plant banner

Plantenlijst laden...

Waterkers
Nasturtium officinale

plant icon
Waterkers
Nasturtium officinale
light icon
water icon
soil icon
winter icon

10

6

5CM

5CM
pH
6.5 - 7.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vensterbank winter
voorjaar buiten
najaar buiten
oogsttijd
kiemgroente

Waterkers kweken

Waterkers soorten

Waterkers is een klein plantje dat graag langs rivieroevers en -bedden groeit, op natte plekken dus. Er zijn veel verschillende soorten waterkers welke soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Waterkers is in de winkel te koop als saladegroente, het wordt gekweekt voor het blad.

Waterkers zaaien en planten

Wanneer kan je waterkers zaaien? Waterkers kan je direct buiten zaaien van februari tot april en van september tot november. Waterkers kan je binnen (voor)zaaien van november tot januari. De beste temperatuur om waterkers te ontkiemen is boven de 10℃.

Waterkers zaaien is erg makkelijk, maar houd er rekening mee dat het plantje absoluut niet tegen droogte kan. Waterkers groeit ècht alléén op vochtige en zelfs natte plekken. Het zaaibed mag dus nooit uitdrogen. Gelukkig is waterkers daar wel een snelle kiemer. De bloeiende plantjes kan je laten staan om na de bloei zaadjes van te oogsten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 240 tot 420 waterkers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 25 waterkers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Waterkers verzorgen/standplaats

Waterkers doet het uitstekend op plekjes met wat minder zon en kan hierdoor bijna overal wel gekweekt worden. Op zich is waterkers heel makkelijk zelf te kweken, maar er moet wel rekening worden gehouden met een paar (kleine) eisen van dit leuke plantje.

Waterkers goede en slechte buren

Waterkers wisselteelt
Waterkers is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas, volgens de principes van wisselteelt.

Waterkers goede buren
Waterkers heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Waterkers slechte buren
Waterkers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Waterkers grondsoort

Waterkers heeft veel behoefte aan vocht. Natuurlijk moet het kleine plantje goed kunnen wortelen en dat is meestal geen probleem, maar de bodem mag niet te veel water afvoeren! Zorg dat deze dus constant goed vochtig of zelfs doorweekt is. Waterkers groeit in het wild aan rivieroevers of in rivierbedden waar het ondiep is. Waterkers is nog nèt geen waterplant.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Waterkers bemesten

Waterkers groeit erg graag op een voedzame bodem. Zorg er dus voor dat je voldoende compost en organisch materiaal door de bodem hebt gemengd voor je er waterkers gaat planten. Het geven van extra voeding is geen vereiste, maar kan zeker handig zijn gezien dit de groei bevorderd. Waterkers heeft veel baat bij extra stikstof voor de aanmaak en groei van het blad van de plant, wat je uiteindelijk wilt gaan oogsten.

Welke meststof gebruik je voor waterkers? De beste meststof voor het kweken van waterkers heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Waterkers bloei en bestuiven

Wanneer bloeit waterkers? Waterkers bloeit doorgaans van mei tot september.

Wanneer waterkers oogsten

Wanneer kan je waterkers oogsten? Waterkers oogst je doorgaans van november tot juni.

Van waterkers worden de blaadjes geplukt. Deze kan je gedurende de hele groei van het plantje blijven plukken, zo lang er genoeg blad aan het plantje blijft zitten. Het plantje heeft als het nog jong is al het blad nodig om goed te groeien. Oogst dus bij voorkeur niet in een jong stadium.

Waterkers gebruiken en bewaren

Waterkers wordt vooral vaak gebruikt door salades. Zo wordt de bladgroente ook verkocht (in zakjes) in de winkel. Ook op een gezond broodje met vis, bijvoorbeeld zalm, of vlees-broodbeleg is waterkers erg lekker. Bovendien is waterkers een bron van jodium, ijzer, foliumzuur, de vitaminen B6 en C.

Waterkers oogst je bij voorkeur op het moment dat je het wilt gaan gebruiken. Hoewel verse waterkers nog een week te bewaren is in de koelkast is het altijd lekkerder (en gezonder) om waterkers direct na het oogsten te gebruiken.

Waterkers kiemgroenten

Kan je waterkers als kiemgroente eten? Ja, waterkers is een bekende kiemgroente. Zo wel de kleine blaadjes van de volgroeide planten als de kiemen daarvan worden gegeten. De kiemen van waterkers zijn erg gezond en lekker door een salade.

Waterkers ziektes en plagen

Waterkers is vatbaar voor diverse schimmels en voor slakken. Dit heeft ermee te maken dat waterkers op een zeer vochtige plek wordt opgekweekt, wat ideaal is voor slakken en schimmels om in te groeien. Met name de laatste van de twee kan een groot probleem vormen. Slakken zijn op diverse manieren te weren, waaronder biologische korrels tegen slakken of natuurlijke vijanden zoals egels.

Waterkers plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien november - januari
Buiten (voor)zaaien februari - april
september - november
Kweekkas (uit)planten november - februari
Buiten (uit)planten maart - april
oktober - november
Oogsten november - juni
Bloeitijd mei - september
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte veel
Grondsoort matige grond
Winterhard nee
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 25 planten
Per m² / veld 240 - 420 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 10 ℃
Min. veilige temperatuur 6 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt bladgewas

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding