plant banner

Plantenlijst laden...

Sopropo
Momordica charantia

plant icon
Sopropo
Momordica charantia
light icon
water icon
soil icon
winter icon

21

16

20CM

30CM
pH
5.5 - 6.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Sopropo kweken

Sopropo soorten

Een sopropo lijkt als vrucht heel erg op een gerimpelde komkommer vol wratten. Omdat het plantje op exact de zelfde wijze groeit, met hechtrankjes, denkt men al snel dat het familie van de komkommer is en ongeveer het zelfde zal smaken. De sopropo is dat echter niet. Wie een hap uit de vrucht neemt met de gedachte dat het een komkommer is, komt van een koude kermis thuis. De smaak is namelijk erg bitter, en daarom wordt de sopropo ook wel bittermeloen genoemd. Een meloen is het echter ook absoluut niet. Er zijn niet veel verschillende soorten sopropo, maar hoofdzakelijk twee: De Surinaamse sopropo is een normaal groene vrucht die ook wel foekwa wordt genoemd. De Thaise sopropo is een lichtgroene vrucht die door de opvallende lichte kleur goed te onderscheiden is.

Sopropo zaaien en planten

Wanneer kan je sopropo zaaien? Sopropo kan je binnen (voor)zaaien van maart tot mei. De beste temperatuur om sopropo te ontkiemen is boven de 21℃.

Het makkelijkste is om één zaadje per potje aan te houden, omdat dit plantje snel een groot wortelstelsel maakt. Zou je ze met meerdere in één bakje zaaien dan krijg je de wortels niet meer uit elkaar zonder deze te beschadigen. Daarnaast zijn ook de zaden erg groot en is een klein (turf)potje niet handig om in te zaaien. Bij ten minste 20 graden celcius (kamertemperatuur) kiemt het plantje binnen één tot twee weken. Je zaait sopropo altijd in de vensterbank voor, bij voorkeur op het zuiden. Wees echter wel voorzichtig met sterk direct zonlicht zo halverwege het voorjaar. Sopropo is gevoelig voor zonnebrand op het blad, maar naarmate het plantje groter wordt kan deze het zonlicht steeds beter verdragen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 15 tot 27 sopropo planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 7 sopropo planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Sopropo verzorgen/standplaats

De sopropo of bittermeloen is een exotische plant die hier lastig is om te kweken. Je hebt daarom eigenlijk altijd wel een kweekkas nodig, op een zonnige plek natuurlijk. Sopropo is met name in Suriname populair. De plant, die ook bittermeloen wordt genoemd, heeft iets nodig om langs omhoog te klimmen. Op de zelfde wijze als komkommers en meloenen maakt bittermeloen/sopropo hechtrankjes. Deze willen zich ergens aan vastgrijpen. Het beste is om de plant langs een lange stok, of een draad aan het dak van de kweekkas, omhoog te laten klimmen.

Sopropo goede en slechte buren

Sopropo wisselteelt
Sopropo is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortelgewas of aardappelsoort, volgens de principes van wisselteelt.

Sopropo goede buren
Sopropo heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Sopropo slechte buren
Sopropo heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Sopropo grondsoort

Een te natte bodem is een grote boosdoener voor sopropo. Zorg dat de bodem eigenijk constant licht vochtig blijft. Het beste is om compost en organisch materiaal in de bodem te verwerken, dit zorgt namelijk voor net iets meer humus en doorlaatbaarheid. Sopropo houd van een tamelijk zanderige en goed gedraineerde bodem. Brekerzand en leem door de bodem mengen is daarom een extra goed idee. Hoewel dit voor de ideale omstandigheden zorgt, kan sopropo in principe ook nog wel op andere grondsoorten worden gekweekt.

pH-waarde (zuurtegraad):
5.5
6.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Sopropo bemesten

Sopropo heeft wel flink wat kalium nodig voor een verbeterde weerstand. Dat is extra belangrijk omdat de plant nogal gevoelig is voor schimmel en andere aandoeningen, nog meer dan de komkommer. Ook (extreme) warmte of kou kan de plant niet verdragen. Met een betere weerstand is de plant hier dus iets beter tegen bestand. Het is gebruikelijk om naast kalium ook regelmatig een algemene organische meststof toe te dienen. Wees wel voorzichtig met het geven van stikstof en doe dat liever helemaal niet. Je wilt namelijk dat de plant voornamelijk vruchten maakt en dat je niet te veel de bladgroei stimuleert. Met compost en organisch materiaal in de bodem maak je deze, naast meer humusrijk, ook net iets voedzamer.

Welke meststof gebruik je voor sopropo? De beste meststof voor het kweken van sopropo heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer sopropo oogsten

Wanneer kan je sopropo oogsten? Sopropo oogst je doorgaans van juli tot oktober.

Sopropo oogst je als de vrucht de grootte heeft van een komkommer. Dat kan in ons klimaat misschien iets kleiner zijn, maar de vrucht hoort in ieder geval nog groen te worden geoogst. Door de vruchten te oogsten stimuleer je tevens de plant om nog meer vruchten te maken. Heb je dus maar één balsempeer dit jaar? Niet getreurd, zo lang het nog warm is kan er van alles gebeuren. Wanneer de vrucht gele vlekken begint te krijgen, ben je eigenlijk te laat. Net als bij komkommer wordt de vrucht dan overrijp.

Sopropo gebruiken en bewaren

Vooral in de surinaamse keuken is bittermeloen tegenwoordig veel gebruikt. Hoewel de vrucht bitter is, valt daar erg veel aan te doen in combinatie met andere ingrediënten. Ook in Azië, waar de vrucht oorspronkelijk vandaan komt, is deze tot heden nog veel gebruikt. Balsempeer, sopropo is geschikt voor de wok of roerbak, maar kan ook op andere manieren worden bereid. Omdat de smaak tamelijk sterk is en niet iedereen de smaak kan waarderen, kan je de vrucht zoeten met zoetstoffen. Sopropo is voornamelijk in pittige gerechten erg lekker.

De vrucht is het lekkerste als je deze direct na het oogsten gebruikt (of oogst wanneer je deze gaat gebruiken). Sopropo kan zeker niet worden ingevroren, dit verslechtert de smaak en structuur direct. Ook verwerkt in een ander gerecht is dit niet aan te raden.

Sopropo plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten juni
Oogsten juli - oktober
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort lichte grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 5.5 - 6.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 20 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 4 - 7 planten
Per m² / veld 15 - 27 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 21 ℃
Min. veilige temperatuur 16 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt vruchtgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding