiddeld gerecht.

Laurier houdbaarheid

Hoelang kan je laurier bewaren? Als je een voorraadje laurier wilt of je hebt verse blaadjes gekregen of elders geplukt, dan wil je natuurlijk dat dit lang goed blijft. Laurier wordt eigenlijk altijd gedroogd. Zo blijft laurier nog ten minste een jaar goed. Er kan dan weinig mee gebeuren.

Laurier snoeien

Wanneer kan je laurier snoeien? Doorgaans doe je dit van november tot maart.

Wanneer snoei je laurier? Beperk de snoei van laurier, want laurier groeit niet zo snel als veel andere kruiden. Door laurier kort bij de hoofdtakken af te snoeien maak je de plant compacter. Met name in kleinere potten kan dit handig zijn. Snoei laurier alleen in de rustperiode (najaar/winter).

Laurier ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij laurier? Laurier kan eens last krijgen van luizen, zoals de schildluis. Aantasting maakt de bladeren vies en plakkerig. Je kunt ze dan niet meer gebruiken in de keuken.

Laurier kweken informatie

Naam en familie
Naam Laurier
Familie Laurierfamilie
Wetenschappelijke naam Laurus nobilis
Familie (wetenschappelijk) Lauraceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten maart - april
oktober - november
Oogsten juni - september
Snoeien november - maart
Bloeitijd mei - juli
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 40CM
Regelafstand 60CM
Per strekkende meter (M) 2-3 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 3-5 planten (veld)
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 4-2-3
Zuurtegraad bodem pH 4.5-8.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot 2
Wintergroen Wintergroen
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 40CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Struik

Nieuwe planten...