plant banner

Plantenlijst laden...

Lupine
zaaien kweken en oogsten

Lupinus

°C-15
°C13
CM20
CM5-6
CM4.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van lupine is Lupinus

Lupine soorten

Welke soorten lupines zijn er? De lupinesoorten die worden gekweekt voor consumptie dat zijn de blauwe lupine (Lupinus angustifolius), witte lupine (Lupinus albus) en de Andes lupine (Lupinus mutabilis). De meeste soorten lupine zijn éénjarig, maar sommigen zijn meerjarig en kunnen dus overblijven.

Veel lupinesoorten vallen onder de sierlupine en zijn giftig. Vooral de zaden, dus de bonen in de peulen van deze soorten, zijn erg giftig. Laat je dus goed informeren over het soort lupine dat je kweekt.

Lupine zaaien en planten

Wanneer kan je lupine zaaien? Lupine zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot mei.

Wanneer kan je lupine planten? Lupine planten of uitplanten kan buiten van maart tot mei.

lupine zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je lupinen? Lupine zaai je het best direct op de bestemde plek in de volle grond. Dit kan van het vroege voorjaar tot ongeveer half mei, zodat de planten het hele seizoen kunnen groeien.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 lupine planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 lupine planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Lupine standplaats en verzorgen

Hoe kweek je lupines? Gebruik géén sierlupinen. De lupinesoorten die worden gekweekt voor consumptie dat zijn de blauwe lupine ((Lupinus angustifolius), witte lupine (Lupinus albus) en de Andes lupine (Lupinus mutabilis).

De meeste soorten lupinen zijn éénjarig. Toch zijn er ook meerjarige soorten. Lupinen staan graag in de volle zon. De meerjarige soorten zijn maar matig winterhard en overleven matige tot strenge vorst meestal niet.

De lupine is niet erg bekend als eetbare plant. Meestal wordt de plant als groenbemester gekweekt, voor de bijtjes of als veevoer.

Lupine combinatieteelt en wisselteelt

Lupine
Voor het kweken van lupine zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Lupine is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortel- of knolgewas en de ideale nateelt is een koolgewas volgens het wisselteelt schema.

Lupine goede buren
Lupine heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Lupine slechte buren
Lupine heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Lupine water geven

Hoeveel water heeft lupine nodig? Lupinen hoef je zelden water te geven. Doe dit alleen als -bijvoorbeeld tijdens de zomer- erg warm en droog is. Geef ook jonge en pas opgekomen zaailingen van lupinen voldoende water. Grote planten kan je laten gaan.

Lupine grondsoort en bodem

Welke grond hebben lupinen nodig? Lupine kweken lukt uitstekend op zanderige grond. Op stevige klei groeit een lupine vaak wat minder goed. Daar kan het nuttig zijn om veel brekerzand te gebruiken.

pH

6.0
7.0

Wat is pH?

Lupine bemesten

Moet je lupine bemesten? Nee, lupine hoef je eigenlijk niet te bemesten. Lupinen groeien goed op arme grondsoorten en hebben geen extra voeding nodig. Lupinen worden vaak gekweekt als groenbemester. Door de planten onder te spitten ontstaat meer stikstof in de bodem.

Voor het bemesten van lupine kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 4-6-4. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N4
P6
K4

Wat is NPK?

Lupine bloei en bestuiven

Wanneer bloeit lupine? Lupine bloeit doorgaans van juni tot augustus.

Moet je lupine bestuiven? Lupine is over het algemeen goed zelfbestuivend. De planten maken tweeslachtige bloemen. Het is dus niet nodig om lupinen zelf te bestuiven. Dit wordt vooral door insecten gedaan zoals bijtjes, hommels en zweefvliegen.

Wanneer lupine oogsten

Wanneer kan je lupine oogsten? Doorgaans doe je dit van september tot november.

Hoe oogst je lupine? Zorg altijd eerst dat je zeker weet dat het géén sierlupine is. De peulen van lupinen oogst je als deze donkerbruin tot zwart zijn geworden. Vervolgens kan je de boontjes uit deze peulvruchten halen. De rest van de planten kan je alsnog gebruiken als groenbemester na het oogsten.

Lupine gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je lupine? De peulvruchten moeten worden gedopt en de zaden of boontjes die hierin zitten zijn eetbaar. Deze moeten altijd eerst goed worden verhit door ze te koken. Rond de Middellandse Zee is de lupine een bekend tussendoortje.

De lupine, zo lang dit geen sierlupine is, wordt ook wel eens gebruikt als veevoer. Eetbare varianten van deze plant zijn erg gezond, ook voor mensen. De zaden of boontjes zijn de enige delen van de plant die worden gebruikt voor consumptie.

Om lupine als groenbemester te gebruiken wordt deze ondergespit. De plantenresten worden ondergronds verteerd. Dit zorgt voor voedingsstoffen voor andere planten in de bodem. Ook verbeter je hiermee de structuur. Zo kan het zandgrond voedzamer en wat vaster maken maar wordt kleigrond er juist losser en luchtiger door.

Hoelang kan je lupine bewaren? De peulvruchten in schil zijn nog ongeveer een week houdbaar in de koeling. Als de zaden al gedopt zijn kan je deze het beste laten drogen. Je kunt lupine het beste pas oogsten als je het gaat gebruiken.

Lupine ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij lupine? Lupinen hebben weinig last van ziektes en plagen. Hoewel dit niet vaak voorkomt kunnen luizen zich soms vestigen op of onder het blad. Lupinen zijn doorgaans erg resistent tegen schimmels en aandoeningen.

Lupine kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten maart - mei
Oogsten september - november
Bloeitijd juni - augustus
Zaaien
Zaaidiepte 4.0CM
Plantafstand 20CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 21-29 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 5-6CM
Kiemtemperatuur 13 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 4-6-4
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt peulgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -15
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 35CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding