plant banner

Mungboon
Vigna radiata - Fabaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C8
°C18
CM20
x
CM2.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg voorzaaien
laat voorzaaien
kiemgroente (taugé)
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Mungbonen zaaien of taugé kweken

Mungboon draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Vigna radiata en is een lid van de vlinderbloemenfamilie, ook wel fabaceae.

Samenvatting

De mungboon is een (sub)tropische plant en dus makkelijker te kweken in een kweekkas. Net als slabonen, pronkbonen en veel andere bonensoorten is de mungboon een klimmer die zich ergens omheen wikkelt. De plant heeft naast genoeg zon en warmte, en het gebruikelijke water geven, verder weinig nodig. Na ruim 100 dagen vanaf het zaaien kan je de bonen plukken.

Taugé zijn de kiemen van de mungboon of van de vergelijkbare en misschien ook iets bekendere sojaboon. Deze kiemen kunnen na goed verhitten als kiemgroente worden gegeten. Hier lees je alles over mungbonen zaaien, maar ook over taugé kweken als kiemgroente van dezelfde mungboon.

Mungboon soorten

De mungboon is een van oorsprong tropische of subtropische bonensoort. Deze wordt vooral in Aziatische landen gekweekt en is afkomstig uit India, maar ook in Afrika vindt je de mungboon terug. Taugé dat zijn de kiemen van de bekende sojaboon of van deze mungboon.

Ergens is de mungboon familie van de slaboon (Phaseolus vulgaris) en van haar broertje, de pronkboon (Phaseolus coccineus). Dat zie je heel sterk terug aan alles van deze boon. De manier waarop de mungboon groeit en klimt, maar ook de herkenbare vorm van het blad.

Dezelfde groeiwijze en hetzelfde blad zie je terug bij de kousenband (Vigna unguiculata sesquipedalis) maar dit is eigenlijk een afwijkend boontje, als ik het een boontje mag noemen. De peulen worden tot soms wel een meter lang. De mungboon is hoe dan ook een klimmer.

Mungboon zaaien en planten

Wanneer kan je mungboon zaaien?
Mungboon zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot mei.
Wanneer kan je mungboon planten?
Mungboon planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot juni.

De mungboon kan je het beste voorzaaien in een tray met afzonderlijke vakken. Dat maakt het uitplanten na half mei iets makkelijker. Je kunt de mungboon in principe buiten kweken, maar in de kweekkas heb je meer kans.

Om taugé te kweken kan je de bonen in een glazen pot met gaasdeksel doen, of op een schotel met keukenpapier leggen. Of natuurlijk in een dun laagje aarde, maar spoel de kiemen dan extra goed schoon bij het oogsten. Voor de teelt van de kiemen als taugé heb je alleen water nodig.

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 mungboon planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 mungboon planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Mungboon standplaats en verzorgen

De groei en het uiterlijk van de mungboon lijkt veel op de slaboon of pronkboon, maar ook op de kousenband. En qua behoefte lijkt de mungboon eigenlijk nog het meest op de kousenband, dat is hele naaste familie. Veel warmte, voorkeur voor een kweekkas, alles komt bij de mungboon terug.

Maar heel weinig mensen kweken de mungboon in Nederland of België. Het klimaat is gewoon niet zo heel geschikt maar dat betekend niet dat het niet kan. De grootste kans van slagen heb je in een kweekkas in de volle zon, waar het gedurende een lang seizoen warm blijft. In principe kweek je mungbonen alleen in de vollegrond. De planten hebben wat ruimte nodig.

Wat de teelt van taugé betreft, de kiemen spoel je gewoon dagelijks even goed schoon. Meer dan water hebben de kiemen niet nodig om te groeien. Ze zijn bovendien heel snel klaar, vaak al binnen een week.

Mungboon is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 8℃.

Mungboon combinatieteelt en wisselteelt

Mungboon
Voor het kweken van mungboon zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Mungboon is een peulgewas. De ideale voorteelt is een aardappelsoort of wortel- of knolgewas en de ideale nateelt is een koolgewas volgens het wisselteelt schema.

Mungboon goede buren
Mungboon heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Mungboon slechte buren
Mungboon heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Mungboon water geven

De mungboon kan goed tegen droogte net als de eerder genoemde kousenband. Maar vergeet zeker niet om water te geven, want helemaal zonder kan ze ook niet. Vermijd koud kraanwater maar geef bijvoorbeeld regenwater, of laat het water eerst een tijd op kamertemperatuur (of eigenlijk kweekkastemperatuur) komen.

Mungboon grondsoort en bodem

Mungbonen kweken kan op elk soort grond. De voorkeur gaat wel uit naar een humusrijke grond met een luchtige structuur. De bodem mag niet heel erg nat blijven. Je kunt eventueel compost en koemestkorrels strooien om de bodem te verbeteren.

pH

5.5
7.0

Mungboon tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Mungboon bemesten

Je hebt voor de teelt geen extra voeding nodig. Mungbonen kweken kan zonder mest. Geef je toch iets extra's, neem dan bij voorkeur een meststof met een groter aandeel kalium voor een verbeterde weerstand.

N5
P5
K8

Voor het bemesten van mungboon adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 5-5-8 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Mungboon bloei en bestuiven

De bloemen van de mungboon zijn tweeslachtig, dus is de mungboon goed zelfbestuivend te noemen. Tijdens de teelt kan je voorzichtig aan de plant schudden om de bestuiving te verbeteren. Meestal is dat niet echt nodig maar voor de zekerheid doen we dat zelf wel. Zeker in de kas waar weinig wind staat kan het nuttig zijn.

Wanneer mungboon oogsten

Wanneer kan je mungboon oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot oktober.

Wanneer de boontjes een mooi formaat hebben kan je deze plukken. Je oogst mungbonen wat later, wanneer ze dikker zijn, want je dopt deze voor gebruik. Het is de bedoeling dat je de boontjes uit de peulenschil haalt voor je ze in de keuken gaat gebruiken. Voor het maken van bonenmeel van mungbonen, kan je de bonen aan de plant laten drogen.

Taugé, de kiemgroente, oogst je door de kiemen nog een laatste keer heel goed om te spoelen. Daarna moeten ze eerst goed worden verhit voor je deze kunt gebruiken in de keuken.

Mungboon gebruiken en bewaren

Je kunt mungbonen als groente eten door ze eerst goed te verhitten. Ze worden bijna altijd meegekookt in een gerecht samen met andere ingrediënten. Mungbonen worden in India vaak gebruikt om meel te maken. Het bonenmeel wordt vervolgens gebruikt voor het maken van gekruid platbrood, maar ook voor diverse andere bakproducten.

Taugé wordt in de Aziatische keuken heel veel gebruikt. Zo zit het bijvoorbeeld in loempia's en diverse warme gerechten uit onder andere China, zoals Tjap Tjoy. Je kunt de kiemen niet rauw eten. Voor gebruik moet taugé dus eerst goed worden verhit, om schadelijke stofjes onschadelijk te maken. Echt gevaarlijk giftig zijn de bonen niet, maar de bonen kan je beter niet rauw eten.

Mungboon kiemgroenten

Taugé is een verzamelnaam voor kiemgroenten van peulgewassen. Meestal worden hiervoor mungbonen gebruikt, maar het is ook niet geheel ongebruikelijk om sojabonen te gebruiken als taugé. Dit worden dan ook wel sojascheuten genoemd.

Mungboon houdbaarheid

Verse taugé is maximaal één week, meestal zelfs enkele dagen houdbaar, mits gekoeld en in een afgesloten potje of bakje. Oogst bij voorkeur pas op het moment dat je het daadwerkelijk gaat gebruiken, om te voorkomen dat de kiemgroenten bederven.

Mungboon ziektes en plagen

De mungboon is gevoelig voor kou. Dit vormt dan ook het grootste gevaar bij de teelt. Verder heeft de mungboon weinig last van schimmels, ziektes en plagen. Wel kan taugé gaan schimmelen als kiemgroente. Dit merk je snel wanneer de kiemen gaan stinken. Eet nooit kiemgroenten als deze niet meer lekker ruiken.

Mungboon kweken informatie

Naam en familie
Naam Mungboon
Familie Vlinderbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Vigna radiata
Familie (wetenschappelijk) Fabaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - mei
Buiten (uit)planten mei - juni
Oogsten augustus - oktober
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur 18 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 5-5-8
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt peulgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 8
Wintergroen -
Gemiddelde hoogte 75
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...