plant banner

Wilde rucola
zaaien kweken en oogsten

Diplotaxis tenuifolia
Brassicaceae (kruisbloemenfamilie)

°C-15
°C8
CM35
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
middellaat
laat
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Grote zandkool of wilde rucola zaaien en kweken

Wilde rucola draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Diplotaxis tenuifolia en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Pagina inhoud

Samenvatting

Wilde rucola gebruik je op dezelfde manier als gewone rucola, maar het is een ander plantje. Wilde rucola heet ook wel grote zandkool of raketsla. Wilde rucola is een klein, meerjarig plantje met blaadjes die sterk lijken op de blaadjes van gewone rucola, en ook hetzelfde smaken.

Je kunt makkelijk zelf wilde rucola zaaien en het heeft bijna geen verzorging nodig. Ook als het erg droog is groeit het goed. Wilde rucola groeit bijna als onkruid en kan zich makkelijk verspreiden. Zelf wilde rucola kweken kan iedereen en het lukt ook in potten of bakken.

Je kunt al vroeg wilde rucola zaaien en daar een lange tijd van oogsten. Ook de volgende jaren kan je blaadjes blijven plukken. Begin je later met zaaien dan oogst je beter pas volgend jaar.

Wilde rucola soorten

Om te beginnen is wilde rucola (Diplotaxis tenuifolia) geen broertje of zusje van gewone rucola (Eruca sativa). Het is duidelijk een heel ander plantje, hoewel de blaadjes enorm op elkaar lijken. De blaadjes van wilde rucola hebben alleen scherpere tanden en zijn iets langwerpiger, maar op dezelfde manier geveerd.

Beide soorten rucola gebruik je op dezelfde manier, maar gewone rucola is slechts een kleine éénjarige. Wilde rucola is een meerjarig plantje. Je kunt er langer van blijven oogsten. Een langere periode in het jaar, maar ook meerdere jaren. Wilde rucola wordt ook wel grote zandkool of raketsla genoemd.

In tegenstelling tot gewone rucola komt de grote zandkool of wilde rucola vooral voor in kustgebieden. Het kan daar goed groeien in duingebieden. Gewone rucola groeit bijna niet in deze gebieden. Wilde rucola is zelfs zo sterk dat het regelmatig tussen tegels en straatstenen groeit als het daar toevallig is uitgezaaid.

Wilde rucola zaaien en planten

Wanneer kan je wilde rucola zaaien?
Wilde rucola zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot september. Wilde rucola zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je wilde rucola planten?
Wilde rucola planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot september.

Wilde rucola wordt een flink stuk groter dan de kleine plantjes van gewone rucola, en heeft dus meer ruimte nodig. Hoewel je de zaden breedwerpig kunt strooien en bij opkomst wat kunt uitdunnen, is het makkelijker om direct wat zaadjes op de juiste afstand te planten.

Wilde rucola ontkiemen kan al bij lage temperaturen. De plant zelf is ook goed bestand tegen kou. Je kunt wilde rucola eventueel voorzaaien in kweekpotjes, bijvoorbeeld van P7-formaat. Zorg bij het uitplanten dat je kiest voor een geschikte plek, het plantje blijft er namelijk nog jaren staan.

Wilde rucola zaaien in de vollegrond

Je kunt makkelijk wilde rucola zaaien in de vollegrond of direct in een pot of bak. Maak geultjes met een hark of gaatjes in de potgrond met een vingertopje. De geultjes of gaatjes hoeven niet diep te zijn, want een centimeter is al meer dan genoeg. De zaadjes zijn maar klein.

Zaai in elk gaatje ongeveer drie zaadjes zodat overal iets opkomt, of strooi de zaden in de geultjes. Maak de gaatjes of geultjes vervolgens weer dicht. Wanneer de kiemplantjes opkomen, dun ze dan iets uit. Haal de meeste zaailingen weg tot je één plantje per potje over hebt, of er genoeg afstand tussen de plantjes in de rijen zit.

Wilde rucola zaaien in een tray of potjes

Voorzaaien heeft altijd onze voorkeur, ook bij de meeste andere planten. Wilde rucola zaaien we meestal in een tray. Hoeveel vakken je vult bepaal je natuurlijk zelf. Wij zaaien er nooit erg veel omdat je er toch lang van kunt blijven oogsten. Een tray met vakken of hele kleine kweekpotjes zijn ideaal.

Vul de vakken of potjes met zaaigrond en druk dit aan. In elk vakje of potje maak je gaatjes met je vingertoppen, en zaai je ongeveer drie zaden zodat er altijd iets opkomt. Dieper dan een centimeter hoeven de gaatjes niet te zijn. Maak de gaatjes weer dicht en maak het mengsel vochtig. Daarna is het wachten.

Eenmaal opgekomen is het ook in potjes of trays belangrijk om uit te dunnen. Houd één plantje per vakje of potje over. Deze kan je straks uitplanten wanneer ze groot genoeg zijn.

Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 7 wilde rucola planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 wilde rucola planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Wilde rucola standplaats en verzorgen

Je kunt wilde rucola kweken als eenjarige, als bladgewas in de wisselteelt, maar het is eigenlijk een meerjarig plantje. Zet het dus liever op een plekje waar het lang kan blijven staan. Op een plek in de volle zon staat wilde rucola goed. Ook is wilde rucola sterk winterhard. Elk jaar komt het opnieuw boven.

Grote zandkool of wilde rucola wordt niet heel groot. Slechts iets groter dan gewone rucola. Natuurlijk kan je wilde rucola kweken in de vollegrond, maar het kan ook goed in potten of bakken. Bijvoorbeeld in een balkonbak of tussen andere vaste planten die in een bloempot staan.

Wilde rucola is een , niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -15℃.

Wilde rucola combinatieteelt en wisselteelt

Wilde rucola
Voor het kweken van wilde rucola zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Wilde rucola is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Wilde rucola goede buren
Wilde rucola heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Wilde rucola slechte buren
Wilde rucola heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Wilde rucola water geven

In tegenstelling tot gewone rucola kan wilde rucola goed tegen droge grond. In potten of bakken droogt de grond sneller op en geef je vaker water. In de vollegrond hoeft dat meestal niet. Geef dan alleen water tijdens de warme en droge zomermaanden. Voelt de grond helemaal droog aan, dan is het zeker tijd voor een waterbeurt.

Wilde rucola grondsoort en bodem

Grote zandkool of wilde rucola is niet veeleisend. In principe groeit het bijna overal. De voorkeur gaat wel uit naar een zanderige grondsoort. Het komt bijvoorbeeld voor in duingebied waar de grond erg schraal en droog is. In de meeste soorten potgrond groeit wilde rucola overigens ook erg goed. Bij ons komt het soms op bij andere planten in de potten.

pH

6.5
7.5

Wilde rucola tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Wilde rucola bemesten

Wilde rucola hoef je niet te bemesten, maar toch kan je er wat voordeel uit halen. Omdat we wilde rucola kweken voor het blad is een stikstofrijke bemesting goed. Zeker als het meerjarige plantje een lange tijd op dezelfde plek staat, is bemesten nuttig. Met name zandgrond spoelt erg snel uit. Door te bemesten blijf je het plantje voeden.

N6
P4
K4

Voor het bemesten van wilde rucola adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-4-4 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Wilde rucola bloei en bestuiven

Wanneer bloeit wilde rucola? Wilde rucola bloeit doorgaans van juni tot november.

Voor de gewone teelt van wilde rucola of grote zandkool, is bestuiving niet nodig. Wilde rucola kweken we namelijk voor het blad. Althans, dat doen we meestal, want ook de bloemetjes zijn eetbaar. Ook in dat geval is bestuiven niet nodig voor de teelt. Alleen voor de zaadteelt moet wilde rucola worden bestoven.

Wanneer wilde rucola bloeit maakt het tweeslachtige bloemen. Het is dus per definitie een éénhuizige plant en deze is goed zelfbestuivend. Insecten zoals bijtjes en zweefvliegen helpen bij de bestuiving van wilde rucola. Ook zorgt kruisbestuiving bij wilde rucola voor meer (levensvatbare) zaden.

Wanneer wilde rucola oogsten

Wanneer kan je wilde rucola oogsten? Doorgaans doe je dit van april tot oktober.

Je kunt wilde rucola oogsten gedurende een langere tijd. Dat houdt in een langere periode in het jaar, maar ook meerdere jaren. Wilde rucola oogsten doe je door de blaadjes af te knippen. Trek ze liever niet met de hand los, want dan trek je vaak het plantje zelf uit de grond. Zeker op zandgrond en losse grond gebeurt dat snel. Wees dus voorzichtig!

Pluk niet te veel als het plantje nog jong is. Zo kan je wilde rucola eerst goed groeien. Zorg ook later dat je niet al het blad wegplukt want dan heeft het plantje niets meer. Je kunt meerdere wilde rucola planten nemen om de oogst wat over de planten te spreiden, als je verwacht dat je er veel van gaat plukken.

Wilde rucola gebruiken en bewaren

Net als gewone rucola kan je ook wilde rucola, raketsla of grote zandkool op precies dezelfde manieren gebruiken. Meng het door een verse salade met andere slasoorten of doe het over de pizza. Ook wilde rucola heeft een vergelijkbare, nootachtige smaak maar is nog net even iets pikanter.

Wilde rucola houdbaarheid

De blaadjes van wilde rucola, maar ook de bloemetjes, zijn maar kort houdbaar. Hoewel iets langer dan gewone rucola, bewaar je wilde rucola meestal ook maar enkele dagen in de koeling. Daar kan je wilde rucola het langst vers houden. Nog beter is om het pas te oogsten wanneer je het gaat gebruiken, zodat je het direct kunt gebruiken.

Wilde rucola ziektes en plagen

Wilde rucola heeft maar heel weinig last van ziektes en plagen. Ook is wilde rucola goed bestand tegen eventuele aantasting door schimmels. Omdat rucola goed op droge grond staat komen er ook weinig slakken bij in de buurt. Het is zelfs een waardevolle plant voor bijtjes en andere bestuivende insecten in je moestuin.

Wilde rucola kweken informatie

Naam en familie
Naam Wilde rucola
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Diplotaxis tenuifolia
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - september
Buiten (uit)planten maart - september
Oogsten april - oktober
Bloeitijd juni - november
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 35CM
Regelafstand 52.5CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 4-7 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 8 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 6-4-4
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Winterhard tot -15
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting -
Soort -

Nieuwe planten...