plant banner

Zevenblad
Aegopodium podagraria

plant icon
Zevenblad
Aegopodium podagraria
light icon
water icon
soil icon
winter icon

0

-20

30CM

30CM
pH
4.0 - 7.0
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Zevenblad kweken

Zevenblad verzorgen

Eigenlijk is zevenblad een berucht onkruid. Wanneer het eenmaal in je tuin verschijnt krijg je het niet meer weg, dat zal je weten ook! De plant zaait zichzelf keer op keer uit na het bloeien, maar ook de wortels verspreiden zich ondergronds. De plant duikt ieder jaar weer in tienvoud overal in de tuin op en het worden er ieder jaar meer en meer. Wat je ertegen kunt doen? Héél veel pesto eten! En om die reden zou je natuurlijk kunnen kiezen om alsnog zevenblad te kweken in een pot of bak of in een vak met stevig worteldoek. Zorg dan dat je de bloemen afknipt vóór de zaden zijn gevormd. Het plantje groeit ook op plekken in de halfschaduw en op schaduwrijke plekken erg goed.

Zevenblad zaaien en planten

Wanneer kan je zevenblad zaaien? Zevenblad kan je direct buiten zaaien van maart tot augustus.

Zevelblad is heel goed te zaaien, maar je kunt ook wortelstukken nemen en deze in de grond stoppen op een andere plek. Doe dit dan ècht alléén in een pot of bak, want zevenblad kan woekeren als een van de beste! De plant groeit ondergronds een complex wortelstelsel dat op willekeurige plekken boven de grond weer opkomt als een nieuwe plant. Maar ook de bloemen maken zaden, waarmee zevenblad zichzelf uitzaait.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 zevenblad planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 zevenblad planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Zevenblad grondsoort

Zevenblad groeit in principe op alle soorten grond, maar is bij uitstek geschikt voor voedzame en humusrijke grondsoorten. Het plantje zelf kweken kan dus bijna niet fout gaan, maar als je het goed wilt doen en er veel van wilt oogsten kan je beter kiezen voor een goede bodem. Voeg compost en organisch materiaal toe en bemest de bodem regelmatig. Zevenblad zal dan extra weelderig groeien, zelfs in de pot of bak waar je deze beperkt wilt laten groeien.

pH-waarde (zuurtegraad):
4.0
7.0
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Zevenblad bemesten

Geef regelmatig een flinke hoeveelheid voeding en zorg hiermee voor een sterk bemeste bodem. Op die manier groeit zevenblad extra goed. Met extra stikstof zorg je voor een zeer weelderige bladgroei. Bijvoorbeeld door het gebruiken van bloedmeel. Zevenblad groeit in het bijzonder op sterk bemeste grondsoorten erg weelderig. Dit kan tevens ook een reden zijn om extra goed op te letten dat de plant binnen de perken blijft.

Welke meststof gebruik je voor zevenblad? De beste meststof voor het kweken van zevenblad heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Wanneer zevenblad oogsten

Wanneer kan je zevenblad oogsten? Zevenblad oogst je doorgaans van april tot november.

Van zevenblad kan men de blaadjes plukken. Door van zevenblad het blad zo veel mogelijk te oogsten raakt de plant uitgeput en kom je mogelijk van dit "onkruid" af, als dit ongewenst is in de tuin natuurlijk. Om dit plantje als onkruid zo effectief mogelijk te verwijderen, kan je het beste de hele plant uit de grond trekken voor je de blaadjes plukt.

Zevenblad gebruiken en bewaren

Zevenblad wordt vaak gebruikt om pesto van te maken, maar het is goed te gebruiken als een soort peterselie. Zevenblad kan voor veel verschillende gerechten worden gebruikt, maar ook voor thee. Zevenblad wordt vooral in Scandinavische landen veel gebruikt en staat daar ook regelmatig op de menukaart in restaurants. Vaak wordt het plantje gebruikt ter vervanging van kropsla of spinazie door een salade.

Zevenblad zelf is enkele dagen houdbaar in de koeling, maar kan verwerkt in pesto of soep veel langer bewaard blijven. Verwerkt in gerechten kan het hele gerecht worden ingevroren en is het nog maanden houdbaar.

Zevenblad soorten

Zevelblad wordt ook wel tuinmansverdriet of heers genoemd. Niet zo gek, want de plant is niet weg te krijgen als deze eenmaal in de tuin staat. Zelfs op beschaduwde plekken doet deze het uitstekend. Van zevenblad zijn een aantal soorten bekend.

Zevenblad ziektes en plagen

Zevenblad is op veel plekken een ongewenste plant, omdat deze snel en ongecontroleerd kan gaan woekeren, zo wel via de wortels als via de zaadjes na de bloei. Door velen wordt de plant dus als onkruid gezien. Veel ongedierte ziet de plant niet zitten, waardoor deze vaak ongestoord kan verder groeien. Wie gecontroleerd zevenblad kweekt in een pot heeft daar dus een aantal voordelen bij. De plant groeit gemakkelijk en is nauwelijks vatbaar voor ziektes, plagen en schimmels. Een enkele keer zal een slak of ander diertje aan het blad zitten.

Zevenblad teeltwijzen

Voor het kweken van zevenblad hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Zevenblad heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Zevenblad heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Zevenblad plant tabel

Zaaikalender
Buiten (voor)zaaien maart - augustus
Buiten (uit)planten maart - september
Oogsten april - november
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats schaduwrijk
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 4.0 - 7.0
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 30 cm
Min. potmaat c.a. 10-15 liter
Per m / rij 2 - 4 planten
Per m² / veld 9 - 13 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -20 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding