plant banner

Plantenlijst laden...

Tomatillo
Physalis philadelphica

plant icon
Tomatillo
Physalis philadelphica
light icon
water icon
soil icon
winter icon

18

13

40CM

40CM
pH
5.5 - 7.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Tomatillo kweken

Tomatillo soorten

Tomatillo wordt ook wel Mexicaanse aardkers genoemd. Het is een lid van de nachtschadefamilie, verwant aan de ananaskers en andere soorten lampionnetjesplanten. De meeste lampionnetjesplanten zijn giftig, maar bij onder andere de tomatillo kan je de besjes eten.

Tomatillo zaaien en planten

Wanneer kan je tomatillo zaaien? Tomatillo kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om tomatillo te ontkiemen is boven de 18℃.

Tomatillo is een éénjarige plant die je in het voorjaar binnen kunt voorzaaien. Het zijn geen hele trage kiemers, maar snel zijn ze ook niet echt. Het beste zaai je de zaadjes afzonderlijk in kweekpotjes en niet in hetzelfde vakje. Omstreeks half mei kan de plant naar buiten, in de volle grond of in een flinke (ruime) pot.

Per vierkante meter kan je ongeveer 3 tot 7 tomatillo planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 tomatillo planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Tomatillo verzorgen/standplaats

Tomatillo staat graag op een plekje in de volle zon en een klein beetje beschut, bij weinig wind. De vruchten rijpen sneller in de zon, maar gaan ook zoeter smaken als zij meer zonlicht krijgen. Deze standplaats is dus zeker niet te onderschatten. Snoeien of dieven is niet nodig bij de tomatillo.

Tomatillo goede en slechte buren

Tomatillo wisselteelt
Tomatillo is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Tomatillo goede buren
Tomatillo heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Tomatillo slechte buren
Tomatillo heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Tomatillo grondsoort

Te veel water is absoluut niet goed voor de plant. Je doet er dus goed aan om voor een goede afwatering te zorgen, zodat de pot niet onderloopt bij hevige regenval. Een goed voedzame bodem, rijk aan compost en organisch materiaal, is bevorderlijk voor de ontwikkeling van de plant.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Tomatillo bemesten

Gezien de plant graag op een voedzame bodem staat, is het geven van extra voeding ook sterk aan te raden. Pas daarbij wel op met stikstofrijke mestvoeding, stikstof zorgt vooral voor veel bladgroei, wat ten koste gaat van de vruchten. Extra kalium zorgt voor een hogere weerstand bij de tomatillo, en dat heeft de plant zeker nodig.

Welke meststof gebruik je voor tomatillo? De beste meststof voor het kweken van tomatillo heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer tomatillo oogsten

Wanneer kan je tomatillo oogsten? Tomatillo oogst je doorgaans van augustus tot oktober.

Je ziet aan de kleur van het lampionnetje of de tomatillo -de vrucht in het lampionnetje- goed rijp is. Het lampionnetje kleurt namelijk steeds meer geel of verdroogt zelfs. Hoe geler de kleur van het lampionnetje, hoe rijper de vrucht. Een rijpe tomatillo valt daarna vanzelf van de plant af en kan je vervolgens eten. De vrucht zelf blijft nagenoeg lichtgroen van kleur.

Tomatillo gebruiken en bewaren

Tomatillo is lekker door fruitsalades en wordt veel gebruikt in Salsa Verde of guacamole. Ook door sauzen en soepen wordt tomatillo vaak gebruikt. De vrucht is vooral bekend in Mexico en omstreken, en je zal deze dan ook regelmatig terugvinden in gerechten uit de omgeving. Je kunt de vrucht rauw eten, maar ook meekoken of smoren.

Op kamertemperatuur, rond de 20 graden celcius, blijft een tomatillo ongeveer een week goed. In de koelkast kan je de vrucht nog iets langer bewaren. Tomatillo's zijn zelfs goed in te vriezen -mits je ze direct na het ontdooien gebruikt- en kan je op die manier nog ten minste een jaar goed houden.

Tomatillo ziektes en plagen

Hoewel de tomatillo niet veel last heeft van ziektes, ongedierte en plagen, blijft het kweken in ons klimaat toch iets uitdagender dan in landen van oorsprong en dat is logisch. Vooral het klimaat is dus een beetje een uitdaging, met name tijdens de zomers die bij ons wel eens nat en bewolkt kunnen zijn. Door een te veel aan water kan de plant snel last krijgen van gele blaadjes.

Tomatillo plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten augustus - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 40 cm
Min. potmaat c.a. 15-25 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 3 - 7 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 18 ℃
Min. veilige temperatuur 13 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding