Een tuinkas kopen

 • 09-04-2023

Ga snel naar...

  Overweeg je een tuinkas aan te schaffen? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Een tuinkas kan heel veel voordelen hebben voor je moestuin, je planten en zelfs voor jou. Alleen kan een tuinkas ook een grote ergernis worden als je niet de juiste kiest. Maak daarom een overwogen beslissing en kies de ideale kas.

  Waarom een tuinkas?

  Natuurlijk hoef ik je niet te vertellen dat een tuinkas eigenlijk alleen maar voordelen heeft, als je een moestuin hebt. Het enige nadeel is misschien dat het ruimte in beslag neemt die je niet hebt. Het onderhoud is ook niet het meeste werk, al hoort een schoonmaak er wel bij. Dit zijn de grootste voordelen van een tuinkas:

  • Eerder beginnen met zaaien
   Een kas warmt sneller op. Je kunt heel veel groenten, fruit en kruiden eerder (voor)zaaien als het buiten nog te koud is. Uitplanten doe je dan buiten wanneer het warm genoeg is.
  • Vroeger kunnen oogsten
   Omdat een kas sneller opwarmt groeien veel groenten sneller, rijpen vruchten eerder, en kan je over het algemeen dus een stuk vroeger dan normaal genieten van een oogst.
  • Bijzondere planten kweken
   Veel planten kan je natuurlijk proberen buiten te kweken. Sommige planten doen het alleen echt niet goed in ons (koude) klimaat. Met een tuinkas kan je deze planten wel kweken.
  • Seizoenen langer rekken
   Een tuinkas warmt niet alleen snel op, het blijft ook langer warm. Zo pluk je toch mooi een paar trossen tomaatjes meer in het najaar. Je kunt alvast wat planten opkweken voor volgend jaar.
  • Winterteelt en bladgroenten
   Gedurende de winter kan je bladgewassen zoals sla kweken. Zo oogst je extra vroeg bladgroenten in het volgende voorjaar. Sterker nog, zelfs bloemkool en andere groenten.
  • Planten beter overwinteren
   Sommige planten zijn wel winterhard, alleen maar bij lichte vorst. Matige en strenge vorst kan je planten beschadigen of erger. In de tuinkas kan je deze planten veilig overwinteren.

  Welke tuinkas kies je?

  Er zijn zo veel verschillende tuinkassen! Welke kies je? Als je weet wat je wilt en wat je ervoor over hebt kan je er veel uitsluiten. Wat overblijft zijn de tuinkassen die precies bij je moestuin, je planten en bij jou passen.

  Grote tuinkas

  Een grote tuinkas is de droom van iedereen met een moestuin. Bedenk je wel dat een grote tuinkas ook wat meer zal kosten. Een middelmaat van polycarbonaat begint ergens bij € 600,- maar voor een glazen middelmaat betaal je al snel € 2.000,- zonder fundering. En die fundering heb je altijd nodig. Een kas zonder fundering waait om of verzakt en gaat sneller stuk.

  Als je zo'n groot ding koopt, zou ik er een nemen van stevig materiaal. Bespaar dan niet en zorg dat je een degelijke kas hebt die nog vele jaren mee zal gaan. Ben je nog onervaren en kijk je voor je eerste kweekkas, dan zijn er kleinere en goedkopere alternatieven.

  Goedkope tuinkas

  Ze bestaan, budget tuinkassen van ongeveer 1,5 x 2 x 2 meter met een prijs vanaf € 60,- of iets meer. Je krijgt dan een frame met een groen doek er overheen, waarvan je de "deur" met klittenband kunt openen en sluiten. Het doet wat het moet doen. Ze waaien wel snel om bij hardere wind. Ieder najaar moet je het uit elkaar halen en ieder voor jaar sta je 'm weer te monteren.

  Bij dat monteren en demonteren verbuigen de verbindingsstukken bijna altijd wel een keer. Als je een beetje pech hebt passen ze niet meer en kan je de kas dan niet meer in elkaar zetten. Wie nèt iets meer uit wil geven kan een tuinkas van polycarbonaat kiezen. Het is steviger, staat langer maar vereist wel de nodige maatregelen.

  Tuinkas van polycarbonaat

  Een polycarbonaat kweekkas is een goedkope tuinkas die redelijk goed z'n werk doet. Een kleine polycarbonaat tuinkas van ongeveer 2 x 2 x 2 meter, kost al snel € 250,- tot een kleine € 400,- inclusief fundering. De polycarbonaat panelen zijn zeer licht in gewicht. Het frame is meestal van aluminium en het kost wat tijd om in elkaar te zetten.

  polycarbonaat tuinkas kopen

  Bij harde wind waaien de polycarbonaat panelen uit het frame. Je kunt de panelen vastmaken met kit voor gebruik buitenshuis, speciaal industrieel tape en dergelijke. Of je haalt de panelen ieder najaar uit het frame en plaatst ze ieder voorjaar weer terug. Op zich is dat niet zo veel werk maar het moet wel steeds even gebeuren.

  Bij het in- en uithalen van de panelen beschadigen deze vaak aan de randen. Hierdoor schuiven ze niet meer zo makkelijk terug in het frame. Vaak komt er vuil tussen de panelen wat je er niet tussenuit krijgt. Wees er voorzichtig mee, anders gaat zo'n paneel razendsnel stuk. Een polycarbonaat tuinkas is leuk om mee te beginnen.

  Als je ervaring hebt opgedaan en wat meer kunt uitgeven, kies dan zeker voor een glazen tuinkas.

  Glazen tuinkas

  De glazen tuinkas is duurzaam en kies je voor de lange termijn. De prijs van de goedkoopste glazen tuinkassen begint ergens bij € 1.500,- en eindigt waar je stopt met dromen. Een bedrag van zo'n € 3.000 voor een glazen tuinkas is meer regel dan uitzondering. Een glazen tuinkas is stevig en gaat met geluk zelfs tientallen jaren mee.

  glazen tuinkas kopen

  Kies je voor een glazen tuinkas, bespaar dan niet op de fundering en kies eventueel voor veiligheidsglas. Zo weet je zeker dat het niet na één keer per ongeluk stoten stuk is. Glas is nu eenmaal niet goedkoop en het vervangen van een paneel voor je tuinkas ook niet. En zonder fundering zal de tuinkas verzakken en gaat deze sneller stuk.

  Serre aan huis

  Misschien heb je al een serre aan huis, dan ben je een geluksvogel. Je kunt er een aanbouwen als je dat niet hebt. Zo'n serre aan huis is heerlijk om in te zitten. Het klimaat is daar perfect te regelen omdat het direct aan het huis zit. Zo kan je bijvoorbeeld voor verwarming zorgen in de winter en hoef je je nooit meer druk te maken om je meerjarige exoten.

  Lage kweekbak

  Voor wie een kweekkas iets te veel van het goede vindt, er zijn ook lage kweekbakken. Bijvoorbeeld van polycarbonaat en voor een paar tientjes zijn ze er al. Zo'n lage kweekbak is perfect voor het (voor)zaaien van jonge plantjes, of om één komkommerplant in te laten kruipen. Veel ruimte heeft het niet maar je kunt er wel een aantal voordelen uit halen.

  Benodigdheden tuinkas

  Welke tuinkas je ook kiest, je hebt er minimaal een fundering voor nodig. Je kunt tuinkassen kopen zonder fundering maar doe dit niet. Het is eerder al genoemd, zo'n tuinkas gaat verzakken en gaat sneller stuk. Een lichtgewicht (polycarbonaat) tuinkas waait bij harde wind om met alle gevolgen van dien. Verder kan je ook nog aan wat andere zaken denken.

  Raamopener en schaduwdoek

  Bijna alle glazen en polycarbonaat tuinkassen hebben minimaal één dakraam. Je bent niet altijd bij die tuinkas, bijvoorbeeld omdat je werkt, maar in het voorjaar en de zomer kan de temperatuur tot boven de 50°C stijgen! Vergis je niet, het gaat snel met de zon erop. Een automatische raamopener is dan handig.

  Meestal heeft een automatische raamopener geen batterijen. Ze werken dan op een buisje met vloeistof dat uitzet bij hogere temperaturen. Door het uitzetten van de vloeistof duwt het mechanisme het raam vanzelf open. Automatische raamopeners zijn er voor een paar tientjes maar kunnen ook meer kosten.

  Ook schaduwdoek of vliesdoek is onmisbaar. Wanneer je de plantjes in de tuinkas gaat uitplanten kunnen ze last krijgen van zonnebrand. Afharden is nodig maar een half uurtje te lang buiten en het is al gebeurd. Schaduwdoek of vliesdoek over de tuinkas is dan de oplossing, tot je planten sterk genoeg zijn.

  Inrichting van je tuinkas

  Heb je een beetje ruimte in de tuinkas dan kan je er meer mee doen. Een oppottafel om aan te werken, een stoeltje om op te zitten, rekken om potplanten in te zetten, bedenk het maar. De inrichting kan je tuinkas heel gezellig maken!

  tuinkas inrichten

  Tuinkas zelf maken

  Als je handig bent kan je zelf een tuinkas maken. De grote voordelen hiervan zijn dat je al voor weinig geld zelf een tuinkas kunt maken, maar ook dat je deze geheel naar wens kunt vormgeven. Je kiest zelf het materiaal, hoe hoog de tuinkas wordt, hoe lang en hoe breed, of je kunststof of glazen panelen gebruikt en nog veel meer.

  Tuinkas maken van hout

  Een houten tuinkas is niet goedkoop maar wel stevig. Kies dan voor geïmpregneerd hout voor buiten. Hout is makkelijk te bewerken, zagen en schuren, verven en lakken. Je begint meestal met een stevige fundering en bouwt daar een frame op. Vervolgens laat je panelen op maat maken, dat kan bij verschillende bedrijven, en je zet deze in het frame.

  Goedkoop een tuinkas maken

  Wil je voor weinig geld een tuinkas maken? Dan heb je niet veel keuze uit materiaal, want daarmee verhoog of verlaag je het prijskaartje aan je zelf gemaakte tuinkas. Je denkt bij een goedkope tuinkas al snel aan polycarbonaat. Het is niet zo mooi en duurzaam als een glazen tuinkas maar het kan prima werken.

  Het frame maak je vaak van aluminium wat iets minder makkelijk te bewerken is als hout. Daarbij kan je rekening houden met extra ruimte om de panelen te bevestigen. Zo waaien de panelen er niet uit zoals bij een aangekochte polycarbonaat tuinkas wel het geval is.

  Fundering tuinkas maken

  De fundering van je tuinkas kan je stevig verankeren. Dit kan overigens ook bij een aangekochte tuinkas. Je kunt het frame van je tuinkas bevestigen aan vier palen die je in de grond hebt geslagen. Voor extra verankering kan je de palen ook in beton gieten, het gaat dan geen kant meer op. Houd er wel rekening mee dat je nog aarde in de kas moet hebben om plantjes te planten.

  Tuinkas onderhouden

  Het onderhoud van een tuinkas hangt een beetje af van het soort tuinkas dat je hebt. Vaak heb je aan goedkopere tuinkassen veel meer onderhoud dan bij duurdere (glazen) tuinkassen. Je mag je tuinkas zeker niet verwaarlozen, dat is zonde!

  Schoonmaken tuinkas

  Je tuinkas moet regelmatig worden schoongemaakt. Groene aanslag op de ramen komt het meeste voor. Bij een polycarbonaat tuinkas groeit deze aanslag soms ook binnen in het paneel. Glazen panelen zijn makkelijker schoon te maken. Polycarbonaat buigt namelijk als je er een lapje overheen haalt. Welke tuinkas je ook neemt, je ontkomt niet aan het schoonmaken ervan, ieder jaar opnieuw.

  Monteren en demonteren

  Vaak brengt een goedkopere tuinkas meer werk met zich mee. Een zeer goedkope tuinkas met groen folie en een frame moet je iedere keer vanaf de grond opbouwen en weer afbouwen in het najaar. Bij een polycarbonaat tuinkas hoef je alleen de panelen eruit te halen en veilig op te bergen. Een glazen tuinkas hoef je niet uit elkaar te halen.

  Een tuinkas repareren

  Onverhoopt kan er wel eens iets misgaan. Er waait een polycarbonaat paneel uit je tuinkas of een tak waait door je glazen tuinkas tijdens een storm. Als je een dure tuinkas hebt is het verstandig om deze te verzekeren. Reparatie is soms nodig. Je kunt bij verschillende bedrijven panelen op maat laten snijden, zo wel van polycarbonaat als glas.

  Tuinkas plaatsen

  Ga je een tuinkas plaatsen, dan moet je daar een geschikte plek voor hebben. Idealiter staat jouw tuinkas in de volle zon. De nok van het dak laat je van noord naar zuid lopen. De schuine kanten van het dak staan dan op het oosten waar de zon opkomt en het westen waar deze onder gaat. Op die manier vangt je kas al het zonlicht dat er is, wordt het sneller warm en blijft het ook langer warm. Je hebt er dan meer profijt van.

  Kijk ook goed naar de omgeving. Niet alleen in de ochtend of late middag maar over de hele dag. Staan er hoge bomen, schuurtjes, gebouwen van buren waar de zon achter blijft zitten? Het succes van je tuinkas valt of staat met de keuze voor de plaatsing van je tuinkas.

  Heb je een kale muur op het zuiden dan kan je kiezen voor een "halve" tuinkas. Deze plaats je tegen een muur. In de zomer wordt zo'n (bakstenen) muur ontzettend warm, maar die warmte blijft lang hangen. Ook als het buiten al lang is afgekoeld. In de winter krijgt de kas voor een deel nog wat warmte van het huis, als de muur ten minste van het huis is en niet van de onverwarmde garage of schuur natuurlijk.

  Welke planten in de kas?

  Met een tuinkas kan je heel veel verschillende planten kweken in je moestuin. Planten die je normaal niet had kunnen kweken omdat ons klimaat daar niet geschikt voor is. De onderstaande planten kan je goed in een tuinkas zetten, maar vergeet niet dat er nog veel meer zijn. Bijvoorbeeld bloemkool voor de weeuwenteelt of bladgroenten om te oogsten in mei.

  • Eloy M. Gotjé
  • 09-04-2023

  Meer lezen?

  Paprika's zaaien

  Hoe zaai je paprika? Wanneer kan je het beste paprika's zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je paprika's het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen...

  Aubergine zaaien

  Hoe zaai je aubergine? Wanneer kan je het beste aubergine zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je aubergines het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet do..

  Pepino zaaien

  Hoe zaai je pepino? Wanneer kan je het beste pepino zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepino het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Aardappelen poten

  Hoe plant je aardappelen? Wanneer kan je het beste aardappelen poten? Bekijk de onderstaande video waarin we stap voor stap uitleggen hoe je aardappelen het beste kunt poten. Onder de video doorlo..

  Pompoen zaaien

  Pompoen zaaien, wanneer en hoe? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoenen te zaaien. We laten zien hoe je pompoenen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de v..

  Uienvlieg en wortelvlieg bestrijden

  Een van de eerste combinaties die je leert in de moestuin is meestal die van de wortel en de ui. Twee planten die elkaar waanzinnig goed versterken in de moestuin. Beiden hebben weinig ruimte nodi..