Biologisch slakken bestrijden

Ga snel naar...

  Heb je slakken in de moestuin? Ze eten jonge zaailingen op en nemen hapjes uit de blaadjes van jouw keukenplanten. Zo komt het natuurlijk nooit van een moestuin vol eetbaar groen. Je wil van die slakken af maar hoe doe je dat? Biologisch slakken bestrijden is de oplossing!

  10 tips voor biologisch slakken bestrijden in de moestuin

  Natuurlijk kan je slakken bestrijden met biologische slakkenkorrels of biervallen. Tuurlijk het werkt, maar je maakt veel beestjes dood en vangt alleen de gevolgen op, zichtbare slakken. Je vangt hiermee de gevolgen op maar pakt het probleem niet bij de bron aan.

  Natuurlijk kan je uren lang slakken oprapen. Niet iedereen heeft daar tijd voor of zin in, maar je laat de beestjes wel leven. Gelukkig zijn er genoeg andere manieren om van slakken af te komen, zonder troep te gebruiken.

  1. Haal de schuilplekken voor slakken weg

  Vraag jij je ook af waar al die slakken vandaan komen? Dan stel je de juiste vraag! Slakken schuilen graag op donkere en vochtige plekjes, uit het zicht van vogels of andere dieren en vooral ook uit de zon. Staan er veel omgekeerde of lege potten, haal ze dan weg.

  slakken voorkomen kieren gaten ruimtes potten bakken

  Kiertjes in schuttingen, ruimtes tussen twee potten of bakken, ruimtes direct onder potten en bakken maar ook dode planten op de composthoop. Dit zijn allemaal plekjes waar slakken goed kunnen schuilen. Haal je deze plekken weg dan heb je minder last van slakken.

  Heb je toch planten in potten en bakken, verplaats ze dan regelmatig. Zo zie je direct of er slakken onder zitten en kan je deze weghalen. Als het niet anders is dan moet het maar. Je kunt potten ook op een constructie zetten, verhoogd van de grond af.

  2. Maak een moestuin in de volle zon

  Niet iedereen heeft de ruimte voor een moestuin in de volle zon, een tuin op het zuiden of een balkon. Wie dat wel heeft, zal minder last hebben van slakken. Slakken houden niet van de zon omdat ze dan uitdrogen. Van daar dat ze ook schuilplekjes zoeken (zie hierboven).

  3. Zet jonge zaailingen op veilige hoogte

  Staan jouw zaaitrays en kweekpotjes op de grond? Geen wonder dat jonge plantjes steeds verdwijnen! Tussen die kweekpotjes en onder die zaaitrays schuilen ook slakken. Juist daar, omdat je de trays en potjes regelmatig water geeft. Het is er vochtig, slakken kunnen zich ertussen verstoppen èn ze zitten dicht bij hun maaltijd!

  Trays en potjes op de grond zetten zorgt gegarandeerd voor het verdwijnen van jonge plantjes. En voor grote, gezonde en sterke slakken natuurlijk. De oplossing? Haal ze van de grond af! Slakken kunnen er dan niet onder of tussen schuilen. Ze kunnen er zelfs helemaal niet meer bij.

  tegen slakken voorkomen opeten zaailingen beschermen plantjes

  Zet jouw pas gezaaide, jonge plantjes op veilige hoogte. Bij voorkeur op tafels en andere constructies waar slakken niet zo heel snel op komen. Het beste werkt een constructie met dunne pootjes, zoals de etagere op de foto. Dunne, metalen pootjes en van de grond af. Gegarandeerd vrij van slakken!

  Pas alleen wel op voor vogels want die kunnen er nog steeds goed bij. Als je daar veel last van hebt kun je een vogelnet plaatsen maar over vogels vertellen we graag een andere keer.

  4. De bodem uit plastic potten snijden

  Je kunt jonge plantjes perfect beschermen door daar oude plastic potten overheen te zetten. Snijd natuurlijk wel even de bodem eruit zodat je plantjes licht krijgen. Zo'n verhoogde rand rondom je jonge plantjes beschermt ze uitstekend tegen slakken. Ideaal voor plantjes in de vollegrond.

  slakken bestrijden voorkomen omgekeerde potten zonder bodem

  Het is mooi als je een oude zaaitray hebt met grote vakken. Je kunt de vakken met een scherp (Stanley)mes uit de tray snijden. Dat doen we zelf ook altijd en meestal gaat dat erg makkelijk. De uitgesneden ronde vakjes zet je vervolgens over alle zaailingen heen.

  5. Planten die slakken verjagen

  Je houdt van planten, anders heb je natuurlijk geen moestuin. En hoe leuk is het als je iets eetbaars kunt kweken dat ook nog nut heeft! Sommige planten zijn goed in het verjagen van slakken. Met name sterk geurende kruiden. Hoewel niet eetbaar verjagen varens, viooltjes en vingerhoedskruid ook slakken.

  Liever iets eetbaars kweken en daar tegelijk ook slakken mee verjagen?

  Dit zijn alle planten die slakken op afstand houden:

  En eigenlijk alle uien- en looksoorten, planten met de Latijnse voornaam Allium, verjagen slakken prima. Gebruik de filters in onze zaaikalender om op de Latijnse naam "Allium" te zoeken, dan zie je alle uien- en looksoorten direct op een rij.

  slakken bestrijden voorkomen planten kruiden afschrikken verjagen

  Sommige kruiden bevatten geuren waar slakken niet van houden. Andere kruiden vinden ze gewoon onsmakelijk, of ze bevatten stofjes die giftig of dodelijk zijn voor bepaalde beestjes. Zo kan je slakken met veel kruiden op afstand houden. En natuurlijk niet alléén slakken, ook andere hongerige beestjes!

  6. Natuurlijke laag mulch gebruiken

  Je kunt de bodem rondom je planten bedekken met een laag natuurlijk (planten)materiaal. Kies daar dan wel het geschikte materiaal voor uit. Houtsnippers met scherpe randjes zijn bijvoorbeeld ideaal. Slakken kruipen daar niet graag overheen en blijven dus op afstand.

  Boomschors is ook zo'n mooi materiaal voor een laag mulch tegen slakken. Stro wordt vaak gebruikt bij aardbeien en voorkomt ook vraat door slakken. Bedenk je wel dat mulchen de bodem kan verzuren. Mulchen heeft invloed op het bodemleven. Lees ook alles over mulchen.

  7. Natuurlijke vijanden van slakken

  Slakken hebben gelukkig veel natuurlijke vijanden. Daarom is het ook nodig voor ze om schuilplekjes te hebben. Haal je die schuilplekjes weg dan heb je minder last van slakken. Voor alle slakken waar je nog wel last van hebt kan je op de hulp rekenen van een aantal behulpzame diertjes.

  slakken bestrijden zaailingen beschermen natuurlijke vijanden eenden

  Dit zijn een aantal natuurlijke vijanden van slakken:

  • Egels - Egels schuilen graag onder een berg bladeren. Leg zo'n berg bladeren in de moestuin om een veilige plek te creëren voor egels. Egels zijn een van de natuurlijke vijanden van slakken. Ze eten veel slakken op een dag en gaan regelmatig de moestuin rond om slakken en andere maaltijden te zoeken.
  • Kippen - Altijd al de droom gehad om zelf scharrelkippen te houden? Grijp de kans! Vrije scharrelkippen lopen de moestuin rond. Houd er rekening mee dat ze jonge plantjes kunnen lospikken of vertrappen (per ongeluk), maar ze pakken een groot probleem aan: Ze eten graag alle slakken op die ze vinden.
  • Eenden - Zelf eenden houden in de tuin is natuurlijk geweldig. Net als kippen lusten ook eenden af en toe wel een paar slakken. Je kunt eenden daarom gerust rond laten lopen in de moestuin. Net als bij kippen kunnen ze soms ook zaailingen vertrappen. Zet daarom iets om je zaailingen heen ter bescherming.
  • Vogels - Hang een vetblok op, plaats een vogelbadje met vers water of leg een handje zonnebloempitten op de tuintafel. Plaats dan wel een (blauw) vogelnet rondom je kersenboom of bessenstruikjes, om te voorkomen dat ze je oogst opeten. Vogels eten ook erg graag slakken die in je moestuin zitten.
  • Muizen - Ze zijn niet erg gewild in de moestuin. Muizen eten zaden en pikken je maïs. Als je "last" hebt van muizen maar je hebt erg veel slakken, laat ze dan lekker hun gang gaan. Muizen eten namelijk graag slakken. Muizen zijn een van de grootste natuurlijke vijanden van de beruchte naaktslak.
  • Kikkers - Ideaal als je een moestuin naast de sloot hebt of als je een vijver hebt. De vijver of sloot zit vol kikkers en die houden van slakken. Dit geldt overigens ook voor padden als je die ook in de omgeving hebt. Kikkers en padden zijn een grote natuurlijke vijand van naaktslakken en huisjesslakken.
  • Aaltjes - Het zijn kleine, parasitaire micro-organismen die in de bodem leven. Ze komen van nature voor maar je kunt ze ook zelf uitzetten in de bodem. Bijna alle slakken -met name naaktslakken- leven in diezelfde bodem. Je kunt dan ook biologisch slakken bestrijden met aaltjes, een 100% natuurlijke oplossing.

  Wij verkopen geen bestrijdingsmiddelen. Daarom verwijzen we je graag door naar aaltjes van BioGroei (opent een nieuw tabblad) als je deze zoekt. We gebruiken deze zelf ook bij een ernstige slakkenplaag.

  8. Dood plantenmateriaal (wel of niet?)

  Is jouw tuin glimmend schoon? Leg dan een hoopje dood plantenmateriaal neer, op een plek waar slakken geen kwaad kunnen. Het is geen ideale oplossing want slakken eten vooral dood plantenmateriaal. Op de korte termijn helpt het om slakken bij andere planten weg te houden. Op de lange termijn krijg je helaas vaak meer slakken. Gebruik dit vooral om snel slakken bij andere planten weg te lokken.

  Dat brengt ons bij het volgende: ligt er juist veel dood plantenmateriaal, of zijn de onderste blaadjes van je planten dood en geel of bruin en vochtig? Grote kans dat daar juist slakken op afkomen. Je kunt dit spul het beste zo snel mogelijk verwijderen, of het heel ergens anders neerleggen.

  9. Gemalen koffie en koffieprut

  Strooi wat gemalen koffie of koffieprut rondom je planten. Het is voedzaam voor veel planten en slakken houden er niet van. Een win-win situatie dus! Vooral de geur van koffie schrikt veel slakken af, ze houden er niet van en blijven dus op afstand. Het vergaat vanzelf in de bodem en laat geen resten achter.

  10. Strooi spul met scherpe randjes

  Slakken kruipen nergens overheen waar scherpe randjes aan zitten. Vrijwel alles met scherpe randjes helpt. Strooi bijvoorbeeld versnipperde eierschalen rondom jonge plantjes. Schelpjes, kiezels, boomschors, houtsnippers en heel fijn snoeiafval (houten takjes van kruiden) helpen erg goed.

  Extra tip om slakken te weren

  Je hebt nu 10 tips gekregen om slakken te weren, maar eigenlijk is er ook nog een tip nummer 11. Kweek jij vooral in potten en bakken? Plak koper-tape rondom de randen! Slakken gaan er niet overheen. Je kunt het gebruiken rondom moestuinbakken, potten, kuipen en poten van kweektafels.

  Het is dan natuurlijk wel van belang dat er niet al slakken aanwezig zijn in zo'n pot of bak. Ook geen slakken eitjes, want als deze uitkomen gaan de slakken juist niet uit die potten of bakken. Goed kijken dus!

  Biologische bestrijdingsmiddelen

  Het gebruiken van biologische bestrijdingsmiddelen lijkt een mooie oplossing maar schijn bedriegt. Spuitflesjes en oplosbare middelen zijn vaak net zo schadelijk als chemische varianten. Op de verpakking staat alleen wat er goed is aan het middel. Zo wordt er bijvoorbeeld op gezet "niet schadelijk voor bijen" terwijl het middel voor andere insecten wel schadelijk is.

  De meeste spuitflesjes en oplosbare middelen bestrijden vooral de biodiversiteit in je moestuin. Dat heeft grote gevolgen. Bij gebrek aan biodiversiteit zijn er minder insecten om jouw planten te bestuiven en minder natuurlijke vijanden De gevolgen? Minder appels en peren, minder bessen, minder paprika's, minder natuurlijke vijanden en juist nog meer last van bijvoorbeeld bladluis.

  Bestrijdingsmiddelen zoals slakkenkorrels en diatomeeënaarde (in het kort: gemalen versteende algen) doden niet alleen slakken. Ook de rest van het bodemleven gaat eraan. Zo doodt je bijvoorbeeld ook wormen, die de bodem luchtig maken en wiens uitwerpselen zorgen voor een voedzame bodem voor je planten. Je hebt er alleen jezelf mee, maar wat werkt dan wel goed?

  Als je het ons vraagt is het enige dat ècht goed werkt zorgen voor meer biodiversiteit. Meer verschillende planten, meer verschillende insecten en andere organismen (zoals aaltjes), bedenk het maar. Je zorgt zo voor een hele fijne en nauwe samenwerking met de natuur. Alleen zo maak je een gezonde moestuin, met blije planten die meer geven!

  • Gemaakt: 03-05-2023
  • Bijgewerkt: 03-02-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Biologisch onkruid bestrijden

  Tuurlijk, het verschil tussen een plantje en onkruid is een oordeel. Wanneer ik iets eetbaars zo groot mogelijk wil laten groeien maar een ander plantje steelt water, voeding en ruimte, dan noem i..

  Bladluis bestrijden met Oost-Indische kers

  Wist je dat Oost-Indische kers niet alleen eetbaar is, maar ook erg goed werkt tegen bladluis? Oost-Indische kers kan je dus zaaien om bladluis bij andere planten te voorkomen, of eigenlijk om ze ..

  Uienvlieg en wortelvlieg bestrijden

  Een van de eerste combinaties die je leert in de moestuin is meestal die van de wortel en de ui. Twee planten die elkaar waanzinnig goed versterken in de moestuin. Beiden hebben weinig ruimte nodi..

  Wortel zaaien met video

  Hoe zaai je worteltjes en wanneer doe je dat het beste? Met een korte video en een handig stappenplan laten we zien hoe je worteltjes zelf kunt zaaien. Je hebt er een losse grond voor nodig en wat..

  Biologisch bladluis bestrijden

  In het voorjaar verschijnen ze, de kleine beestjes die aan het blad van je planten zuigen. Het lijkt onschuldig maar ze verzwakken je plant, en maken deze uiteindelijk ziek. Het gevolg is dat de o..

  Biologisch rupsen bestrijden

  Afkomstig van vlinders, motten of bladwespen: rupsen zitten soms opeens op je planten. Ze eten je planten kaal tot de planten soms zelfs het loodje leggen. Het bekendste voorbeeld: de groene rupsj..

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49