plant banner

Plantenlijst laden...

Braam
Rubus fruticosus

plant icon
Braam
Rubus fruticosus
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-20

80CM

40CM
pH
5.5 - 6.5
NPK
10-10-10
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
planten voorjaar
planten najaar
jaarlijks

Braam kweken

Braam soorten

Welke soorten bramen zijn er? Er zijn wilde en tamme bramen. Deze twee zijn heel duidelijk en makkelijk te onderscheiden, want de wilde braam woekert heel erg. Ze hebben gemene doorns waar je je lelijk aan kunt bezeren. De vruchten van de wilde braam zijn meestal middelgroot tot groot, heerlijk zoet en ook erg sappig. Kenners zullen het er bijna altijd over eens zijn dat wilde bramen gewoonweg de lekkerste zijn. Daar hoort een kleine opoffering bij. Gemene doorns en grote, woekerende planten. De wilde braam kan je herkennen aan het blad:

wilde braam

De "tamme" braam is altijd een doornloze variëteit. Het blad ziet er wel wat anders uit en de plant woekert minder of zelfs helemaal niet. Dit in combinatie met het ontbreken van de doorns maakt deze bramensoort uitstekend voor in elke (moes)tuin. Je levert alleen wel vaak op smaak en grootte in. De vruchten zijn iets kleiner en vaak ook iets harder en zuurder van smaak. Het is een gemakkelijke, kind- en huisdiervriendelijke bramensoort welke veel minder ruimte nodig heeft dan de wilde variant. Als je de bramen iets langer laat hangen zijn ze vaak toch nog lekker zoet. Ook de doornloze (tamme) braam kan je herkennen aan het unieke blad:

doornloze braam

Voor iedereen die een middenweg zoekt is er nog een laatste soort. Het blad lijkt ontzettend op dat van een wilde braam. Daar is het soort dan ook nauw verwant aan. Het enige verschil is dat dit soort ook geen doorns maakt. De planten woekeren wel net zo erg en worden ook erg groot. Ze bestaan dus wel, doornloze bramen mèt een goede smaak, maar het is even zoeken. Dit is namelijk niet het meest bekende soort. Bij een zoektocht naar de doornloze braam kom je meestal het hiervoor genoemde soort tegen, met het afwijkende blad.

Braam zaaien en planten

Wanneer kan je bramen planten? In het voor- en najaar, van november tot en met begin maart volgend jaar, kan je bramenstruiken planten. Het beste is om dit niet te doen tijdens de vorst. Het voorjaar is een betere periode dan het najaar, omdat de struik dan direct goed kan aanslaan, maar ook in het najaar kan gewoon geplant worden. Zorg voor voldoende ruimte, zeker bij wilde en doornloze wilde bramensoorten. De struiken worden erg groot.

Kan je bramen ook zaaien? Ja, maar dit is niet gebruikelijk. De zaden moeten eerst worden gestratificeerd. Hiermee zorg je voor een koude periode, zoals een winter, waardoor de zaden levensvatbaar worden. Na het stratificeren kunnen bramen erg lastig ontkiemen. Het kan lang duren en is erg onzeker. De plant waar de zaden vandaan komen moet bovendien goed bestoven zijn. Makkelijker is om van een braam wortelstekken te nemen. Dit is de makkelijkste manier om bramenstruiken te vermeerderen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 1 tot 2 braam planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 1 tot 2 braam planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Braam verzorgen/standplaats

Hoe kweek je bramen? Bramen groeien oorspronkelijk op plekken in de halfschaduw, bij bosranden en in bossen. Toch is een plek in de volle zon het beste, zo rijpen de vruchten nog beter af. Bramen en frambozen zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Als vrucht lijken ze erg op elkaar, alleen is de ene rood (of geel) en de ander helemaal zwart. Hoewel je bramen en frambozen beter niet bij elkaar kunt planten, wordt dit toch vaak gedaan. Zorg dan voor voldoende biodiversiteit rondom de struiken.

Bramen kunnen erg gaan woekeren. De wortels groeien onder de grond verder en komen op diverse plekken weer boven. Ook bovengronds kunnen bramenstruiken erg groot worden en alle kanten op groeien. Onbeheerd worden bramenstruiken een gigantische puinhoop. Vaak worden bramen opgebonden langs een hekwerk of (beton)gaas langs een muur. Bramen zijn geen klimmers, dus zal je ze met touw moeten vastmaken.

Braam goede en slechte buren

De braam wordt vaak langs een (hoog) hekwerk opgebonden.

Braam wisselteelt
Voor het kweken van braam hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Braam goede buren
Braam kan goed worden gecombineerd met (combinatieteelt: goede buren):
Komkommer Rucola

Braam slechte buren
Braam kan slecht worden gecombineerd met (combinatieteelt: slechte buren):
Aardbei Framboos

Braam water geven

Hoeveel water geef je bramen? Geef regelmatig water. Grote struiken kunnen zeker bij droogte extra water gebruiken. De bramen worden gevuld met vocht. Zitten er al bramen aan de struik, sproei dan niet over de bramen zelf heen. Hierdoor kunnen ze snel gaan schimmelen. Water geven doe je bij voorkeur van onderen bij de bramenstruik.

Braam grondsoort

Welke grondsoort voor bramen? Bramen groeien bijna overal en zijn niet erg kieskeurig wat betreft de grondsoorten waarop ze groeien. Ook op dikkere grondsoorten zoals klei kan de braam erg goed groeien. Een kalkrijke bodem heeft wel de voorkeur. Een voedzame bodem draagt bij aan een betere groei. Voeg indien mogelijk compost toe vóór de aanplant.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
6.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Braam bemesten

Moet je bramen bemesten? Ja, het is aan te raden om bramen te bemesten. Geef dan een gebalanceerde mestvoeding met gelijke NPK-waarden. Wees terughoudend met het geven van stikstof. Hierdoor zal de plant veel blad maken, ten koste van de vruchten.

De meeste meststoffen voor kleinfruit en fruitbomen zijn redelijk geschikt voor bramenstruiken. Het kan helpen om te kweken op een licht kalkhoudende bodem. Je kunt kalk strooien op zuurdere grondsoorten.

Welke meststof gebruik je voor braam? De beste meststof voor het kweken van braam heeft bij benadering een NPK samenstelling van 10-10-10 of 8-10-10.

Ideale NPK samenstelling:

N10
P10
K10

Alternatieve NPK samenstelling:

N8
P10
K10

Wat is NPK?

Braam bloei en bestuiven

Wanneer bloeit braam? Braam bloeit doorgaans van mei tot juli.

Moet je bramen bestuiven? Ja, maar dit hoef je niet zelf te doen. Bramen zijn zelfbestuivend. De bloemen van een bramenstruik worden bestoven door insecten. Bramen zijn éénhuizig en maken tweeslachtige bloemen. Je hebt dus maar één struik nodig voor een goede bestuiving.

Wanneer braam oogsten

Wanneer kan je braam oogsten? Braam oogst je doorgaans van juli tot oktober.

De braam is typisch zomerfruit, dat je tussen juli en oktober kunt oogsten. Je kunt bramen dan direct van de plant plukken en eten. Het is alleen wel beter om ze eerst even te wassen. Bramen die goed rijp zijn laten moeiteloos los van de plant. Bramen die al bijna helemaal zwart zijn maar niet direct loslaten, kan je beter over enkele dagen oogsten.

Braam gebruiken en bewaren

Waar kan je bramen voor gebruiken? Bramen kun je door de fruitsalade doen of natuurlijk lekker rauw eten. Wel eerst even wassen natuurlijk! Je kunt er trouwens nog veel meer mee, zoals bijvoorbeeld jam van maken, wat ook in combinatie met andere (bos)vruchten erg lekker is. De vrucht is heerlijk zoet van smaak en bij een goede wilde braam ook mooi sappig en groot!

Hoe lang zijn bramen houdbaar? Buiten de koeling bewaar je bramen hooguit 1 of 2 dagen. Er komen dan vaak wel fruitvliegjes op af. In de koelkast zijn bramen tot maximaal een week vers te houden. Je kunt bramen -net als andere bessen- ook invriezen om ze tot een jaar lang te kunnen bewaren. Ook kan je bramen verwerken tot jam, dan blijft het ook nog minstens een jaar goed.

Wanneer braam snoeien

Braam snoei je doorgaans van februari tot maart en van september tot november. Wanneer moet je bramen snoeien? Snoei bij voorkeur vroeg in het jaar, in februari of maart. Dit is vlak voor de braam gaat uitlopen. Let bij het snoeien vooral op welke takken je wegsnoeit. Takken waar vorig jaar vruchten aan hebben gezeten (of afgelopen jaar als je in het najaar snoeit), kan je gerust verwijderen. Jonge scheuten laat je wel zitten. Aan de jonge, nieuwe takken van de bramenstruik groeien de vruchtjes voor de volgende oogst.

Is het niet gelukt om in het vroege voorjaar te snoeien of ben je dit vergeten, dan is er niets aan de hand. Je kunt ook later nog bramen snoeien, maar doe dit dan liever in het najaar. Als de plant opnieuw gaat uitlopen snoei je mogelijk je oogst weg. Aan oudere takken groeien dan jonge scheuten waar ook vruchten aan gaan zitten. Deze zijn dan meestal iets kleiner.

Braam ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij bramen? Bramenblad wordt vaak opgegeten door verschillende insecten. Wanneer de planten onvoldoende weerbaar zijn zullen deze hierdoor slechter groeien. Door meer fruitstruiken zoals frambozen of aardbeien bij elkaar te zetten wordt dit probleem erger. Je kunt vraat voorkomen door de planten op een luchtige plaats te zetten en goed op te binden. Soms worden bramen door vogels opgegeten. Je kunt bramenstruiken beschermen met een vogelnet.

Braam plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten november - maart
Oogsten juli - oktober
Snoeien februari - maart
september - november
Bloeitijd mei - juli
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats halfschaduw
Waterbehoefte matig
Grondsoort matige grond
Winterhard ja
Bemesting (NPK) 10-10-10 / 8-10-10
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 6.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 80 cm
Min. potmaat c.a. 35-50 liter
Per m / rij 1 - 2 planten
Per m² / veld 1 - 2 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -20 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding