plant banner

Plantenlijst laden...

Waterkers
kweken en oogsten

Nasturtium officinale

°C6
°C10
CM5
CM3-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
kweekkas winter
vroeg
laat
kiemgroente
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Waterkers draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Nasturtium officinale en is een lid van de kruisbloemenfamilie, ook wel brassicaceae.

Waterkers soorten

Waterkers is een klein plantje dat graag langs rivieroevers en -bedden groeit, op natte plekken dus. Er zijn veel verschillende soorten waterkers welke soms nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn. Waterkers is in de winkel te koop als saladegroente, het wordt gekweekt voor het blad.

Waterkers zaaien en planten

Wanneer kan je waterkers zaaien? Waterkers zaaien of voorzaaien kan direct buiten van februari tot april en van september tot oktober. Waterkers zaaien of voorzaaien onder glas kan van november tot januari.

Waterkers zaaien is erg makkelijk, maar houd er rekening mee dat het plantje absoluut niet tegen droogte kan. Waterkers groeit ècht alléén op vochtige en zelfs natte plekken. Het zaaibed mag dus nooit uitdrogen. Gelukkig is waterkers daar wel een snelle kiemer. De bloeiende plantjes kan je laten staan om na de bloei zaadjes van te oogsten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 waterkers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 waterkers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Waterkers standplaats en verzorgen

Waterkers doet het uitstekend op plekjes met wat minder zon en kan hierdoor bijna overal wel gekweekt worden. Op zich is waterkers heel makkelijk zelf te kweken, maar er moet wel rekening worden gehouden met een paar (kleine) eisen van dit leuke plantje.

Waterkers combinatieteelt en wisselteelt

Waterkers
Voor het kweken van waterkers zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Waterkers is een bladgewas. De ideale voorteelt is een koolgewas en de ideale nateelt is een vruchtgewas volgens het wisselteelt schema.

Waterkers goede buren
Waterkers heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Waterkers slechte buren
Waterkers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Waterkers grondsoort en bodem

Waterkers heeft veel behoefte aan vocht. Natuurlijk moet het kleine plantje goed kunnen wortelen en dat is meestal geen probleem, maar de bodem mag niet te veel water afvoeren! Zorg dat deze dus constant goed vochtig of zelfs doorweekt is. Waterkers groeit in het wild aan rivieroevers of in rivierbedden waar het ondiep is. Waterkers is nog nèt geen waterplant.

pH

6.5
7.5

Wat is pH?

Waterkers bemesten

Waterkers groeit erg graag op een voedzame bodem. Zorg er dus voor dat je voldoende compost en organisch materiaal door de bodem hebt gemengd voor je er waterkers gaat planten. Het geven van extra voeding is geen vereiste, maar kan zeker handig zijn gezien dit de groei bevorderd. Waterkers heeft veel baat bij extra stikstof voor de aanmaak en groei van het blad van de plant, wat je uiteindelijk wilt gaan oogsten.

Voor het bemesten van waterkers zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 0-0-0. Dit is ons advies.

N0
P0
K0

Wat is NPK?

Waterkers bloei en bestuiven

Wanneer bloeit waterkers? Waterkers bloeit doorgaans van mei tot september.

Wanneer waterkers oogsten

Wanneer kan je waterkers oogsten? Doorgaans doe je dit van november tot juni.

Van waterkers worden de blaadjes geplukt. Deze kan je gedurende de hele groei van het plantje blijven plukken, zo lang er genoeg blad aan het plantje blijft zitten. Het plantje heeft als het nog jong is al het blad nodig om goed te groeien. Oogst dus bij voorkeur niet in een jong stadium.

Waterkers gebruiken en bewaren

Waterkers wordt vooral vaak gebruikt door salades. Zo wordt de bladgroente ook verkocht (in zakjes) in de winkel. Ook op een gezond broodje met vis, bijvoorbeeld zalm, of vlees-broodbeleg is waterkers erg lekker. Bovendien is waterkers een bron van jodium, ijzer, foliumzuur, de vitaminen B6 en C.

Waterkers houdbaarheid

Waterkers oogst je bij voorkeur op het moment dat je het wilt gaan gebruiken. Hoewel verse waterkers nog een week te bewaren is in de koelkast is het altijd lekkerder (en gezonder) om waterkers direct na het oogsten te gebruiken.

Waterkers kiemgroenten

Kan je waterkers als kiemgroente eten? Ja, waterkers is een bekende kiemgroente. Zo wel de kleine blaadjes van de volgroeide planten als de kiemen daarvan worden gegeten. De kiemen van waterkers zijn erg gezond en lekker door een salade.

Waterkers ziektes en plagen

Waterkers is vatbaar voor diverse schimmels en voor slakken. Dit heeft ermee te maken dat waterkers op een zeer vochtige plek wordt opgekweekt, wat ideaal is voor slakken en schimmels om in te groeien. Met name de laatste van de twee kan een groot probleem vormen. Slakken zijn op diverse manieren te weren, waaronder biologische korrels tegen slakken of natuurlijke vijanden zoals egels.

Waterkers kweken informatie

Naam en familie
Naam Waterkers
Familie Kruisbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Nasturtium officinale
Familie (wetenschappelijk) Brassicaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien november - januari
Buiten (voor)zaaien februari - april
september - oktober
Oogsten november - juni
Bloeitijd mei - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 5CM
Regelafstand 7.5CM
Per strekkende meter (M) 17-23 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 340-460 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Schaduwrijk
Waterbehoefte Veel water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 0-0-0
Zuurtegraad bodem pH 6.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt bladgewas
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot 6
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 5CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -

Nieuwe planten...