plant banner

Plantenlijst laden...

Lupine
Lupinus

plant icon
Lupine
Lupinus
light icon
water icon
soil icon
winter icon

13

-15

20CM

35CM
pH
6.0 - 7.0
NPK
4-6-4
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
laat

Lupine kweken

Lupine soorten

Welke soorten lupines zijn er? De lupinesoorten die worden gekweekt voor consumptie dat zijn de blauwe lupine (Lupinus angustifolius), witte lupine (Lupinus albus) en de Andes lupine (Lupinus mutabilis). De meeste soorten lupine zijn éénjarig, maar sommigen zijn meerjarig en kunnen dus overblijven.

Veel lupinesoorten vallen onder de sierlupine en zijn giftig. Vooral de zaden, dus de bonen in de peulen van deze soorten, zijn erg giftig. Laat je dus goed informeren over het soort lupine dat je kweekt.

Lupine zaaien en planten

Wanneer kan je lupine zaaien? Lupine kan je direct buiten zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om lupine te ontkiemen is boven de 13℃.

Hoe zaai je lupinen? Lupine zaai je het best direct op de bestemde plek in de volle grond. Dit kan van het vroege voorjaar tot ongeveer half mei, zodat de planten het hele seizoen kunnen groeien.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 lupine planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 lupine planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Lupine verzorgen/standplaats

Hoe kweek je lupines? Gebruik géén sierlupinen. De lupinesoorten die worden gekweekt voor consumptie dat zijn de blauwe lupine ((Lupinus angustifolius), witte lupine (Lupinus albus) en de Andes lupine (Lupinus mutabilis).

De meeste soorten lupinen zijn éénjarig. Toch zijn er ook meerjarige soorten. Lupinen staan graag in de volle zon. De meerjarige soorten zijn maar matig winterhard en overleven matige tot strenge vorst meestal niet.

De lupine is niet erg bekend als eetbare plant. Meestal wordt de plant als groenbemester gekweekt, voor de bijtjes of als veevoer.

Lupine goede en slechte buren

Lupine wisselteelt
Lupine is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortelgewas en de ideale nateelt is een koolgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Lupine goede buren
Lupine heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Lupine slechte buren
Lupine heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Lupine water geven

Hoeveel water heeft lupine nodig? Lupinen hoef je zelden water te geven. Doe dit alleen als -bijvoorbeeld tijdens de zomer- erg warm en droog is. Geef ook jonge en pas opgekomen zaailingen van lupinen voldoende water. Grote planten kan je laten gaan.

Lupine grondsoort

Welke grond hebben lupinen nodig? Lupine kweken lukt uitstekend op zanderige grond. Op stevige klei groeit een lupine vaak wat minder goed. Daar kan het nuttig zijn om veel brekerzand te gebruiken.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Lupine bemesten

Moet je lupine bemesten? Nee, lupine hoef je eigenlijk niet te bemesten. Lupinen groeien goed op arme grondsoorten en hebben geen extra voeding nodig. Lupinen worden vaak gekweekt als groenbemester. Door de planten onder te spitten ontstaat meer stikstof in de bodem.

Welke meststof gebruik je voor lupine? De beste meststof voor het kweken van lupine heeft bij benadering een NPK samenstelling van 4-6-4.

N4
P6
K4

Wat is NPK?

Lupine bloei en bestuiven

Wanneer bloeit lupine? Lupine bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je lupine bestuiven? Lupine is over het algemeen goed zelfbestuivend. De planten maken tweeslachtige bloemen. Het is dus niet nodig om lupinen zelf te bestuiven. Dit wordt vooral door insecten gedaan zoals bijtjes, hommels en zweefvliegen.

Wanneer lupine oogsten

Wanneer kan je lupine oogsten? Lupine oogst je doorgaans van september tot november.

Hoe oogst je lupine? Zorg altijd eerst dat je zeker weet dat het géén sierlupine is. De peulen van lupinen oogst je als deze donkerbruin tot zwart zijn geworden. Vervolgens kan je de boontjes uit deze peulvruchten halen. De rest van de planten kan je alsnog gebruiken als groenbemester na het oogsten.

Lupine gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je lupine? De peulvruchten moeten worden gedopt en de zaden of boontjes die hierin zitten zijn eetbaar. Deze moeten altijd eerst goed worden verhit door ze te koken. Rond de Middellandse Zee is de lupine een bekend tussendoortje.

De lupine, zo lang dit geen sierlupine is, wordt ook wel eens gebruikt als veevoer. Eetbare varianten van deze plant zijn erg gezond, ook voor mensen. De zaden of boontjes zijn de enige delen van de plant die worden gebruikt voor consumptie.

Hoelang kan je lupine bewaren? De peulvruchten in schil zijn nog ongeveer een week houdbaar in de koeling. Als de zaden al gedopt zijn kan je deze het beste laten drogen. Je kunt lupine het beste pas oogsten als je het gaat gebruiken.

Lupine ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij lupine? Lupinen hebben weinig last van ziektes en plagen. Hoewel dit niet vaak voorkomt kunnen luizen zich soms vestigen op of onder het blad. Lupinen zijn doorgaans erg resistent tegen schimmels en aandoeningen.

Lupine plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten september - november
Bloeitijd juni - augustus
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard nee
Bemesting (NPK) 4-6-4
Zuurtegraad (pH) 6.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 13 ℃
Min. veilige temperatuur -15 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt peulgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding