plant banner

Laurier
Laurus nobilis

plant icon
Laurier
Laurus nobilis
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

0

40CM

40CM
pH
4.5 - 8.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Laurier kweken

Laurier verzorgen

Laurier (keukenlaurier) staat graag op een warme plek in de tuin en in de volle zon. Oorspronkelijk komt het plantje uit Mediterrane streken. Je kunt je dus goed voorstellen wat voor omstandigheden je laurier zou moeten geven om de plant goed te laten groeien. Het beste kweek je laurier in een pot, zodat je de plant eventueel makkelijk kunt verplaatsen als dat nodig is. Bijvoorbeeld naar een afdakje bij regen, of naar binnen bij vorst. Dit laatste is overigens niet vereist maar wel sterk aan te raden. Laurier kan wat kou verdragen, maar is eigenlijk niet zo heel winterhard.

Laurier zaaien en planten

Keukenlaurier (Laurus nobilis) wordt niet vaak uit zaden opgekweekt. Meestal wordt de plant gestekt, wat overigens redelijk makkelijk gaat als je een grote en gezonde plant hebt staan. Vaak wordt van laurier een hele plant gekocht, maar die plant je dan het beste wel in een pot. Die kan je namelijk naar binnen halen, want laurier is niet erg winterhard. Strenge vorst is vaak einde verhaal.

Per vierkante meter kan je ongeveer 5 tot 8 laurier planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 3 laurier planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Laurier grondsoort

Laurier staat graag op een tamelijk droge en zanderige bodem. Zorg dus voor een goede afwatering zodat het plantje niet te nat zal staan, ook niet tijdens (hevige) regenval. Juist dan moet de grond ook snel weer op kunnen drogen. Laurier zet je mede daarom bij voorkeur in een pot, welke je makkelijk naar binnen kan halen bij kou en regen, mocht dat nodig zijn.

pH-waarde (zuurtegraad):
4.5
8.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Laurier bemesten

Laurier staat sterk op een tamelijk arme grond, maar kan ook niet hélemaal zonder voeding. Geef daarom een organische meststof voor moes- en kruidentuin of voor (geurende) kruiden specefiek. Dit geeft het plantje mooie, aromatische en geurende blaadjes. Wees op je hoede voor overbemesting, daar is laurier gevoelig voor. Ook het gebruik van kunstmest is sterk af te raden, omdat dit al snel te sterk is.

Welke meststof gebruik je voor laurier? De beste meststof voor het kweken van laurier heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer laurier oogsten

Wanneer kan je laurier oogsten? Laurier oogst je doorgaans van juni tot september.

Laurier oogsten is zo simpel als het plukken van de blaadjes. Houd er wel rekening mee dat je beter niet van een heel jong plantje kunt plukken, die heeft het blad nog nodig om verder te groeien. Laurier oogst je het beste in het tweede jaar na aankoop/aanplant, dus niet direct in het eerste jaar al. Gedurende de zomer is het beste moment om laurier te plukken en bij voorkeur in de ochtend, omdat de blaadjes dan het meest aromatisch zijn.

Laurier gebruiken en bewaren

Je kunt laurier vers gebruiken, maar ook de gedroogde blaadjes kunnen bijvoorbeeld door diverse soepen worden gebruikt om extra smaak toe te voegen aan de soep. Je hebt er helemaal niet veel van nodig, de aroma's kunnen al snel gaan overheersen.

Als je een voorraadje laurier wilt aanlegen, of je hebt verse laurierblaadjes gekregen of elders geplukt, dan wil je natuurlijk dat dit lang goed blijft. Laurier wordt eigenlijk altijd gedroogd. Zo koop je het ook in de winkel, in potjes, als gedroogde laurierblaadjes. Gedroogd blijft laurier nog ten minste een jaar goed, het kan dan immers niet snel meer bederven.

Laurier soorten

De enige echte laurier die in de keuken kan worden gebruikt is de 'Laurus nobilis', en deze wordt ook wel de gewone laurier genoemd. Zelf noem ik het om die reden ook wel keukenlaurier. Wees je ervan bewust dat alle andere lauriersoorten géén echte laurier zijn, en dat deze zelfs giftig zijn. De niet-eetbare lauriersoorten worden ook wel laurierkers genoemd en dragen de Latijnse naam 'Prunus laurocerasus'. Dat zijn de lauriersoorten die voor de sier worden aangeplant in tuinen of tot heg worden gemaakt. Als keukenplant gebruik je dus alléén de gewone laurier.

Laurier teeltwijzen

Voor het kweken van laurier hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Laurier heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Laurier heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Laurier plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten maart - april
oktober - november
Oogsten juni - september
Snoeien november - maart
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte droog
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 4.5 - 8.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 2 - 3 planten
Per m² / veld 5 - 8 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding