Tijm

Thymus vulgaris

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 20

Zaadje tot oogst:

keukenplanten tijm zaailingen keukenplanten tijm eerste blad keukenplanten tijm klein struikje

 

volle zon
droge grond
lichte grondsoorten
matig winterhard
keukenplanten zaaikalender tijm

Variëteiten

Er zijn verschillende soorten tijm. Wintertijm is de meest winterharde soort, een soort dat zelfs zeer strenge vorst kan overleven. Ook zijn er nog andere soorten tijm die misschien iets minder winterhard zijn, maar weer andere eigenschappen hebben. Enkele voorbeelden zijn kleine tijm, grote tijm, kruiptijp, echte tijm en citroentijm. Kruiptijm groeit iets sneller en kan over kleine stukken de bodem snel bedekken. Het soort blijft laag en "kruipt" over stukken grond heen, maar maakt overigens ook schitterende bloemen. Als je een klein veldje tijm hebt staan kan het zomaar dat het hele veldje paars gekleurd wordt (of wit, lila, een vergelijkbare kleur). Citroentijm heeft een bijzondere citrusgeur, van waar het plantje ook de naam heeft gekregen, en maakt lichter groen gekleurd blad. Vaak heeft het blad nog lichter groene randjes.

Vermeerderen

Tijm kan je in het voorjaar zaaien, direct in potjes en in zanderige, tamelijk droge grond. Doe dit dan wel binnenshuis wanneer het buiten nog wat koeler is, dat lukt het beste. Tijm kan een snelle kiemer zijn onder de juiste omstandigheden, maar het plantje zelf groeit meestal niet héél snel. In het voorjaar kan tijm buiten en zelfs in de volle grond worden geplant. Afhankelijk van hoe winterhard het soort tijm is dat je hebt geplant, heeft tijm meestal geen bescherming nodig. Zeker wintertijm niet. Tijm kan ook worden gestekt. Dit lukt het beste door afleggers te maken of door wortelstekken te nemen.

Verzorging

Basis

De meeste soorten tijm zijn matig winterhard en kunnen veel hebben. Een plekje in de volle zon heeft tijm erg nodig, op plekken met meer schaduw krijgt het plantje niet alleen te weinig licht. Stel dat je het plantje aan de schaduwzijde van het huis zet, dan wordt het hier ook al heel snel veel te koud gedurende de winter. Altijd in de volle zon dus, op een warm plekje in de tuin!

Bodem

Tijm groeit graag op een arme zandgrond. Luchtig, goed doorlaatbaar en droog is waar het plantje erg van houd. Een goede afwatering is daarbij dus erg belangrijk. Op dikkere grondsoorten kan je beter extra veel brekerzand mengen om de grond beter doorlaatbaarder en luchtiger te maken. Het toevoegen van wat brekerzand is ook aan te raden op andere grondsoorten die maar weinig zand bevatten.

Tijm blijft een aardig klein struikje. Dat is dus handig als je het plantje liever in een pot wilt houden, waar tijm dan ook extra geschikt voor is omdat de grond in een pot sneller opdroogt. Bij het kweken in een pot heb je meestal meer controle over de bodem. Kies er dan voor om de pot onderin te voorzien van een dikke laag hydrokorrels, steentjes of iets anders dat water doorlaat. Zo raken de gaten in de pot niet verstopt met grond en kan overtollig water makkelijk en snel weg uit de pot. Zorg óók in een pot voor een mengsel met veel zand.

Voeding

Veel voeding heeft tijm niet nodig. Is je iets opgevallen aan het plantje, zoals geel kleurende blaadjes of iets anders? Dan ligt de oorzaak vrijwel altijd bij een verkeerde omgeving. Mogelijk is de plek te warm, maar dat is niet heel waarschijnlijk. Er is een grote kans dat de plek gewoon te koud is. Mogelijk komt er te weinig licht, maar vaak is ook een te vochtige of zelfs natte bodem de grote boosdoener. Als de omgeving naar eigen weten gewoon naar wens is maar tijm nog steeds kwaaltjes vertoont, dan zou je eens kunnen denken aan voeding. Dan wel een specifiek soort plantenvoeding, zoals Culvita Lavendel. Dit soort voeding is erg geschikt voor geurende kruiden die op droge en arme grond staan. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, salie of rozemarijn, maar dus ook tijm.

Snoeien

Hoewel tijm een klein struikje is (en blijft) kan het voorkomen dat je het plantje ergens een keertje terug moet snoeien. Wat de reden hiervoor ook is, snoei vooral niet tijdens de winter. Het niet inheemse struikje kan snoeiwonden slecht herstellen bij winters weer. Snoei dan ook zeker niet wanneer er alsnog vorst wordt verwacht of als het vriest. Het beste moment om tijm te snoeien is direct na de bloei in de zomer. Je snoeit vooral om het struikje een beetje in vorm te houden. Verwijder geen verhoute takjes en snoei alléén het groen een klein stukje terug. Het verwijderen van verhoute takjes zorgt voor kale en lege plekken in het struikje, die waarschijnlijk nooit meer dicht zullen groeien. Bedenk je bij het snoeien ook dat tijm een trage groeier is. Verwijderde (groene) delen groeien dus erg langzaam terug.

keukenplanten tijm snoeitabel

Tijm snoeitabel

Oogsten

Van een jonge plant oogst je liever helemaal niets. Als tijm wat groter is dan kan je doorlopend blaadjes gebruiken. Je plukt dan een takje en haalt de blaadjes eraf, maar ook de takjes kan je gebruiken. Je kunt tijm drogen als je het langer wil bewaren.

Gebruiken

De geur en smaak van tijm kan erg overheersend zijn. Daarom heb je er maar weinig van nodig, wat goed uit komt. Tijm groeit namelijk ook erg langzaam en heeft de tijd nodig om terug te groeien. Er zijn veel verschillende gerechten waarin tijm gebruikt kan worden om een aroma toe te voegen aan het gerecht. Ook over de gebakken aardappels is tijm erg lekker.

Bewaren

Tijm wordt vrijwel altijd gedroogd en kan dan nog minimaal een jaar goed blijven. Je bewaart tijm alleen als het goed droog is en stopt het dan in een gesloten potje of bakje.

Gezondheid

Tijm is veelzijdig, maar vooral bekend van desinfecterende toepassingen. Onder andere bij hoesten en verkoudheid of overmatig slijm wordt tijm gebruikt voor het verminderen en bestrijden van deze klachten door er bijvoorbeeld thee van te zetten, of het in een gerecht te verwerken. Tijm bevat vooral veel viramine C, ijzer en calcium. Vitamine A is in ruime hoeveelheden terug te vinden in tijm, maar ook kleine hoeveelheden vitamine B6 zitten in dit kruidje. Verder bevat tijm ruime hoeveelheden magnesium en calcium, fosfor en kalium. Ook ijzer, koper, zink, mangaan en natirum zitten in tijm.

Uitdagingen

Gezien de droge omstandigheden waar tijm graag in groeit, vormt dat in ons klimaat juist een grote uitdaging. Over het algemeen groeit tijm erg makkelijk op veel verschillende plaatsen, maar let goed op het soort grond waar je dit plantje in zet. Een verkeerde grondsoort doet de kleine tijm blaadjes geel kleuren en verslechtert de groei, of heeft zelfs afsterven als gevolg. Het kiezen van de juiste grondsoort is extra belangrijk.

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Salie

Salie

In één oogopslag alle behoeften van gewone salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rozemarijn

Rozemarijn

In één oogopslag alle behoeften van rozemarijn! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavendel

Lavendel

In één oogopslag alle behoeften van lavendel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Witte salie

Witte salie

In één oogopslag alle behoeften van witte salie! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Vijg

Vijg

In één oogopslag alle behoeften van de vijgenboom of struikvijg! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kiwi

Kiwi

In één oogopslag alle behoeften van de kiwiplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Basilicum

Basilicum

In één oogopslag alle behoeften van basilicum! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding