plant banner

Melde
Atriplex - Amaranthaceae
Zaaien kweken en oogsten

°C6
°C10
CM5
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
vroeg
middelvroeg
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Melde kweken

Melde draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Atriplex en is een lid van de amarantenfamilie, ook wel amaranthaceae.

Melde soorten

Welke soorten melde zijn er? Melde is er in veel verschillende soorten. De meest bekende voor de teelt van het blad is tuinmelde. Ook is melde er in verschillende kleuren van licht tot donkergroen, en sommige soorten zelfs dieprood van kleur. Melde is een éénjarige plant maar zaait zichzelf makkelijk uit.

Er is een soort dat erg lijkt op melde maar dit eigenlijk niet is. Aardbeispinazie wordt ook wel aardbeimelde genoemd. Het blad en de groeiwijze is vrijwel gelijk aan die van melde.

Melde zaaien en planten

Wanneer kan je melde zaaien? Melde zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot augustus. Melde zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je melde planten? Melde planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot september.
Lees de instructies hieronder voor meer informatie.

melde zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je melde? Tuinmelde of andere soorten melde kan je het beste direct op de bestemde plek zaaien. Zaai dichter op elkaar om de jonge blaadjes en kleine stengels te oogsten. Het is dan niet handig om voor te zaaien als je veel zaait. Zaai verder uit elkaar om grotere planten te krijgen met groter blad.

Je kunt eens enkele melde plantjes voorzaaien onder glas, om deze planten op een plek met veel ruimte uit te planten (en om iets eerder te oogsten). Je kunt melde gedurende een langere tijd blijven zaaien en oogsten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 226 tot 307 melde planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 melde planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Melde standplaats en verzorgen

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Melde is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 6℃.

Melde combinatieteelt en wisselteelt

Melde
Voor het kweken van melde zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Melde is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Melde goede buren
Melde heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Melde slechte buren
Melde heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Melde water geven

Hoeveel water heeft melde nodig? Melde kan goed tegen droogte maar heeft zo nu en dan wel wat water nodig. Vergeet de plant dus niet water te geven. Veel water hoef je echter niet te geven.

Melde grondsoort en bodem

Welke grond heeft melde nodig? Je kunt het beste melde kweken op een voedzame en losse bodem, waar de plant goed in kan wortelen. Hierdoor worden de planten doorgaans groter, zo lang ze voldoende ruimte hebben om te groeien.

Op vastere grond zoals kleigrond wordt melde kleiner. Dit maakt niet uit als je melde voor het jonge blad kweekt. Om grotere bladeren te krijgen kan je de bodemstructuur verbeteren, bijvoorbeeld met koemestkorrels en brekerzand.

pH

6.0
7.5

Melde tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Melde bemesten

Moet je melde bemesten? Omdat melde graag op voedzame grond staat, is het verstandig om melde te bemesten. Om melde te kweken voor het blad gebruik je bij voorkeur een meststof die rijk is aan stikstof. Hiermee bevorder je bladgroei bij planten.

N10
P6
K4

Voor het bemesten van melde adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 10-6-4 . De exacte verhouding is mogelijk nergens te koop. Je hoeft je daar natuurlijk ook niet strict aan te houden. Meng bijvoorbeeld zelf een stikstofrijke mest met een fosfaatrijke mest en een kaliumrijke mest. Zo maak je zelf een vergelijkbare mest. Lees ook Wat is NPK mest?

Melde bloei en bestuiven

Wanneer bloeit melde? Melde bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je melde bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Voor de zaadteelt kan je melde laten staan tot na de bloei. Melde is een zelfbestuivende plant met tweeslachtige bloemen. Vooral insecten en de wind bestuiven de bloemen van melde of tuinmelde.

Wanneer melde oogsten

Wanneer kan je melde oogsten? Doorgaans doe je dit van mei tot september.

Hoe oogst je melde? Begin al vroeg met het plukken van het jonge blad en jonge stengels. Deze zijn dan nog zacht en eetbaar. Later is alleen nog het blad eetbaar, maar de stengels worden hard en taai.

Melde gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je melde? Niet alleen tuinmelde maar ook andere soorten melde zijn eetbaar. Het blad wordt gebruikt als bladgroente in salades. Het gebruik is vergelijkbaar met dat van spinazie of snijbiet.

Melde houdbaarheid

Hoelang kan je melde bewaren? Het blad van melde is maar heel kort houdbaar in de koelkast, van een halve tot maximaal één hele dag in de koelkast. Je oogst melde dus direct voor gebruik, of gebruikt melde direct na het oogsten.

Melde ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij melde? Er kan een enkele keer valse meeldauw ontstaan bij melde. Dit komt vooral later in het jaar voor wanneer deze éénjarige plant bijna aan het einde is. Ook is melde soms vatbaar voor luizen.

Melde kweken informatie

Naam en familie
Naam Melde
Familie Amarantenfamilie
Wetenschappelijke naam Atriplex
Familie (wetenschappelijk) Amaranthaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - augustus
Buiten (uit)planten maart - september
Oogsten mei - september
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 5CM
Regelafstand 7.5CM
Per strekkende meter (M) 17-23 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 226-307 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 10-6-4
Zuurtegraad bodem pH 6.0-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 6
Wintergroen -
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 10CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...