plant banner

Waterkers
Nasturtium officinale

plant icon
Waterkers
Nasturtium officinale
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

6

5CM

5CM
pH
6.5 - 7.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC
Alles
Vensterbank winter
Voorjaar buiten
Najaar buiten
Kiemgroenten
Oogsttijd
Bloeitijd

Waterkers kweken

Waterkers verzorgen

Waterkers doet het uitstekend op plekjes met wat minder zon en kan hierdoor bijna overal wel gekweekt worden. Op zich is waterkers heel makkelijk zelf te kweken, maar er moet wel rekening worden gehouden met een paar (kleine) eisen van dit leuke plantje.

Waterkers zaaien en planten

Wanneer kan je waterkers zaaien? Waterkers kan je direct buiten zaaien van februari tot april en van september tot november. Waterkers kan je binnen (voor)zaaien van november tot januari.

Waterkers zaaien is erg makkelijk, maar houd er rekening mee dat het plantje absoluut niet tegen droogte kan. Waterkers groeit ècht alléén op vochtige en zelfs natte plekken. Het zaaibed mag dus nooit uitdrogen. Gelukkig is waterkers daar wel een snelle kiemer. De bloeiende plantjes kan je laten staan om na de bloei zaadjes van te oogsten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 waterkers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 waterkers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Waterkers grondsoort

Waterkers heeft veel behoefte aan vocht. Natuurlijk moet het kleine plantje goed kunnen wortelen en dat is meestal geen probleem, maar de bodem mag niet te veel water afvoeren! Zorg dat deze dus constant goed vochtig of zelfs doorweekt is. Waterkers groeit in het wild aan rivieroevers of in rivierbedden waar het ondiep is. Waterkers is nog nèt geen waterplant.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Waterkers bemesten

Waterkers groeit erg graag op een voedzame bodem. Zorg er dus voor dat je voldoende compost en organisch materiaal door de bodem hebt gemengd voor je er waterkers gaat planten. Het geven van extra voeding is geen vereiste, maar kan zeker handig zijn gezien dit de groei bevorderd. Waterkers heeft veel baat bij extra stikstof voor de aanmaak en groei van het blad van de plant, wat je uiteindelijk wilt gaan oogsten.

Welke meststof gebruik je voor waterkers? De beste meststof voor het kweken van waterkers heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Waterkers bloei en bestuiven

Wanneer bloeit waterkers? Waterkers bloeit doorgaans van mei tot september.

Wanneer waterkers oogsten

Wanneer kan je waterkers oogsten? Waterkers oogst je doorgaans van november tot juni.

Van waterkers worden de blaadjes geplukt. Deze kan je gedurende de hele groei van het plantje blijven plukken, zo lang er genoeg blad aan het plantje blijft zitten. Het plantje heeft als het nog jong is al het blad nodig om goed te groeien. Oogst dus bij voorkeur niet in een jong stadium.

Waterkers gebruiken en bewaren

Waterkers wordt vooral vaak gebruikt door salades. Zo wordt de bladgroente ook verkocht (in zakjes) in de winkel. Ook op een gezond broodje met vis, bijvoorbeeld zalm, of vlees-broodbeleg is waterkers erg lekker. Bovendien is waterkers een bron van jodium, ijzer, foliumzuur, de vitaminen B6 en C.

Waterkers oogst je bij voorkeur op het moment dat je het wilt gaan gebruiken. Hoewel verse waterkers nog een week te bewaren is in de koelkast is het altijd lekkerder (en gezonder) om waterkers direct na het oogsten te gebruiken.

Waterkers soorten

Waterkers is een klein plantje dat graag langs rivieroevers en -bedden groeit, op natte plekken dus. Er zijn veel verschillende soorten waterkers welke soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Waterkers is in de winkel te koop als saladegroente, het wordt gekweekt voor het blad.

Waterkers ziektes en plagen

Waterkers is vatbaar voor diverse schimmels en voor slakken. Dit heeft ermee te maken dat waterkers op een zeer vochtige plek wordt opgekweekt, wat ideaal is voor slakken en schimmels om in te groeien. Met name de laatste van de twee kan een groot probleem vormen. Slakken zijn op diverse manieren te weren, waaronder biologische korrels tegen slakken of natuurlijke vijanden zoals egels.

Waterkers teeltwijzen

Waterkers is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Waterkers heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Waterkers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Waterkers plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien november - januari
Buiten (voor)zaaien februari - april
september - november
Kweekkas (uit)planten november - februari
Buiten (uit)planten maart - april
oktober - november
Oogsten november - juni
Bloeitijd mei - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte veel
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 23 planten
Per m² / veld 340 - 460 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur 6 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding