Muismeloen

Melothria scabra

Minimale plantafstand (cm): 30
Minimale worteldiepte (cm): 30

Afbeeldingen:

keukenplanten muismeloen zaden keukenplanten muismeloen net opgekomen keukenplanten muismeloen eerste blaadjes keukenplanten muismeloen wordt groter keukenplanten muismeloen volgroeid plantje keukenplanten muismeloen vruchtdragende plant

 

volle zon
licht vochtig
matige grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender muismeloen

Variëteiten

De muismeloen is qua groei een beetje vergelijkbaar met een komkommer of meloen. De plant groeit op de zelfde wijze en maakt het zelfde soort hechtrankjes. Familie van de komkommer is de muismeloen dan weer niet. Zelf trek ik daar een beetje mijn twijfels bij, want de plant groeit op de zelfde wijze en de vruchten smaken ook een klein beetje naar komkommer. Als je de Latijnse naam mag geloven dan is het een heel ander soort plant.

Vermeerderen

Muismeloen heeft warmte nodig om te kiemen, het is namelijk een tropisch plantje net als de komkommer en meloen. Daar is het overigens ook familie van, dus wie komkommers of meloenen heeft gekweekt heeft een idee hoe je muismeloen het beste kunt zaaien. Gebruik 1 (turf)potje of vakje per zaadje zodat de zaailingen makkelijk te verspenen zijn, zonder dat de wortels verstrikt raken. Zaai de muismeloen vroeg in het jaar binnen in de vensterbank of onder groeilampen, dan kan je deze in de maand mei buiten uitplanten of in een ruime pot zetten.

Verzorging

Basis
Muismeloen, ook wel "cucamelon" genoemd, is qua groei een beetje vergelijkbaar met de komkommer en de meloen. De plant groeit op de zelfde wijze, maar dan wel met een stuk kleinere blaadjes. De plant maakt ook hechtrankjes en heeft iets nodig om langs omhoog te klimmen. Je kunt de muismeloen langs een draad naar het dak van de kas laten groeien, langs een stok, een trellis of betongaas. Ook buiten de kas groeit het plantje best goed. Zet de muismeloen altijd op een plekje in de volle zon, de plant groeit slecht in de halfschaduw.

De muismeloen of cucamelon mag niet vóór half mei naar buiten. Het beste is om de plant voor je deze buiten zet eerst af te harden. Dat is het laten wennen aan de nieuwe omstandigheden. Zet de muismeloen eerst een paar uurtjes buiten in de warme zon, na enkele dagen een paar uurtjes langer. Net zo lang tot je de plant dag en nacht buiten kunt laten staan. Je kunt de muismeloen trouwens ook laten kruipen, net als meloenen en komkommers, maar bedenk je dan wel het volgende: Het blad, de vruchten en andere delen van de plant raken de -vaak vochtige- grond. De kans op schimmels en infecties neemt hierdoor enorm toe. Dit is te voorkomen door de weerstand van de plant te verbeteren (zie ook onder het kopje "voeding").

Eigenlijk is de cucamelon of muismeloen een meerjarig plantje. Ondergronds maakt het plantje een soort langwerpige knolletjes de diepte in, wat opvallend is voor dit soort plant. Muismeloen is makkelijk op te kweken uit zaadjes, maar wie het leuk lijkt kan de knolletjes overwinteren. Zet de pot of bak dan op een tamelijk warme en zeker vorstvrije plek gedurende de hele winter. In het voorjaar zullen de knolletjes opnieuw gaan uitlopen en groeit het plantje opnieuw uit. Je kunt dan mogelijk zelfs iets eerder oogsten dan wanneer je de muismeloen opkweekt uit zaadjes. De muismeloen of cucamelon hoeft trouwens niet met de hand te worden bestoven. Als dat dan al nodig is dan doen insecten dat werk, je krijgt ook gewoon vruchtjes als je het niet met de hand doet.

Bodem
Zorg voor een doorlaatbare, luchtige en humusrijke bodem door veel compost en organisch materiaal toe te voegen. Een goede afwatering is belangrijk, maar de bodem mag ook niet uitdrogen. Een constant licht vochtige grond is voor de muismeloen of cucamelon het prettigste. De wortels, met name de knolletjes die de plant maakt, moeten zich goed kunnen ontwikkelen in de bodem.

Voeding
Muismeloen heeft veel baat bij een algemene organische mestvoeding voor de moestuin. Normaalgesproken is het geven van stikstof niet echt nodig, maar het plantje krijgt het vaak aan het blad. Dit wordt dan geel en gevoelig voor schimmel, ondanks dat deze gewoon in de volle zon staat. Extra stikstof is in dit geval dus wel aan te raden. Niet te veel, maar genoeg om het blad wat sterker te maken. Wat wèl erg belangrijk is, is om de plant te voorzien van wat extra kalium voor het verbeteren van de weerstand. Muismeloen is zeker in ons klimaat wat gevoeliger voor schimmels en ziektes.

Gevaren
Echte en valse meeldauw duiken vaak op bij muismeloen, net als bij komkommerplanten. Dat is als de plant een slechte weerstand heeft en zich dus slecht kan weren tegen schimmels en ziektes. Meeldauw en andere aandoeningen zijn te voorkomen (maar nooit 100%) door het geven van extra kalium zoals hierboven genoemd onder het kopje "voeding". Vogels lijken de vruchten niet zo snel te pikken.

Oogsten

Van muismeloen oogst je de kleine vruchtjes die over de hele plant groeien, wanneer deze de grootte hebben van een gemiddelde druif. Groter worden de vruchtjes niet. Ze lijken op hele kleine watermeloentjes, van daar ook de naam "muismeloen" waaronder de plant hier het beste bekend staat.

Gebruiken

Muismeloentjes hebben een knapperig schilletje en een frisse, heel licht zure, komkommer-achtige smaak die het goed doet door veel salades en frisse gerechten. Je kunt muismeloentjes ook rauw en direct van de plant eten. In principe kan je de vruchtjes gedurende de hele groei oogsten, wanneer ze ongeveer de grootte van een kleine druif hebben.

Bewaren

Je kunt verse muismeloentjes ongeveer 1-3 weken in de koelkast bewaren, afhankelijk van hoe vers ze zijn en hoe rijp ze zijn geoogst. Het lekkerste is om ze direct van de plant af te eten of te gebruiken in een gerecht. De vruchtjes gaan vies zuur smaken als ze niet meer goed zijn, en zullen gaan rimpelen.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Komkommer

Komkommer

In één oogopslag alle behoeften van de komkommerplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Watermeloen

Watermeloen

In één oogopslag alle behoeften van de watermeloen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kiwano

Kiwano

In één oogopslag alle behoeften van de gehoornde meloen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Sopropo

Sopropo

In één oogopslag alle behoeften van de bittermeloen! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Pepino

Pepino

In één oogopslag alle behoeften van de meloenpeer! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aubergine

Aubergine

In één oogopslag alle behoeften van de aubergine! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Amandel

Amandel

In één oogopslag alle behoeften van de amandelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Peper

Peper

In één oogopslag alle behoeften van de peperplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding