plant banner

Plantenlijst laden...

Rogge
Secale cereale

plant icon
Rogge
Secale cereale
light icon
water icon
soil icon
winter icon

5

-25

15CM

15CM
pH
5.0 - 7.0
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Rogge kweken

Rogge soorten

Rogge is een graansoort (eigenlijk een grassoort dus) waarvan de "graanvruchten"/graankorrels worden geoogst. De korrels zijn doorgaans langer dan die van gewone tarwe en rogge wordt doorgaans in de winter geteeld als winterrogge. Naast als voedergewas of voor om meel van te maken, kan rogge ook heel goed als groenbemester worden gekweekt, of zelfs als groenbemester naast de gewone teelt. Omdat je van rogge slechts de korrels oogst, kan je de rest van de plant ook gebruiken om door de bodem te verwerken.

Rogge zaaien en planten

Wanneer kan je rogge zaaien? Rogge kan je direct buiten zaaien van augustus tot november. De beste temperatuur om rogge te ontkiemen is boven de 5℃.

Rogge heeft bij het zaaien iets meer ruimte nodig dan gewone tarwe, waarvan je de zaden breedwerpig kunt strooien. Rogge zaai je beter in rijtjes met zo'n 15 centimeter afstand tussen de rijtjes. Rogge wordt als plant ook een stukje groter (tot wel 70 centimeter hoog).

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 rogge planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 rogge planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Rogge verzorgen/standplaats

Rogge als groenbemester heeft niet zo veel aandacht nodig. Het groeit, en aan het einde van de groei werk je de rogge (liefst vóór de korrels ontstaan, in het voorjaar) onder in de bodem. Hiermee verbeter je de bodem voor de daarop volgende teelt. Voor de reguliere teelt om rogge(meel) van te oogsten, is iets meer verzorging nodig.

Rogge goede en slechte buren

Eigenlijk is rogge niet ècht een vruchtgewas, maar rogge wordt het beste als vruchtgewas behandeld in de wisselteelt. Dit heeft alles te maken met de voeding die je rogge geeft.

Rogge wisselteelt
Rogge is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Rogge goede buren
Rogge heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Rogge slechte buren
Rogge heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Rogge grondsoort

Rogge groeit het beste op zanderige en licht vochtige grondsoorten. Om de bodem te verbeteren kan (breker)zand worden gemengd in de bovenste laag. Dit breekt grotere brokken grond op in kleinere stukjes. Voor de teelt als groenbemester maakt de grondsoort minder uit.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Rogge bemesten

Rogge vraagt een regelmatige stikstofrijke bemesting gedurende de hele groei. Vlak voor de korrels beginnen te vormen kan het beste extra kalium worden gegeven, of een organische mestvoeding waar onder andere kalium in zit verwerkt. Denk hierbij aan een (langwerkende) meststof in korrelvorm die je in kunt harken of uit kunt strooien. Ook kan je de bodem voorafgaand aan de teelt voorzien van een rijke bemesting. Vooral verse mest is hiervoor erg geschikt, maar niet iedereen met een moestuin beschikt hierover.

Welke meststof gebruik je voor rogge? De beste meststof voor het kweken van rogge heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer rogge oogsten

Wanneer kan je rogge oogsten? Rogge oogst je doorgaans van juli tot september.

Van rogge worden de korrels geoogst. Het kost iets minder dan één vierkante meter rogge om een groot roggebrood te kunnen maken. De korrels van de rogge moeten vóór gebruik eerst worden gescheiden van het stro (de overige plantenresten). De rest van de plant kan je na de oogst alsnog als groenbemester onderwerken in de bodem. De korrels van de rogge moeten worden vermalen tot meel voor het geschikt is om roggebrood van te maken. Roggebrood wordt niet vaak meer gemaakt. Het is een stuk zwaarder dan andere (gewone) soorten brood.

Rogge gebruiken en bewaren

Nadat je de korrels van de rogge hebt vermalen tot meel moet de meel worden gezeefd. Wat overblijft is roggebloem wat je -net als tarwebloem- gebruikt om brooddeeg van te maken. Rogge wordt ook vaak als voedergewas gebruikt, als veevoer.

De korrels van rogge blijven hooguit enkele maanden goed, maar het meel of zelfs de bloem van rogge kan je zeker een jaar bewaren. Dit kan je gewoon buiten de koelkast op een koele en donkere plek bewaren, zoals in een keukenkastje onder het aanrecht waar het koeler is.

Rogge ziektes en plagen

Rogge kent net als tarwe een aantal schimmels en aandoeningen die de wortels van de planten kunnen aantasten. Het beste kan dit worden voorkomen door het toepassen van wisselteelt, ook al is rogge niet ècht een vruchtgewas.

Rogge plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien augustus - november
Oogsten juli - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort geen voorkeur
Winterhard ja
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 5 ℃
Min. veilige temperatuur -25 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding