plant banner

Plantenlijst laden...

Muismeloen
Voorzaaien kweken en oogsten

Melothria scabra

°C15
°C20
CM30
P7
CM1.5
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas
buiten
planten buiten
planten in kas
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Muismeloen draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Melothria scabra en is een lid van de komkommerfamilie, ook wel curcubitaceae.

Muismeloen soorten

Welke soorten muismeloen zijn er? De muismeloen wordt ook wel cucamelon of komkommermeloen genoemd. De smaak heeft ook iets weg van een komkommer en de muismeloen groeit op dezelfde wijze, met hechtrankjes. In tegenstelling tot de meeste komkommerachtigen maakt de muismeloen ondergronds een soort knolletje.

Muismeloen zaaien en planten

Wanneer kan je muismeloen zaaien? Muismeloen zaaien of voorzaaien onder glas kan van maart tot april.

Wanneer kan je muismeloen planten? Muismeloen planten of uitplanten in een kweekkas kan van mei tot juni. Muismeloen planten of uitplanten kan buiten van mei tot juni.

Hoe zaai je muismeloen? Het makkelijkste is om de muismeloen ieder jaar opnieuw te zaaien. Dit doe je op een warme plek zoals in de vensterbank. Na half mei kan je de jonge plantjes buiten of in een kas planten.

Muismeloen maakt ondergronds kleine knolletjes. Dat is best bijzonder. Wie de knolletjes binnenshuis kan overwinteren in een potje met aarde, kan deze volgend jaar weer opnieuw planten. Vanuit de vorstvrij overwinterde knolletjes groeien de planten verder.

Muismeloen kan in ruime potten of in de volle grond worden gekweekt. Voor het uitplanten op de definitieve plek is het belangrijk om dit plantje eerst goed af te harden. Hierbij laat je de plant langzaam wennen aan het nieuwe plekje. Doe je dit niet, dan kan er zonnebrand ontstaan of je plant kan komen te overlijden.

muismeloen zaailingen kiemplantjes kiemplanten keukenplanten

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 muismeloen planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 muismeloen planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Muismeloen standplaats en verzorgen

Hoe kweek je muismeloen? De muismeloen is eigenlijk een meerjarig plantje, maar de teelt is vaak éénjarig. Het kweken van muismeloentjes lukt het beste op een beschutte plek. De voorkeur gaat uit naar een kweekkas, maar je kunt muismeloen ook buiten op een beschutte plek kweken in de volle zon.

De muismeloen groeit op dezelfde wijze als een komkommer en maakt net als de komkommer ook hechtrankjes. Toch kan de muismeloen erg weelderig groeien en -zeker in een warme kweekkas- zeer veel zijscheuten met vertakkingen maken. Het is dan soms nodig om de plant terug te "snoeien" door scheuten weg te nemen.

Je kunt de beginnende vruchtjes herkennen aan het stukje dat achter de vrouwelijke bloemetjes zit. Alleen vrouwelijke bloemetjes hebben een piepklein vruchtbeginsel achter het bloemetje zitten, zoals te zien is op de foto hieronder.

muismeloen bloemen

Het beste kweek je muismeloen langs een stuk betongaas, een hekwerk of bijvoorbeeld een rozenboog om langs te klimmen. Dit van oorsprong meerjarige plantje kan ook buiten de kweekkas worden gekweekt, dan wel op een warme plek zoals bijvoorbeeld bij een muur op het zuiden.

muismeloen jonge plantjes jonge planten keukenplanten

Muismeloen combinatieteelt en wisselteelt

Muismeloen wordt langs een hekwerk, een stuk betongaas of langs een rozenboog gekweekt zodat het plantje kan klimmen. Je kunt muismeloen ook kruipend laten groeien als daar de ruimte voor is.

Muismeloen
Voor het kweken van muismeloen zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Muismeloen is een vruchtgewas. De ideale voorteelt is een bladgewas en de ideale nateelt is een wortel- of knolgewas of aardappelsoort volgens het wisselteelt schema.

Muismeloen goede buren
Muismeloen kweken kan goed samen met bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, paksoi, palmkool, prei, pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tomaat, venkel, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Muismeloen slechte buren
Muismeloen heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

muismeloen planten kweken keukenplanten

Muismeloen water geven

Hoeveel water heeft een muismeloen nodig? Muismeloentjes groeien goed op een licht vochtige bodem. In principe hoef je alleen water te geven tijdens warme en droge dagen, zoals hartje zomer. Bij de teelt in ruime potten geef je vaker water, want potten drogen (zeker in de zon) veel sneller op.

Muismeloen grondsoort en bodem

Welke grond heeft een muismeloen nodig? Muismeloen kweken doe je het beste op een luchtige, humusrijke en doorlaatbare bodem. Ook mag de bodem best voedzaam zijn, want deze sterke groeier kan als vruchtgewas best wat voeding gebruiken.

De knolletjes van een muismeloen zijn bij te veel vocht vatbaar voor schimmels en kunnen zelfs gaan rotten. Het is daarom belangrijk om tegelijkertijd ook voor een goede afwatering te zorgen. Gebruik een laag kiezels of hydrokorrels onderin potten of bakken.

pH

6.0
7.0

Wat is pH?

muismeloen grote planten keukenplanten

Muismeloen bemesten

Moet je een muismeloen bemesten? Ja, de muismeloen groeit het beste op voedzame grondsoorten. Extra bemesten draagt hier sterk aan bij. Om de weerstand van deze niet-inheemse plant te verhogen gebruik je bij voorkeur een kaliumrijke voeding. Dit versterkt tegelijkertijd ook de wortels.

Omdat muismeloen van nature vrij weelderig kan groeien is het verstandig om met stikstof terughoudend te zijn. Te veel hiervan zorgt voor overmatige bladgroei en dit gaat ten koste van de vruchtjes.

Voor het bemesten van muismeloen zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 6-12-14 of 6-10-12. Dit is ons advies.

N6
P12
K14

Wat is NPK?

muismeloen volgroeide planten grootte keukenplanten

Muismeloen bloei en bestuiven

Wanneer bloeit muismeloen? Muismeloen bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je muismeloen bestuiven? In principe is bestuiven niet nodig. Meestal volstaat het om insecten hun gang te laten gaan. Zelfs de kleinste insectjes weten vaak hun weg wel in de kas te vinden. Mocht je twijfelen dan kan je de mannelijke bloemetjes afnemen en hiermee langs de vrouwelijke bloemetjes (met het vruchtbeginsel) gaan om stuifmeel over te brengen.

Bij een hoge luchtvochtigheid kan het gebeuren dat stuifmeel niet echt "stuift" maar blijft plakken. In dit geval kan het zorgen voor een slechte bestuiving. In een kweekkas is dit risico vaak iets hoger omdat vocht hierin blijft hangen. Mochten veel bloemetjes met vruchtbeginsel afvallen, dan kan je de plant beter alsnog met de hand bestuiven.

De muismeloen -voor wie het nog niet wist- is een zelfbestuivende plant met behulp van insecten. De bloemen zijn éénslachtig en de plant is éénhuizig. De plant maakt zo wel mannelijke als vrouwelijke bloemen, beiden aan dezelfde plant.

Wanneer muismeloen oogsten

Wanneer kan je muismeloen oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Hoe oogst je muismeloentjes? De kleine vruchtjes zitten vaak verstopt tussen de grote bos blaadjes die een weelderig groeiende muismeloen kan maken. Soms moet je goed zoeken en je ziet er gegarandeerd een aantal over het hoofd die je later dan weer tegenkomt.

Het beste kan je muismeloentjes plukken als deze nog klein zijn, ongeveer ten grootte van een druif. Als je ze later oogst worden ze steviger en de schil wordt dan ook wat harder. Jonge muismeloentjes smaken het lekkerste.

Echt groot worden de vruchtjes overigens ook niet. Wanneer deze iets groter zijn dan een druif dan stoppen ze meestal met groeien. Ze zijn dan nog steeds eetbaar, maar zoals gezegd wel een stukje taaier en knapperiger. Meestal iets minder lekker dus.

De vruchtjes lijken heel erg op een watermeloen. Ze hebben hetzelfde patroontje van licht en donkergroene streepjes, maar dan heel erg klein. Het is dan ook niet voor niets dat de vruchtjes muismeloentjes worden genoemd.

muismeloen oogsten plukken keukenplanten

Muismeloen gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je een muismeloen? Muismeloentjes zijn rauw te eten. Ze hebben een knapperig schilletje, smaken fris en heel licht zuur. De smaak doet erg denken aan een komkommer. Ze zijn ook goed in zo wel een groente- als een fruitsalade te gebruiken.

Muismeloen houdbaarheid

Hoelang kan je een muismeloen bewaren? Je kunt verse muismeloentjes ongeveer 1-3 weken in de koelkast bewaren, afhankelijk van hoe vers ze zijn en hoe rijp ze zijn geoogst. Het lekkerste is om ze direct van de plant af te eten of te gebruiken. Als je ze te lang bewaart gaan ze vies zuur smaken en worden ze rimpelig.

Muismeloen snoeien dieven of toppen

Moet je een muismeloen dieven? In tegenstelling tot de meeste komkommerachtigen hoef je een muismeloen niet echt te dieven. De plant maakt namelijk zeer kleine vruchtjes die weinig energie kosten en niet onder hun eigen gewicht kunnen afbreken van de plant.

Wel kan de extreem weelderige groei van een muismeloen reden zijn om de plant alsnog te dieven. Muismeloenen kunnen woekeren in een warme kweekkas. Om die reden worden zijscheuten vaak alsnog verwijderd naar wens.

Bij een ongecontroleerde groei, wanneer de plant echt alles begint te overgroeien, kan je deze toppen door groeipunten weg te nemen. Zo groeit de plant op de getopte plekken niet meer verder. Wel kan de plant hierdoor juist meer nieuwe zijscheuten gaan maken en in de breedte verder gaan groeien.

Muismeloen ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij de muismeloen? Muismeloenen krijgen soms last van meeldauw. Dit komt met name voor bij kruipende planten waarvan het blad de grond raakt, maar ook bij planten die veel te koud en erg vochtig staan. Bij te nat weer of te veel water geven kunnen de wortels of knolletjes ondergronds gaan rotten.

Muismeloen kweken informatie

Naam en familie
Naam Muismeloen
Familie Komkommerfamilie
Wetenschappelijke naam Melothria scabra
Familie (wetenschappelijk) Curcubitaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Kweekkas (uit)planten mei - juni
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten juli - oktober
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 30CM
Regelafstand 45CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 20 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 6-12-14
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt vruchtgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bloemkool, boerenkool, broccoli, knolraap, paksoi, palmkool, prei, pronkboon, rode kool, romanesco, slaboon, spruitjes, tomaat, venkel, witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 15
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort Klimplant (rankend)

Nieuwe planten...