Zoete aardappel
Ipomoea batatas




Zoete aardappel kweken
Zoete aardappel algemene verzorging
De zoete aardappel kan snel groeien en maakt steeds meer wortels en scheuten die uiteindelijk (slingerende) stengels zullen vormen. Omdat de zoete aardappel pas na half mei naar buiten of in de kas gezet kan worden, heeft deze tot die tijd dus nog wel wat ruimte nodig. Het kweken van de zoete aardappel in een kas is sterk aan te raden. Deze niet-inheemse plant heeft namelijk veel warmte en zonlicht nodig, maar ook een beschut plekje waar deze beschermd wordt tegen een sterke wind. Ook wanneer de zoete aardappel wordt uitgeplant heeft deze nog veel ruimte nodig om te groeien. De plant wordt namelijk vele malen groter (vooral langer) dan een gewone aardappel en het is eigenlijk een beetje een klimplant. Omdat deze geen hechtrankjes maakt moet je de scheuten ergens omheen of tussen kunnen leiden. Wat ondersteuning zoals een hekwerk, trellis, betongaas of stevig net is dan ook geen overbodige luxe als je zoete aardappelen wilt kweken. De plant zelf kan zo'n anderhalve meter hoog worden in de periode dat deze hier groeit. en is ook uitstekend als een soort bodembedekker.
Zoete aardappel zaaien en planten
Om zoete aardappel te kweken begin je het best zo vroeg mogelijk, in januari of februari, omdat de plant een lang seizoen nodig heeft om te groeien. De zoete aardappel kan hiervoor het beste rechtop worden geplaatst, het het onderste puntje in een glas water. Je kunt satéprikkers gebruiken om de aardappel op het glas te balanseren, maar liever prik je niets in de zoete aardappel. Als het zonder satéprikkers kan is dat beter. Je hoeft geen rekening te houden met de boven- of onderkant van de zoete aardappel, de zijde die het water raakt krijgt uiteindelijk een wortel. Zoete aardappelen laten uitlopen werkt het beste bij temperaturen boven de 20 graden celcius. Bij lagere temperaturen werkt het mogelijk niet.
Zoete aardappel grondsoort
Zorg in de volle grond buiten dat de zoete aardappel op een heuveltje groeit, zodat overtollig water makkelijk langs de zijkanten weg kan stromen. In de kas heb je zelf de hoeveelheid water in de hand. Wel heeft de zoete aardappel natuurlijk wat water nodig, geef dus regelmatig en laat de bodem niet uitdrogen, maar maak deze ook niet heel nat. Op een tamelijk zure grond groeit de zoete aardappel het liefste, en de bodem moet ook goed gedraineerd zijn. Water moet in alle gevallen makkelijk weg kunnen stromen. Voeg eventueel tuinturf toe aan de bodem om deze zuurder te maken voor de teelt van de zoete aardappel.
Zoete aardappel bemesting
Welke meststof gebruik je voor zoete aardappel? De beste meststof voor het kweken van zoete aardappel heeft bij benadering een NPK samenstelling van --. Wat is NPK?
Veel voeding heeft de zoete aardappel niet echt nodig, wees dus voorzichtig en geef absoluut geen stikstof. Hiervan zal de plant vooral bovengronds heel weelderig groeien maar maakt deze weinig of kleine knollen. Extra fosfor is aan te raden, bijvoorbeeld in de vorm van beendermeel. Ook kalium is sterk aan te bevelen voor het kweken van zoete aardappelen. Geef dan éénmalig vlak na het uitplanten een hoeveelheid fosfor- en kaliumrijke meststof voor een goede start van de groei, de ontwikkeling van de wortels (en dus de knollen), maar stop hierna met de bemesting van de plant.
Wanneer zoete aardappel oogsten
Zoete aardappelen graaf je uit, net als gewone aardappelen. Dat kan door een spitvork diep in de bodem te steken en deze om te gooien, maar de kans dat je een zoete aardappel mist of breekt is hierbij groot. De teelt in een kweekzak is in dit geval makkelijker, je kunt de zak met de plant erin omkiepen. Sommige kweekzakken kan je aan de zijkant open maken om de zoete aardappelen rechtstreeks uit de grond te halen.
Zoete aardappel kan je op de zelfde manier gebruiken als een gewone aardappel. Ze zijn lekker om te bakken en hebben -hoe kan het ook anders- een zoete aardappelsmaak. Een aardse smaak met een zoete tint.
Net als de gewone aardappel is ook de zoete aardappel enkele weken vers te houden. Zoete aardappelen die je langer laat liggen zullen alleen niet zo snel uitlopers maken als gewone aardappelen, met name door de hogere temperatuur die zij nodig hebben.
Zoete aardappel rassen en soorten
De zoete aardappel is geen familie van de gewone aardappel, al lijken de knollen wel heel erg op een aardappel variëteit. Echter komt de zoete aardappel uit warmere streken en heeft deze een lang seizoen nodig om te groeien.
Zoete aardappel ziektes en plagen
Het grootste gevaar voor de zoete aardappel is een lage temperatuur. Hierom wordt de plant vaak in een kas gekweekt. Verder is de zoete aardappel weinig gevoelig voor plagen, ziektes en schimmels. Omdat het een gewas is waarvan de (te oogsten) knol ondergronds groeit, kan het voorkomen dat muizen of andere soorten onder de grond levende diertjes de knollen schade toebrengt. Dit vormt veelal een gevaar bij de teelt van zoete aardappelen in de volle grond.
Zoete aardappel teeltwijzen
Zoete aardappel is een aardappelsoort. De ideale voorteelt is een wortelgewas of vruchtgewas en de ideale nateelt is een peulgewas, volgens de principes van wisselteelt. Voor de teelt van zoete aardappelen kan je een trellis of hekwerk gebruiken. Je kunt de planten ook laten kruipen over de bodem.
Zoete aardappel heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Zoete aardappel heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Deel deze pagina
Win een kweekkas!
Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

Binnen zaaien in juni
Buiten zaaien in juni
In kas planten in juni
Buiten planten in juni
Oogsten in juni
Snoeien in juni
Nieuw toegevoegde planten

Teff
Eragrostis tef




Teff staat het beste op een zonnige plaats, want de plant komt oorspronkelijk uit landen als Ethiopië en Eritrea. Teff planten kunnen aardig hoog worden, tot wel anderhalve meter, maar blijven vrij dun. Dat betekend dat deze planten heel snel omvallen, maar dat is niet erg. Het gras kan op deze manier toch heel goed verder groeien. Teff heeft wel iets meer warmte nodig dan de andere grassen die voor de granen worden gekweekt, zoals tarwe of rogge die je ook in de winter kunt kweken. Teff kan gaan bloeien vanaf een dag met ten minste 12 uur zonlicht. Als de planten zijn uitgebloeid is het tijd om de korrels te laten vormen.