Lupine

Lupinus

Minimale plantafstand (cm): 20
Minimale worteldiepte (cm): 35

 

volle zon
licht vochtig
lichte grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender lupine

Variëteiten

Er zijn veel verschillende lupines. De lupinesoorten die het meest geschikt zijn om te worden gegeten zijn de blauwe lupine (Lupinus angustifolius), witte lupine (Lupinus albus) en de Andes lupine (Lupinus mutabilis). De meeste soorten lupine zijn éénjarig, maar sommigen zijn meerjarig en kunnen dus overblijven.

Vermeerderen

Lupine zaai je direct op de bestemde plaats, buiten in de volle grond. Dit doe je in het (vroege) voorjaar van maart tot en met mei, zodat de plant het hele seizoen kan groeien. Zo rond augustus zal de plant gaan bloeien, prachtige bloemen die ergens toch een beetje iets weg hebben van vingerhoedskruid, waarna je vanaf september ongeveer kunt gaan oogsten.

Verzorgen

Basis
Lupine is niet zo bekend als eetbare plant, eerder als groenbemester of als plant voor de bijtjes. De lupine maakt peulen die overigens goed eetbaar zijn, en in Mediterrane streken zelfs vaak worden gegeten. De lupine is een vrij makkelijk te kweken plant. Sommige soorten zijn eenjarig en andere zijn meerjarig. Lupine groeit bij voorkeur op een plekje in de volle zon. Als groenbemester kan je de zaden breedwerpig uitstrooien over het gebied waar je de planten wil laten groeien. Mocht je wisselteelt willen toepassen op de lupine, dan hoort deze thuis in het vak van de peulgewassen.

Bodem
Lupines zijn bij uitstek erg geschikt voor zandgrond en op plekken waar de grond constant licht vochtig blijft. Er is geen intensieve voorbewerking van de bodem nodig voor het kweken van lupines. Mocht je ze op een dikkere grondsoort willen kweken, zoals klei, dan is het voor die grondsoort in het bijzonder wel handig om grote hoeveelheden brekerzand toe te voegen. Hiermee breek je de grote klonten klei op in kleinere stukjes en maak je de bodem iets beter doorlaatbaar voor de lupines. Op aarde-achtige grondsoorten en zandgrond is dit niet nodig.

Voeding
Lupine doet het goed op armere grondsoorten en vraagt weinig tot geen extra voeding. Je kunt de bodem bedekken met een mulchlaag van organisch materiaal waarmee je deze onder andere vochtig houd. Compost en organisch materiaal laat hele kleine hoeveelheden voedingsstoffen los die door de lupine kunnen worden opgenomen.

Oogsten

Hoewel lupine iets minder bekend is als eetbare plant en vaker als groenbemester wordt gebruikt, kunnen van de lupine ook de peulvruchten worden geoogst na de bloei. Je oogst deze in het najaar door deze van de plant te plukken (of knippen). Uiteraard kan je de planten na het oogsten van de peulvruchten alsnog gebruiken als groenbemester door deze onder te spitten.

Gebruiken

De peulvruchten moeten worden gedopt en de zaden zijn eetbaar. Deze dienen altijd eerst te worden gekookt voor gebruik. Voor vee zijn de zaden giftig en ook niet lekker, door de bittere smaak. Voor mensen is het een gezonde peulvrucht. In het Middenlandse-Zeegebied is de lupine een bekend tussendoortje, deze wordt dan gezout gegeten.

Bewaren

De peulvruchten in schil zijn nog ongeveer een week houdbaar in de koeling. Als de zaden al gedopt zijn kan je deze het beste laten drogen, of (nog beter natuurlijk) pas oogsten als je deze gaat gebruiken, of deze direct gebruiken na het oogsten.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Tuinboon

Tuinboon

In één oogopslag alle behoeften van tuinbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Slaboon

Slaboon

In één oogopslag alle behoeften van stam- of stokslabonen en -spekbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog vee

Lees meer  

Peulen

Peulen

In één oogopslag alle behoeften van peultjes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Linzen

Linzen

In één oogopslag alle behoeften van linzen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kruisbes

Kruisbes

In één oogopslag alle behoeften van de kruisbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pronkboon

Pronkboon

In één oogopslag alle behoeften van pronkbonen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kousenband

Kousenband

In één oogopslag alle behoeften van de kousenband! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bieslook

Bieslook

In één oogopslag alle behoeften van bieslook! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding