Dragon

Artemisia dracunculus

Minimale plantafstand (cm): 45
Minimale worteldiepte (cm): 45

Zaadje tot oogst:

keukenplanten dragon zaailingen

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender dragon

Variëteiten

De meest bekende soorten dragon zijn de Franse en Russische dragon, maar er is ook nog een Mexicaanse dragon. Franse dragon is verreweg het meest gebruikte soort en heeft een aromatisch, anijs- en peperachtige smaak. Russische dragon heeft een iets minder sterke smaak en aroma's en is hierdoor meestal iets "veiliger" om te gebruiken. De smaak hiervan zal minder snel overheersen in een gerecht.

Vermeerderen

Dragon is prima te ontkiemen van zaden, maar het is ook mogelijk om de plant te stekken of deze te kopen bij tuincentra. De zaden kiemen het beste bij temperaturen net boven de 15 graden celcius. Bij het opkweken uit zaden duurt het mogelijk wat langer voor de plant klaar is om te worden geoogst. Als je dragon gaat (uit)planten, doe dit dan bij voorkeur na half mei, of iets eerder.

Verzorging

Basis

Dragon is een vaste (meerjarige) plant en staat graag een beetje beschut en beschermd tegen de wind. Op een plekje in de volle zon groeit dragon het beste. Dat komt doordat het plantje oorspronkelijk uit zuidelijk gelegen gebieden komt, en deze dus veel behoefte heeft aan zon en warmte.

Bodem

Voor het kweken van dragon is het belangrijk dat je een voedzame bodem hebt; Doorlaatbaar en humusrijk is ook erg belangrijk. Daar kan je voor zorgen door het toevoegen van extra veel compost en organisch materiaal aan de bodem. Het toevoegen van lavameel zorgt naast voor extra voeding ook voor een verbeterde bodemstructuur.

Voeding

De voeding voor dragon moet rijk zijn aan stikstof. Je kunt hiervoor een stikstof meststof gebruiken, zoals bloedmeel, wat rijk is aan stikstof. Je kunt tevens een iets algemenere organische meststof ter aanvulling van de andere voedingsstoffen geven.

Snoeien

Voor de winter snoei je dragon terug tot ongeveer 10 centimeter boven de grond. De overgebleven stengels beschermen de plant nog een beetje tegen vorst, de rest groeit volgend jaar opnieuw aan.

keukenplanten dragon snoeitabel

Dragon snoeitabel

Oogsten

Bij dragon worden de blaadjes geoogst. Dit doe je het beste voor de plant gaat bloeien omdat de smaak in de bloeifase wat achteruit gaat. Je kunt dragon heel goed drogen of invriezen.

Gebruiken

Hoewel je dragon goed kunt invriezen of drogen blijft het blad vers toch het lekkerste. Gebruik het liever niet te veel. Het kan geen kwaad verder maar de smaak kan al snel gaan overheersen.

Bewaren

Dragon blijft het beste vers wanneer je het takje met blaadjes in een glas water zet. Dan kan je het tot maximaal een week bewaren, anders enkele dagen. Dragon kan je ook goed invriezen en dan blijft het tot een jaar houdbaar.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Kervel

Kervel

In één oogopslag alle behoeften van kervel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Munt

Munt

In één oogopslag alle behoeften van munt, pepermunt of Marokkaanse munt! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog vee

Lees meer  

Citroenmelisse

Citroenmelisse

In één oogopslag alle behoeften van citroenmelisse! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavas

Lavas

In één oogopslag alle behoeften van lavas! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bernagie

Bernagie

In één oogopslag alle behoeften van komkommerkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bonenkruid

Bonenkruid

In één oogopslag alle behoeften van bonenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Dille

Dille

In één oogopslag alle behoeften van dille! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Veenbes

Veenbes

In één oogopslag alle behoeften van de cranberry! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding