plant banner

Plantenlijst laden...

Teff
Eragrostis tef

plant icon
Teff
Eragrostis tef
light icon
water icon
soil icon
winter icon

15

5

25CM

20CM
pH
4.5 - 6.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Teff kweken

Teff soorten

Teff is een grassoort, net als andere granen, maar komt uit een iets andere omgeving dan de meeste soorten die we hier kweken. In Nederland is de teelt van teff niet rendabel genoeg om het op grote schaal te kweken. Wel is het leuk om dat zelf thuis eens te proberen als je de ruimte ervoor over hebt. Net als bij andere granen heb je flink wat nodig voor een beetje teff meel. Reken hierbij al snel op een vierkante meter teff planten voor slechts één brood. Teff is geen familie van tarwe of rogge. De teelt van teff op grote schaal is al meer dan 5500 jaar bekend in onder andere Afrika.

Teff zaaien en planten

Wanneer kan je teff zaaien? Teff kan je direct buiten zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om teff te ontkiemen is boven de 15℃.

Teff zaai je terplekke en strooi je meestal breedwerpig uit of in rijtjes met een afstand van zo'n 10-15 centimeter. In het vroege voorjaar kan je beginnen met zaaien, waarna de oogst halverwege tot aan het einde van de zomer valt.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 17 teff planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 3 tot 5 teff planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Teff verzorgen/standplaats

Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.

Teff goede en slechte buren

Hoewel teff niet ècht de vruchten maakt zoals wij die kennen, is teff botanisch gezien een vruchtgewas. Ook in verband met het geven van de juiste voeding, kan teff het beste worden behandeld als vruchtgewas.

Teff wisselteelt
Teff is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Teff goede buren
Teff heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Teff slechte buren
Teff heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Teff grondsoort

Teff maakt een zeer oppervlakkig wortelstelsel, maar kan zich ondanks dat tòch heel goed aanpassen aan droogte. Het beste groeit teff echter op een licht vochtige grond. Een duidelijke voorkeur voor een bepaalde grondsoort heeft teff beslist niet. Je kunt het dus op vrijwel iedere grondsoort kweken. Zo wel op kleigrond als wat zanderige grondsoorten kan je teff planten. Het oppervlakkige wortelstelsel wortelt zelfs in dikke klei makkelijk, omdat de bovenste laag kleigrond altijd zachter is dan de lagen eronder waar meer gewicht op drukt.

pH-waarde (zuurtegraad):
4.5
6.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Teff bemesten

Net als de meeste andere grassoorten die voor de korrel (vrucht) worden gekweekt, zoals gewone tarwe en rogge, heeft de plant vooral in het begin en halverwege veel stikstof nodig. Vlak voor de bloemen gaan vormen is het handig om een algemene organische meststof te geven welke rijk is aan kalium, fosfor, calcium en magnesium. De laatste twee zitten in bijna iedere organische meststof.

Welke meststof gebruik je voor teff? De beste meststof voor het kweken van teff heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer teff oogsten

Wanneer kan je teff oogsten? Teff oogst je doorgaans van juli tot september.

Rond halverwege de zomer tot in de late zomer kan teff worden geoogst. De korrels zijn dan na de bloei voldoende gevormd als deze hard en een beetje droog zijn geworden. Nu komt het lastige, wat ook bij andere granen een flinke uitdaging kan zijn, en dat is het stro van de korrels scheiden. Het stro is de rest van de plant. Op het boerenland wordt dit door grote maaidorsers gedaan, maar in de gemiddelde moestuin zal je daar een creatieve oplossing voor moeten bedenken. Het stro kan je ook weer gebruiken om de bodem te bedekken rondom de aardbeien bijvoorbeeld, of als groenbemester voor de volgende teelt.

Teff gebruiken en bewaren

De hele, ongepelde korrels worden vermalen tot meel, want de korrels zijn te klein om te pellen. Teff meel is dus eigenlijk altijd volkoren, en hierdoor ook een stuk gezonder dan de meeste (verwerkte) granen en soorten meel. Teff meel kan worden gebruikt ter vervanging van maïszetmeel (als bindmiddel), maar er kan ook volkorenbrood van gemaakt worden. Teff wordt ook wel gebruikt om pap van te maken. Je zorgt hiermee voor een stevig ontbijt om de dag mee te beginnen.

Teff korrels (onverwerkt) zijn enkele maanden te bewaren. Op het moment dat er meel van is gemaakt kan je teff nog veel langer bewaren. Denk hierbij aan ten minste een heel jaar, net als andere bloem- en meelsoorten van andere granen.

Teff ziektes en plagen

Teff kent weinig gevaren, al komt bij de grootschalige teelt wel eens een bodemschimmel voor die de wortels aantast. Dit is meestal te voorkomen door wisselteelt toe te passen en niet te vaak het zelfde gewas op het zelfde stuk grond te kweken.

Teff plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien maart - mei
Oogsten juli - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 4.5 - 6.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 25 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 3 - 5 planten
Per m² / veld 9 - 17 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 15 ℃
Min. veilige temperatuur 5 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding