plant banner

Sopropo
Momordica charantia

plant icon
Sopropo
Momordica charantia
light icon
water icon
soil icon
winter icon

21

16

20CM

30CM
pH
5.5 - 6.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Sopropo kweken

Sopropo verzorgen

De sopropo of bittermeloen is een exotische plant die hier lastig is om te kweken. Je hebt daarom eigenlijk altijd wel een kweekkas nodig, op een zonnige plek natuurlijk. Sopropo is met name in Suriname populair. De plant, die ook bittermeloen wordt genoemd, heeft iets nodig om langs omhoog te klimmen. Op de zelfde wijze als komkommers en meloenen maakt bittermeloen/sopropo hechtrankjes. Deze willen zich ergens aan vastgrijpen. Het beste is om de plant langs een lange stok, of een draad aan het dak van de kweekkas, omhoog te laten klimmen.

Sopropo zaaien en planten

Wanneer kan je sopropo zaaien? Sopropo kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei.

Het makkelijkste is om één zaadje per potje aan te houden, omdat dit plantje snel een groot wortelstelsel maakt. Zou je ze met meerdere in één bakje zaaien dan krijg je de wortels niet meer uit elkaar zonder deze te beschadigen. Daarnaast zijn ook de zaden erg groot en is een klein (turf)potje niet handig om in te zaaien. Bij ten minste 20 graden celcius (kamertemperatuur) kiemt het plantje binnen één tot twee weken. Je zaait sopropo altijd in de vensterbank voor, bij voorkeur op het zuiden. Wees echter wel voorzichtig met sterk direct zonlicht zo halverwege het voorjaar. Sopropo is gevoelig voor zonnebrand op het blad, maar naarmate het plantje groter wordt kan deze het zonlicht steeds beter verdragen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 21 tot 29 sopropo planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 sopropo planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Sopropo grondsoort

Een te natte bodem is een grote boosdoener voor sopropo. Zorg dat de bodem eigenijk constant licht vochtig blijft. Het beste is om compost en organisch materiaal in de bodem te verwerken, dit zorgt namelijk voor net iets meer humus en doorlaatbaarheid. Sopropo houd van een tamelijk zanderige en goed gedraineerde bodem. Brekerzand en leem door de bodem mengen is daarom een extra goed idee. Hoewel dit voor de ideale omstandigheden zorgt, kan sopropo in principe ook nog wel op andere grondsoorten worden gekweekt.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
6.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Sopropo bemesten

Sopropo heeft wel flink wat kalium nodig voor een verbeterde weerstand. Dat is extra belangrijk omdat de plant nogal gevoelig is voor schimmel en andere aandoeningen, nog meer dan de komkommer. Ook (extreme) warmte of kou kan de plant niet verdragen. Met een betere weerstand is de plant hier dus iets beter tegen bestand. Het is gebruikelijk om naast kalium ook regelmatig een algemene organische meststof toe te dienen. Wees wel voorzichtig met het geven van stikstof en doe dat liever helemaal niet. Je wilt namelijk dat de plant voornamelijk vruchten maakt en dat je niet te veel de bladgroei stimuleert. Met compost en organisch materiaal in de bodem maak je deze, naast meer humusrijk, ook net iets voedzamer.

Welke meststof gebruik je voor sopropo? De beste meststof voor het kweken van sopropo heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer sopropo oogsten

Wanneer kan je sopropo oogsten? Sopropo oogst je doorgaans van juli tot oktober.

Sopropo oogst je als de vrucht de grootte heeft van een komkommer. Dat kan in ons klimaat misschien iets kleiner zijn, maar de vrucht hoort in ieder geval nog groen te worden geoogst. Door de vruchten te oogsten stimuleer je tevens de plant om nog meer vruchten te maken. Heb je dus maar één balsempeer dit jaar? Niet getreurd, zo lang het nog warm is kan er van alles gebeuren. Wanneer de vrucht gele vlekken begint te krijgen, ben je eigenlijk te laat. Net als bij komkommer wordt de vrucht dan overrijp.

Sopropo gebruiken en bewaren

Vooral in de surinaamse keuken is bittermeloen tegenwoordig veel gebruikt. Hoewel de vrucht bitter is, valt daar erg veel aan te doen in combinatie met andere ingrediënten. Ook in Azië, waar de vrucht oorspronkelijk vandaan komt, is deze tot heden nog veel gebruikt. Balsempeer, sopropo is geschikt voor de wok of roerbak, maar kan ook op andere manieren worden bereid. Omdat de smaak tamelijk sterk is en niet iedereen de smaak kan waarderen, kan je de vrucht zoeten met zoetstoffen. Sopropo is voornamelijk in pittige gerechten erg lekker.

De vrucht is het lekkerste als je deze direct na het oogsten gebruikt (of oogst wanneer je deze gaat gebruiken). Sopropo kan zeker niet worden ingevroren, dit verslechtert de smaak en structuur direct. Ook verwerkt in een ander gerecht is dit niet aan te raden.

Sopropo snoeien

Sopropo maakt veel zijscheuten. Door deze voor een groot deel te verwijderen houd je het overzicht in de plant en kan je deze makkelijk leiden. Het verwijderen van zijscheuten is echter geen vereiste, maar het kan van pas komen in kleine kweekkasjes met beperkte ruimte, maar ook in grotere kweekkassen voor het geordend kweken. Bijvoorbeeld als je de plant recht omhoog wilt leiden langs een draad, en als je de plant zo smal mogelijk wilt houden. Zorg -als je zijscheuten verwijderd- dat je zo'n 3-5 zijscheuten laat zitten. Écht snoeien doe je niet bij sopropo, het gaat puur en alleen om de zijscheuten.

Sopropo soorten

Een sopropo lijkt als vrucht heel erg op een gerimpelde komkommer vol wratten. Omdat het plantje op exact de zelfde wijze groeit, met hechtrankjes, denkt men al snel dat het familie van de komkommer is en ongeveer het zelfde zal smaken. De sopropo is dat echter niet. Wie een hap uit de vrucht neemt met de gedachte dat het een komkommer is, komt van een koude kermis thuis. De smaak is namelijk erg bitter, en daarom wordt de sopropo ook wel bittermeloen genoemd. Een meloen is het echter ook absoluut niet. Er zijn niet veel verschillende soorten sopropo, maar hoofdzakelijk twee: De Surinaamse sopropo is een normaal groene vrucht die ook wel foekwa wordt genoemd. De Thaise sopropo is een lichtgroene vrucht die door de opvallende lichte kleur goed te onderscheiden is.

Sopropo teeltwijzen

Sopropo is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Sopropo heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Sopropo heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Sopropo plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten juni
Oogsten juli - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 6.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 4 - 6 planten
Per m² / veld 21 - 29 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 21 ℃
Min. veilige temperatuur 16 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding