plant banner

Rucola
Eruca sativa - Brassicaceae
Zaaien kweken en oogsten

°C7
°C12
CM5
CM3-6
CM0.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorjaarsteelt
vroege zomerteelt
late zomerteelt
herfstteelt
kweekkas winter
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Rucola kweken

Rucola draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Eruca sativa en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Rucola soorten

Welke soorten rucola zijn er? Rucola wordt vaak verward met wilde rucola, een meerjarige en winterharde plant met blad dat heel erg lijkt op gewone rucola. Wilde rucola heet eigenlijk grote zandkool. Gewone rucola en wilde rucola zijn overigens op dezelfde manieren te gebruiken. Gewone rucola wordt ook wel raketsla genoemd.

Gewone rucola maakt bloemetjes met een iets andere vorm dan die van wilde rucola. Ook is het blad van wilde rucola nog net iets meer getand, al valt dit bijna niet op.

Gewone rucola is er overigens ook in verschillende soorten. Zo zijn er soorten rucola met minder getand blad of juist heel sterk getand blad. De sterk getande variëteiten smaken over het algemeen iets sterker. Sommige soorten maken blaadjes die hier een beetje tussenin zitten.

Rucola zaaien en planten

Wanneer kan je rucola zaaien?
Rucola zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot september. Rucola zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van augustus tot oktober.

Hoe zaai je rucola? Rucola kan is een zeer klein plantje dat weinig ruimte nodig heeft. Om die reden kan je de zaden ook heel goed breedwerpig uitstrooien. Je hoeft bij opkomst ook niet uit te dunnen. Wel heb je wat meer plantjes nodig voor een kleine maaltijd.

Voorzaaien kan je beter niet doen. Je moet dan ieder klein plantje afzonderlijk gaan verspenen en uitplanten. Onnodig en erg veel werk. Lekker direct in de potten of bakken zaaien dus. Of in de volle grond, want dat kan natuurlijk ook gewoon.

rucola zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 226 tot 307 rucola planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 rucola planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Rucola standplaats en verzorgen

Hoe kweek je rucola? Rucola, niet te verwarren met wilde rucola, is een erg klein plantje. Je kunt rucola dus uitstekend in kleinere potten en bakken kweken, maar zet ze dan (zeker in de zomer) absoluut niet in de volle zon. Dit om uitdroging te voorkomen.

De halfschaduw is over het algemeen een betere plek. Je voorkomt zo ook dat de plantjes gaan doorschieten. Dat is het vroegtijdig en ongewenst bloeien van de plantjes. Stiekem is rucola een koolgewas maar je kweekt dit plantje toch veel liever als bladgewas.

rucola jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Rucola is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 7℃.

Rucola combinatieteelt en wisselteelt

Rucola
Voor het kweken van rucola zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Rucola is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Rucola goede buren
Rucola kweken kan goed samen met braam, framboos, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Rucola slechte buren
Rucola heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

rucola planten kweken keukenplanten

Rucola water geven

Hoeveel water heeft rucola nodig? In tegenstelling tot wilde rucola heeft gewone rucola juist veel water nodig. De bodem mag zeker niet uitdrogen. De plantjes wortelen ondiep en hebben voldoende vocht nodig uit de oppervlakkige grond.

Let extra op als je rucola in potten of bakken kweekt, wat je waarschijnlijk zult doen. Potten en bakken drogen snel uit, zeker als je deze ook in de zon hebt staan.

Rucola grondsoort en bodem

Welke grond heeft rucola nodig? Een vochthoudende bodem is ideaal, zeker bij rucola kweken in potten of bakken. Zo zorg je dat de grond ook tijdens een warme en droge zomer minder snel opdroogt. Een voedzame bodem is niet vereist. Het helpt als rucola makkelijk kan wortelen en dit lukt vaak niet in kleigrond.

Rucola is verder niet veeleisend en groeit vrijwel overal, zo lang de bodem maar enigszins vochthoudend is. Ook helpt het om op een humusrijke bodem te kweken.

pH

6.0
7.5

Rucola tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

rucola grote planten keukenplanten

Rucola bemesten

Moet je rucola bemesten? Rucola heeft in principe weinig bemesting nodig. Toch blijft het een bladgewas met behoefte aan stikstof. Je kunt bijvoorbeeld bloedmeel gebruiken als bemesting voor rucola. Dit bevordert de aanmaak en ontwikkeling van de blaadjes.

N6
P4
K4

Voor het bemesten van rucola adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 6-4-4 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Rucola bloei en bestuiven

Wanneer bloeit rucola? Rucola bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je rucola bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Het kan voorkomen dat de plantjes gaan bloeien. Bij rucola is dit doorschieten, het ongewenst of vroegtijdig bloeien van een plant. Bloemen zie je dus liever niet, tenzij je rucola voor de zaden kweekt.

Bij de teelt van levensvatbare zaden hoef je rucola niet zelf te bestuiven. Dit wordt door insecten gedaan. Kruisbestuiving met andere plantjes rucola bevordert de bestuiving. Rucola is dus zelfbestuivend.

Oh en natuurlijk kan je aan de bloemetjes heel goed zien dat het een lid is van de kruisbloemenfamilie (koolsoorten). De bloem heeft namelijk de vorm van een... jawel, een kruis! Zoals op de foto te zien en heel makkelijk te herkennen bij alle kruisbloemigen in de familie.

rucola bloemen bloei bestuiven bestuiving keukenplanten

Wanneer rucola oogsten

Wanneer kan je rucola oogsten? Doorgaans doe je dit van april tot januari.

Hoe oogst je rucola? Rucola is makkelijk en supersnel te oogsten. Als de plantjes volgroeid zijn kan je deze geheel uit de grond trekken of de blaadjes afknippen. Je kunt ook steeds wat blaadjes afknippen. De jonge blaadjes groeien dan verder. Met de hand plukken vermijd je liever omdat je snel de hele plant uit de grond trekt.

Als rucola doorschiet (gaat bloeien) dan kan je de blaadjes nog steeds eten. Wel is de smaak dan wat bitter en minder lekker. Je oogst dus liever voor de bloei of voorkomt zelfs helemaal dat de planten zullen doorschieten. Dit doe je door goed te letten op de temperatuur en waterbehoefte.

rucola oogsten plukken keukenplanten

Rucola gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je rucola? Rucola is lekker door salades en heeft een nootachtige smaak. Als je de blaadjes van een bloeiende plant eet zijn deze wat bitterder. Carpaccio is misschien wel het meest bekende gerecht met rucola. Je kunt rucola ook over een pizza doen.

Rucola kiemgroenten

Kan je rucola als kiemgroente eten? Ja, de kiemen van rucola hebben dezelfde nootachtige smaak als het blad van volgroeide plantjes. Rucolakiemen zijn erg gezond en worden vaak door salades gebruikt, bijvoorbeeld om rucola (de grote blaadjes) te vervangen.

Rucola houdbaarheid

Hoelang is rucola houdbaar? Rucola blijft in de koelkast maximaal enkele dagen houdbaar. Het beste is om rucola pas te oogsten als je het gaat gebruiken, of direct na het oogsten te gebruiken in de keuken. Rucola kan niet worden ingevroren.

Rucola ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij rucola? Hoewel rucola weinig last heeft van de meeste ziektes en plagen, is rucola erg gewild bij slakken. Zij eten van het blad en soms verdwijnen de kleine plantjes opeens. Ze zijn dan waarschijnlijk helemaal opgegeten. Voorkom vraat door slakken door te kweken in verhoogde bakken.

Rucola kweken informatie

Naam en familie
Naam Rucola
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Eruca sativa
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien augustus - oktober
Buiten (voor)zaaien maart - september
Oogsten april - januari
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 5CM
Regelafstand 7.5CM
Per strekkende meter (M) 17-23 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 226-307 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 12 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 6-4-4
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
braam, framboos,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 7
Wintergroen -
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 5CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...