plant banner

Plantenlijst laden...

Zevenblad
zaaien kweken en oogsten

Aegopodium podagraria

°C-20
CM30
x
CMx
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

De wetenschappelijke (Latijnse) naam van zevenblad is Aegopodium podagraria

Zevenblad soorten

Zevelblad wordt ook wel tuinmansverdriet of heers genoemd. Niet zo gek, want de plant is niet weg te krijgen als deze eenmaal in de tuin staat. Zelfs op beschaduwde plekken doet deze het uitstekend. Van zevenblad zijn een aantal soorten bekend.

Zevenblad zaaien en planten

Wanneer kan je zevenblad zaaien? Zevenblad zaaien of voorzaaien kan direct buiten van maart tot augustus.

Wanneer kan je zevenblad planten? Zevenblad planten of uitplanten kan buiten van maart tot september.

Zevelblad is heel goed te zaaien, maar je kunt ook wortelstukken nemen en deze in de grond stoppen op een andere plek. Doe dit dan ècht alléén in een pot of bak, want zevenblad kan woekeren als een van de beste! De plant groeit ondergronds een complex wortelstelsel dat op willekeurige plekken boven de grond weer opkomt als een nieuwe plant. Maar ook de bloemen maken zaden, waarmee zevenblad zichzelf uitzaait.

Per vierkante meter kan je ongeveer 9 tot 13 zevenblad planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 zevenblad planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Zevenblad standplaats en verzorgen

Eigenlijk is zevenblad een berucht onkruid. Wanneer het eenmaal in je tuin verschijnt krijg je het niet meer weg, dat zal je weten ook! De plant zaait zichzelf keer op keer uit na het bloeien, maar ook de wortels verspreiden zich ondergronds. De plant duikt ieder jaar weer in tienvoud overal in de tuin op en het worden er ieder jaar meer en meer. Wat je ertegen kunt doen? Héél veel pesto eten! En om die reden zou je natuurlijk kunnen kiezen om alsnog zevenblad te kweken in een pot of bak of in een vak met stevig worteldoek. Zorg dan dat je de bloemen afknipt vóór de zaden zijn gevormd. Het plantje groeit ook op plekken in de halfschaduw en op schaduwrijke plekken erg goed.

Zevenblad combinatieteelt en wisselteelt

Zevenblad
Voor het kweken van zevenblad hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Zevenblad goede buren
Zevenblad heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Zevenblad slechte buren
Zevenblad heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Zevenblad grondsoort en bodem

Zevenblad groeit in principe op alle soorten grond, maar is bij uitstek geschikt voor voedzame en humusrijke grondsoorten. Het plantje zelf kweken kan dus bijna niet fout gaan, maar als je het goed wilt doen en er veel van wilt oogsten kan je beter kiezen voor een goede bodem. Voeg compost en organisch materiaal toe en bemest de bodem regelmatig. Zevenblad zal dan extra weelderig groeien, zelfs in de pot of bak waar je deze beperkt wilt laten groeien.

pH

4.0
7.0

Wat is pH?

Zevenblad bemesten

Geef regelmatig een flinke hoeveelheid voeding en zorg hiermee voor een sterk bemeste bodem. Op die manier groeit zevenblad extra goed. Met extra stikstof zorg je voor een zeer weelderige bladgroei. Bijvoorbeeld door het gebruiken van bloedmeel. Zevenblad groeit in het bijzonder op sterk bemeste grondsoorten erg weelderig. Dit kan tevens ook een reden zijn om extra goed op te letten dat de plant binnen de perken blijft.

Voor het bemesten van zevenblad kan je het beste kiezen voor een meststof die lijkt op de NPK-samenstelling 0-0-0. De exacte samenstelling maak je meestal zelf door de juiste verhouding stikstof, fosfaat en kalium te mengen. Het is natuurlijk ook gewoon voldoende om een meststof gebruiken die erop lijkt.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

Wanneer zevenblad oogsten

Wanneer kan je zevenblad oogsten? Doorgaans doe je dit van april tot november.

Van zevenblad kan men de blaadjes plukken. Door van zevenblad het blad zo veel mogelijk te oogsten raakt de plant uitgeput en kom je mogelijk van dit "onkruid" af, als dit ongewenst is in de tuin natuurlijk. Om dit plantje als onkruid zo effectief mogelijk te verwijderen, kan je het beste de hele plant uit de grond trekken voor je de blaadjes plukt.

Zevenblad gebruiken en bewaren

Zevenblad wordt vaak gebruikt om pesto van te maken, maar het is goed te gebruiken als een soort peterselie. Zevenblad kan voor veel verschillende gerechten worden gebruikt, maar ook voor thee. Zevenblad wordt vooral in Scandinavische landen veel gebruikt en staat daar ook regelmatig op de menukaart in restaurants. Vaak wordt het plantje gebruikt ter vervanging van kropsla of spinazie door een salade.

Zevenblad zelf is enkele dagen houdbaar in de koeling, maar kan verwerkt in pesto of soep veel langer bewaard blijven. Verwerkt in gerechten kan het hele gerecht worden ingevroren en is het nog maanden houdbaar.

Zevenblad snoeien

Zevenblad ziektes en plagen

Zevenblad is op veel plekken een ongewenste plant, omdat deze snel en ongecontroleerd kan gaan woekeren, zo wel via de wortels als via de zaadjes na de bloei. Door velen wordt de plant dus als onkruid gezien. Veel ongedierte ziet de plant niet zitten, waardoor deze vaak ongestoord kan verder groeien. Wie gecontroleerd zevenblad kweekt in een pot heeft daar dus een aantal voordelen bij. De plant groeit gemakkelijk en is nauwelijks vatbaar voor ziektes, plagen en schimmels. Een enkele keer zal een slak of ander diertje aan het blad zitten.

Zevenblad kweken informatie

Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien maart - augustus
Buiten (uit)planten maart - september
Oogsten april - november
Zaaien
Zaaidiepte xCM
Plantafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 2-4 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 9-13 planten (veld)
Voorzaaien potmaat xCM
Kiemtemperatuur -
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Schaduwrijk
Waterbehoefte Regelmatig water
Grondsoort Matig/Compost/Aarde
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 4.0-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Anders/onbekend
Winterhard tot -20
Wintergroen Niet groenblijvend
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -

Deel deze pagina:

Nieuwe planten...

footer wave afbeelding