Rucola
Eruca sativa




Rucola kweken
Rucola algemene verzorging
Rucola is een heel klein plantje, waarvan je er gelukkig heel veel dicht op elkaar kunt zetten. Rucola is daarom ook uitstekend voor in alle potten en bakken en het past overal tussen. Op het balkon, in de achtertuin, op het dakterras, waar je maar wilt. De plantjes kunnen de volle zon in een hete zomer absoluut niet verdragen. In het voorjaar en najaar kan je rucola wel voorzichtig op een plekje in de volle zon of in de halfschaduw zetten, maar zet rucola in de hete zomer zeker op een schaduwrijk plekje. Hiermee voorkom je dat de plantjes doorschieten (vroegtijdig gaan bloeien). Eigenlijk is rucola een koolsoort, maar je kweekt het plantje toch als bladgewas want deze hebben de zelfde behoeften.
Rucola zaaien en planten
Rucola is maar een klein plantje, je hebt er dus wat meer van nodig voor een redelijke oogst. Je zaait de zaden liever direct op de plaats waar je het wilt hebben, in rijtjes of door de zaden uit te strooien. Net als spinazie en veldsla moet je mogelijk iets uitdunnen (meestal is zelfs dat niet eens nodig). Als je toch kiest om voor te zaaien, bijvoorbeeld voor de teelt in een kas, kies dan voor een pot of bak die al de juiste maat heeft. Dan hoef je de plantjes alleen nog met pot en al te verplaatsen.
Rucola grondsoort
Voor rucola is de bodem het beste constant licht tot matig vochtig, ook tijdens warme dagen. Houd daarbij rekening met dat de grond in een pot sneller opdroogt, zeker in de zon. Een voedzame bodem is bij rucola -in tegenstelling tot veel andere koolsoorten- niet de grootste zorg. Rucola is een klein plantje dat niet erg snel groeit. Wel kan je zorgen voor een humusrijke bodem door compost en organisch materiaal toe te voegen op het plekje van rucola.
Rucola bemesting
Welke meststof gebruik je voor rucola? De beste meststof voor het kweken van rucola heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
Rucola heeft geen grote hoeveelheden voeding nodig, maar extra voeding helpt bij de vorming van het blad. Kies dan een meststof als bloedmeel, welke voornamelijk veel stikstof bevat. Stikstof bevordert de aanmaak en groei van het deel van de plant dat je wilt gebruiken, namelijk het blad.
Wanneer rucola oogsten
Je kunt rucola al snel oogsten. Als het plantje is volgroeid moet je echter uitkijken dat deze niet doorschiet, dan worden de blaadjes wat bitterder. Ze zijn dan wel nog steeds eetbaar en als je de kleine blaadjes laat zitten, groeien die verder en heb je daarna nog een keer oogst. De bloemen zijn trouwens ook prima te eten.
Rucola is lekker door veel verschillende salades en heeft een ietwat nootachtige smaak. Als je de blaadjes van een bloeiende plant eet zijn deze wat bitterder. Misschien nog wel het bekendste gerecht met rucola is natuurlijk carpaccio! Heerlijk met pijnboompitjes en Italiaanse kaas.
Rucola blijft in de koelkast nog ongeveer 2 tot 4 dagen houdbaar. Het lekkerste is om rucola vers geoogst, direct van de plant te gebruiken. Rucola kan niet worden ingevroren om deze langer te bewaren.
Rucola rassen en soorten
In de basis is er gewone rucola en wilde rucola. Wilde rucola heet ook wel "grote zandkool" en wordt iets groter dan de gewone rucola. Dit is het soort dat de fraaie, sterk gekartelde blaadjes maakt. Wilde rucola maakt overigens ook grote gele bloemen die lijken op de bloemen van andere koolsoorten. Gewone rucola maakt iets anders gevormde bloemetjes die vaak een andere kleur hebben (meestal wit of lila en gevlekt). Gewone rucola is er dan ook weer in meerdere soorten, namelijk met strak ovaal blad of met eveneens gekarteld blad. Het soort met gekarteld blad smaakt over het algemeen iets sterker nootachtig, maar er zijn ook kruisingen tussen de twee. Vaak maken deze beide soorten blad (zo wel ovaal als gekarteld), maar soms ook gewoon blad dat een beetje gekarteld is een beetje ovaal. Rucola wordt ook wel raketsla genoemd, en het plantje staat ook bekend onder de naam "zwaardherik".
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni
Buiten planten in juni

Yacón
Smallanthus sonchifolius




Yacón is een meerjarige plant maar helaas niet winterhard, dus deze wordt doorgaans als éénjarige gekweekt. Het beste zet je de plant -net als de familieleden zonnebloem en aardpeer- in de volle zon. Je kweekt de broedbollen binnenshuis op en plant ze na ijsheiligen (half mei) buiten of in de kweekkas uit. Je kunt de planten dan gewoon in de grond zetten met voldoende afstand tot elkaar. De planten worden tevens erg groot (ongeveer 2 meter hoog).
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.