Kervel

Anthriscus cerefolium

Minimale plantafstand (cm): 10
Minimale worteldiepte (cm): 15

 

volle zon
matig vochtig
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender kervel

Variëteiten

Oorspronkelijk komt kervel uit Rusland en zijn er twee sterk met elkaar te verwarren soorten. Het eerste soort is Echte Kervel (Anthriscus cerefolium), ook wel Fijne Kervel genoemd, met een licht zoete en anijs-achtige smaak. Dit soort is nauw verwant aan het in ons landje bekende Fluitenkruid. Echte Kervel is slechts een éénjarig plantje en het meest bekende soort kervel.

Het tweede soort is de Roomse Kervel (Myrrhis odorata), die overigens ook een anijs-achtige smaak heeft en zelfs wat zoeter is. Daarom wordt Roomse Kervel ook vaak Zoete Kervel genoemd. Het uiterlijk maar ook de smaak lijken erg op elkaar, het is daarom lastig de twee uit elkaar te houden. Roomse Kervel is echter een winterharde, meerjarige en dus vaste plant.

Eigenlijk is er dan ook nog de Knolkervel die -in tegenstelling tot de eerder genoemde soorten- niet als bladgewas maar als wortelgewas wordt gekweekt. Van de Knolkervel wordt de knol gebruikt in de keuken, en die knol lijkt een klein beetje op een iets te korte pastinaak. Knolkervel is een onderwerp voor een andere pagina, deze gaat vooral over kervel als bladgewas.

Vermeerderen

Kervel kun je ieder voorjaar opnieuw zaaien. Je kunt het binnen voorzaaien maar buiten op de definitieve plek is wat gebruikelijker en makkelijker. In geval van het tweede zaai je pas in het voorjaar. Binnen voorzaaien kan in maart en april. Daarna kun je ook direct buiten zaaien.

Verzorging

Basis

Kervel heeft veel behoefte aan een warm en lekker zonnig plekje in de tuin. Het beste is een plekje in de volle zon en een beetje beschut. De verzorging van zo wel Echte Kervel als Roomse Kervel is nagenoeg het zelfde, alleen heeft Roomse Kervel soms wel wat extra voedingsstoffen nodig omdat het plantje een langere tijd blijft staan.

Bodem

De grond mag niet uitdrogen of drijfnat worden. Het beste is om de bodem constant licht tot matig vochtig te houden en het plantje op een goed doorlaatbare bodem te planten. Het toevoegen van een mulch laag helpt de bodem vochtig te houden en zorgt dat deze minder snel uitdroogt, ook in de volle zon. Voeg tevens veel compost en organisch materiaal toe aan de bodem voor een goede doorlaatbaarheid.

Voeding

Kervel heeft ook behoefte aan een bodem die rijk is aan voeding. Een algemene organische meststof voor kruiden voldoet vaak, maar zelfs een ander soort algemene mestvoeding (NPK) is te gebruiken voor kervel. Bij meerjarige kervel (Roomse Kervel) is dit echt aan te raden, maar bij de éénjarige soort (Echte Kervel) is extra voeding niet zo belangrijk. Hoewel, je kweekt kervel uiteindelijk als bladgewas en dat maakt extra stikstof wel handig. Het blad van de plant kan je hiermee een boost geven, zeker op arme grondsoorten. Dit is echter lang niet vereist.

Oogsten

Kervel oogst je altijd voor de plant gaat bloeien, want tijdens de bloei verliest dit kruidje heel snel z'n smaak. Je oogst de blaadjes van de plant door de takjes een stukje boven de grond af te snijden.

Gebruiken

Kervel kook je nooit mee met het gerecht, want dan gaat alle smaak van het kruidje verloren. Je doet het er dus achteraf pas bij. Kervel blaadjes kun je invriezen en drogen.

Gebruiken

Kervel kan je maximaal 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Dat maakt dat je dit kruidje het liefst direct van de plant gebruikt. In een goed gesloten potje of bakje kan je kervel ook invriezen, dan blijft het tot ongeveer 3 maanden lekker. Wel moet ik daarbij zeggen dat kervel natuurlijk -zoals met heel veel groenten, fruit en kruiden- het lekkerste is als het zo vers mogelijk wordt gebruikt.


Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Munt

Munt

In één oogopslag alle behoeften van munt, pepermunt of Marokkaanse munt! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog vee

Lees meer  

Bleekselderij

Bleekselderij

In één oogopslag alle behoeften van bleekselderij! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Oregano

Oregano

In één oogopslag alle behoeften van oregano, marjolein of majoraan! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Kamille

Kamille

In één oogopslag alle behoeften van kamille! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Dragon

Dragon

In één oogopslag alle behoeften van dragon! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bonenkruid

Bonenkruid

In één oogopslag alle behoeften van bonenkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Bernagie

Bernagie

In één oogopslag alle behoeften van komkommerkruid! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Citroenmelisse

Citroenmelisse

In één oogopslag alle behoeften van citroenmelisse! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

× Legenda


  binnen zaaien
  binnen planten
  buiten zaaien
  buiten planten
  oogstperiode
  snoeiperiode


keukenplanten zaaikalender volle zon Volle zon

keukenplanten zaaikalender halfschaduw Halfschaduw

keukenplanten zaaikalender schaduwrijk Schaduwrijk

keukenplanten zaaikalender standplaats Geen zon


keukenplanten zaaikalender natte grond Natte grond

keukenplanten zaaikalender matig vochtig Matig vochtig

keukenplanten zaaikalender licht vochtig Licht vochtig

keukenplanten zaaikalender droge grond Droge grond


keukenplanten zaaikalender zware grond Zware bodem (klei)

keukenplanten zaaikalender matige grond Matige bodem (aarde)

keukenplanten zaaikalender lichte grond Lichte bodem (zand)

keukenplanten zaaikalender alle grond Alle grondsoorten


keukenplanten zaaikalender wintergroen Wintergroen

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Goed winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Matig winterhard

keukenplanten zaaikalender niet winterhard Niet winterhard


Oogsten in het tweede of derde jaar staat in de zaaitabel aangegeven met II (2) of III (3) in het vakje van de oogsttijd.


Alle inhoud van Keukenplanten.nl, inclusief (maar niet beperkt tot) afbeeldingen en tekst, is auteursrechtelijk beschermd en mag niet worden verspreid door derden zonder nadrukkelijke, schriftelijke toestemming. Keukenplanten.nl is een informatief medium voor het kweken van planten die je in de keuken kunt gebruiken. Deze website dient niet als medisch advies, dieet advies of anderzijds professioneel advies. We streven natuurlijk naar juiste en zo volledig mogelijke informatie.

footer wave afbeelding