plant banner

Zevenblad
Aegopodium podagraria - Apiaceae
Zaaien kweken en oogsten

°C-20
CM30
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
middellaat
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Zevenblad bestrijden en verwijderen of oogsten

Zevenblad draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Aegopodium podagraria en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Samenvatting

Als je dit leest dan wil je waarschijnlijk juist zevenblad verwijderen. Zevenblad bestrijden is een grote uitdaging, maar zevenblad is naast een onkruid vooral ook eetbaar. Je kunt dus zevenblad oogsten om er vanaf te komen, maar het is ook mogelijk om het te zaaien in potten. Zevenblad zaaien is vrij makkelijk.

Als je van zevenblad af wilt kan je er bijvoorbeeld pesto van maken, of het blad verwerken in smoothies. Zevenblad verwijderen uit je tuin of moestuin, lukt alleen goed als je de wortel ook uit de grond trekt.

Zevenblad soorten

Zevelblad wordt ook wel tuinmansverdriet of heers genoemd. Niet zo gek, want de plant is niet weg te krijgen als deze eenmaal in de tuin staat. Het heerst dus enorm. Als je het hebt staan wordt een beetje tuinman daar ookverdrietig van. Zelfs op beschaduwde plekken groeit zevenblad goed.

Je zou het niet zeggen maar zevenblad is een lid van de schermbloemenfamilie. Het maakt kleine bloemschermpjes. Andere leden uit deze familie zijn onder andere peterselie of wortelpeterselie, lavas, wortel, knolvenkel, anijs en nog veel meer. Veel schermbloemigen kan je in de keuken gebruiken als groenten of als kruiden. Zevenblad is ook eetbaar.

Door de meeste mensen wordt zevenblad als een verschrikkelijk onkruid gezien. Ik zou graag willen dat ik het anders kon zien, onkruid is immers maar een oordeel. Toch vind ik zevenblad een behoorlijk onkruid. Het groeit bij een paar vrienden en buren in de tuin, en het is daar echt niet weg te krijgen. Verschrikkelijk!

Grote kans dat jij er dus ook van af wilt. Zevenblad bestrijden is mogelijk maar kost wel wat moeite. Je kunt er iets eetbaars aan overhouden en dit plantje in de keuken gebruiken.

Zevenblad zaaien en planten

Wanneer kan je zevenblad zaaien? Zevenblad zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot augustus.
Wanneer kan je zevenblad planten? Zevenblad planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van april tot september.
Lees de instructies hieronder voor meer informatie.

Zevenblad vermeerderen kan bijna niet makkelijker. Je kunt je beter afvragen hoe je zevenblad niet kunt vermeerderen. Na de bloei zaait het zich makkelijk uit. Wil je zevenblad bestrijden dan is de eerste stap, het verwijderen van eventuele bloemetjes. Direct wanneer je ze ziet, trek je ze los. Dan kan dit plantje geen zaden meer maken en zaait het zich niet opnieuw uit.

Eigenlijk verspreidt zevenblad zich het makkelijkst via de wortel. Waar een (klein stukje) wortel in de grond zit, komt zevenblad snel boven kijken. De beste manier om van zevenblad af te komen is dus door ook de wortel te verwijderen. Als je zevenblad in een pot wilt kweken kan je de wortel in een pot met aarde planten. Zet de wortel vooral niet in de vollegrond, dan gaat het gegarandeerd woekeren.

Voor zevenblad zaaien geldt eigenlijk hetzelfde. Doe dit echt alleen in een pot. Zaai je zevenblad in de vollegrond dan gaat het woekeren. Je komt er bijna niet meer vanaf.

Per vierkante meter kan je ongeveer 6 tot 9 zevenblad planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 zevenblad planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Zevenblad standplaats en verzorgen

Zevenblad heeft geen verzorging nodig. Op een vochtige plek groeit zevenblad altijd goed. Het heeft ook niet veel zonlicht nodig, dus ook op plekjes met meer schaduw groeit zevenblad. Je kunt zevenblad kweken op schaduwrijke plekjes maar zelfs ook in de volle zon. Ook is zevenblad winterhard, al sterft het bovengronds af in de winter. De wortel leeft verder.

Om zevenblad te kweken heb je dus niets nodig. Het groeit letterlijk als onkruid. De plant komt steeds tot bloei, zaait zich opnieuw uit en groeit tegelijk verder via de wortels. De wortels verspreiden zich ondergronds en komen op meerdere plekken opnieuw boven kijken. Daarom kan je zevenblad het beste helemaal niet kweken, of in een pot of plantenbak zetten.

Iedere keer wanneer je zevenblad ziet bloeien, verwijder je de bloemetjes. Zo weet je zeker dat het plantje zich in elk geval niet opnieuw uitzaait. Zevenblad kan zich namelijk snel verspreiden via de zaden. Het beste is om de bloemschermen altijd te verwijderen, hoe mooi ze ook kunnen zijn.

Zevenblad is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -20℃.

Zevenblad combinatieteelt en wisselteelt

Zevenblad
Voor het kweken van zevenblad hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Zevenblad goede buren
Zevenblad heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Zevenblad slechte buren
Zevenblad heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Zevenblad water geven

Zevenblad groeit het beste op een vochtige plek. Je kunt zevenblad gedeeltelijk bestrijden door de grond helemaal op te laten drogen. Dit zal de plant niet doen afsterven maar het verzwakt de plant wel. Als je zevenblad in potten in leven probeert te houden, geef dan regelmatig water. Laat de grond niet opdrogen.

Zevenblad grondsoort en bodem

Zevenblad groeit in principe op alle soorten grond, maar is bij uitstek geschikt voor voedzame en humusrijke grondsoorten. Zevenblad kweken kan dus bijna niet fout gaan, Voeg compost en organisch materiaal toe en bemest de bodem regelmatig. Kweek zevenblad bij voorkeur alleen in potten om verspreiding te voorkomen.

pH

4.0
7.0

Zevenblad tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Zevenblad bemesten

Zevenblad kweek je dus beter in potten. Hier spoelen voedingsstoffen ook snel uit. Zevenblad maakt van zichzelf veel blaadjes. Door extra stikstof te geven zal de plant alleen maar meer en grotere blaadjes gaan maken. Echt nodig is dat dus niet, maar als je het echt voor de productie kweekt kan het handig zijn.

Om te zorgen dat zevenblad binnen de perken blijft kan je voeding weglaten. Door de grond niet te bemesten raakt deze meer en meer uitgeput. Helaas is dit ook slecht voor eventuele andere planten die er groeien of nog gaan groeien.

N0
P0
K0

Voor het bemesten van zevenblad adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 0-0-0 . De exacte verhouding is mogelijk nergens te koop. Je hoeft je daar natuurlijk ook niet strict aan te houden. Meng bijvoorbeeld zelf een stikstofrijke mest met een fosfaatrijke mest en een kaliumrijke mest. Zo maak je zelf een vergelijkbare mest. Lees ook Wat is NPK mest?

Zevenblad bloei en bestuiven

De bloemschermen van zevenblad zitten vol kleine, tweeslachtige bloemetjes. Zevenblad wordt vooral bestoven door insecten zoals bijtjes, hommeltjes en zweefvliegen. Zo is zevenblad in principe goed zelfbestuivend. Kruisbestuiving draagt wel bij aan de zaadproductie. Door kruising krijg je meer levensvatbare zaden.

Dit betekend dus ook dat hoe meer zevenblad je hebt staan, hoe makkelijker het zichzelf uitzaait. Door kruising tussen al die verschillende plantjes ontstaan nog meer levensvatbare zaden. Om te voorkomen dat zevenblad zich uitzaait kan je -zoals eerder genoemd- de bloemschermen het beste steeds wegknippen.

Wanneer zevenblad oogsten

Wanneer kan je zevenblad oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot november.

De blaadjes van zevenblad zijn eetbaar. Je kunt dus tijdens de groei blaadjes blijven plukken om te gebruiken in de keuken. Dit kan zo lang het plantje leeft en zo lang de blaadjes er nog mooi uitzien. Dit is voor de herfst echt begint. Meestal oogst je de laatste blaadjes rond september en de eerste vanaf mei of juni.

Om de plant uit te putten kan je ook zo veel mogelijk blad plukken. Zevenblad verwijderen wordt makkelijker als de plant is verzwakt. Door veel blad weg te nemen, het liefst alles, verzwakt de plant en groeit deze minder goed.

Zevenblad gebruiken en bewaren

Zevenblad wordt vaak gebruikt om pesto van te maken, maar het is goed te gebruiken als een soort peterselie. Zevenblad kan voor veel verschillende gerechten worden gebruikt, maar ook voor thee. Zevenblad wordt vooral in Scandinavische landen veel gebruikt en staat daar ook regelmatig op de menukaart in restaurants. Vaak wordt het plantje gebruikt ter vervanging van kropsla of spinazie door een salade.

Zevenblad houdbaarheid

Zevenblad zelf is enkele dagen houdbaar in de koeling, maar kan verwerkt in pesto of soep veel langer bewaard blijven. Verwerkt in gerechten kan het hele gerecht worden ingevroren en is het nog maanden houdbaar.

Zevenblad snoeien

Zevenblad ziektes en plagen

Zevenblad heeft, behalve wat kleine beestjes die van het blad snoepen, heel weinig last van ziektes en plagen. Ook schimmels komen zelden voor. Eigenlijk is zevenblad op zichzelf een plaag. Zevenblad bestrijden is een grote uitdaging maar met de stappen die we eerder hebben genoemd, kan je zevenblad verwijderen uit je tuin of moestuin.

Zevenblad verwijderen is een lange-termijnplan. Je hebt het plantje dus niet zomaar in één dag weggehaald. Voor het verwijderen van zevenblad, nog even een opsomming van alle eerder genoemde tips met wat extra tips:

  1. Zorg voor droogte: Geef geen water. Laat de grond goed opdrogen, zeker tijdens een warme zomer. Zevenblad staat graag op vochtige grond. Droge grond zal de planten iets verzwakken.
  2. Geef geen voeding: Bemest de grond vooral niet. Zevenblad staat graag op een voedzame grond. Zonder bemesting raakt de grond langzaam uitgeput. Dit kan zevenblad verzwakken.
  3. Verwijder de bloemen: Knip de bloemschermen steeds weg wanneer je deze ziet verschijnen. Zevenblad verspreidt zich makkelijk via de zaden. Het zaait zichzelf snel uit nadat het is uitgebloeid.
  4. Verwijder de blaadjes: Pluk zo veel mogelijk blaadjes terwijl de plant groeit. Zonder blaadjes kan zevenblad moeilijk verder groeien. De wortels sterven niet zomaar maar je verzwakt de plant wel.
  5. Verwijder de wortels: Graaf de wortels uit. Zevenblad verspreidt zich onder de grond via uitlopers van wortels. Verwijder zo veel mogelijk wortels zodat zevenblad zich niet nog meer verspreidt.
  6. Extra tip: Snoei als dat kan ook alle omliggende planten, zodat er zeker in de zomer veel zonlicht schijnt. Dit helpt het opdrogen van de grond te versnellen en zo verzwak je zevenblad ook.
  7. Extra tip: Heb je het stukje grond niet nodig, leg er dan één of meer lagen onkruid- of gronddoek overheen. Zo komt er geen licht op de bodem, en zonder licht kan zevenblad niet meer groeien.

Zevenblad kweken informatie

Naam en familie
Naam Zevenblad
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Aegopodium podagraria
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien maart - augustus
Buiten (uit)planten april - september
Oogsten mei - november
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 30CM
Regelafstand 45CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 6-9 planten (veld)
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Schaduwrijk
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 4.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Anders/onbekend
Winterhard tot -20
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Nieuwe planten...