plant banner

Kers
Prunus avium - Rosaceae
Uitplanten kweken en oogsten

°C-20
CM800
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg planten
laat planten
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Kers kweken

Kers draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Prunus avium en is een lid van de rozenfamilie, ook wel rosaceae.

Kers soorten

Er zijn twee duidelijk te onderscheiden (eetbare) kersen, Het ene soort is de Prunus avium, ook wel de zoete kers. Deze is lekker om zo te eten en staat in de meeste (moes)tuinen voor de oogst. Het andere soort is de Prunus cerasus, de zure kers. Dit is een soort dat je liever niet wilt eten.

We gaan het dan ook eigenlijk alleen maar hebben over de zoete kers. Deze pagina gaat over de Prunus avium omdat dit de enige ècht eetbare soort is. De zure kers is overigens niet giftig maar gewoon erg vies.

Kers zaaien en planten


Wanneer kan je kers planten?
Kers planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van november tot maart.

kers zaden zaadjes zaad keukenplanten

Wanneer kersenboom planten? Vroeg in het voorjaar of in de late herfst is het beste moment om een kersenboom te planten. Van november tot begin maart kan je een kersenboom in de volle grond planten.

Kan je een kersenboom ook zaaien? Ja, dat is mogelijk maar wel moeilijk. Ook is het niet zeker dat je hetzelfde soort kersenboom krijgt na het zaaien. Dit komt doordat een kersenboom vaak wordt geënt. Een kersenpit zaaien wordt daarom ook niet zo vaak gedaan, maar mogelijk is het wel.

Voor een kersenpit kiemkrachtig is moet deze eerst worden gestratificeerd. Je laat er zo een koude periode overheen gaan. Dit doe je bijvoorbeeld in een koelkast, in een vochtig zakje voor ongeveer twee maanden. De kersenpit wordt actief wanneer deze weer op kamertemperatuur komt.

De kers is een steenvrucht, wat betekend dat deze een keiharde pit maakt. In het wild vergaat de schil van deze pit vanzelf, wanneer deze lang genoeg op de grond ligt. Binnenshuis zal je de schil zelf weg moeten schuren. Doe dit voorzichtig, en schuur een punt van de kersenpit af. Laat de rest zitten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 0 tot 1 kers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 0 tot 1 kers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kers standplaats en verzorgen

Hoe kweek je kersen? Kersenbomen zijn niet geschikt voor in een pot of kuip. Ook zijn ze niet onderhoudsarm en het oogsten is een uitdaging. Bovendien houden vogels van de kleine vruchtjes en zijn ze er altijd eerder bij dan jij.

Een kersenboom zal in het eerste jaar na aanplant zeker geen, of maar heel weinig, vruchten dragen. De boom moet eerst goed aanslaan en goed zijn geworteld in de grond. Ook het tweede jaar is vaak nog onzeker, maar daarna kan een kersenboom je veel te plukken geven. Dit is in principe bij alle fruitbomen het geval, zo ook bij appels en peren.

Laat je desondanks niet ontmoedigen om kersen te kweken, want met een vogelnet en veel geduld kom je ver. Zet je kersenboom in ieder geval op een plek in de volle zon. Kies ook het juiste soort uit, er zijn namelijk zoete en zure kersensoorten.

Kers is een meerjarige plant, wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -20℃.

Kers combinatieteelt en wisselteelt

Kers
Voor het kweken van kers hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Kers goede buren
Kers kweken kan goed samen met bonenkruid, vlier, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Kers slechte buren
Kers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

kers planten kweken keukenplanten

Kers water geven

Hoeveel water geef je een kersenboom? Kersen kweken vereist veel water. De boom mag niet op droge grond komen te staan. Met name tijdens warme en droge zomers geef je daarom ook regelmatig water.

Per week heeft een kersenboom dan minimaal twee gieters water (zo'n 20 liter in totaal) nodig. Laat het een beetje afhangen van het weer. Bij regen hoef je natuurlijk geen water te geven.

Kers grondsoort en bodem

Welke grondsoort voor kersenboom? Kersen staan graag op een vochtige en humusrijke bodem. Graaf vóór de aanplant een ruim plantgat uit en vul dit met compost en organisch materiaal. Voeg regelmatig compost toe aan de bodem zo lang je de kersenboom hebt staan.

pH

6.0
7.0

Kers tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Kers bemesten

Welke bemesting voor kersenboom? Geef een gebalanceerde meststof met een relatief klein aandeel stikstof. Zo voorkom je dat de boom veel blad maakt ten koste van de aanmaak en ontwikkeling van vruchten. Extra kalium kan geen kwaad, kersenbomen zijn gevoelig voor schimmels en kunnen zich hierdoor beter weren.

N5
P10
K10

Voor het bemesten van kers adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 5-10-10 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Kers bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kers? Kers bloeit doorgaans van maart tot april.

Moet je een kersenboom bestuiven? Niet met de hand, dit wordt door insecten (vooral bijtjes en hommels) gedaan. De kers is eenhuizig en zelfbestuivend, maar de meeste soorten hebben veel baat bij kruisbestuiving met andere soorten.

Wanneer kers oogsten

Wanneer kan je kers oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot augustus.

Het beste is om kersen van de grond te rapen, omdat deze kersen ook echt rijp zijn. Omdat de kersen tegen die tijd waarschijnlijk al door beestjes zijn gevonden, kan je ze beter iets eerder van de boom plukken. Je moet er snel bij zijn, want vogels houden ook van de kleine vruchtjes.

Kers gebruiken en bewaren

Waar gebruik je kersen voor? Kersen worden vaak zo gegeten nadat deze zijn gewassen, maar waar zoete kersen (Prunis avium) ook heel erg geschikt voor zijn is het maken van kersenjam. Let wel op bij het "werken" met kersen, want de sappen gaan moeilijk (nooit meer) uit je kleding.

Kers houdbaarheid

Hoe lang zijn kersen houdbaar? Kersen zijn ongeveer een week te bewaren onder normale omstandigheden. In de koeling blijven kersen vaak nog iets langer goed, maar in principe is het met maximaal 2 weken altijd wel gedaan met de kersen. Ze gaan dan meestal schimmelen.

Sappige en zachte kersen zijn korter houdbaar dan harde kersensoorten. Helaas zijn harde kersen natuurlijk minder lekker, vaak zijn dit ook zure soorten.

Kers snoeien

Wanneer kan je kers snoeien? Doorgaans doe je dit van mei tot september.

Moet je een kersenboom snoeien? Een kersenboom snoei je liever zo min mogelijk, maar soms moet het toch. Als je een kersenboom snoeit, verwijder dan enkel de takken die niet vruchtdragend zijn. Snoei deze takken dan ook helemaal terug tot aan de stam, en doe dit alleen als het echt noodzakelijk is.

Verwijder alleen dode takken en eventueel parallel groeiende of zelfs kruisende takken. Deze takken gaan namelijk schuren bij wind en krijgen wonden. Kersenbomen zijn gevoelig voor schimmels. Door ze te snoeien en open wonden te creëren vergroot je het risico op infecties, maar het schuren van takken heeft hetzelfde risico.

Kers ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kersen? Kersenbomen zijn gevoelig voor bladluis, maar ook schimmels en infecties door open wonden. Zorg dat je de boom zo min mogelijk beschadigd en niet te veel snoeit. Hiermee voorkom je schimmels en infecties. Door natuurlijke vijanden naar de moestuin te lokken voorkom je bladluizen bij de kersenboom.

Kers kweken informatie

Naam en familie
Naam Kers
Familie Rozenfamilie
Wetenschappelijke naam Prunus avium
Familie (wetenschappelijk) Rosaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (uit)planten november - maart
Oogsten juni - augustus
Snoeien mei - september
Bloeitijd maart - april
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 800CM
Regelafstand 1200CM
Per strekkende meter (M) -
Per vierkante meter (M²) -
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Geen voorkeur
Bemesting NPK 5-10-10
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
bonenkruid, vlier,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Fruit
Winterhard tot -20
Wintergroen Wintergroen
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 95CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort Boom

Nieuwe planten...